Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Seuratupa / Vs: Iltahartaus 14.
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi tänään kello 19:30 »
Herra, tee minusta rauhasi välikappale,
niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta,
missä katkeruutta, toisin anteeksiantamusta,
missä epäsopua, loisin yhteisymmärrystä,
missä erehdystä, viittaisin totuuteen,
missä epäilystä, auttaisin uskoon,
missä epätoivoa, kantaisin toivoa,
missä pimeyttä, loisin sinun valoasi,
missä alakuloisuutta, virittäisin ilon.

Niin että, oi mestari, en yrittäisi niin paljon
etsiä lohdutusta kuin lohduttaa toisia,
pyytää ymmärtämystä kuin ymmärtää toisia
vaatia rakkautta kuin rakastaa toisia.
Sillä antaessaan saa,
kadottaessaan löytää,
antaessaan anteeksi saa itse anteeksi,
kuollessaan nousee iankaikkiseen elämään.

(Franciscus Assisilainen)

2
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi tänään kello 19:27 »
Innovatiivinen kokki tekee mitä haluaa. Minä käytän enimmäkseen äidiltä oppimista tavoista jalostaen niitä koulun taloustuntien opeilla.

Pieneksi on käynyt kokkailemiseni , se on jalkojen jaksamis-kysymys. Pidempään kuin 15 min yhtämittaa on liikaa. Istuen välillä pärjään vielä pidempää. Viikonloppuna tulee jälkikasvu ( kutsuttuna ) syömään. Teen perunamuussin ja naudanpaistista vatkulin. Ne ainakin osaan ja niistä on aiemminkin pidetty. Yksi syö vain kasvisruokaa, jotakin siis hänelle on keksittävä.

Pidän huolta että syömme paljon hedelmiä ja kasviksia. Kalaa jossakin muodossa kaksi kertaa viikossa, puuroa lähes joka aamu. Leipää menee vain pari palaa päivässä. Sitä kai tulisi syödä enemmän.
Me tykätään maitotuotteista, niinpä maito, piimä, rahka, jugurtti, kermaviili tai smetana löytyy aina jääkaapista ja jäätelöä on pakastimessa. Sitä emme paljon talvella syö, joskus urheilisoja katsottaessa vain.

Sanotaa, ettei vanha ihminen maitoa tarvitse. Me vaan tykätään niistä.

Otamme aamulla Möllerin tubla-kapselin, 2 D-vitamiinia ja 1 B 12 vitamiin. C-vitamiinit saadaan hedelmistä.

 :023: :039:
3
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut öppiäinen tänään kello 18:33 »
Kyl meijän karjalaissuvuissa ( yhteisöissä ) pantiin paistinpannu( riehtilä ) hellalle useammin ko soppakattila.

Keitonhan voikin tehdä uunissa. Saattaa siitä tulla sillä tapaa muhennoskin, mutta mitä väliä? Astiana vaikka savipata.

Oma keitontekoni tänään tyssäsi siihen, ettei kaupassa ollut varsiselleriä. Tai ehkä sitäkin olisi ollut purkamattomilla kuormalavoilla. Ei ollut fenkoliakaan ensin, mutta kun myyjältä kysyin, hän sieltä lavojen uumenista sitä kaivoi esiin. Mätin kärryyni porkkanoita ja paprikoita ja sitten etsin sitä selleriä aika pitkään. En halunnut häiritä myyjää enää toista kertaa. Tampereen Sokoksen heviosasto oli ennen hyvä, mutta ankeutui sen myötä kun paikka muuttui Prismaksi.
4
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi tänään kello 17:44 »
Kyl meijän karjalaissuvuissa ( yhteisöissä ) pantiin paistinpannu( riehtilä ) hellalle useammin ko soppakattila.
Soppia olivat harnesoppa, kaalisoppa,  kalasoppa, lihasoppa. Kerran-pari kesässä kesäkeitto. Puurotkii pantii uuniin usiammin kypsymää ko kattilaa, paitsi kaurauuro.

Paistinpannussa paistettiin lihapullat, kyljykset, maksat, makkarakastikkeet, läskisoossi tai pelkkä ruskea kastike. Uunissa taas karjalanpaisti, lihamureke, uunikala, silakkalaatikko, ja muutkin laatikot juhlapyhiksi.
Tätilässä leivinuunissa kypsyi lohkopiirakka, lanttukukko, perunapiirakat, ja muut leivonnaiset.

Äiti laittoi paistinpannulla hailia vedessä, sipulissa ,pippurissa  ja suolassa.
Mie onn tent samal viisii muikuist.

Ai ku viel sais joskus sitä hyvvää silakkalaatikkoo jota lapsuuvenystän luon oon saant maistaa. Niksi on siin et silakka suolataa jokskuu aikaa enne ko aletaa laatikkoo tekemää.

 :039: :039:
5
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut luterilainen tänään kello 17:08 »
Tänään meillä oli ruokana linssilasagnea. :)
6
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut Pena tänään kello 16:58 »
En usko, että tuo ravinteiden ajattelu on ollut lähtökohtana.

Tuskinpa asiaa on varsinaisesti ajateltu. Sukupolvien mittaiseen kokemukseen tällaiset asiat perustuvat.
7
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut öppiäinen tänään kello 14:21 »
Nopea kypsentäminen lienee sekä terveellisempää että taloudellisempaa. Säästetään näin sekä polttoainetta että ravinteita.

En usko, että tuo ravinteiden ajattelu on ollut lähtökohtana. Eiköhän se enemmän ole vaikuttanut, mikä ympäristössä on ollut taloudellisesti kannattavaa - tai välttämätöntä.

Minkähän verran eri puolilla maailmaa ruokavaliot eroavat vuodenajan mukaan? Tietysti eri tuotteilla on sesonkinsa. Mutta säädetäänkö ruoanvalmistusmenetelmääkin? Suomessa on kesäkuumilla saatettu suosia talkkunaa viiliin, piimään tai survottuihin marjoihin sekoitettuna, jotta ei tarvitse lämmittää. Onko vastaavaa muualla? Joissakin slaavilaisissa maissia suositaan kesäruokana kylmiä keittoja ainakin. Puolassa tehdään kylmää punajuurikeittoa.
 
8
Yleinen keskustelu / Vs: Päiväkirjani 2
« Uusin viesti kirjoittanut PekkaV tänään kello 14:14 »
 
 Be still my soul

9
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut öppiäinen tänään kello 14:05 »
Eurooppalainen rruoka on myös ulkonäötä ollut kookkaampia kappaleita, ei pieneksi pilkottuja tikkuja. Mistä arvelet aasialaisten innon silputa kasvikset. Kypsymisenkö vuoksi ?

Kypsyyhän se nopeammin, kun on pienenä silppuna. Ja vie vähemmän lämmityspuuta. Toisaalta silppuaminen kysyy käsityötä.

Minulla on se käsitys, että liedellä pannussa kypsentäminen ei suuressa osassa Eurooppaa olisi ollut niin ihan yleistä aina. Meikäläisestä läskisoosista ja pannulla paistetuista pikkukaloista huolimatta. Mutta en tästä mitään varmaa silti väitä. Itä-Aasiassa sen sijaan wok-pannu on vanha tuttu.

10
Yleinen keskustelu / Vs: Kotikokki XII
« Uusin viesti kirjoittanut Pena tänään kello 14:03 »
Mistä arvelet aasialaisten innon silputa kasvikset. Kypsymisenkö vuoksi?

Nopea kypsentäminen lienee sekä terveellisempää että taloudellisempaa. Säästetään näin sekä polttoainetta että ravinteita.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10