Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Lyhyt juttu Pyhältä maalta, aasinsiltana suola

<< < (3/3)

1944:
En ole noin paljon tiennytkään  :017:

Pena:
Makuasioistahan ei tunnetusti kannata kiistellä.  :icon_rolleyes:

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: Pena - 24.03.20 - klo:18:13 ---Makuasioistahan ei tunnetusti kannata kiistellä.  :icon_rolleyes:

--- Lainaus päättyy ---
Jos ruoka maistuu kodin ulkopuolella syödessäsi liian suolaiselta, käytät suolaa todennäköisesti sopivasti. Jos taas turvaudut ulkona syödessäsi suolasirottimeen, kannattaa makumieltymyksiään pohtia.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ravintoterapeuttina työskentelevän Minna Nykäsen mukaan monille ihmisille tulee yllätyksenä se, että vähäsuolaisempaan ruokaan tottuu varsin nopeasti.

- Jos käyttää paljon suolaa, voi syödä hyvinkin suolaista ruokaa. Jos totuttelee vähempisuolaiseen ruokaan, se alkaa maistua paremmin. Kestää muutamia viikkoja, kun suolan maistamiskynnys alenee. Ei se mitään kärsimystä ole jos kotiruokailussa aletaan vähentää suolan käyttöä.

Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa (vajaa 1 tl) päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä. Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.

Päivittäisestä suolasta noin 80 % tulee elintarvikkeista piilosuolana. Suurimmat suolan lähteet ruokavaliossamme ovat lämpimät eli pääruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, lihavalmisteet (makkarat, leikkeleet), juustot, mausteseokset ja runsassuolaiset naposteltavat.
Suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa (THL, 2017).

Suolan saantia voi vähentää valitsemalla vähäsuolaisia tuotteita ja käyttämällä suolaa mahdollisimman vähän ruoanvalmistuksessa. Tehokkainta on valita leipä ja pääruoat vähäsuolaisina. Makuaisti tottuu vähäsuolaisempaan ruokaan muutamassa viikossa.

Sydänmerkki auttaa löytämään vähemmän suolaa sisältävät tuotteet. Sydänmerkki-sivuilla on myös kattava valikoima erilaisia ruokaohjeita, joissa suolan määrä on kohtuullinen.

Lähteet

Vähäsuolaisuuteen tottuu muutamassa viikossa
https://yle.fi/uutiset/3-5304539

Suolaa vain kohtuudella
https://sydan.fi/fakta/suolaa-vain-kohtuudella/

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta