Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Muistelus Lapuanjoen varrelta 3

(1/40) > >>

1944:
Avaan tämän kerta olen avaamisen oppinut. En tiedä, että onko muistissani sellaista muistelusta, mikä olisi yleisemminkin kiinnostava.

On kaksi sotakirjaa, joista olen joskus, muistini mukaan, kirjoittanut. Toinen on Lapualta Laatokalle ja toinen Kauhavalta Kannakselle. Jälkimmäinen on minun lapsuuden ajan elinpiiristä, koska sen on kirjoittanut jotenkin aikalaiseni naishenkilö asuen silloin ennen sillan Hakolan puolella. Ei välillämme ollut kilometrejä paljon. Todistan sen sillä, että isäni ammatin vuoksi saimme puhelimen, joka oli kytketty Hakolan keskukseen. Kirjassa on paljon yhtymäkohtia Laiturin siltaan.
Ensinmainittu kirja on Lapuan ja sen naapuripitäjien miehien sotaretki jatkosodan alusta siihen asti, kun nämä miehet saavutttavat Laatokan rannan v 1941. Silloin edettiin nopeasti, ei ollut vielä yöhalloja saati lunta maassa. Sotaa on siten jäljellä vielä kolme pitkää vuotta. Kirjoittaja on aktiivisotilas, taisi yletä everstiluutnantiksi.

Olisin nimetkin kirjoittajista maininnut, mutta nyt on paha hetki  :003: :017:, koska ei tule nimet mieleen kertakaikkiaan.

Pena:
Googlen haku löysi molemmat.

https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1700726

https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=624973

PekkaV:
 
  Mä oon lukenu Antti Tuurin: Rukajärven tie.

Isäni haavoittui talvisodassa. Kaverit ajatteli, ettei tuosta enää nouse. Mutta nousi ja eli. Nilkutti proteesin varassa, kahdeksankytviiteen mittarissa.

Kansa taisteli - miehet kertovat  -lehti tuli lapsena. Se luettiin tarkkaan.

1944:
En osaa kirjoitushienouksia eli en osaa mennä eri osioon kysyäkseni kirjoittajista, mutta muut osaavat, jotta painetaan menemään.

PekkaV kirjoittaa asiasta: mielestäni on joskus ollut monta ihmettä peräkkäin pahoin haavoittuneen soturin elämässä. Että jäi henkiin, että pystyi tekemään elämäntyönsä kuin terveraajainen, että osasivat elää katkeuudesta vapaina, nämä nyt ensi hätään.

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 09.09.20 - klo:08:53 --- PekkaV kirjoittaa asiasta: mielestäni on joskus ollut monta ihmettä peräkkäin pahoin haavoittuneen soturin elämässä. Että jäi henkiin, että pystyi tekemään elämäntyönsä kuin terveraajainen, että osasivat elää katkeuudesta vapaina, nämä nyt ensi hätään.

--- Lainaus päättyy ---
Aamen! Muisteluissamme Lapuanjoen varrella sodasta palanneet soturit ansioituivat varsinkin pirttiviljelyn saralla siittämällä sen ikäluokan, jota nykyisin kutsutaan suureksi ikäluokaksi.

Lähteet

Avioidu sotainvalidin kanssa ja tee kuusi lasta – Näin Kotiliesi neuvoi lukijoitaan sota-aikana, ja ohjeet kohdistuivat erityisesti nuoriin naisiin
https://www.aamulehti.fi/a/d0fc488d-ecdf-4a4a-ac00-4e3138952438

Suuret ikäluokat
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_ik%C3%A4luokat

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta