Tänään kerrottiin radiossa, että on tulossa lihanjalostukseen lihaliima, jolla vähempiarvoisista lihanpaloista voitasiin liimata paisteja tai pihvejä, jos EU-päättäjät sen hyväksyvät.
Miksiköhän me suomalaiset ei enää osata, eikä saada käyttää erilaisia ruhon osia sellaisenaan, vaan ne pyritään aina jalostamaan pitemmälle.
Löysin isäni jäämistöistä lehtileikkeen. Se on ilmeisesti Hesarista, päivätty1.4.1966. Siinä on hintavertailu kolmesta liikkeestä lihan ja kalan hinnoista. Liikkeitä ei ole nimetty, ne on ilmoitettu järjestysnumeroin. Listasta näkee miten monipuolista lihaa ennen on kaupoista saanut:
Sian kylki, porsaan kyljykset,savustettu sianpotka, mullin sisäfile, lehmän sisäfile, mullin ulkofile, lehmän ulkofile, hiehon etuselkä, lehmän etuselkä, mullin rinta, lehmän rinta, hiehon fileselkä, lehmän fileselkä, hiehon sisäpaisti, paahtopaisti luuton, paahtopaisti luun kanssa, luuton vasikanpaisti, vasikan kyljykset, kaavaan kieli, porsaan kieli, vasikan maksa, raavaanmaksa, porsaan maksa, vasikan munuaiset, porsaan munuaiset, sydän, jauheliha tavallinen ja paistijauheliha.
Kalat: silakka, kirjolohi, savusilakat, hiillostetut silakat, savupallas ja hiillostettu lohi. Näitä taitaa saada nykyisinkin kaikkia kaupasta ja enemmänkin, kun on tuleet eri kalojen valmiit fileet lisäksi.