Mielestäni Suomen Sillikonttorin MSC-sertifioitiin voinee suomalainen kuluttaja luotaa, mutta EU:n ulkopuolelta tuotavan kalan alkuperää on hyvin vaikeata selvittää. Maassamme EU:n ulkopuolelta tuotavaa kalaa valvoo ELY-keskus kalastuslain ja Euroopan yhteisen kalastuspolitiikan mukaisesti. Kalaerän maahantuojan tulee lähettää kolme päivää ennen maahantuontia kopiot asiakirjoista ELY-keskuksen tarkastettavaksi. "Kalan alkuperämaa"-todistuksen lisäksi jokaisessa maahantuotavassa kalatuote-erässä tulee olla saalistustodistus, joka takaa laillisuuden ja paikallisesti sovittujen kalastuskiintiöiden noudattamisen. Jos papereista puuttuu jotain, otetaan yhteys maahantuojaan, viejään tai kolmannen maan viranomaisiin.
Paperien mukaan laittomaan kalaan ei ole vielä törmätty. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei sitä olisi, koska paperit on rikollisten helppo väärentää. Saalistodistuksia usein epäillään, mutta jos kaikki on papereiden mukaan kunnossa, ELY-keskus ei voi tehdä asialle mitään. Isoissa kalastuslaitoksissa tapahtuu myös laittoman kalan pesua lailliseksi. On hyvin vaikea saada selville, onko tietty kalaerä juuri tietystä alkuksesta, vai onko siihen lisätty jotain muutakin kalaa, eli laiton kala pestään lailliseksi. Varsinkin Thaimaassa ja Kiinassa tapahtuu paljon kalanpesua. Euroopan elintarvikelainsäädännön mukaan kalan alkuperämaa on Thaimaa, jos se on purkitettu Thaimaassa, vaikka se olisi kalastettu Taiwanissa ja alus olisi venäläinen ja miehistö vaikka minkämaalaista. Mukavuuslippulaivat eivät noudata työehtosopimuksia, työturvallisuusmääräyksiä, kalastuskiintiöitä ja ympäristölakeja sekä välttävät verotusta.
Lähde
Kalastusmestari Jukka Linder, Uudenmaan ELY-keskus
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/tiedotearkisto/-/asset_publisher/7ROIM7O3Zwq2/content/uudenmaan-ely-keskuksella-paavastuu-laittoman-ilmoittamattoman-ja-saantelemattoman-lis-kalastuksen-valvonnasta-suomessaSeikka on saletti! Kotimaista sisävesijärvien kalaa riittää, sillä maassamme järvet ovat täynnä kalaa.