Kirjoittaja Aihe: Luterilaisten perusvakaumukset  (Luettu 27439 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Jampe

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2205
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #15 : 13.10.08 - klo:09:07 »
Sanoinhan, (jos maltoit) lukea että sairaudet ovat asia erikseen.  Totta kyllä on että väsymyksestä parantuu lepäämällä!  Ja mitä se "kelpaaminen" tähän kuuluu?  Miksi kaikki asiat pitää aina väkisin hengellistää?  Vai kelle sinä nyt et mielestäsi "kelpaa"?

Se ei mahdu minun ajatusmaailmaan että työstä valitetaan, häpeänä sitä pidän jos joku töistään valittaa!  Kylmä tosiasia on edelleen että nykymaailmassa ihmiset pääsee paljon helpommalla ja vapaa-aikaa on ennätysmäärät, -varsinkin kun on vieraan töissä. Kyllä se "uupumus" tulee jostain muusta kun työstä nykyään.  Jos työskentelet metsurina,  tai yrittäjänä, voit puhua työuupumuksesta ja sekin parantuu lepäämällä.  Nykyajan ihmiset on paljolti vain henkisesti velttoja. Äläkä ota tätä Sarai itseesi, enhän minä sinua edes tunne mutta hyvin yleisesti on asianlaita näin!
Elämä on ihmisen parasta aikaa -Matti Nykänen-

Lars Mikael

  • Vieras
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #16 : 13.10.08 - klo:09:09 »
Lainaus käyttäjältä: "Salis"
Lainaus käyttäjältä: "Jampe"
Olen edelleen sitä mieltä että nykyajan nuoret ja miksei jotkin keski-ikäisetkinsuurimmaksi osaksi  ovat kasvaneet pumpulissa, eivät joutuneet koskaan todella itse tekemään mitään ja siitä kumpuaa tämä yletön "uupuminen".  sanokaa mitä tahdotte mutta näin on asia!  Eihän  ne poikaraukat tahdo pärjätä enää armeijassakaan! Miten ne sitten työelämässä?


Pumpulissa kasvaminen on aivan totta. Ja kun on ongelmia, huudetaan heti yhteiskuntaa avuksi. Normaaleissakin elämään kuuluvissa vaiheissa kuten surussa tarvitaan joko mielialalääkkeitä tai terapeuttia. Tuntuu siltä, että pienistäkin vastoinkäymisistä nousee suuria kriisejä.

Olette siis sitä mieltä, että "ennen oli miehet rautaa, nyt ne ovat puuta - hiio hoi".

Esittämäänne työmoraalia on tietenkin olemassa. Tunnen ihmisiä, jotka ovat - oikeasti - todella lujilla työssään yhä lisääntyvien vaatimusten puristuksessa. Viimeksi eilen keskustelin tällaisen ihmisen kanssa kirkkokahveilla. Ei ole siis syytä yleistää. Ei kai tutkimusten tuloksetkaan nyt ole ihan tuulesta temmattuja.

Viittasitte omaan työhönne. Tiedän minäkin 13-vuotiaasta ruumiillistakin työtä tehneenä (pöllinparkkuuta, ojankaivua, metsätöitä savotassa Lapissa, autonapumiehenä, rakennustyömailla jne.) työstä, mutta en voi kaikessa yhtyä teidän näkökantoihinne.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #17 : 13.10.08 - klo:09:15 »
Lainaus käyttäjältä: "Sarai"
Ihmisellä, joka ei ole kokenut sairaalloista väsymistä, masennusta tai syömishäiriötä, tai ollut kaikissa maailman töissä, ei ole mitään mahdollisuutta nähdä mitä nämä todellisuudessa voivat olla. Kommentti, että työssä ei tule kiire, jos työ tehdään ajallaan, on jo niin naurettava että en viitsi siihen tämän enempää aikaani hukata. Menkää te täydelliset ihmiset sinne minne me taakkojen alle kuormitetut ei kelvata. Jättäkää meidät rauhaan täällä minne me on ainakin tähän asti kelvattu!


Mitä Sinä tiedät meikäläisen vastoinkäymisistä ja elämänkokemuksista?

Tosiasia kuitenkin on, että liikkumaton elämäntapa, jatkuva valvominen, liikalihavuus jne aiheuttavat väsymystä. Kysymys on siis pitkälti elämäntapavalinnoista vaikka tämä tosiasia monia ärsyttääkin.

