Keskustelu > Seuratupa

Miksi et tee pyhästä pyhää?

(1/5) > >>

seppos:
Keskustelussa Mikä näissä kauppojen aukioloissa mättää? on nyt päädytty tähän ja arverlin, että se on uuden aiheen paikka.

Miksi emme pidä sitten pyhää pyhänä. Pyhä alkaa kirkonmenoilla ja jatkuu erilaisena kuin arki. Tämä on itseasiassa hyvin helppoa. Silloin kun lapset vielä asuivat kotona otimme prokjetiksi tehdä pyhästä erilaisen. Katoimme ruokapöydän aavistuksen juhlavammin ja laitoimme jälkiruokaa, mitä ei arkisin tehty ja pyrimme luomaan ilmapiirin pyhäpäiväiseksi. En ole käynyt tarkistamassa onko perinne jatkunut, mutta kokemukset olivat mesitä erinomaiset eikä maksanut itse asiassa mitään. Tehkää perässä.

jUHOMA4:
Kylläpä tuo Sepon kirjoitus toi mieleen lapsuuteni kodin. Jos ei jostain syystä menty kirkkoon , niin isämme istui pirtinpöydän taakse ja luki Malmivaaran kirjasta Viestejä vaivatuille sille pyhälle merkityn saarnan. Siitä ei ollut tinkimistä. Sen jälkeen söimme äidin keittämää riisipuuroa ja mahdollisesti marjasopankera. Vasta sitten pääsimme lyömään pesäpalloa kesäisin ja talvella hiihtämään.   -Pyhästä oli tullut pyhä-
Eilen sunnuntaina olimme kymmenennen  lastenlapsemme Konfirmatio juhlassa Pyhän Laurinkirkossa.  Juho Petteri Toivonen oli silmäterämme. Pyhästä tuli pyhä !
Ensi pyhänaikana menemme Raudaskylän Opistolle sukukokoukseen. Toivottavasti siitäkin  "Pyhästä tulee pyhä"      :!:

Mörtti-57:
Meillä kotona käytihin kirkos aika harvoon, mutta pyhäpäivänä aina kuuneltihin Jumalanpalavelus rariosta. Äiteen mukahan ei tiärä pyhästä mitään, jos ei kuule Jumalanpalavelusta rariosta. Pyhätyällä kun ei oo siunausta, niin eipä meilläkään palion pyhänä puuhasteltu, eikä meillä kersoola ollu menemistä naapurihin häirittemähän.
Näillä arvoolla minäkin pyrin pyhittämähän lepopäiväni.

Johannes:
Meilläkin kuunnellaan jumalanpalvelus radiosta tai katsotaan tv:stä, jos ei olla itse menossa kirkkoon. Kylässä käydään monesti sunnuntaisin, ja yleensä viikonloppuna on "parempaa" ruokaa kuin arkena. Sunnuntai-aamuisin on melkein aina riisipuuroa aamupalalla, kun muulloin se on yleensä kaurapuuroa tai moniviljapuuroa. Viikkosiivous tehdään joko perjantaina tai lauantaina, niin on sunnuntaisin aina jo siivottu. Muuten ei ole erityisiä "työrajoituksia" eli kasvimaan kitkemistä ja muuta pientä saattaa olla sunnuntaisin useinkin, kun on aikaa. Ostoksilla käydään lauantaina, jolloin tehdään aina isommat ostokset. Jotain on siis eri lailla sunnuntaina, mutta ei mitään kovin radikaalia. Ennen vanhaan on kai ilmeisesti pyhäpäivän merkitys kuitenkin ollut vielä isompi kuin nykyisin.

sadetta:
Meillä lapsuudenkodissa käytiin sunnuntaina kirkossa tai kuunneltiin radiosta, sen jälkeen puuhasteltiin muuta.

Lienenkö perinteinen vai peräti vanhanaikainen, kun haluan edelleen erottaa pyhän arjesta. No, maailma muuttuu ja kehittyy vai miten se on. :shock:

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta