Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Kun Raakel isänsä Laabanin kotijumalat varasti

<< < (3/6) > >>

1944:
Juualainen kansa hyvin varhain erämaavaelluksensa aikana oppi yksijumalaiseen tapaansa. Virallisesti ei hyväksytty asera-karsikkoja ja muita vastaavia "kuolleita" jumalia, kuten savesta tehtyjä kotijumaliakaan. Koska kirjoitustaitoa ei ollut, niin muilla tavoin esineestämällä pystyttiin osoittamaan esim omistusoikeus.
Kaikilla kansoilla on ollut epäjumalauskoa, jopa monijumalisuutta samalla kertaa.

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 21.02.20 - klo:13:00 ---Juualainen kansa hyvin varhain erämaavaelluksensa aikana oppi yksijumalaiseen tapaansa. Virallisesti ei hyväksytty asera-karsikkoja ja muita vastaavia "kuolleita" jumalia, kuten savesta tehtyjä kotijumaliakaan. Koska kirjoitustaitoa ei ollut, niin muilla tavoin esineestämällä pystyttiin osoittamaan esim omistusoikeus.

--- Lainaus päättyy ---
Juuri näin. Uskossaan heikon suomalaisessa kulttuurissa vuonna 2020 elävän alatien maan matosen on vaikeata ymmärtää, miten kotijumalien hallussapito osoitti siihen aikaan ja siinä kulttuurissa perintäoikeuden. Se, jolla ne oli, ei voitu jättää perinnöttömäksi. Näin Raakel halusi varmistaa sen, miten hänkin tulisi saamaan veljiensä rinnalla osan perinnöstä isänsä kuoltua. Vanhin poika sai kaksinkertaisen perintöosan, ja loput jaettiin poikien kesken ja tytöt saivat tyytyä myötäjäisiin. Lea ja Raakelhan eivät saaneet myötäjäisiä. Siksi Raakel otti kotijumalat korvauksena saamattomista myötäjäisistä osana perintöä eikä hän ollut epäjumalien palvoja. Näin hän myös turvasi lastensa toimeentulon tulevaisuudessa. Kyse ei siis ollut millään tavoin epäjumalien palvonnasta, eikä myöhemminkään Jaakob palauttanut eikä tuhonnut niitä (1.Moos.31:22-42).

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 18.02.20 - klo:20:43 ---Körtin kotijumaliin en osaa mitään vastata.

--- Lainaus päättyy ---
Myös olkipukit ja himmelit edustavat suomalaisten, ja siten myös körttiläisten kotijumalaperinnettä. Olkiin uskottiin liittyvän taikavoimaa, joka takasi tulevan vuoden sadon.

Lähde

Himmeleitä ja himmelimestareita  https://www.tunturisusi.com/joulu/olkityot.htm

1944:
On meilläkin oljista himmeleitä tehty, mutta emme ole niissä hengellisyyttä halunneet nähdä muuten kuin Joulun ja sen lapsen kautta.

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 21.02.20 - klo:16:22 ---On meilläkin oljista himmeleitä tehty, mutta emme ole niissä hengellisyyttä halunneet nähdä muuten kuin Joulun ja sen lapsen kautta.

--- Lainaus päättyy ---
Monet jouluun ja pääsiäiseen liittyvät perinteet ovat pohjimmiltaan pakanallisia. Oljesta tehdyt koristeet tulevat kekristä, sadonkorjuun juhlasta.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta