Keskustelu > Seuratupa

kirkko ja valtio

<< < (3/5) > >>

Johannes:
Hyvä Hheikki!  Tuli monia asioita, jotka eivät olisi itselleni tulleet mieleen, pisti ajattelemaan.

Amerikan malli ei minua houkuta. Minusta on kiva, kun jokainen maksaa veronsa prosentteina, eikä kellään ole sanomista, että "tuo maksoi vain niin vähän". En ymmärrä, miksi tuo verotusoikeus saa niin ison sijan keskustelussa. Jos se on siitä kiinni, niin senkun annetaan se muillekin, kuten edellä jo sanoinkin, siis edellyttäen tiettyjä yleishyödyllisiä kohteita verorahoille. Luterilaisen kirkon varoista taitaa iso osa mennä juuri hyväntekeväisyyteen, jos seurakunnan talous on vakaa. Tai sitten investointeihin pahan päivän varalla. Optioihin työntekijöille ne eivät kuitenkaan mene, kuten yritysten, monien yhdistysten ja valtion kohdalla usein käy.  

Hyötyjä en liiemmin erottamisesta näe. Ainoa on tietysti tuo ketjussa ilmennyt asia, että vapaus lisääntyy ja keskitytään ydinasioihin, mutta käykö todella niin? Missä määrin valtio nykyisin ohjailee kirkkoa? Monissa asioissa valtio ja kirkko ovat eri kannoilla nykyisinkin, vaikkapa kauppojen sunnuntaiaukiolot; kirkko pitää kielteisen kantansa, vaikka valtio haluaisi lisää rahaa verojen kautta.

Tässä minua häiritsee myös se, että tälläiset "eroa kirkosta"-sivustot saavat tavoitteensa läpi, jos kirkko ja valtio erotetaan. Se minua häiritsee myös, että kirkkoon kuulumattomat ihmiset ottavat liikaa kantaa kirkon oppiin siten, että yrittävät keksiä syitä, miksi ihmisten pitäisi erota kirkosta, pitäisivät vain leipäläpensä ummessa, mitä se heille kuuluu, jos kerran jo ovat mielestään itse oikealla tiellä erottuaan kirkosta, antaisivat muiden olla rauhassa. Asiallinen keskustelu on toki aina paikallaan, mutta tuosta syyllistämisestä en tykkää; "olette hulluja kun niin ja niin paljon tuloistanne menee kirkollisveroon, sillä rahalle pääsisi etelänmatkalle vuosittain". Käyköhän kirkosta eronneet sitten enemmän etelässä tai elävät muuten paremmin kuin kirkkoon kuuluvat, en usko.

Todelliset ateistit ovat Suomessa aika vähemmistö, kun kirkosta eronneistakin valtaosa haluaa kristillisen hautaansiunauksen ja muutenkin tulee ilmi kristilliset arvot.  Minusta vain on alkanut tuntua, että Suomessa on meneillään tämmöinen ateistien ristiretki, pikkuhiljaa yritetään murtaa uskonnon asemaa verhoamalla oma tausta veroasioihin ja muihin. Samaan aikaan ei aina suoraan oppia kyseenalaisteta, mutta yritetään vaikuttaa ihmisten mieliin salakavalasti juuri tuollaisten sivupolkujen kautta. En halua ateisteille riemuvoittoa.

Tästä tuli aika sekava ja piti olla alunperin vain muutaman rivin juttu, mutta toisin kävi...taas!

m.k:

--- Lainaus käyttäjältä: "Johannes" ---Vaikkapa loppiainen, helatorstai, joulu ja juhannus takaavat yleisiä vapaapäiviä, jotka pitäisi kirkkoa valtiosta erotettaessa lakkauttaa...miettikääs sitä, ei ole hyvä homma!
--- Lainaus päättyy ---
Et kai vakavalla naamalla tuollaisia puhu? Meinaan, että jos ei muita perusteita ole, niin aika heikoilla...

Itse en oikein osaa ottaa kantaa, pitäisikö valtio ja kirkko toisistaan erottaa. En oikein keksi, mitä hyötyä siitä olisi, mutta toisaalta en kyllä mitään kovin suuria haittojakaan löydä. Mulle aivan sama. Ja vaikka verotusoikeus poistettaisiin, niin eiköhän kirkko jäseniltään nuo rahat ottaisi kuten tähänkin asti, ei taida aivan Pyhän Hengen voimalla pyöriä :wink:

Johannes:

--- Lainaus käyttäjältä: "m.k" ---
--- Lainaus käyttäjältä: "Johannes" ---Vaikkapa loppiainen, helatorstai, joulu ja juhannus takaavat yleisiä vapaapäiviä, jotka pitäisi kirkkoa valtiosta erotettaessa lakkauttaa...miettikääs sitä, ei ole hyvä homma!
--- Lainaus päättyy ---
Et kai vakavalla naamalla tuollaisia puhu? Meinaan, että jos ei muita perusteita ole, niin aika heikoilla...
--- Lainaus päättyy ---


No jos tämä uskonnottomuus vedetään Ranskan malliin asti, niin itsenäisyyspäivä (se unohtui muuten vapun lisäksi) taitaa olla varmin vapaapäivä, joka jää kalenteriin,kun se ei liity mitenkään kirkkoon ja edustaa eniten valtiota ja helatorstai häviää ensimmäisenä yhdessä loppiaisen kanssa. Joululla ja juhannuksella on niin vankka asema myös ei-kristillisissä kodeissa (vaikkakin toiselta pohjalta) että ne eivät varmaan häviä. Kuiteskin joku loogisuus kai siinä on oltava, jos uskonnottomuuteen halutaan. Siis tuo on esimerkki kirkon ja valtion yhteydestä --> valtio takaa juhlapäivät kansankirkolleen. Jos näin ei olisi, niin mikseivät muut uskonnolliset yhdyskunnat vaatisi omia juhlapäiviään? Kristilliset juhlapäivät olisi hankala perustella, mutta nyt se onnistuu "valtiokirkolla". Serkut Amerikassa eivät saa kaikkia suomalaisia juhlapäiviä vapaaksi. Vaikkapa nyt helatorstaina tosin sattui olemaan joku sotien muistelupäivä ja sen vuoksi tavallaan helatorstai vapaata. Kuiteskin sitten loppiainen, juhannus ja jopa osa joulun juhlapäivistä on työpäiviä. Vastaavasti toisaalta muistaakseni kouluissa on vapaata joinakin juutalaisten ja muiden juhlapäivinä, mutta se ei aina koske työikäisiä. Siis näin käy (juhlapäivistä osa häviää), jos uskonnottomuus vedetään äärimmilleen, kuten Ranskassa.

Hheikki:
Itse olisin valmis maksamaan vaikka pari prosenttiyksikköä enemmän kirkollisveroa: pääpiirteissään verovaroja käytetään hyvään tarkoitukseen.

Siinäkin olet, Johannes, oikeassa, että kansankirkkojen vastaista kampanjaa pyöritetään. Tahoja on monia: ristin hullutusta eivät kaikki siedä, eivät mm. eräät antroposofis-teosofisesti vaikuttuneet vihreat poliitikot.

Steinerilaisuudella, laajemmin teosofis-antroposofisilla ideologialla ja loosheilla, on Suomessa kansainvälisesti kummallisen voimakas asema. Jopa erillislainsäädäntö erilliskoulujärjestelmäänsä varten! Tälle porukalle ja kasvaneelle uushenkiselle (new age) terapiauskonnolliselle kentälle kansankirkot ovat kilpailijoita. Ja erityisesti näitä hiertää tervemielisyyttä  arvossa pitänyt, vähäeleinen luterilaisuus. Tuolle tinapaperihattu- ja city-shamaanijengille "luterilaisuus" on kai pahin ilmaisu, mitä suusta voi ulostaa.

myyräpartio:

--- Lainaus käyttäjältä: "Johannes" ---Laitanpa tähän heti perään, että montakohan yleistä juhlapäivää Suomessa on, joilla ei olisi kirkollista merkitystä? Vappu taitaa olla niitä harvoja. Erilaisten historiallisten henkilöiden muistopäivätkään eivät ole vapaapäiviä.

Vaikkapa loppiainen, helatorstai, joulu ja juhannus takaavat yleisiä vapaapäiviä, jotka pitäisi kirkkoa valtiosta erotettaessa lakkauttaa...miettikääs sitä, ei ole hyvä homma!
--- Lainaus päättyy ---


Voihan lollerskates, tämä on tosi hyvää argumentointia. Ja monikohan näistäkin päivistä oli juhlapäiviä jo ennen kristinuskon syntyä?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta