Kirjoittaja Aihe: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa  (Luettu 27915 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Thomas McElwain

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2754
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #30 : 01.02.15 - klo:14:43 »
Olen aina ymmärtänyt tämän asian sen ajan lääketieteen kannalta. Eli saastaista oli kaikki mikä sisälsi riskin sairastua. Sianlihassa oli tappavaa trikiini loista, joten sitä ei ollut hyvä syödä. Maitoa ei saanut käyttää ruoan valmistuksessa, koska se aiheutti vatsanväänteitä ja ilmavaivoja, kun keitetty maito ei tahtonut sulaa suolistossa (laktoosi-intoleranssi). Kilpikuoriset vedenalaiset kuten ravut taas aiheuttivat kihtiä. Lienenkö oikeassa vai ihan pielessä?
Siis, kun vain keittää.
Sai körttien vihan päällensä kääntämällä ystävällisenä eleenä kaikki Malmivaaran 158 virttä englanniksi (ca 10.000 riimitettyä riviä), kuulemma kamala ja kuvottava teko.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #31 : 01.02.15 - klo:21:19 »
Lehdessä oli ohje kalakeittoon, johon sain dumpattua joulusillin jäljiltä jääkaappiin jäänyttä piparjuurta. Ihan hyvää tuli, vaikka piparjuuren määrä ensin hirvitti, ja kattilan kantta kohottaessani pisti silmät vuotamaan.

Ehkä voisinkin kokeilla jonkin uuden reseptin per kuu tänä vuonna, jottei tulisi aina noihin vanhoihin samoihin jymähdettyä. (Oikeammin en juurikaan tee ruokaa reseptien mukaan, vaan ulkomuistista mukailen niitä, mitä on tullut joskus menestyksellä kokeiltua.)
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #32 : 02.02.15 - klo:05:21 »
Ruokasanat ovat monesti paikkakunnan murteen mukaisia, hyvinkin pieneltä alueelta, koska googlekaan ei anna lisätietoa. Tälle iälle päässeenä en osaa muuta kirjoittaa kuin sitä, mitä on varsitiellänsä kokenut. Tämä on pieni vastaus Riitta-mummille, kun näköjään edempänä oli murresanaani huomionsa kiinnittänyt. :039:

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #33 : 05.02.15 - klo:22:16 »
Runebergintortusta Katri Antellin leipomon sivuilta:

Lainaus
Kerrotaan, että runoilija aina aamiaisellaan nautti lämpimän tortun, jonka vaimo Frederika oli joko leiponut itse tai hakenut läheiseltä leipurilta. Tiedossa on myös, että Runeberg piti paitsi makeista leivonnaisista, myös hyvistä juomista - varsinkin punssista. Aamiaiseen kuului näin ollen aina myös viinaryyppy.

Eipä tullut tänäänkään tuota aamiaista kokeiltua, mutta ehkä vielä joskus? Mutta ei jokapäiväiseksi leiväksi! Lieneekö jokapäiväisillä tortuilla ollut osuutta halvaukseen, jonka vuoksi Runeberg vietti elämänsä viimeiset kymmenen vuotta vuoteenomana?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33756
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #34 : 07.02.15 - klo:12:40 »
Leivoin pitkästä aikaa pullataikinan, ja siitä ison rahkapiirakan ja kymmenen korvapuustia.
Ajattelin pikkutyttösten lähdettyä illemmalla takaisin kotiin laittaa lämpimäiset mukaan.

Rahkatäytettä tuli runsaahkosti. Ylimääräisen lämmitin mikrossa koska siinä oli kananmunia hyydykkeeksi. Hyvää se oli lusikalla pisteltynä jälkiruokana. Maustan rahkan vaniljasokerilla ja ruokosokerilla, raastetulla appelsiininkuorella ja rusinoilla.

Tänään kertoi ilmaisjakelulehdessä Kotkasta Lahteen muuttanut nuori nainen possojen olevan herkkuaan. Voiko sitä muutakaan sanoa kuin atomit ja vedyt lappeenrantalaisten, mustamakkara tamperelaisten ja lihamuki lahtelaisten ykkösherkku.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #35 : 07.02.15 - klo:14:34 »
Toisen kerran saan lukea possosta. Eka kerralla ajattelin kirjoitusvirhettä eli possua. Mikä mahtaa olla posso?

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22058
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #36 : 07.02.15 - klo:14:52 »
Posso on kymenlaaksolainen murresana. Se tarkoittanee sianporsastakin, mutta on tunnettu nimenomaan täkäläisen munkkipossun nimenä. Posso on leivonnaisenakin omanlaisensa. Juuri tänä aamuna kävin Karhulan torilta sellaisen jonottamassa. Niitä pitää todella jonottaa, sen verran suosittuja ne ovat.

Olen syönyt myös Oulun kauppahallin possumunkin. Kelpasi sekin posson puutteessa.

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #37 : 07.02.15 - klo:15:04 »
Hienoa, notta maistuu  :039:

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22058
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #38 : 07.02.15 - klo:16:25 »
Sekin on hienoa, että Oulussa on halli. Kotkan hallin purku on vieläkin  pahaa mieltä aiheuttava kulttuuriskandaali.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kotkan_kauppahalli

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #39 : 07.02.15 - klo:18:13 »
Tämähän on todella ikävää. Kauppahalleissa on aina iloset yrittäjät valmiina. Toisenlaista uutta rakennettaessa yrittäjyys voi vaikka häipyä. Kuopiossa ollessani minut vietiin usein kauppahalliin nisukahveille. Sitten kävimme usein yhdessä "karvalakki"paikassa syömässä pottumuusin ja paistetut muikut. En itse hyväksy moista nimitystä, koska se on yhtä tasokas kuin esim kansanpaikat vaikkapa Saksan Hessenissä.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22058
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #40 : 07.02.15 - klo:19:06 »
Olihan UKK:llakin karvalakki, Nikitalta saatu. Mitä halventavaa siinä oikeastaan olisi?

Poissa Saukkis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1252
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #41 : 07.02.15 - klo:19:17 »
Minä ostan paljon lihatuotteita paikallisesta yksityisestä lihakaupasta. Valikoimassa palvelutiskillä on aina tuoretta, paikanpäällä jauhetua jauhelihaa ja aina jotain "erikoisuuksia" hevosta, poroa, lammasta, härän poskilihoja jne. Tänään ostin juuri niitä härän poskilihoja, saavat hautua yön yli kattilassa hellalla, kun ei ole leivinuunia.

Tyttärellä on kaveri yökylässä, leivotaan pullaa, nam.

Kuopiossa herkkua on Sampon paistetu muikut ja perunamuusi. Oulussa adventtikirkon kasvisruokala (siis ei ravintola) tarjoaa hyvää kasvisruokaa. Perheemme teinipoikienkin suosikkipaikka.

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #42 : 07.02.15 - klo:19:36 »
Söin äsken muutaman porkkanaletun.
Päivällä jauhelihakeittoa.
Pian voisi kenties keittää vielä teetä ja voidella pari koulunäkkäriä.

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18466
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #43 : 07.02.15 - klo:19:39 »
Odottelen Scott&Baileyn alkua ja otin hunajalla voidellun vaalean leivän ja vähän Länsi-Vaalan vettä  :039:

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
« Vastaus #44 : 07.02.15 - klo:19:45 »
 :eusa_angel:   :039:

Mä keitin tosin sitä teetä ja otin pari näkkäriä.