Kirjoittaja Aihe: Kotikokki II  (Luettu 34586 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21729
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #30 : 05.09.17 - klo:11:56 »
Minä paistan kantarelleja voissa...saatteeksi silakkapihvejä...siis mun iltapalaa välillä tällainen.
Muutoin on kyllä tuskastuttavaa saada vaihtelua aikaan...
Onneksi mustikoita piisaa jogurtin kanssa "iltajälkkäriksi"

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #31 : 05.09.17 - klo:15:11 »
Myös leppärouskuista, herkkutateista, ja kehnäsienistä saa hyvää ' suoraan pannusta'
pöytään, ei ryöppäämistä.

Löysinpä niin ihanan herkkutatin, että lakin osalta sivuutin myös pannu- ja pöytävaiheet. Napostelin suoraan suuhuni. Pullea jalka kulki sentään pannun kautta.

Mutta muuten, tulin avautumaan siitä että ostin eilen juuriselleriä ja porsaanlapaa. Arvatkaa vain, kumpi oli kalliimpaa! Näinköhän sitä pitäisi perustaa sellerinviljelyyn erikoistuva maatila? Selleriä muuten ei ensimmäisestä myymälästä edes löytynyt, oikein pyysin myyjän avukseni sitä etsimään, ja hän tuumi että nyt satokauden vaihteessa voi olla pulaa. Jotenkin kuvittelisi, että se Suomen oloissa olisi aika vaivaton tuotettava. Viime syksynä löysin kaupasta jättiläissellereitä, sellaisia vauvan pään kokoisia. Sika puolestaan on ihan sikamaisen halpaa. Sitä se tehotuotanto tekee. Säästötaloudellinen voileipä onkin sellainen että ostetaan kaupasta -30% laputettua lapaa ja paistetaan se ja leikataan paksu viipale, siihen päälle paljon voita, ja lopuksi ihan vähän ruisleivänmurennusta herkulliseksi mausteeksi.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #32 : 05.09.17 - klo:15:18 »
Rouskuja pitäisi käydä etsimässä. Siis niitä ryöpättäviä lajeja. Olen myöskin rouskusalaatin ystäviä.

Miten tuollainen pikasuolaus salaattitarpeiksi tapahtuu? Kavereitten mökillä oli rousku siellä, toinen täällä, mutta en viitsinyt niitä kerätä, kun ei siellä oikein ole säilöntämahdollisuutta. Keskityin tatteihin ja haperoihin, yllättävän isoja ja puhtaita koivuhaperoita oli. Mutta tuollainen pikasalaatti rouskusta kyllä olis onnistunut, vaikken niitä pidemmäksi aikaa olisi säilöön saanut.

Pakastimessa on vieläkin viimesyksyistä sinivalmuskaa, en ole saanut aikaan tehdä kastiketta. Ehkä onnistun dumppaamaan ne yhdelle tuttavalleni.
« Viimeksi muokattu: 05.09.17 - klo:15:23 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #33 : 05.09.17 - klo:15:37 »
öppiäinen:   

          Sika puolestaan on ihan sikamaisen halpaa. Sitä se tehotuotanto tekee.

R-m: Paitsi kielet ja munuaiset , joita minä himoitsen. Ostin kaksi kieltä ja keitin ne leikkeleeksi, n. 5 euroa  :017:

Emme löytäneet muita rouskuja kuin vaivaiset pari-kolme kangasrouskua, ja niitähän minulla on kun tyttärentytät toi korillisen.
Nyt pitäisi saada haaparousuja ja karvarouskuja, ja ehkä mustiakin, jotta saisi salaattia ja metsäsienikeittoa.

Kun ensimmäiset rouskut sain, ryöppäsin niitä yli 5 min. huuhtelin ja laitoin huomiseen asti kannelliseen lasitölkkiin hienon merisuolan kanssa. Sitten huuhtelin hyvin kun tein salaatin. Maistettuani jouduin lisäämään hiukan suolaa, ja sitten se oli hyvää.
Siis vuorokaudessa niistä ei tullut suolaisia, vaan makuisia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #34 : 05.09.17 - klo:15:39 »
Nyt tuoksuu jo hapankaali-pekonivuoka, jonka runsas puoli tuntia sitten laitoin paistumaan. Sylki valuu suupielistä jo. Kymmenen minuuttia vielä ja sitten...
Ulkoilu syysmetsässä herättä nälän.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #35 : 05.09.17 - klo:19:32 »
^^Siis porsaankielethän juuri ovat halpoja  :017:. Täällä niitä myy Sokoksen elintarvikeosasto, ja milloin vain -30% laputettuja löydän niin ostan, ovat vielä halvempia. Sydäntä samoin. (Munuaiset ja porsaanmaksa ovat makuuni liian väkeviä, ja maksa myös tuppaa närästämään.) Mutta kyllä muutakin sikaa halvalla saa. Lapa oli alle kuusi euroa kilo, eikä mikään erikoistarjous edes. Pilkoin juuresten kanssa pataan, päälle vettä, soijakastiketta, inkivääriä ja pippureita, ja uuniin pitkäksi aikaa hautumaan.

Kiitos "pikasuolasienisalaatin" ohjeesta, kokeilenpa sitä kun seuraavan kerran löytyy kourallinen rouskuja. Eli luultavasti heti kun metsän puolelle piipahdan. Tai no joo on niitä nurmikoilla ja tienvarsillakin, mutta ehkä vähän kauempaa autotiestä kumminkin satoni haluan. Kävelymatkan päästä kumminkin.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #36 : 05.09.17 - klo:20:01 »
Tarkastin Tammisen porsaankielten kilohinnan. Se on 6.95 ja pakkaus on 400 gr, siis ei hurjan kallista.  Taisin katsoa paketin hinnaksi kilohinnan, tms.tu
Possu on, kuten sanoit, todella edullista, tehotuotettu ainakin.

En minäkään tykkää possun maksasta, mutta naudan kyllä. Munuaiset ovat meidän herkkua, mutta nyt ei ollut niitä. Matti olisi mielinyt munuaiskastiketta riisin päälle. Toisen kerran sitten.

Meidän sienimaat ovat metsäautotien varsilla, tosin aika lähellä Vesivehmaan lentokenttää. Kehnäsieni on kova keräämään ' Tsernobyliä'.

Hapankaalivuoka oli superhyvää, etenkin pekoni siinä pinnalla.  :018:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #37 : 05.09.17 - klo:21:11 »
6,95 kuulostaisi tutulta normihinnalta kilolle porsaankieltä. Itse metsästän niitä alehintaisia. Kieli on kyllä ehkä parasta lihaa. En viitsi niitä mitenkään edes kuoria tai poistaa sylkirauhasia, kaek käöp!
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #38 : 05.09.17 - klo:21:31 »
Sama meillä, kaik käyp mut ei piä ajatella mitä syyvään, vaa nautiaa vaan. :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #39 : 07.09.17 - klo:11:44 »
Tein sienipiiraan:

1 pkl voitaikinalevyjä ( joulutorttutaikinaa )

ladoin 6 levyä vieretyksin lasiseen korkeareunaiseen paistovuokaan leivinpaperin päälle.

Esipaistoin 10 min 200 asteessa

Täyte;

1 pkl pekonia
2 isoa uutta sipulia
kuullottelin nämä ensin kuumassa, sitten haudutellen.

lisäsin esipaistetut sienet n. 4 dl kehnäsieniä ja haperoita
valmistin muna-kermamaidon+ hiukan juutoraastetta
1 tä suolaa
1 tl mustapippuria myllystä

Lisäsin sienet paistinpannuun pekoni-sipulin sekaan. Annoin olla hetken jäähtymässä. Sitten sekaan munamaito ja mausteet.

Täyte taikinalevyjen päälle + 20 min paistamista + 225 asteessa.

