Kirjoittaja Aihe: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.  (Luettu 28949 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #60 : 10.12.19 - klo:07:17 »
Pakettinappulat muistan ja paperipussit. Sitten tulivat moninaiset muovipussit, jotka ovat olleet nyt käytössä yhden sukupolven ajan ja maailama on meriltäänkin pahoin roskittunut. Kalojen vatsassa on koosta riippuen kilo/satakiloakin muovia. Viimeinen tieto on, että hapen määrä vesissä vähenee.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #61 : 14.12.19 - klo:11:41 »
Pakettinappulat muistan ja paperipussit. Sitten tulivat moninaiset muovipussit, jotka ovat olleet nyt käytössä yhden sukupolven ajan ja maailama on meriltäänkin pahoin roskittunut. Kalojen vatsassa on koosta riippuen kilo/satakiloakin muovia. Viimeinen tieto on, että hapen määrä vesissä vähenee.
Muistatko odotetun uutisen radiosta ja televisiosta "Saukon silli on saapunut"?

Odotettu uutinen kruunasi suomalaisen ruokakesän vuosikymmeniä. Saukko-sillilaivaston neljä alusta toivat odotetun kalan kuukausien pyyntimatkaltaan puutynnyreihin pakattuna Rymättylän kalasatamaan 1930-luvulta vuoteen 1976 asti. Nykyisin Saukko-sillilaivastoa ei enää ole, koska nykyisin kalan nostavat norjalaiset Pohjois-Atlantilta maamme sillipääkaupungin ollessa Uusikaupunki, ja sillisaalis haetaan rekka-autoilla kuorma viikossa valmiiksi fileoituna ja suolattuna. Kun Pohjois-Atlantin sillikannat romahtivat 1960- ja 1970- luvuilla liikakalastuksen vuoksi, myös muut lajit kärsivät. Silli on monen kalalajin sekä nisäkkään ja linnun ravintoa.

Lähteet

Pala Rymättylän historiaa pakattiin pois – Röölän sillitehdas hyvästeltiin murheellisin mielin    https://yle.fi/uutiset/3-7424153

Suomen ainoa sillitehdas purkittaa vauhdilla kohti sesonkia – perinteinen valmistustapa teki paluun       https://yle.fi/uutiset/3-10761406

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #62 : 14.12.19 - klo:11:58 »
Kirjoittamastasi asiasta minulla ei ole mitään tietoa. On hyvä, että kalaperinne jatkuu nykymuodossakaan, että kalaa syövät saavat mieliruokaansa.
Tangomaassa Lapuanjoen rannalla oli hyvin vähän mahdollisuuksia syödä kalaa, joskus kauppoihin tuli silakoita. Kuusamolainen isäni oli nuorena oppinut syömään monenlaista kalaa, joten hän valitti kohtaloaan

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #63 : 14.12.19 - klo:12:57 »
On hyvä, että kalaperinne jatkuu nykymuodossakaan, että kalaa syövät saavat mieliruokaansa.
Seikka on saletti! Kalaperinteen jatkuminen maassamme on hyvä asia, koska Boyfood Oy:n Rymättylän sillisataman sillitehdasta ei enää ole. Se myytiin Ruotsiin, ja yrityskauppojen jälkeen norjalaisia Orkla Ahti- ja Vesta-sillejä ei enää valmisteta Suomessa. Viime vuoden lopulla merkkisillien valmistus siirrettiin Puolaan.

Suomen Sillikonttori aloitti suomalaisvalmistuksen uudelleen Uudessakaupungissa. Kaikki Sillikonttorin käyttämä silli on MSC-sertifioitua ja tuotteille on myönnetty suomalaisen työn Avainlippu-tunnus. :)

Lähde

Suomen Sillikonttori     https://www.sillikonttori.fi/tuotteet/sillit-2/
« Viimeksi muokattu: 14.12.19 - klo:13:04 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #64 : 14.12.19 - klo:15:41 »
Tangomaassa Lapuanjoen rannalla oli hyvin vähän mahdollisuuksia syödä kalaa, joskus kauppoihin tuli silakoita. Kuusamolainen isäni oli nuorena oppinut syömään monenlaista kalaa, joten hän valitti kohtaloaan
Lapuanjoen varren S-ryhmän marketeissa on myytävänä kuusamolaisen kalanjalostusyrityksen Kitkan Herkku Oy:n perinteisiä kuusamolaisia maistuvia kalaherkkuja. :)

Lähde

Kitkan Herkku Oy-kalasäilykkeet        https://www.kitkanherkku.fi/tuotteet/kalasailykkeet

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #65 : 14.12.19 - klo:15:57 »
Nyt kun saisi niitä särkiä, niihin iskisin sitte. Tuo on hieno ajatus, järvistä löytyy proteiinia, nostellaan pöytään.
Komppa-Seppälän tilan Järki Särki on kotimaista luomukalaa parhaimmillaan, herkullista ja helppokäyttöistä. Laita leivän päälle tai tee nopea kalapaistos tai herkullinen kalasalaatti. Särki on kestävä kalavalinta. Järki Särkeä myydään kaikissa Citymarketeissa, K-supermarketeissa, Prismoissa ja isoissa S-marketeissa sekä Stockmannin Herkku -myymälöissä. :)

Lähde

Järki Särki   https://www.jarkisarki.fi/

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #66 : 14.12.19 - klo:21:28 »
Meillä aina silloin tällöin, jos oli saatavissa, ostettiin Kitkan viisaita. Ne sitten joko paisettiin tai suolattiin.
Opin siis jo kouluikäisenä, miksi Kitkan viisaat olivat Kitkan viisaita. Siksi, että Kitkasta muikut voisivat uida Venäjän puolelle, mutta eivät ui.

Toki odotimme myös Saukon sillejä, ja ostimme.
Pyryharakka

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #67 : 15.12.19 - klo:08:17 »
Kitkan viisasta isäni arvuutteli, että miksiköhän se on viisas kala. Edesmennyt sisareni syntyi Kuusamossa, mutta muuttivat sieltä Savoon, niin hän väitti, että se pysyy pienenä, niin sitä ei syötäisi.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #68 : 15.12.19 - klo:15:07 »
Mielestäni Suomen Sillikonttorin MSC-sertifioitiin voinee suomalainen kuluttaja luotaa, mutta EU:n ulkopuolelta tuotavan kalan alkuperää on hyvin vaikeata selvittää. Maassamme EU:n ulkopuolelta tuotavaa kalaa valvoo ELY-keskus kalastuslain ja Euroopan yhteisen kalastuspolitiikan mukaisesti. Kalaerän maahantuojan tulee lähettää kolme päivää ennen maahantuontia kopiot asiakirjoista ELY-keskuksen tarkastettavaksi. "Kalan alkuperämaa"-todistuksen lisäksi jokaisessa maahantuotavassa kalatuote-erässä tulee olla saalistustodistus, joka takaa laillisuuden ja paikallisesti sovittujen kalastuskiintiöiden noudattamisen. Jos papereista puuttuu jotain, otetaan yhteys maahantuojaan, viejään tai kolmannen maan viranomaisiin.

Paperien mukaan laittomaan kalaan ei ole vielä törmätty. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei sitä olisi, koska paperit on rikollisten helppo väärentää. Saalistodistuksia usein epäillään, mutta jos kaikki on papereiden mukaan kunnossa, ELY-keskus ei voi tehdä asialle mitään. Isoissa kalastuslaitoksissa tapahtuu myös laittoman kalan pesua lailliseksi. On hyvin vaikea saada selville, onko tietty kalaerä juuri tietystä alkuksesta, vai onko siihen lisätty jotain muutakin kalaa, eli laiton kala pestään lailliseksi. Varsinkin Thaimaassa ja Kiinassa tapahtuu paljon kalanpesua. Euroopan elintarvikelainsäädännön mukaan kalan alkuperämaa on Thaimaa, jos se on purkitettu Thaimaassa, vaikka se olisi kalastettu Taiwanissa ja alus olisi venäläinen ja miehistö vaikka minkämaalaista. Mukavuuslippulaivat eivät noudata työehtosopimuksia, työturvallisuusmääräyksiä, kalastuskiintiöitä ja ympäristölakeja sekä välttävät verotusta.

Lähde

Kalastusmestari Jukka Linder, Uudenmaan ELY-keskus             

 http://www.ely-keskus.fi/web/ely/tiedotearkisto/-/asset_publisher/7ROIM7O3Zwq2/content/uudenmaan-ely-keskuksella-paavastuu-laittoman-ilmoittamattoman-ja-saantelemattoman-lis-kalastuksen-valvonnasta-suomessa

Seikka on saletti! Kotimaista sisävesijärvien kalaa riittää, sillä maassamme järvet ovat täynnä kalaa. :)
« Viimeksi muokattu: 15.12.19 - klo:15:14 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #69 : 18.12.19 - klo:11:37 »
Toki odotimme myös Saukon sillejä, ja ostimme.
Pian on joulu, jolloin nautimme silliä, ja meillä Suomessa silli on liitoutunut myös uusien perunoiden kanssa. Kesä onkin ehdoton ykkönen, sillä joulun sesonki on lyhyempi, mutta tehokas. Suomalaisen kuluttajan onkin syytä olla marketeissa tarkkoja, koska tuttuja Ahti- ja Vesta-sillejä ei enää valmisteta Suomessa, mutta Sillikonttorin sillit ovat niin kotimaisia kuin olla voi.

