Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"

<< < (3/6) > >>

1944:
Samaa tietolähdettä minäkin olen käyttänyt ja joskus myös Heikki Palvaa. Tiedot saattavat olla ns vanhahtavia, mutta parempi jotakin kuin ei mitään. Filistealaisilla oli taito rauta-aseiden tekoon, josta johtuen he menestyivät  taisteluissa. Israelilaista heimoista daanilaiset joutuivat kovaan helteeseen, koska heidän asuinalueensa oli Jerusalemiin nousevan kulku-uran suussa. Daan-heimo heikentyi tappeluissa ja se viisaasti väistyi uusille asuinsijoulle pohjois-Israeliin, mistä heimo onnistui valtaamaan oman asuinpaikan nimittäen sen Daaniksi. Paikan rauniokumpu on Israelin rajojen sisällä ja se on arkeologien tutkima.

1944:
Lomallamme meidät vietiin Lantaportin kautta katsomaan Itkumuuria. Kävin muurilla itsekin ja muistelin Ruutiani.

Lantaportti on saanut oppaan mukaan nimensä siitä, että se oli muita portteja alemmalla tasolla ja sen vuoksi sen alitse kulki kloakiputki Kidronin laaksoon. Sateella portin alue puhdistui kovasta sadeveden virtauksesta maan päältäkin. Opas vitsaili, että kloakiputken puhdistutyöhön sisältä päin pääsivät, niin halutessaan, pienikokoiset miehet.
Kävelin muiden mukana kulkueessa taas Hiskian tunnelin lävitse. Nyt oppaan selityksiä kuunnellessani jotenkin aloin ajatella itsekin, että miten aikoinaan onnistui tunnelin kovertaminen karstikallioon, kun työtä on tehty kummassakin päässä yhtäaikaa. Väläyttelin taskulampulla tunnelin koloja, onkaloita ja rosoja ja ajattelin, että jospa vain seurattiin karstin läpi tihkuneen veden "sööriä" suonta.

1944:
Tällä hetkellä hamasilaiset Gazan puolella osaavat tunneleiden kaivamiset ja  lienevät saaneet aikaan tunneleiden verkoston Israelia vasten. Tähän liittyen, ehkä, IDF ( Israelin armeija) teki iskun jopa pari kilometriä Gazan alueen sisälle. Iskussa kuoli 7 hamasilaista ja yksi IDF:n everstiluutnantti. Piti vissiin ihan kovasti tapella puolin ja toisin. Olin ymmärtävinäni, että haluttiin hakea hamasilaista tunnelieksperttiä vangiksi.

1944:
Tänä päivänä Israelissa Nablusia asuttavat arabikansalaiset. Se on periaatteessa syntynyt aikojen kuluessa vanhan kulttipaikan Sikemin alueelle samaan laaksoon. Raamatussa on maininta, että heimot uudistivat liittonsa Jahven kanssa Sikemissä. Korkeat vuoret, Eebal ja Garissim, molemmin puolen laaksoa antavat paikalle jopa mystistä tuntua. Kun Israel Salomon hallintokauden jälkeen hajaantui pohjoiseksi Israeliksi ja eteläiseksi Juudaksi, niin silloinen kuningas Jerobeam piti Sikemiä hallintopaikkanaan jonkin aikaa.
Tänään vanhauskoisia samarialaisia lienee vielä sen verran elossa, että mainittujen vuorten huipuilla juhlansa voivat pitää. Nämä ovat henkilöitä, joiden esivanhemmat aikoinaan vietiin pakkosiirtolaisuuteen Kaksois-virtojen maahan. Juutalaiset rabbit eivät hyväksyneet näitä samarialaisia aikoinaan mm temppelin rakennustöihin.
En ole itse käynyt Nablusissa, mutta Ebalin ja Garissimin huiputtaminen olisi suuri tapaus.

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 30.07.13 - klo:00:13 ---Kuningas Daavid oli soturikuningas, runoilija, eli moniavioisesti ja nosti Israelin valtion suuruuteensa, mutta hän ei rakentanut temppeliä. Sen teki hänen poikansa Salomo.

Daavidia voidaan nimittää henkipatoksi.


--- Lainaus päättyy ---
Kuningas Daavid ei saanut rakentaa temppeliä, koska hän oli vuodattanut paljon verta (1. Aik. 22: 7-8). Henkipaton lisäksi Daavidia voidaan nimittää myös aistilliseksi avionrikkojaksi (2.Sam. 11:1-4), väkivaltaiseksi (2.Sam. 11:15-17) ja epärehelliseksi (2.Sam. 11:22-25).


Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta