Kirjoittaja Aihe: Kotikokki VIII  (Luettu 15528 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Annikka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 765
  • Eisbärenbaby im Tierpark Berlin
Kotikokki VIII
« : 19.12.20 - klo:11:49 »
Kinkku n. 7.5 kg on uunissa paistumassa, valmistunee siinä n.16.00-16.30 ja sitten laitetaan se tiskipöydälle jäähtymään.
Tänä vuonna en löytänyt harmaasuolattua kinkkua ollenkaan, saa sitten maistaa, millainen tämä mahtaa olla maultaan, tuoresuolattu lienee.

Peruna- ja porkkalaatikot + kotikaljaa + joululeipää + silliä + suolakurkkuja ja salaattiaineksia haen kaupasta todennäköisesti huomenna.

Sekahedelmäkiisselin ainekset ovat odottamassa.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33642
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #1 : 21.12.20 - klo:14:25 »
Minun kolmannet sekahedelmät menivät englantilaiseen joulu-puddinkiin. Se hautuu nyt vesihauteessa uunissa 3 - 4 tuntia.
Siihen hölvääntyi 1 dl brandyä ja konjakkisinappiin meni 1 rkl. Oma suu on kuiva ! :003:

Olen leiponut yhden torttutaikina-levy-pakkauksen, ja se on lähes nautittu . Niissä käytin kokeeksi täytteenä uutta luumuhilloa jossa on yrttien ja esim. inkiväärin makua. En tykkää. Vahingossa ostin sen, mutta viisastuin ja keitin oman luumuhillon josta paistan makoisammat tortut.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Thomas McElwain

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2754
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #2 : 21.12.20 - klo:14:34 »
Minun kolmannet sekahedelmät menivät englantilaiseen joulu-puddinkiin. Se hautuu nyt vesihauteessa uunissa 3 - 4 tuntia.
Siihen hölvääntyi 1 dl brandyä ja konjakkisinappiin meni 1 rkl. Oma suu on kuiva ! :003:

Olen leiponut yhden torttutaikina-levy-pakkauksen, ja se on lähes nautittu . Niissä käytin kokeeksi täytteenä uutta luumuhilloa jossa on yrttien ja esim. inkiväärin makua. En tykkää. Vahingossa ostin sen, mutta viisastuin ja keitin oman luumuhillon josta paistan makoisammat tortut.

 :eusa_clap: :eusa_clap:
Voin todistaa, että englantilainen joulu-puddinki on herkullinen, jos saa mainita "heimolaisia" viitteitä. Toin kerran naapurille sellainen englannista ja hän teki kiisseliä siitä!
Sai körttien vihan päällensä kääntämällä ystävällisenä eleenä kaikki Malmivaaran 158 virttä englanniksi (ca 10.000 riimitettyä riviä), kuulemma kamala ja kuvottava teko.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33642
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #3 : 21.12.20 - klo:16:12 »
Voin sanoa että nyt meillä leijailee 1. kerran elämässämme enhlantilaisen jouluherkun runsaan hedelmäinen ja herkullinen tuoksu. Se on ollut kaksi tuntia paistumassa, ja toiset lisää vielä jos hammastikkuun tarttuu taikinaa.

En huomannut ( uskaltanut ) laittaa sisään kolikkoa. Laita puuroon mantein, kuten aina. :114:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Thomas McElwain

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2754
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #4 : 21.12.20 - klo:16:54 »
Voin sanoa että nyt meillä leijailee 1. kerran elämässämme enhlantilaisen jouluherkun runsaan hedelmäinen ja herkullinen tuoksu. Se on ollut kaksi tuntia paistumassa, ja toiset lisää vielä jos hammastikkuun tarttuu taikinaa.

En huomannut ( uskaltanut ) laittaa sisään kolikkoa. Laita puuroon mantein, kuten aina. :114:

Kiitosta ja onnea!  :eusa_clap:
Sai körttien vihan päällensä kääntämällä ystävällisenä eleenä kaikki Malmivaaran 158 virttä englanniksi (ca 10.000 riimitettyä riviä), kuulemma kamala ja kuvottava teko.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33642
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #5 : 21.12.20 - klo:18:21 »
Juuri saimme hämäläisen imelletyn perunalaatikon, tuuvingin, peiteltyä yön yli tekeytymään. Aamulla sen panen uuniin ja paista 3 - 6  tuntia, imelyydestä ja ulkonäöstä riippuen.
Huomena iltapäivllä kinkku uuniin, jos sisälämpö on + 10 astetta. Keskiviikoksi jää vain rosolli ja aatoksi puuro ja kiisseli.

Lipeäkalaa syötiin jo viime lauantaina, ja kalkkunarullaa tänään.



Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33642
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #6 : 22.12.20 - klo:09:04 »
Nyt tuuvingit ovat olleet paistumassa puolitoista tuntia. Pikkuvuoka näyttää jo kypsyvän, se on otettava aikaisemmin pois.

Kinkku  on ollut huoneenlämmössä yli yön. Se on Wotkinin tuore kinkku, sisälämpöä jo nyt 15 astetta. Uuniin puolen päivän tienoissa.

Sain joululahjoja jotka ovat luomua Heikkilän tilalta Laitikkalasta, mm. 1,5 litraa täyttä maitoa, n. 4 %. Tuli idea tehdä vielä hämäläinen munajuusto. Sen vuoro on huomena.

Tässä resepti hauskoin jouluisin kuvituksin: http://www.savusuolaa.fi/reseptit/hamalainen-munajuusto-nain-teet-juuston-helposti-ilman-muottia/

                                     
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33642
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #7 : 25.12.20 - klo:14:36 »
Tämän päivän hauskin juttu tapahtui näin:

Sain tekstiviestin Raimo-serkulta: Tiijätkö mitä on läpäkkä ?