Vaikka silli heiluttaakin pyrstöään Norjanmerellä, ja sen nostaa norjalainen, niin Sillikonttorissa siitä tehdään Suomessa suomalainen tuote suomalaiseen sillinmakuun. Ahti- ja Vesta-sillit myydään suuremmille markkinoille kuin Suomeen, joten niiden reseptit eivät enää vastaa sitä makua, mihin olemme tottuneet. Ruotsalaisilla on makeat sillinkastikkeet ja venäläisillä suolasillit. Suomalainen Sillikonttori tietää parhaiten suomalaisten sillinmaun.

Lähde

Sillikonttori   https://www.sillikonttori.fi/


Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11590
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #70 : 20.12.19 - klo:09:33 »
Kohta saamme jälleensä Saimaasta nostettua kalaa ja Saimaan rannalla kasvatettua lanttua laatikossa ja muuta paikallista. Kyl tuores ruoka on hyvää.  ;)   

Sieppaa, että edelleen kertyy kamalasti muovijätettä, onneks se edes viedään omaan roskikseensa.  Kai se loppusijoitetaan myös, toivon, järjellä.  Uusiomuovia tai jotain.   
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10392
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #71 : 20.12.19 - klo:09:43 »

   Tohtotorikin käyttää vaan rohkeasti "jätepistettä" käytöstä poistetun "roskiksen" sijaan.  :)

Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #72 : 01.01.20 - klo:12:11 »
Kohta saamme jälleensä Saimaasta nostettua kalaa ja Saimaan rannalla kasvatettua lanttua laatikossa ja muuta paikallista. Kyl tuores ruoka on hyvää.  ;)   

Sieppaa, että edelleen kertyy kamalasti muovijätettä, onneks se edes viedään omaan roskikseensa.  Kai se loppusijoitetaan myös, toivon, järjellä.  Uusiomuovia tai jotain.

Tästäpä muistui mieleeni noin kolmankymmenen vuoden takainen hotelliaamiainen. Olin jossain koulutustilaisuudessa ja hotelli täynnä aamiaisella yhtä aikaa olevaa koulutusporukkaa. Silloin kaikki oli yksittäin annospakattua: Murot, marmeladit, voi- ja margariininapit, oli kertakäyttö munakupit ja mitähän kaikkea. Muistan minkälaisen röykkiön muovi ja muuta pakkausroskaa kertyi keskelle pöytää. Sen takaa ei toista meinannut nähdä.
Seuraavana kesänä oli Lähetysjuhlat Oulussa. Olimme majoittuneena pieneen hotelliin, joka oli aikaisemmin ollut kai matkustajakoti. Siellä ei ollut ravintolaa, oli vain aamiaishuone. Istuin lähellä keittiön ovea, joka oli auki. Näin pöydän alla hervottoman suuren Kelloks-paketin ja muistin ne edellisen talven kerta-annospaketit suuren ketjun hotellissa. Täytyy sanoa, että järki on voittanut sillä alalla.
Pyryharakka

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #73 : 01.01.20 - klo:12:36 »
Suomalaisen kuluttajan onkin syytä olla marketeissa tarkkoja, koska tuttuja Ahti- ja Vesta-sillejä ei enää valmisteta Suomessa, mutta Sillikonttorin sillit ovat niin kotimaisia kuin olla voi.

Mutta Vesta-silli on parhaan makuinen. Niissä kun ei käytetä sipulia, ja sokeriakin vähemmän kuin muissa silleissä. Muutama kesä sitten vasta oikeastaan opin syömään silliä, ja Vesta oli se tuote joka vaikutti asiaan ratkaisevasti. Likikään kaikki silli ei edelleenkään mene. Ehkä en ole oikea suomalainen  :017:
« Viimeksi muokattu: 01.01.20 - klo:12:46 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 4.
« Vastaus #74 : 01.01.20 - klo:12:45 »
Ahti- ja Vesta-sillit myydään suuremmille markkinoille kuin Suomeen, joten niiden reseptit eivät enää vastaa sitä makua, mihin olemme tottuneet.

Sillikonttori itse toisaalta sanoo sivuillaan "perinteiden vastapainoksi kokeilemme rohkeasti uutta". Ota noista nyt selvää sitten. Onko tässä nyt se brittien red herring haudattuna (jolloin syntyy graavikalaa, eli esim. ruotsalaisten surströmming; silakkahan onkin vain sillin kitukasvuinen alalaji oikeastaan).
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.