Kirjoittaja Aihe: Kotikokki  (Luettu 45033 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki
« Vastaus #90 : 19.01.17 - klo:12:05 »
Jassoo, se on sitten ruisleipä kansallisruokamme. http://yle.fi/uutiset/3-9411496. Kelpaa minulle kyllä, sekä valintana että ruokana. Sitä tuossa ei täsmennetty, millaisesta ruisleivästä olisi kysymys - sehän on erilaista idässä ja lännessä. Ehkä kaikki käy? Kunnioitin valintaa syömällä rukiisen hapankorpun (paksulla voipäällisellä).

Ruisleipää on syöty satoja vuosia, siitä pitäen kun rukiinviljely yleistyi (ohra on vielä vanhempi viljalaji). Karjalanpaisti on uudempi tulokas, vasta evakkojen myötä suureen osaan maata levinnyt, samoin kuin karjalanpiirakat.

Uutisen mukaan ruisleipää suosi äänestyksessä erityisesti nuoriso.  Olisiko ruisleipä vanhemmalle huonohampaisemmalle väelle liian kovaa purtavaa tai liian arkisen oloista, vaaleammat leivät elintason merkki?  Lapsuudenkodissani piti olla tarjolla kahdenlaista leipää: lapsille rukiista, isälleni hiivaleipää Äidilleni kelpasi kaikki, ei ollut tottunut nirsoilemaan.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki
« Vastaus #91 : 19.01.17 - klo:12:15 »
Taisin joskus kirjoittaakin pohjalaisen ruoan yleisreseptin: Otetaan lientä (vettä, maitoa, kaljaa, verta tai jotain yhdistelmää näistä) ja lisätään kokkareita (perunoita, jauhoklimppejä, ryynejä, lihaa, verimakkaraa, palttua, leipää, rusinoita tai jotain yhdistelmää näistä), keitetään ja lisätään paljon suolaa. Noin täytyy olla, sillä leipä leivottiin erillisessä leivinpakarissa vain kahdesti vuodessa ja pantiin vartaaseen säilöön, jolloin se kuivui niin kovaksi että tarvittiin liemi jossa liottaa se syötäväksi. Kerran viikossa tuvan leivinuunissa tuoreita pehmeitä limppuja pyöräyttäville karjalaisille riitti vähempikin liemi. Jos kohta kyllähän kaalikeitto eli lyhyesti vain kualj sielläkin tunnettiin.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Kotikokki
« Vastaus #92 : 19.01.17 - klo:13:29 »
Oli se oikea valinta, ruisleipä.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22048
Vs: Kotikokki
« Vastaus #93 : 19.01.17 - klo:14:16 »
Niin oli. Ruisleipää viedään usein kotimaan tuliaisina ulkosuomalaisille.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33740
Vs: Kotikokki
« Vastaus #94 : 19.01.17 - klo:15:01 »
Öppis taitaa kulinaari-ruokien ja trappistioluiden ohessa ruokaperinteen.

Oikeen rupesin muistelemmaan mitä muita keittoja meijän karjalaishellalla keitettiin kuin kaalisoppaa. No, hernerokkaa Laskiaiseks ainakii,ja  kalasoppaa hauesta, hyi hitto !
Se tais tulla Virolahelt.
Lihasoppaa kyllä. Karjalaiset olliit ' syömäköyhiä' ja söivät myös ite teuraselläimiään.
Rikkaammil mailla parraimmat lihat männiit myöntiin.

Maitoruokii syötii paljo. Munamaitoo, makryynvellii, pullalämmitystä vanhoista pullista leivistä. Puuroo ja vellii maijon keral. Miulle maistu makaryynvellin kanssa sillivoileipä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Kotikokki palasia ja aika pian
« Vastaus #95 : 19.01.17 - klo:16:01 »
Kansakoulua kävin 50-luvun alkupuoliskolla. Muistan, kun kovilla pakkasilla tulin koulusta, niin äidillä oli hellassa tuli ja hellan reunalla paistinpannu, jossa sian valkoista läskiä tirisi kuumana rasvana. Siihen heittelin kansallisruokamme palasia ja melko pian haarukalla palaset suuhun. Sitten maitoa. Kyllä se oli hyvää. Enkä ole vyötäröltäni muita kummempi.

Joskus häiritsi, kun kysyttiin seuraavan päivän läksyistä, että pääsenkö edes mäkeen. Käytimme vakiovastaustamme "ei ole kuin laulua, leikkiä ja laskentoa, siitäkin vanha läksy". Sitten myöhemmin opiskelin riittävästi ja ahketasti päästäkseni "hyvälle oksalle".

Nyt luen Petsamo-kirjojani. Kun ko alue saatiin 20-luvun alussa Suomelle, niin yksi yrittäjähenkinen mies rahtasi sinne 50 sianporsasta, koska hän aikoi ruokkia ne kalojen perkeillä. Eväs oli varmasti hyvää ja possut olivat pyöreitä ja kiiltäviä, mutta tarinaa lisää lukiessa ilmeni, että silavan maku ei kenellekään kelvannut ällöttävän eltaantunutta kun oli. Poronliha ja kala olivat tutumpia ruokia.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22048
Vs: Kotikokki
« Vastaus #96 : 19.01.17 - klo:17:15 »
Pakkanen kuluttaa silavasta saadun energian. Sohvalla lojuvan ei kannata syödä pakkasessa uurastavan jätkän ravintoa. Henki siinä voi mennä.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #97 : 19.01.17 - klo:22:44 »
Itse olen niin köyhistä oloista, että meillä ei nähty edes nälkää, mutta kun faija oli leipuri niin ruisleipää riitti.
Nykyään Ullanruis reikäleipä on joka-aamuinen seuralaisemme. Toivon Ullalle pitkää ikä, kiitos ja anteeksi.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33740
Vs: Kotikokki
« Vastaus #98 : 20.01.17 - klo:07:13 »
Minun paras leipäni tulee Viipurilaisesta kotileipomsta. Siikasen veljekset toivat isiensä työn Lahteen evakkoreessä. Nyt leipiä pyörittävät hämäläispojat Asikkalassa.
Uusi leipomo sijaitsee kahviloineen Pirppulanharjun alla, juuri ennen Tallukkaa, mutta oikealla.

Fazer, ent Ouluainen on suuri työnantaja täällä Kärpäsenmäen päällä. Kun käyn Keskussairaalassa, se on matkan varrella vasemmalla, Salpausselän kirkon kupeessa.
Sen perusti rouva Helander, oululainen lestadiolainen.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki
« Vastaus #99 : 23.01.17 - klo:20:40 »
Miehän taas rustasin lauantaina kansallisruokaa. Tein satsin ruisleipää. Jälkilämmölle työnsin uuniin potin karjalanpaistia. Sitä riittää syödä vielä huomennakin.

Täällä meillä, karjalaisittain, ruisleipä tehdään pelkästään rukiista, eikä käytetä hiivaa. Meillä on puinen taikinatiinu, jossa juuri pysyy astiassa. Sinne laitetaan vain lämmintä vettä ja ruisjauhoja. Juuri saa sipistä vuorokauden. Alustetaan ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä. Niin alustusvaiheessa lisätään titenkin suola.  :023:

Pyryharakka

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Kotikokki
« Vastaus #100 : 23.01.17 - klo:23:29 »
Noin se menee ja saamme puhdasta ruista ranteeseen. Kiitos, että taas kirjoittelet. :039:

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16861
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki
« Vastaus #101 : 01.02.17 - klo:21:12 »
Nautin juuri jokailtaisen kotiviilini. Viilin päällä oli pakastettuja mansikoita. Meillä ennen pakastusta mansikat viipaloidaan yleiskoneella, joilloin ne saadaan erittäin tiivisti rasioihin. Kun nyt niitä syö, ei enää näy viipaloinnista mitään jälkeä, vaan pakastus muuttaa niiden rakenteen täysin, mitä aina hämmästelen. Viili muuten kannattaa tehdä kotona, kun se ei suhtaudu kuljettamiseen myönteisesti. Aluspiimän saa kaupan viilistä aina kun tarvitsee. Pian oppii mistä viilistä saa parhaan. Myös maitojuomasta saa hyvän viilin. Näin tulee myös halvemmaksi, mutta laatuero on vielä suurempi.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Kotikokki
« Vastaus #102 : 02.02.17 - klo:00:27 »
Viili oli Raahessakin ensimmäinen ateriani operaation jälkeen. Pyysin, että kaatavat päälle tölkistä mehukeittoa. "Taivaassa vasta maku paranee" - tuli mieleeni.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33740
Vs: Kotikokki
« Vastaus #103 : 02.02.17 - klo:07:34 »
Meillä aamupalalla on vaihdellen; viiliä, joko hunajalla tai muulla makealla, kaurapuuroa omenahillolla, tai mysliä ja jugurttia.

Iltapalani on puoli pikkupurkillista raejuustoa. Matti laittelee lämpimiä leipiä itselleen.

Viili on ostoviiliä, 1,5 % sta. Jugurtti on rasvatonta vaniljajugurttia. Puuto tehdään Elovenasta,  e i  esikypsytetystä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33740
Vs: Kotikokki
« Vastaus #104 : 02.02.17 - klo:10:45 »
Matti riipi grillibroilerista lihajämät, minä lisään ne silppuna pussikeittoon. Kanakeitto on siinä, hiukan persiljasilppua pintaan ja vähän mausteita.
Lammasjuustosta laitan lämpimiä leipiä grillissä.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)