Ihmisellä on tässä yhteiskunnassa paljon vapauksia ja oikeuksia, mutta tekemistään valinnoista hän on vastuussa paitsi itselleen, niin vähintäänkin läheisilleen. Vastuu on osa rakkautta. Pystyäkseen rakamastaan toisia, on ihmisen rakastettava itseään. Kun ihminen rakastaa itseään, hän kantaa vastuuta myös itsestään eli elämäntapansa valinnoista, jotka vaikuttavat hänen omaisiinsa, ystäviinsä ja tietysti myös yhteiskuntaan.
Acta, non verba.

Poissa Sarai

  • Kotimatkalla
  • Viestejä: 309
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #18 : 13.10.08 - klo:09:19 »
[quote="Salis]Mitä Sinä tiedät meikäläisen vastoinkäymisistä ja elämänkokemuksista?
[/quote]

Sen että ainakaan niitä ei ole ollut riittävästi pehmittämään sydäntäsi niille joilla on vaikeaa.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #19 : 13.10.08 - klo:09:36 »
Lainaus käyttäjältä: "Sarai"
Sen että ainakaan niitä ei ole ollut riittävästi pehmittämään sydäntäsi niille joilla on vaikeaa.


Et tiedä, mitä olen tehnyt syrjäytyneiden, köyhien, sairaiden tai vammaisten ihmisten hyväksi. Ihmisten auttaminen ei ole poissuljettu vaikka korostankin sitä, kuinka ihmisten elämäntapojen valinnat vaikuttavat moniin asioihin kuten väsymykseen, masennukseen, työttömyyten ja sairauksiin.

Äärimmäisinä esimerkkeinä ovat tietysti jatkuva liiallinen alkoholin käyttö ja ylilihavat ihmiset.  Voihan liikalihavuus tietysti olla sairaudestakin johtuvaa, mutta useimmiten se johtuu liiasta syömisestä ja liikunnan puutteesta. Esimerkiksi lihavalla nuorella on normaalipainoista ikätoveriaan suurempi riski kärsiä masennuksesta aikuisiässä.

Suomalaiset syövät liikaa tarpeeseen nähden, jonka seurauksena yli puolet suomalaisista kärsii ylipainosta ja sen tuomista haitoista.

Tutkimuksen mukaan työssäkäyvistä miehistä 53 prosenttia ja naisista 19 prosenttia on alkoholin riskikuluttajia.
Acta, non verba.

Poissa Sarai

  • Kotimatkalla
  • Viestejä: 309
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #20 : 13.10.08 - klo:09:45 »
Luuletko, että masentuneen tilannetta yhtään auttaa asenne: mitäs olet noin lihava ja itsehän olet sen aiheuttanut?

Eikö enemmän hyötyä olisi siitä että pyrkisi tukemaan ja rohkaisemaan, eikä nutistamaan entisestään?

Tottakai elämäntavoilla voi vaikuttaa jaksamiseensa. Kaikki vain eivät jaksa, vaikka kuinka yrittäisivät. Eivätkä kaikki jaksa pitää itsestään yhtä hyvää huolta. Silloin "yrittäminen" voi olla niin paha kirosana, että saa aikaan esim. tällaisia avautumisia kuin minulla tänään täällä. ;-)

Poissa Jampe

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2205
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #21 : 13.10.08 - klo:10:54 »
Luulen että tämä nykyajan "masennus" johtuu paljolti siitä ettei ihmisillä ole mitään mielekästä tekemistä.  (Taas kerran tähän väliin että sairaudet ovat asia erikseen.)  -"työ" on nykyään tuolilla istumista ja kokouksissa laukkaamista, vapaa-aikaa on paljon ja silloin lorvitaan tekemättä mitään niin onhan siinä aikaa sitten murehtia turhia asioita.

Juha Mieto sanoi hyvin jossain tv-haastattelussa että ennen ei ruumiillista väsymistä ja työstä väsymistä pidetty pahana asiana vaan se on hyvä asia!  Ihmisen kuuluukin väsyä niin että illalla on tunne että on tehnyt ja saanut aikaan jotakin konkreettista.  Ja kyllä olen sitä mieltä lihavuudesta myös että se johtuu vain yhdestä asiasta: ihminen syö enemmän kuin kuluttaa!  Ei kulu mikään kun työstä ei saa liikuntaa ja vapaa-ajat lorvitaan valitellen kipuja. Eräs lääkäri sanoi että ihmisellä on "takuu" mutta se on vain 40 ikävuoteen asti. Sen jälkeen alkaa näkyä elämäntavan vaikutukset konkreettisesti kun terveys menee pala kerrallaan.  Toki siihen vaikuttaa moni muukin asia mutta näillä on vaan suuri merkitys.  Ihminen menee todella pilalle päästessään liian helpolla!

Työssäni pääsen seuraamaan läheltä nuoria pareja jotka rakentavat ensitalojaan.  Kyllä täytyy sanoa että päin prinkkalaa on menossa nuorten asenteet suhteessa siihen että jotain pitäisi tehdä ITSE. Se tuntuu suurimmalle osalle olevan aivan tuntematon käsite että pitäisi käsillään tehdä jotain kun kerran rahaakin tulee istumalla päivät pitkät.  Todellinen uusavuttomuus ja velttous sekä suuruudenhulluus on iskemässä nuoreen polveen jotka alkavat jo alle 30:senä valittelemaan vaivojaan ja "työtaakkojaan".  kaikki pitää saada valmiina tai muuten masennutaan.
Sairaudet ovat asia erikseen, silloin on saatava hoitoa.
Elämä on ihmisen parasta aikaa -Matti Nykänen-

Poissa Sarai

  • Kotimatkalla
  • Viestejä: 309
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #22 : 13.10.08 - klo:11:19 »
Väsymyshän voi johtua myös esim. stressin aiheuttamasta unettomuudesta, stressi voi aiheutua nykypäivän työtehtävistä, jotka yhä useammin ovat sen tyyppisiä, että niiden jättäminen työpaikalle on vaikeaa. Ja informaatioähky voi vielä pahentaa stressireaktiota, kun yritetään hallita koko maailman tapahtumia sen oman kodin tai kylän sijasta.

Kyllähän terve väsymys, jota esim. metsuri kokee raskaan työpäivän jälkeen, saa yleensä ihmisen nukkumaankin terveesti. Nykyisin vain yhä useampi työ vaatii pään monimutkaista käyttämistä, ja usein vielä sillä tavalla, että pään nollaaminen illaksi kotiin tullessa on vaikeaa. Silloin käy helposti niin, että kun nukkumaanmenoaika tulee, työasiat (tai muut huolet, jos sellaisia on) pyörivät mielessä eikä uni tule. Unettomuutta voi toki hoitaa ulkoilemalla, syömällä terveellisesti ja rauhoittumalla illalla hyvissä ajoin, mutta aina sekään ei riitä. Silti en pidä unettomuutta sairautena. Pidättekö te? Teidän aiemmista kommenteistanne päätellen (ja vain lievästi mutkia oikoen): jos unettomuus ei ole sairaus, se on oma vika.

Kun sanotaan, että se ja tämä ja tuo johtuu lihavuudesta tai alkoholismista tai epäterveistä elämäntavoista, unohdetaan se, että jostakin ne epäterveet elämäntavatkin johtuvat. Jonkun kohdalla syynä on ihan puhdas laiskuus: on helpompaa ostaa hampurilainen ja syödä se kotisohvalla kuin käydä lenkillä ja syödä itse tekemäänsä terveellistä ja hyvää ruokaa. Väittäisin kuitenkin, että aika monen kohdalla on kyse siitä, että ei yksinkertaisesti jakseta panostaa enää itsestä huolehtimiseen, kun esim. työelämän paineet (tai muut paineet) vaativat käyttämään kaiken liikenevän energian ja vähän ylikin.

Edelleen väitän, että jos ei ole kokenut todellista työuupumusta, ei ole oikea ihminen arvostelemaan toisten uupumista.

Poissa Liisa

  • ex-ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1137
    • kotisivu
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #23 : 13.10.08 - klo:11:24 »
Lainaus käyttäjältä: "Sarai"
Edelleen väitän, että jos ei ole kokenut todellista työuupumusta, ei ole oikea ihminen arvostelemaan toisten uupumista.


Nimenomaan.

Voitaisiin kyllä taas katseet kohdistaa ihan vaan omiin vikoihimme ja synteihimme eikä jaella syytöksiä muille.

Poissa Jampe

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2205
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #24 : 13.10.08 - klo:14:46 »
Lainaus käyttäjältä: "Sarai"
Väsymyshän voi johtua myös esim. stressin aiheuttamasta unettomuudesta, . Ja informaatioähky voi vielä pahentaa stressireaktiota,.



Vae niin!
Elämä on ihmisen parasta aikaa -Matti Nykänen-

Poissa tosikkoko

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 858
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #25 : 13.10.08 - klo:17:11 »
Lainaus käyttäjältä: "Liisa"
Voitaisiin kyllä taas katseet kohdistaa ihan vaan omiin vikoihimme ja synteihimme eikä jaella syytöksiä muille.

hyvä pointti.
... Mä väsynyt oon matkamies, tee lepoos taipuvaksi....

kevennyksenä tuli mieleen tämä vanha sarjakuva:
http://www.hs.fi/viivijawagner/1053631316754

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #26 : 13.10.08 - klo:18:10 »
Lainaus käyttäjältä: "Sarai"
Kun sanotaan, että se ja tämä ja tuo johtuu lihavuudesta tai alkoholismista tai epäterveistä elämäntavoista, unohdetaan se, että jostakin ne epäterveet elämäntavatkin johtuvat.


Syytetäänkö jotakin toista osapuolta, kun ihminen ahmii itsensä lihavaksi? Näppärää on tietysti syyttää elintarviketeollisuutta, että tekevät liian rasvaisia tai sokeroituja ruokia. Elämäntapa on valintakysymys. Ei ihmisellä ole mitään perustarvetta syödä ruokaa tai juoda alkoholia liikaa. Ei hyvinvointiyhteiskunnassakaan voida jatkuvasti väistää henkilökohtaista vastuuta omasta elämäntavasta.  

Lainaus
Väittäisin kuitenkin, että aika monen kohdalla on kyse siitä, että ei yksinkertaisesti jakseta panostaa enää itsestä huolehtimiseen, kun esim. työelämän paineet (tai muut paineet) vaativat käyttämään kaiken liikenevän energian ja vähän ylikin.


Tämä on se kaikkein ristiriitaisin selitys, kun juuri aktiivinen liikunta saisi aikaan se, että jaksaisi työssä ja kestäisi paremmin paineita. Olen itse tämän kokenut, kun päästin itseni 1980-luvulla tosi heikkoon kuntoon. Kilojakin oli tullut ylimääräiset 20. Suunnanmuutos tapahtuu itseään niskasta vetämällä.  Jokaisella ihmisellä riittää aikaa ja jaksamista vaikka puolen tunnin reippaaseen kävelyyn ulkoilmassa.
Acta, non verba.

Poissa An-na

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 857
Luterilaisten perusvakaumukset
« Vastaus #27 : 13.10.08 - klo:19:11 »
Lainaus käyttäjältä: "Salis"
Suunnanmuutos tapahtuu itseään niskasta vetämällä.  Jokaisella ihmisellä riittää aikaa ja jaksamista vaikka puolen tunnin reippaaseen kävelyyn ulkoilmassa.


Tästä olen kanssasi ihan samaa mieltä. Mutta joskus voivat ihmismielen ongelmat olla suuremmat, jolloin pelkkä ruokavalio ja liikunta eivät niihin auta. Voi olla totta, että joissain tapauksissa uupumusta voidaan liioitella, mutta ei se sitä tarkoita että kaikkien kohdalla näin on. Kun täällä niin hekumoidaan sillä, että ennen kaikki oli paremmin ja ennen kaikki jaksoi paremmin - töiden luonne on muuttunut kovasti viime vuosikymmenien aikana. Ja esim. omalta osaltani - tulevana opettajana - voin väittää, että nykyään oppilaissa on paljon enemmän sellaisia, joilla on paljon ongelmia. Tämä tuo lisäraskautta opettajan työhön. Lisäksi kunnioitus opettajaa kohtaa on karissut ihan säädyttömän huonoksi, ja mm. tämä on yksi syy, miksi opettajat saattavat työssään uupua. Joutuu jatkuvan "kiusaamisen" uhriksi oppilaiden tasolta. Tietysti joku valopää voi tähän sanoa, että opettajan pitää muodostaa se auktoriteetti ja blaa blaa, mutta jos luokassa on sellaisia mulkvisteja parikin kappaletta, niin ei sellaisiin mikään pure.

Mitä tulee äiteihin - nyky-yhteiskunta vaatii sen, että molempien vanhempien on käytävä töissä, ellei halua aivan köyhyysrajalla kitkuttaa (tai jollei mies ole tosi hyvätuloisessa töissä). Usea perhe joutuu töiden vuoksi asumaan kaukana esim. isovanhemmista, jolloin apuja ei ole lähellä laisinkaan. Ennen koko kylä kasvatti ja piti huolta lapsista, nyt äidit ovat usein yksin. Ja tästäkään on turha lähteä mitään lässyttämään, olen nähnyt vastaavan tilanteen aika läheltäkin.