Mie: Sana kuulostaa tutulta, onko se syötävää ?

Raimo: Tais olla teikii ruokapöyväs eilen !

Mie: lanttulaatikko !

Raimo: Imellety hämäläinen perunalaatikko.

Sitten miu piti hänel soitta ko asja vaati jutustelluu. Mie nimittäi muistin kaukaa kymmenii vuosii takkaa lapsuuvest ko isä sano joulun: Ko sais läpäkkää !

Hänen kotonaan Valkjärvellä osattiin Valkijäperinneruoka, ja niin myös Raimon äiti, tätini, teki sitä aina heillä.

Miksi hämäläinen erikoisuus osattiin jo 1900-luvun alussa Valkjärvellä ? Salapoliisi-luontoni päättelee näin:  Valkjärvellä oli tunnettu  armeijan kasarmi-alue. Jospa siellä oli emäntänä tai jonkun miehen puolisona hämälätär, joka toi reseptin paikkakunnalle.
Moni tätini oli Martta-järjestössä tai muutenkin olivat talous-alan naisia. Näin suvussa osattiin ruoka jonka minä opin Padasjoella vasta 1964. Isäkin sai varmaan ennen kuolemaansa 1974 läpäkkää meillä jouluna. Liekö sana vielä silloin ollut käytetty.
Sen kyllä muistan että isä puhui sitä lapsena syöneensä, mutta virolahtelainen äitini ei sitä osannut valmistaa.

Virolahtelaisruokia olivat Hapanlohko ja Hapanvelli.

Suomalaisia perinneruokia, jutun juureksi ( Pirska ja Pyrtsi ovat kertonnet näistä )

https://www.vahvike.fi/sites/default/files/perussivu-pdf/Perinneruuat.pdf

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4783
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #8 : 30.12.20 - klo:13:28 »
Tänään kokattiin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista hernekeittoa. Ruuan kera näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa.  :icon_xmaslol:

Poissa sivullinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 606
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #9 : 30.12.20 - klo:14:24 »
Tänään kokattiin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista hernekeittoa. Ruuan kera näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa.  :icon_xmaslol:

Sanohan luterilainen, miten onnistuisin pudottamaan muutaman kilon painostani silleen, että en kuolisi nälkään. Ihan sama, onko pudotus Jeesuksen mielen mukaista vai ei. Kiitos jo etukäteen.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4783
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #10 : 30.12.20 - klo:15:49 »
Sanohan luterilainen, miten onnistuisin pudottamaan muutaman kilon painostani silleen, että en kuolisi nälkään.
Suosittelen kääntymistä ravitsemusterapeutin tai lääkärin puoleen tässä asiassa.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4783
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #11 : 30.12.20 - klo:18:32 »
Tänään aviovaimoni kokkasi kristillisesti Siionin virsiä hyräillen Jeesuksen mieliruokaa ruispuolukkapuuroa.  :icon_xmaslol:

Poissa Annikka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 765
  • Eisbärenbaby im Tierpark Berlin
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #12 : 01.01.21 - klo:20:56 »
Pilkoin pienen keräkaalin silpuksi ja laitoin sen kypsymään vedessä kattilassa, laitoin vähäsen suolaa sekaan.
Sitten, kun se oli melkein kypsää eli pehmennyt, niin laitoin sinne kattilaan lisäksi nakkeja pätkiksi pilkottuna.
Kun keitos tuli täysin valmiiksi, niin laitoin sekaan vielä voita pari siivua ja desilitran verran
juustoraastetta.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #13 : 02.01.21 - klo:16:39 »
Kuinkahan moneen kertaan lasimestarin sillin liemet voi käyttää?

Suuntasin joulun alla silliapajille liian myöhään, olivat kaupoista loppu. Jotain ruotsalaisia fileitä löysin, ne olivat valmiiksi etikoituja ja ruotsalaiseen tyyliin tietysti myös umpisokerisia ja näistä syistä ihan pehmeää mössöä. Tein kuitenkin normaalin lasimestariliemen, meni ne sillit jotenkin.

Uudeksivuodeksi päätin tehdä toisen satsin, ja löysin ihan kunnon suolasilliä siihen. Tuli jo parempaa, joten viimeiset palat odottava lautasella nyt.

Vieläköhän samoilla mausteilla syntyisi kolmas erä? Rasvaa liemeen kaloista irtoaa, ja kai se jossakin vaiheessa härskiintyy.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33642
Vs: Kotikokki VIII
« Vastaus #14 : 02.01.21 - klo:19:58 »
Olen kierrättämisen kannalla, ja säästeliäisyyden ekspertti, mutta en tekisi tuota jo pelkästään esteettisistä syistä.

Etikka on kyllä hyvä säilöntään, mutta sillin rasva saattaa jääkapissakin muuttaa makuaan.

Itse käytän esim. öljyä kahteen kertaan . Panen sen jäähdyttyä lasitölkkiin jääkaappiin ja otan sen, ja osan uutta öljyä seuraavalla kerralla keitinpiirakoita tehdessäni.( vain omaan käyttöön )
 En ole nuuka, mutta taloudellinen kyllä olen
koska lapsuudessa opin pula-ajan tavat. :023:
Ruskistuneet jauhot on helppo jättää käyttämättä jo purkitus-vaiheessa. Ne painuvat pohjaan ja pysyvätkin siellä varovasti toimittaessa.

 :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)