Ostin kauppahallista köntsän sianlapaa ja keitin sen tänään. Tuossa jäähtyy omassa liemessään. Sama se kai on, syökö sian etu- vai takaraajaa?
Ja ostin yhden ison punasipulin, josta riittää moneen: Lasimestarin silliin, caponataan, sienisalaattiin ja rosolliin. Ja vielä seuraavaan ruokaan, mikä se sitten onkin.
Sisilialainen caponata on aivan liian hyvää. Tarvitaan siis
- munakoisoa
- oliiviöljyä
- jotakin sipulia, ja tomaattia jossakin muodossa (tölkitetty käy hyvin)
- jotakin etikkaista: vihreitä oliiveja, kapriksia, ehkä näiden lientä, ihan etikkaa, tai mieluiten näitä kaikkia
- suolaa, mustapippuria
lisäksi mielellään
- jotakin yrttejä (persiljaa, basilikaa, oreganoa, rosmariinia, valkosipulia, ...)
- muita kasviksia (varsiselleriä, paprikaa, kesäkurpitsaa...)
ja, jos haluaa,
- makeutusta: rusinoita tai ihan sokeria
- rouskuvaa, esim. pinjansiemeniä tai mantelilastuja.
Sitten vain kasvikset silpuksi ja kattilaan, jossa paljon öljyä! Kypsyy vartissa. Munakoiso on se pääraaka-aine. Itse käytän muuna kasviksena mieluiten varsiselleriä, joka ei tuossa maistu suuhuni selleriltä ollenkaan. Nyt pistin myös pinjansiemeniä kun oli pussinpohja, ja rosmariinia, tuli kivan pihkainen aromi niistä. Oliiveja ei kotona ollut mutta ei haitannut, käytin enemmän kapriksia sitten.
Voi syödä lämpimänä tai kylmänä, lisäkkeenä tai pääruokana. Minulla ei yleensä kylmänä syötäväksi jää.
Sivumennen sanottuna purjot ovat nykyään järkyttävän isoja, kuin mitäkin saunavihtoja. Hallissa olisi ollut pienempiä, mutta olin jo "vihdan" ostanut marketista.