Kirjoittaja Aihe: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )  (Luettu 25414 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33766
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #30 : 23.01.14 - klo:17:03 »
Matti toi saaliinaan  yhden mateen ja kahden mateen mädit ja maksat. Veljet eivät syö mätiä muuta kuin keitettynä, joten antoivat meille herkkua.
Huomena paistan blinejä ja keitän madekeiton. Mäti on nyt ulkona jäätymässä, eikä sähköä tarvita.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21732
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #31 : 23.01.14 - klo:17:07 »
Miten se kymppitonnin säästäminen voi onnistua kun vuoden ruokamaksut jää sen summan alle?

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #32 : 23.01.14 - klo:17:33 »
Mateen mäti ja maksa on ihan parasta mitä voi olla. :eusa_angel:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33766
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #33 : 23.01.14 - klo:17:59 »
Mateen mäti ja maksa on ihan parasta mitä voi olla. :eusa_angel:

Täysin samaa mieltä  :023: Maksa keittoon ja mädille blinit, niin minä tykkään.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #34 : 23.01.14 - klo:18:39 »
 :eusa_angel:

Muutenkin kalaruoat ovat hyviä ja terveellisiä.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33766
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #35 : 23.01.14 - klo:19:28 »
Edelleen olen samaa mieltä. Kummallisesti on lihan-maitti vähennyt ikääntyessä. Tänään tuli kalan lisäksi hiukan hirvenlihaa. Kahdesta kaadetusta hirvimullista Matin osuus ( yksi osa n. 20 stä) oli vain pari kiloa. Hän oli metsällä vain yhden viikonlopun.
Tämäkin on luonnonanteja jotka käyvät yhä vähemmiksi jostakin syystä siellä päin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33766
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #36 : 24.01.14 - klo:16:26 »
Huomasin Antti-Juhani olevan paikalla. Kuuleppas, kyllä onnitui madekeittoni vaikka ensin unohyui maksat ulos pakkaseen Äkkiäpian otin ne mikroon kiehumaan. Muutama minuutti ja leikkasin ne paloiksi ja sekoitin valmiiseen keittoon.

Perunoita, porkkana, nokare voita, vettä, suolaa, maitoa ja 1 dk kermaa+ maustepippurit ja ripaus valkopippuria. Oi, kuinka hyvää.Matti kiitteli kahteen kertaan. Tokihan, olihan kala itse-pyydettyä.

Blinit syödään vasta ensi viikolla. Tuore kala on aina tuore kala. Mätu jaksaa olla pakkasessa jonkin aikaa. Ja toukka kuolee. Eikö niitä tuppaa olemaan kalojen mädissä ja maksassa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #37 : 24.01.14 - klo:16:42 »
Hei Riitta!
Kävin juuri katsomassa katiskaani.
Särkiä puoli sankollista ja pieni made.
Huomenna otetaan pois ja perkauksen jälkeen teen särkisardiinia, avoastiassa ja takkauuniin.
Yön yli, ehkä.
Ne isot mateet ja mäti odottavat. Toivossa on hyvä elää.
Blinitaikina on odottamassa jääkaapissa, paistelen niitä iltasella ja nautin kylmäsavulohen kanssa.
Uskon, että mätiäkin saan, kalamies on optimisti.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33766
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #38 : 24.01.14 - klo:16:45 »
Hyvä, hyvä !  Meinasin lisätä kysymyksen katiskastasi, ja sehän tuli tilaamatta. Särkisardiini on myös herkkua. Tykkään kun on runsaasti tomaattisosetta. Sitä tiukkaa tavaraa, tuubista.

Olen ollut koko päivän siellä Pohjois-Savossa lukiessani Lempi Pursiaisen perhekronikka, Rautavaalta. :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #39 : 24.01.14 - klo:17:12 »
Jauhelihakeitto olllut tänään päivän menu. :eusa_angel:

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #40 : 24.01.14 - klo:19:38 »
Meillä kuopus valmisti vanhemmilleen maukkaan sitruksisen broilipastan. Vain pientä ohjausta tarvitsi tämä 10v oleva kotikokki. Huomenna kuulemma on leipomopäivä. Olen todella mielissäni tästä pojan harrastuksesta. Äidin tehtävä on vain varmistaa, että ruoka-aineet on hankittu.  :003:

Poissa Saukkis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1252
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #41 : 24.01.14 - klo:22:23 »
Puoliso toi saaliina kaksi sorsaa, metsästetty K-kaupan pakasteen alennuksesta. Nyt hän lukee keittokirjoja, ja sunnuntaille on odotettavissa sorsapaistia. Nam.

Kadehdittava poika memellä.

Poissa Mansipaani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1756
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #42 : 27.01.14 - klo:21:44 »
Meinasin tehdä tällä viikolla lanttusupikkaita. :P Kaupasta sai mahtavia supikkaita ja luulen että ne on aika helppotekoisia. Karjalan liiton sivuilta löytyi reseptikin, jossa tosin ei mainita miten paljon niitä lanttuja pitää olla.. ehkä etsin jostain toisen reseptin ja vähän sovellan.
http://www.karjalanliitto.fi/index.phtml?s=1819

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33766
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #43 : 28.01.14 - klo:07:35 »
Katselin minäkin tuota reseptiä "sillä silmällä ". Jos taikinan tekee noista aineista, luulisin n. 1,5 kg painoisen ( ison ) lantun riittävän. Soseeksi jos sen tekisi, siitä tulisi n. 1 ltr sosetta. Tässä puhutaan viipaleista jotka kypsennetään.Jos jäisi ylimääräistä, se olisi hyvää lisäkettä jollekin liharuoalle. Lanttuhan vain paranee kun sitä lämmitetään uudelleen.

Rakastan lanttua. Olen pistellyt sitä suuhuni raakana, mutta se on kai jätettävä, samoin näkkileipä ja hapankorput. Olen saanut niistä reikiä suun limakalvoille ja koiraa pussaillessani pöpön siitä poskeeni. Tai, sitten on tyydyttävä vain halaamaan koiraa.

Kiitos Karjalan liiton perinneruokaresepteistä " Mansikki". Lapsuus maistuu jo niitä lukiessa. Riis´-piirakat ja karjalanpaisti ovat tuttuja, mutta supikkaat, sultsinat, vatruskat ja kukotkin ovat vieraampia. Hyö lieneevät enämpi Pohjois-karjalaisten herkkuja.

                                                                                                                                                  
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Mansipaani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1756
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #44 : 28.01.14 - klo:18:15 »
Minäkin tykkään lantusta, etenkin kypsennettynä. Joku vuosi sitten tein lähijuureksista vuoan jossa oli lihalientä ja mausteita, hunajaakin. Hirvipaisti ei olisi ollut mitään ilman niitä.
Kaksi pienehköä lanttua löytyy, ehkä vaan silmämääräisesti teen pienemmän taikinan ja katson mitä tulee... noiden supikkaiden maku palaa joskus mieleen kun niitä ostin kesällä töihin evääksi. Mikroon ja nokare voita päälle, ihania.