Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Muistelus Lapuanjoen varrelta 4

<< < (2/19) > >>

1944:
Naputtelin tietsikkaani Karoonmäki Alahärmä ja pääsin nuoruuteni maisemiin. Vaihdoin kartalta "taivaalliseen karttaan so ilmakuvaan. Suurennuslasin kanssa katselin asiat tarkoin.  Havaattin, että luontoäiti piiloittaa hyvin ennen v 1964 muistissani ollutta maastoa. Kotimäkeni löysin. Sitä kutsuttiin Korpelaksi, kait sen vuoksi, että se oli varsinaisen kyläkeskuksen Sorviston larvamaita. Pirtin vieritse keväinen tulviva luoma juoksutti Rämäkön metsien vedet aina vain alemmas Lapuanjokeen asti.
Sain poikasena metsästellä heti pihan jätettyäni. Aseenani oli ensin Lambert-niminen pienari, ihan ronapyssy. Sittemmin sain jopa 2-piippuisen haulikonkin. Velivainaja sai ne jotenkin lainaan Pietarsaaren kouluajoiltaan.
Pihastamme meni isäntien kärrytie Fleiniin. Nyttemmin näyttää siltä, että Fleinin pellot ovat viljelemättömät. Po kohdalla näkyy hyvin lasikiven ottomonttu, jonka vieritse pääsi huonoa kinttupolkua pitkin IsoollePaanalle so pääradalle Ouluun. Radan yli vievää uraa pääsi nätysti Pääjärvelle, mikä on umpeutuva matala vesirääseikkö.

Karttasana Karoonmäki johdattaa mahdollisen lukijani Alahärmän talvisiin hyppyrikilpailuihin. Näyttää siltä, että enari olisi 29 m.

1944:
Lööpissä on tieto, että Juhani Palmu Alahärmässä taistelee hengestään, taas kerran. Olemme samanikäisiä ja olimme 50-luvulla Ylihärmän lietsotehtaalla vierekkäin tekemässä vanerista lietson putkia. Meillä oli liian paksua vaneria leikattuna ja siitä ei pojankoltiaiset kyenneet tekemään liukkaan peltimallin päällä vanerista putkea. Käytetyt naulat so takstit eivät pitäneet.
Juhani oli kasvanut "aikuiseksi" ja minä olin hänestä - 2v nuorempi psyykkeeltäni, ehkä. Pääsimme jutteluissamme lopputulemaan, että lopputili on "paree"kuin täällä ähistä. Muistan aina, kun Juhani sanoi "kyllä minä hoidan puhumisen". Konttorissa joku mies kovin ihmetteli, että mitähän siellä nyt oikein on, mutta huikkasi lasikoppiin kassöörille, että näille pojille tili kouraan.
Helpotti taas elämä sillä kertaa. Ylihärmään ajelin jostain syystä laiturin sillan yli, vaikka Liinamaan sillan yli sai ajaa, eikä tarvinnut pyörää taluttaa.

1944:
Serkku viestitti, että yksi osio "muistelus Lapuanjoen varrelta" on siirretty jonnekin muualle ja tullut siellä luetuksi 34000 kertaa. Kyllä nörtit temppunsa tekevät. Olisihan minullekin hyvä osata nappulatekniikka, että omat mielipiteeni eivät menisi väärään paikkaan ikäänkuin jonkun muun mielipiteeksi. Näinhän taannoin pääsi käymään, mutta sain anteeksi.
Kauhavan lentokenttä on pyörinyt mielessäni. Kuinkahan käynee juhlien järjestelyjen kanssa? Olen enempi pessimisti kuin optimisti.

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 11.03.21 - klo:11:20 ---Ylihärmään ajelin jostain syystä laiturin sillan yli, vaikka Liinamaan sillan yli sai ajaa, eikä tarvinnut pyörää taluttaa.

--- Lainaus päättyy ---
Liikkuvaa kuvaa Liinamaan sillan kupeesta: https://www.youtube.com/watch?v=hpxxQrDHiCQ

Liinamaan silta 21.10.2016: https://www.youtube.com/watch?v=5db0cd7guL0

1944:
Annan suuren arvon Sinulle, kun näitä videoita viitsit latailla :039:. Tuli poika-aika mieleen. Liinamaan sillalla aikoinaan päätin, että minusta ei tule tupakin polttajaa. Se on ollut helppo päätös. Kotoluhdan ja Pöyhösen kyläpuolet näyttivät ahkeran kansan asuttamilta ja se on oikein hyvä. Varsinainen juhlakalu Lapuanjoki on vähän veden aikana sellainen kuin pyytäisi anteeksi olemustaan. Yritin katsoa tarkasti, että olisiko sillan vieressä entisestä Liinamaan färistä mitään museaalista näkymää, en havaannu sellaista.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta