Lapsuudessa minusta oli käsittämätöntä, että lanttu- ja porkkanalaatikoiden ja kinkun lisäksi piti olla vielä keitetyt perunat ja karjalanpaisti. Rosollia, suolakalaa ja karjalanpiirakoita oli myös, ja jälkiruoaksi sekahedelmäsoppaa. Riisipuuro syötiin päivällä ja nämä muut ruoat illalla.
Nyt jaamme jouluruoat eri päiville. Aattona syömme kinkun ja laatikot ( lanttu-, porkkana-, bataatti- ja imelletty perunalaatikko, joka ainoana ostetaan kaupasta), joulupäivänä sitten sillit, suola- ja savulohet, savuporo, 3-4 maksapasteijaa, mätiä, jos muistetaan ottaa pakastimesta ajoissa sulamaan. Joulupäivänä siis "herkut". Jälkiruokana maltanriisiä ja hedelmäsalaattia ja toisena päivänä limettijäädykettä tai pelkkä suklaakonvehti. Tapaninpäivänä kokoelma edellisten päivien antimista tai keitetään lipeäkalaa. Välipäivinä syödään jo muuta ja tähteeksi jääneitä laatikoita. Kinkkua syödään leivän päällä päiväkausia.
Jouluruoat olemme itse sopineet kummankin perinteistä soveltamalla ja esim. maltanriisi ja hedelmäsalaatti löytyi takavuosien Ikean julbord'sta. Salaateilla ja bataattilaatikolla olemme modernisoineet tarjoilua.
Pois on jätetty kyllästymiseen asti nautittu sekametelisoppa, herneet ja punakaali, joita söi vain mies vähän, se arkinen karjalanpaisti ja rosolli, koska sitä syö vain pieniruokainen mummi.
Ruokien jakaminen kahdelle päivälle on onnistunut juttu, koska vietämme koko joulun samalla porukalla ja päiväkausia samojen ruokien tarjoaminen kyllästyttää. Eikä koko repertuaaria oikein jaksa yhtenä päivänä syödäkää.