Onnistuin !  Mauku on hienon mieto, paistos pehmeä leikata ja suussasulavaa salaatin ja valkoviinin keralla.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #40 : 16.09.17 - klo:11:01 »
Olen katsonut ettei Prisman pakattujen sisäelinten joukossa ole ollut koko syksynä porsaan munuaisia. Kysyin osatonhoitajalta niiden saatavuudesta. Saa kyllä Tammiselta, mutta kun ei kukaan kysy niitä. :icon_rolleyes:
Kerroin kuinka meillä niistä pidetää, ja hän lupasi tilata. Pyysin kaksi pakkausta.
Tänään niitä oli sitten tullut neljä, otin kaikki, sillä sain ne hintaan 4,25 / kg.
Kolme pakastin, yksi valmistetaan huomena riisin kastikkeeksi.
Kiitin hyvästä palvelusta.

Tänään syödään paistettua, paneroitua seitiä, sekin vain 4,95 /kg.
Matti tekee parhaillaan pottumuusia. Kehoitin tekemään survomalla, sähkövatkainta käyttäen tulee syysperunoista liisteriä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #41 : 29.09.17 - klo:13:48 »
Tästä päivästä on muodostunut,  suunnittelematta, reilu ruoanlaittopäivä ilman ettäo olisin ostanut mitään muuta kaupasta kuin maitoa ja hedelmiä.

Ruoaksi keitin spagettia, ja tein makoisan kastikkeen jauhelihasta joka oli ollut pakastimessa. Sulattelin sen ensin mikrossa, paistoin melko ruskeaksi, lisäsin jauhoja ja lihaliemen. Sitten mausteet:mustapippuria, ketsuppia, sinappia, hunajaa, viinietikkaa, suolaa, basilikaa ja timjamia. Runsaan puoli tuntia keittelin, niin jopa tuli sopiva maku. Vuohenjuustoa pienet murut spagetille ja kastike niskaan, ah ja nam !

Kun Matti nukkui ruokaperäisiään, hoksasin että otan voitaikinalevyjä myös pakatimesta ja teen ip. kahville pasteijat.

Näin toimin; Otin jääkaapista Matin aamulla keräämiä kantarellejä ja sipulia. Hienonsin ne, ruskistin ja jäähdytin. Maustoin tilkalla smetanaa ja mustapippuria.

Kun uuni oli kuuma ( 225 ) taittelin taas mikrossa esisulatellut taikinalevyt kahtia ja sisään laitoin metvursti- ja kinkkusiivut joiden päälle sienipaistosta. Kiinnitin levyt, voitelin munalla ja paistoin n 12 min.

Valmiiksi kuumaan uuniin laitoin lasivuokallisen omenia kauraryynipedille.

Nyt on kahvit juotu pasteijoiden kera, nam nam.  :kahvi:

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #42 : 29.09.17 - klo:13:59 »
Jatkoa edelliseen:

Matin sieniretken tuliaisia oli myös  i s o ukonsieni, lakin halkaisija n. 18 cm.
Siitä laitan pihvit päivälliseksi. Jälkiruoka on tietenkin uuniomenat vaniljakastikkeen kera.

p.s. Eiliset lampaankyljykset olivat erinomaiset. On suuri ero ostaako hallista tuoretta maatiaislammasta, vai Prisman lihatiskin lampaankyljyksiä josta on tarkkaan kaavittu rasva, se   i h a n a  villanmakuinen johon rosmariini ja valkosipulikin ovat minun laillani rakastuneet.

Kaikki kunnia muutoin Prisman palvelutiskille ja sen henkilökunnalle. :061:
 
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #43 : 03.10.17 - klo:01:11 »
Ristikkolehden takasivun tehtävänä on kuva-arvoituksina 20 liharuokaa, yksi vielä puuttuu enkä millään keksi  :017:
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21729
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #44 : 03.10.17 - klo:13:24 »
Olisko läskisoosi?   Vaikea sanoa kun ei näe ympäristötekijöitä... :icon_biggrin: