Keskustelu > Raamattupiirit

Raamattupiiri. Esterin kirja

<< < (5/5)

Pena:

--- Lainaus käyttäjältä: karjalaisenkyösti - 22.10.16 - klo:14:21 ---Erään raamatunlukijan oppaan mukaan Persian kuningas Kserkses eli Ahasveros, hallitsi 486-465 eKr, eli tapahtumat sijoittuvat tuolle ajalle.

--- Lainaus päättyy ---

Wikipedian mukaan Esterin kirjan Ahasveros on kuitenkin Artakserkses II

öppiäinen:
Joitakin etunimiä on Raamatusta päätynyt käyttöön muuallekin. Yksi niistä on Vashti. Ei taida olla meillä, mutta englanninkielisestä kulttuuripiiristä löytyy muutama tapaus, esim. folkmuusikko Vashti Bunyan ja korkeushyppääjä Vashti Cunningham. Yleensä mitään pahojen henkilöiden nimiä ei käyttöön oteta, joten oliko Vashti (tai suomalaisessa Raamatussa ihan vain Vasti) jotenkin arvostettava? Riittääkö että oli kaunis, vai oli hänen käytöksensä jotenkin arvokkaana pidettyä? Ei halunnut ryhtyä näyttelyesineeksi osana kuninkaan mahtailua? Oli säädyllinen eikä halunnut näyttäytyä vieraille miehille? Miehillä ja naisillahan oli kertomuksen mukaan erilliset bileet.

Luen juuri artikkelia, joka kertoo juutalaisen perinteen erilaisista Vashti-tulkinnoista. Hänet on nähty sekä hyvänä että pahana hahmona.

Pakkosiirtolaisuuden ajasta sai juutalaisuuskin vaikutteita. Monien (mutta ei kaikkien) tutkijoiden mukaan sieltä olisivat peräisin usko ylösnousemukseen ja tuomioon. Ennen sitä Raamatussakin kaikki vain menevät isiensä tykö.

karjalaisenkyösti:
Nykyäänkin joissain maailmankolkissa naiset ja miehet juhlivat erikseen.
Vajaan vuoden sisällä olen ollut sellaisissa kolmesti.
Pienemmät Lapset voivat olla niin miesten, kuin naistenkin puolella juhlimassa, mutta pääosin tytöt ovat naisten puolella ja pojat miesten puolella.
Naiset kyllä voivat pistäytyä miesten puolella, vaan kerran vain olen nähnyt niin tapahtuneen: sulhasen äiti kävi tapaamassa poikaansa miesten puolella.
Miehet eivät voi käydä naisten puolella, se olisi sopimatonta, koska naisilla ei välttämättä ole siellä hiuksia peittäviä huiveja.

En tiedä, mutta kukapa tietää, vaikka esim. morsiamen isä voi käydä tytärtään tapaamassa, mutta kyllä siitä pitää ilmoittaa etukäteen, että naiset voivat pukeutua ennen sitä säädyllisesti.

Viimeeksi heidän hääjuhlassaan ollessani oli musiikki niin kovalla, että oli pakko työntää märkää paperia tiiviisti korviin, jotta voisin juhlissa olla. Viihdyn tuollaisissa. Hauskanpitoa, iloisia ihmisiä eikä tippaakaan alkoholia.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta