Kirjoittaja Aihe: Kotikokki IX  (Luettu 16623 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4778
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #30 : 19.02.22 - klo:13:37 »
Tänään meillä oli ruokana juuressosetta ja paistettua tofua. Ruuan kera raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana tietenkin Laihianjoen yläjuoksulla Laihialla Miettylän kylässä Laihian Mallas Oy:n lakeuden lainehtivan viljavainion raaka-aineista valmistetusta mallasjuomauutteesta tehtyä heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.  :eusa_pray:

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21966
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #31 : 19.02.22 - klo:15:19 »
Ruokajuomana tietenkin Laihianjoen yläjuoksulla Laihialla Miettylän kylässä Laihian Mallas Oy:n lakeuden lainehtivan viljavainion raaka-aineista valmistetusta mallasjuomauutteesta tehtyä heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.

Varoitus: kommentti sisältää tuotesijoittelua.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #32 : 26.03.22 - klo:19:52 »
Hemmottelin lievästä halvauksesta toipuvaa Matti ( myös itseäni ) Mannapuurolla ja mansikkakiisselillä.
Meillä on usein sekä ilta- että aamupuurona kaurapuuroa sen terveellisyyden takia.

Kun syömme myös kauraleipää, alkaa välillä 'tökkiä' vaikka vaihtelen juustoja ja leikkeleitä.

Oli nautinnollista ja makoisaa kun puuro ja kiisseli olivat hiukan jäähtyneitä. Niitä lusikoidessa tuli taas lapsuus mieleen. Äiti laittoi niitä useammin kuin minä.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #33 : 19.04.22 - klo:10:14 »
Pääsiäisherkkujen jälkeen maistuu arkinen kalakeitto. No vähän lopuksi hölvään sitä katkaravuilla.

Matti tarjoitui kuorimaan perunat ! Käsi pelaa paremmin kuin jalka. Kiitos tästäkin avusta. Minä petasin puhtaat petivaatteet puolestani.

Saaristolaisleipää on vielä pääsiäiseltä jäljellä. Se oli herkkua kylmäsavulohen keralla, mutta kelpaa sopallekin juuston keralla.

Katsoin leipäpussin viimeisen käyttöpäivän, se on 12 / 2024  !!
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa juhani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4178
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #34 : 20.04.22 - klo:17:16 »
...tietenkin Laihianjoen yläjuoksulla Laihialla Miettylän kylässä Laihian Mallas Oy:n lakeuden lainehtivan viljavainion raaka-aineista valmistetusta mallasjuomauutteesta tehtyä heränneen tumman ystäväkansan mielijuomaa kotikaljaa.  :eusa_pray:
Tästä Laihian kotikaljasta voi olla parikin juttua... ensinnä omistaja on körttiläinen, joka on ollut körttiläisten päätoimikunnassa. Toiseksi ihan upea tarina miten köyhä teologi ostaa komian kartanon joen likeltä. Yksinomaan pikkasen pistetään Laihian Maltaaseen sokeria vähän enemmän. Upea juoma. Ei tarvitse mitään pussikaljoja.
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6305
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #35 : 29.04.22 - klo:15:29 »
Tästä Laihian kotikaljasta voi olla parikin juttua... ensinnä omistaja on körttiläinen, joka on ollut körttiläisten päätoimikunnassa. Toiseksi ihan upea tarina miten köyhä teologi ostaa komian kartanon joen likeltä. Yksinomaan pikkasen pistetään Laihian Maltaaseen sokeria vähän enemmän. Upea juoma. Ei tarvitse mitään pussikaljoja.

Ai tämä tapaus. Joku vuosi sitten haki rouvalleen henkilökohtaista avustajaa, joka muuttaisi heille asumaan (oma huone tarjottiin ja ruoka), tekisi töitä kaikkina viikonpäivinä, ja saisi tästä palkkaa 720 euroa kuussa. En tiedä, onnistuivatko. Se on aika harvinaista näinä individualistisina aikoinamme, että toisen nurkissa haluaa luuhata, ja sitoutua yhteiselämään kuin perheenjäsen (pl. että perheenjäsen eli aviomies "työnsä puolesta liikkuu paljon" eli pääsee välillä muuallekin). - Tuota aika paljon muutamalla keskustelupalstalla naureskeltiin, kuinka laihialainen (tietysti!) yrittää päästä halvalla.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #36 : 16.05.22 - klo:10:56 »
Pidämme, kai koko sukukin, siskonmakkarasopasta. Tein sitä taas tänään.

N. 2, 5  ltr
1 pkt Wurstin siskonmakkaroita
1,3 ltr vettä
1 lihalienikuutio, iso
6-7 perunoitna
1 pss keittojuureksia, pakaste
1,5 dl  lanttukuutioita, tuore
1 peni sipuli

1,5 tl suolaa
ripaus valkopippuria
nippu persiljaa

Nautitaan ruisleivän ja juuston kera. Juomme kaurajuomaa.

Minun makuuni keitossa pitää maistua lanttu ja sipuli, joita kaikki eivät soppaansa laita. On myös maitoinen versio. Sitä söin lapsena, en enää.

Keitän kasviksia vesi-lihaliemessä n. 20 min, lisään siskot puristettuna suolesta pieniksin palloiksi. Maustan ja lisään persiljasilpun
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #37 : 25.05.22 - klo:11:40 »
Ostin taas paketin siskonmakkaroita, mutta niiden vuoro on vasta ensi viikolla. Panin ne pakastimeen.

Nyt oli kalakeiton vuoro. Tein nyt kirkasliemisen keiton. Sen juju on kalaliemi-fondie ja valkosipuli-aioli. Opin sen Bjarne Kallikselta kun hänen vaalityössän tarjoilimme ns. Kalliksen kalakeittoa.

En valmistanut aitoa majoneesi-aiolia, vaan puristin kermaviilin joukkoon pari kynttä ja ripotin mustapuppuria sekaan. Meni täydestä ' kuin väärä raha'.

Ruokien helppous ja ravitsevuus ovat nyt meillä Nro 1. Lihan kulutus on vähentynyt ainakin 60 %
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #38 : 15.06.22 - klo:10:45 »
Juttelin kälyni kanssa ja hänen mainintansa mahdollisesta 'leivän loppumisesta' Ukrainan tilanteen ja maamme vähäisten viljapeltojen vuoksi, innostuin tutkimaan jauhovarastojani.
Näkyi olevan useita vanhentumassa olevian pussinpohjia. Tuumasta toimeen. Laitoin sämpylätaikinan, ja se on nyt nousemassa. Siitä tulenee parikymmentä monivilja-siemensämpylää.
Pakastan ne 'pahan päivän varalleä'.

Tuleepa vaihtelua ainaiseen kauraleipään ja Reissumiheen. Niitä me lähes yksiomaan käytämme. Välillä innostun ostamaan saaristolaileivän. Viimeisin oli kovin murenevainen.  >:(
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #39 : 23.06.22 - klo:14:25 »
Juhannusruokailu on meillä kala-painotteinen.

Tänään söimme vain muutaman uuden perunan, keitettyjä kananmunia, vähän matjessilliä, hakattua kurkkua tillin, sokerin, suolan ja etikan kera. Ruisleipä juustolla tukevoitti sopivasti.

Illalla kalkkunanakkeja ja leipiä.

Ostin toistakiloisen savulohen. Siitä laittelen ainakin kahtena seuraavana päivänä jotakin.
Kuohuviini kuuluu juhannukseemme. Samoin keksit vuohenjuuston ja viikunahillon kera.

Kakkupohjan ostin, mutta laitanko siihen täytteet, on vielä epävarmaa.  Jos vieraita ilmaantuu, ehkä sitten.
Kahdestaan ollen tyydymme pullaan ja johonkin pieneen makeaan.

Ai kuinka minun mieleni tekee hiilisilakoita !!!
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 8307
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #40 : 23.06.22 - klo:19:26 »
Töitä liikaa ollut, vaan yks grillaus tänä kesänä, mutta huomenna grilli kuumaksi .
Oliko se että kahvi kylmänä ja muija kuumana?

Siis alkaa taas se parhaan grillimakkaran jokavuotinen metsästys.

Kauan oon suunnitellut, siis paljoakin esim pontikankeittolaitosta, mutta siis itte tehdä grillimakkara.
Lihamyllyyn vaan lihaa ja mausteita, sellaista maronoitua lihaa ja joku kuori tai suoli mihin sen sotkun tunkisi akkaraksi ja sitten grillaisi.
Tälläiselle kylähullulle elämä on liian lyhyt kaikkeen mitä mielessä keksintöjä liikkuu.
Tik toc.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #41 : 07.07.22 - klo:13:50 »
Vaihtelua perunan tarjoiluun antoi tänään ISssa oleva resepti. Aion kokeilla, ja uskon maistuvan !

Mäiskyt uusista perunoista
Mausteita, kuten sipulia, yrttejä ja juustoa, voi latoa perunoiden päälle oman maun mukaan.

n. 700–800g uusia perunoita

50 g sulatettua voita

sormisuolaa

tuoretta rosmariinia

mozzarellaraastetta

punasipulia nipussa

ruohosipulia

1 prk (n. 200g) ranskankermaa

Pese ja keitä perunat kypsiksi.

Laita perunat uunivuokaan ja litistä ne juomalasin pohjalla tai lusikalla.

Lusikoi perunoiden päälle sulatettua voita, ja ripottele pinnalle sormisuolaa sekä pilkottua rosmariinia.

Lisää juustoraaste päälle.

Paista uunissa 225 asteessa 15 minuuttia.

Lisää perunoiden päälle pilkottua sipulia ja ruohosipulia.

Tarjoile mäiskyt ranskankerman kanssa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6305
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #42 : 11.07.22 - klo:01:21 »
Siis alkaa taas se parhaan grillimakkaran jokavuotinen metsästys.

Tsekkaa tuolta: http://www.makkara.info/aks3.php?KRAKOVAT

Mutta jos ei jaksa metsästää, niin Kabanossi Original on hyvä perusvalinta, joka löytyy jokseenkin joka myymälän valikoimasta.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6305
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #43 : 11.07.22 - klo:01:31 »
Kalakeittoa:

Suikaloi pari fenkolia (se vihannesosastolta löytyvä ainakin isommissa kaupoissa), porkkanaa, paprika, maun mukaan jotain mietoa sipulia (kesäsipulin varsia, purjoa, salottisipulia...), ehkä sellerinvarsikin, kuullota oliiviöljyssä jos huvittaa, muttei ole pakko. Lisaa purkillinen säilttyjä tomaatteja ja purkin huuhdinvedet kattilaan, ja lisäksi kalalientä tai ihan vaan vettä. Pari laakerinlehteä, kunnolla timjamia, valkosipulia viipaleina tai murskana, chilijauhetta, ehkä paprikajauhetta, ehkä valko- tai mustapippuria. Neljä perunaa lohkoina jos haluat, tai enemmänkin jos tykkäät. Ja sitten se salainen ainesosa, eli pienen pestyn appelsiinin raastettu kuori eli ne keltaiset osat, ja puristettu mehu. Keittele, ja kun kasvikset ovat kypsiä, lisää puoli kiloa jotain kalaa, tai voi olla enemmänkin jos haluat. Äyriäiset mahtuu mukaan myös. Näitä ei tarvitse enää keittää, kypsyvät liemessä kyllä. Syödään kuivahtaneen vaalean leivän kanssa. Lautaselle voi lisätä (valkosipuli)majoneesia, mut ei ole pakko. Terveysviranomaisetkin tykkää sopasta, jos vähän vaihtelet kalalajeja ja leipä on kokojyvää.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33612
Vs: Kotikokki IX
« Vastaus #44 : 28.07.22 - klo:15:21 »
Tuore kala on nyt kovissa hinnoissa. Niitä kalleimpia kuten kuhaa ja ahvenfileiä en ajattelekaan.

Perattu muikku maksoi n. 12 e/kg, ja otin puolisen kiloa. Ne oli pienikokoisia, mutta sitä parempia syötäviä ruotoineen kun ne oli rapeiksi voissa paistettuina .
Suolaa pitää kalassa olla, silloin se maistuu.

Kyllä tuli herkkua ! Puolet syötiin lounaalla, ja minä ainakin olen käynyt näpistelemässä niitä sen jälkeenkin, mutta  v a i n  yhden kerrallaan. :icon_biggrin:

Kyllä maistuu ihan paljaaltaakin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)