Kirjoittaja Aihe: Ruokajuttuja  (Luettu 26235 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Ruokajuttuja
« : 23.08.12 - klo:12:05 »
Tälläisen viileähkön kesäpäivän ruoaksi laitoin kaikkien koululaisten inhoamaa ja karppaajien kammoksumaa sipattia. Uudet perunat, keitetty kukkakaali, etikka-sokeri-suola-tilli-avomankurkut ja viipurilainen ruisleipä. Kylääpä maistui. Mattikin oikein mainitsi. Ja sitä hän ei usein tee.

Ettei jälkiruoka olisi vähemmän tuhtia, panin uunivuokaan kerroksittain vaaleita paahtoleivän siivuja, omenan lohkoja, mantelilastuja, siirappia ja hunajaa ja kostutin kermamaidolla.
Syödään vaniljakastikkeen tai punaisen maidon kera.

Sipatti: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/204806/VANHA%20KUNNON%20SIPATTI/

Minä tein sipattini saavustetun siankinkun palasesta, en kyljestä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 7.osa
« Vastaus #1 : 23.08.12 - klo:17:19 »
Kermainen kanakeitto maistuikin yllättävän hyvältä; :023:

300g marinoimattomia kanasuikaleita
1 sipuli
kourallinen purjosilppua
n 7pientä perunaa tai vähemmän isoja
puoli pussia herne-maissi-paprikaa
2dl ruokakermaa
reilu nokare sulatejuustoa
reilusti valkosipulia
yrttisuolaa
aasialaista mausteseosta

Kanafileet ja sipulisilput ruskistetaan pannulla
Kattilassa keitetään kohtuullisessa vedessä perunat puolikypsiksi,
mukaan lisätään vihannekset, kanat ja sipulit sekä kerma ja juusto sekä mausteet.
Annetaan hautua kypseäksi

Siis ei kovin tarkka resepti :018:, mutta helposti sovellettavissa :017: :002:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #2 : 23.08.12 - klo:17:29 »
Seppos !

Yhdistätkö minun ja memen tänään aloittamat uudet ruoka-aiheiset ketjut yhdeksi ! Valitse otsake, mieluummin ilman nimeäni. Muutkin voivat silloin
kirjoittaa ilman tunnuntuskia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #3 : 23.08.12 - klo:18:22 »
Kiitos  kaikkien kokkaajien puolesta. :117:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #4 : 23.08.12 - klo:21:05 »
Reilu kolmekymmentä vuotta taaksepäin sipatti oli aika suosittua koulussa.
Parikymmentä vuotta sitten se oli eläintenhoitoleiriläisten suosikkiruoka.
Pyryharakka

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6336
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #5 : 23.08.12 - klo:23:33 »
karppaajien kammoksumaa sipattia.
Sipattiannoksessa syöjää kohden on hiilihydraatteja kymmenen grammaa, rasvaa 24 grammaa ja proteiinia 16 grammaa. Ihan sopivassa suhteessa monelle karppaajalle näitä makroravinteita. Taitaa olla isompi ongelma se peruna, jonka kanssa sipatti olisi tarkoitus syödä. Ehkä karppaaja höyryttäisi kesäkurpitsasuikaleita tai tekisi kukkakaalimuusin?

Minäkin olin lapsena sipattia inhoava koululainen. Pitäisikin kokeilla nyt. En pitänyt läskisoosistakaan, ennen kuin joskus tein sitä itse ja siitä tulikin hyvää.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #6 : 25.08.12 - klo:12:35 »
Ruoanlaittopäivä.

Matti keitti omenasoseen, minä sokeroin ja purkitin.

Sitten panin kunnon keittolihan kiehumaan.Mausteeksi suolaa, pippureita, lanttua, porkkanaa, mukulaselleriä, kesäsipulia, kuivattua lipstikkaa. Perunat ovat kuorittu ja odottavat mukaan pääsyä. Lopuksi persiljat ja silputut sipulinvarret. Huomena tulevat syömämiehet kirkkokahvien jälkeen maistamaan.

Seuraavaksi Matti kuori punajuuret. Minä jauhoin ne Moulinettellä. Sekoitin suuressa kulhossa punajuuret, 1,5 dl ohrasuurimoita, 1 pkt. sinijomejuustoa ja tlk. ruokakermaa. Voideltuun vuokaan 200 asteeseen 1h-1,5 h.

Kanan rintafileitä käytin paistinpannussa paprikan ja kesäsipulien kanssa. Lirautin vähän hunajaa ja ruokakermma. Maustoin suolalla ja grillimausteella. Punajuurilaatikon seuraksi uuniin n. 1 h.

Tässä meillä on ruokaa koko viikonlopuksi. Aikaa kului vajaa 2 h.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #7 : 28.08.12 - klo:11:53 »
Söimme kotona lähes ilmaisen aterian.

Olemme pari päivää seuranneet ikkunasta vanhassa lehtikompostissa kasvavaa herkkusientä. Tänään se oli riittävän suuri otettavaksi.
Lähistöltä löytyi lisää pienempiä yksilöitä. Riittavästi kahden hengen soossiin. Kaupasta toin muutamia pusseja nuudeleita a´0, 75 euroa.
Valmistin kananuudelit.

Nuudelin hauduttamisessa menee kaikkineen n. 5 min.

Sienet paloittelin voi-öljyeokseen , kuumaan, ohuina viipaleina. Paistoin pari min., lisäsin n. 2 tl. jauhoja, 1 tlk kuohukermaa, mustapippuria ja suolaa. Valmistusaika alle 10 min.

Pikaruoka ja herkullinen kuin mikä. Luoja antakoon vielä lisää herkkusieniä!

p.s. eivät ole valk. kärpässieniä vaan peltoherkkusieni ja kuusen herkkusieniä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #8 : 28.08.12 - klo:19:27 »
Sienet ovat hyviä.  :eusa_angel:

itse söin perunoita, silliä ja salaattia tänään.
aamulla kaurapuuroa.

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #9 : 28.08.12 - klo:19:33 »
Minulla nuudelit jäävät kauppaan, koska ainoa muisto niistä on karmea. Olimme Kalajoen hiekkasärkillä mökkimajoituksessa. Siellä kattaessani pöytää otin kaapista "puhtaat" lautaset. Lautasten väliin oli jäänyt nuudeleita edellisiltä syöjiltä. Yäk! Ei auttanut, kuin käydä tiskaamassa kaikki astiat.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa AKUANKKA313

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1095
  • x ja y pohtii elämän syvintä olemusta
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #10 : 09.09.12 - klo:20:25 »
Onko luomu laadukkaampaa?
Myytin murtajat vastaa väitteeseen.
http://ideakeittio.fi.msn.com/ruoka-artikkelit/onko-luomu-laadukkaampaa-myytinmurtajat-vastaavat-vaitteeseen/

Luomu tietopankki
http://www.luomu.fi/tietopankki/

Luomuviinin jäljillä
http://www.kuluttaja.fi/Page/cb11625a-5f1a-418e-a34b-2fc78cac0b74.aspx

Luomuviinejä tutkinut Lehtonen pitää luomuviinejä kuitenkin keskimäärin tavallisia viinejä puhtaampina lisäaineiden suhteen. Hän on kierrellyt paljon ranskalaisilla luomuviljelmillä.

– Näkemäni perusteella voin sanoa, että luomutiloilla on kyllä ihan aitoa halua tehdä asioita luonnonmukaisemmin, hän kertoo.
Elämä on kemiaa.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #11 : 17.09.12 - klo:08:12 »
Syksy on korjuun aikaa. Symboolisestikin, mutta ainakin aineellisten. Sieniä, puolukoita, omenia, raakoja tomaatteja pitäisi jalostaa säilyvään muotoon.

Vihreät tomaatit ovat herkullisia jos ne onnistuvat. Osaavat olla hurjan väkeviä jos tekotapa onnistuu. Toimin kahden keittokirjan ohjeilla.
Omenat haluaisin kuivattaa. Lämmitän leivinuunin ei kovin kuumaksi. Laitan viipaleet pelleille kahteen kerrokseen ja pelti pitää jättää aavistuksen rakoselleen.
Harmi vain kun on näin lämmin sää. Kylmällä kelillä saataisiin samalla uunilämpöä huoneisiin.
Puolukat ovat helppoja. Survotaan omaan liemeensä tai pakastetaan sinällään. Keitän aina pari litraa sokerin kanssa.
Sienet, jos niitä vielä löytyy, suolaan, pakastan ja suppikset kuivaan.

Kriikunoita syödään niin että "napa narskaa". Niitä ei voi säilöä, paitsi likööriin.

Puuhaa piisaa. Joskus tuskastunkin tähän, mutta kun kaikki on tallessa on kiva odottaa talvea, sanoo hamsteri.
http://yksinovella.blogspot.fi/2010/07/veikko-huovinen-hamsterit.html
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #12 : 17.09.12 - klo:08:47 »
4 litraa tuoreita suppiksia kiertoilmauunissa kuivumassa. Ehkä litran verran niistä jää jäljelle kun ovat kuivia. Siitä on sitten talvella helppo piillottaa sienia eri ruokiin hienoksi jauhamalla. :039:

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6336
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #13 : 17.09.12 - klo:10:24 »
Olisi eilen pitänyt ottaa iltakävelylle kori mukaan, niin olisin saanut paitsi sieniä, myös luumuja, joita oli tarjolla erään talon seinustalla ja vieressä lappu "ota tästä". Satoa on tosiaan runsaasti tarjolla, tänäänkin töihin kahvihuoneeseen tuotu omenoita ja kriikunoita.

Valmistin illalla vielä kauhumurekkeen, johon upotin kaikkea vanhaa: jauhelihaa, jonka parasta ennen -päivä oli mennyt, kuivahtanutta pekonia jonka pakkausta en muistanut jo avanneeni, niinikään unohtunut juustoraasteen loppu, loput suokakurkut purkista jonka pinnalla oli jo hometta, tienvarresta keräämiäni oranssiroukuja sekä (ihan kunnollisia) punajuuria, sipulia ja munia. Maustoin puristamalla tyhjäksi iankaikkisen vanhan sinappituubin. Raaka-aineisiin nähden tuli aika hyvää!

Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Ruokajuttuja
« Vastaus #14 : 02.10.12 - klo:11:35 »
Tämä vuosi on todella hyvä omenavuosi. Omenia on viety kaatopaikoille ja haudattu omiin komposteihin.
Meidän kaksi puuta ei kovin paljon tuottaneet, keväällä oli kylmiä öitä tässä järvenpinnan tasolla. Pölyttäjiä puuttui. Mutta omenia on saatu ja viety saaduista muillekin.
Tänään taas tuoksuu koko huusholli uunissa kuivuvilta omenarenkailta. Viiden litran kattilallisen laitoin lohkottuja piirakkavalmiita palasia pakasteeseen. Kuumensin niitä vain hiukan sokerin kanssa.
Ulkona odottaa vielä 40 litraa kokonaisia omppuja käsittelyä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)