Minä syön syksystä kevääseen päivittäin D-vitamiinia, mutta ne mitä ostan, on yleensä olleet rasvaan pakattuja. Rasvaliukoisena vitamiininä D-vitamiini imeytyy paremmin ja nopeammin. D:stä on ollut selvästi hyötyä, pirteämpi olo ja sen on todettu myös ehkäisevän niveltulehduksia.
Rasvapohjaista on minunkin kaapissani maaseuturesidenssissä, kaupungissa sellaista, joka tässä mittauksessa asialliseksi havaittiin. Rasvapohjaisia valmisteita ei nyt tutkittukaan, joten niiden hyvyydestä en voi päätellä mitään. Usean talven kokemuksella uskon kuitenkin, että jotain vaikutusta on ollut, koska petiin kaatavia flunssia ei ole ollut, vaikka virusten yrityksiä olen kyllä havainnut joka talvi.
Riitta-mummin mainitsema Kalcipos-D lienee lääkevalmiste eikä lisäravinne, joten sen ilmoitetut pitoisuudet pitävät melko varmasti paikkansa. Sen D3-pitoisuus on kuitenkin varsin alhainen, 10 mikrogrammaa, kun esim. yli 60-vuotiaille taidetaan nykyisin suositella 20 mikrogrammaa ympäri vuoden. Niinpä meidän vanhuskin saa sen lisäksi pari lisänappia, ja hyvin on vaari pärjäillyt.
Mt