Puhutaan runsaasta vapaa-ajasta - tämän keskustelun kommenttien perusteella se kaikki vapaa-aika pitäisi käyttää siivoamiseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, haravoimiseen, yms. Eikö tajuta, että ihmisen hyvinvointi vaatii muutakin kuin ainaisen tekemisen ja tekemisen ja tekemisen? Joo, ei tarvi vetää ääripäähän, "että sitten vaan lössytellään sohvalla päivät pitkät". Kyllä sitä sohvalla makaamistakin saa olla, ja se on hyvä vaan.

Vaikka en ole työuupumusta kokenutkaan, olen lähipiirissäni nähnyt parikin tapausta. Ei ole kovin mukavaa katseltavaa. Heistä molemmat ovat aktiivisia urheilijoita, ovat sosiaalisia, harrastavat hyviä harrastuksia (ei kuitenkaan liikaa), ovat myös tunnollisia. On siis turha puhua mistään elämäntavan huonoudesta. Mutta silloin kun töissä on vaan liikaa töitä ja liikaa vastuuta, käy se mielen päälle. Jos ratkaisut masennukseen ja uupumukseen olisivat noin yksinkertaisia kuin Jampe ja Salis väittää, niin eihän meillä pitäisi olla tässä maassa masentuneita ollenkaan.

Siitä olen kirjoittajien kanssa samaa mieltä, että pienellä tai suurellakin elämäntapamuutoksella lähinnä liikunnan ja ruokavalion muodossa voi olla monelle positiivinen vaikutus. Ei se kuitenkaan kaikkea ratkaise.

Lars Mikael

  • Vieras
Toisenlaisten näkemysten hyväksyminen
« Vastaus #28 : 13.10.08 - klo:20:02 »
Lainaus
Silloin fariseukset sanoivat: "Oletteko tekin antaneet eksyttää itsenne?
Onko kukaan hallitusmies uskonut häneen? Tai yksikään fariseus?
Tuo rahvas ei tiedä laista mitään -- kirottuja kaikki!" Joh. 7:47-49

Osoittamatta ketään sormella (ja jos osoittaisinkin neljä sormea osoittaisi minuun itseeni) on mielessäni näitä viimeisiä kirjoituksia lukiessani ollut ylläoleva Raamatun kohta. Tuon tämän esille tietäen, ettei kaikki  pidä siitä, että vetoan Raamattuun.

Meidän ei kai tulisi olla olla fariseusten kaltaisia ja pitää toisen näkemystä ehdottoman kielteisenä. Asioita voimme katsoa yleensä useasta "näkövinkkelistä" ihmisestä riippuen. Toinen näkee asian eri tavalla iästä, kokemuksesta ja katsantokannasta riippuen. Tärkeintä on, että voimme hyväksyä erilaisia näkemyksiä, eikä halveksia toista, vaikka omasta mielestämme olemme ehdottoman varmoja oman  näkemyksen oikeellisuudesta. Jyrkkiä mielipiteitä ja ehdottomuutta kai kannattanee aina välttää.

hm

  • Vieras
Re: Toisenlaisten näkemysten hyväksyminen
« Vastaus #29 : 13.10.08 - klo:20:40 »
Lainaus käyttäjältä: "Lars Mikael"
Lainaus
Silloin fariseukset sanoivat: "Oletteko tekin antaneet eksyttää itsenne?
Onko kukaan hallitusmies uskonut häneen? Tai yksikään fariseus?
Tuo rahvas ei tiedä laista mitään -- kirottuja kaikki!" Joh. 7:47-49

Osoittamatta ketään sormella (ja jos osoittaisinkin neljä sormea osoittaisi minuun itseeni) on mielessäni näitä viimeisiä kirjoituksia lukiessani ollut ylläoleva Raamatun kohta. Tuon tämän esille tietäen, ettei kaikki  pidä siitä, että vetoan Raamattuun.

Meidän ei kai tulisi olla olla fariseusten kaltaisia ja pitää toisen näkemystä ehdottoman kielteisenä. Asioita voimme katsoa yleensä useasta "näkövinkkelistä" ihmisestä riippuen. Toinen näkee asian eri tavalla iästä, kokemuksesta ja katsantokannasta riippuen. Tärkeintä on, että voimme hyväksyä erilaisia näkemyksiä, eikä halveksia toista, vaikka omasta mielestämme olemme ehdottoman varmoja oman  näkemyksen oikeellisuudesta. Jyrkkiä mielipiteitä ja ehdottomuutta kai kannattanee aina välttää.


 :smt035 Komppi.