Kirjoittaja Aihe: Kotikokki  (Luettu 45120 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Kotikokki
« Vastaus #60 : 02.12.16 - klo:10:00 »
Näin on. En tiedä ovatko mitä uskontoa, mutta ruoka on kuin suomalaista kotiruokaa.
Kahvi maistuu arabialaiselta.

Kiva, ja hyvin suosittu paikka Mukkulan ostarilla.

Kirkossa kävi eräs syyrialaisperhe, he olivat katolisia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki
« Vastaus #61 : 02.12.16 - klo:15:06 »
Näin on. En tiedä ovatko mitä uskontoa, mutta ruoka on kuin suomalaista kotiruokaa.
Kahvi maistuu arabialaiselta.

Kiva, ja hyvin suosittu paikka Mukkulan ostarilla.

Kirkossa kävi eräs syyrialaisperhe, he olivat katolisia.

Syyriassa on runsaasti maroniitti kristittyjä, jotka ovat kokonaisena kirkkokuntana liittyneet katoliseen kiirkkoon. Tässä heidän tunnetuin laulajansa

https://youtu.be/yjbV7EVdIhQ
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki
« Vastaus #62 : 02.12.16 - klo:15:09 »
Muuten lipeäkala on hyvää. Tuli syödyksi sitä runsaasti eli melkein puoli kiloa ja valkokastikkeella ja valkopippurilla maustettuna. Sen jälkeen kun meni päivyreille, niin vatsa elämöi hauskasti, kun lipeä ja vatsahopt kohtasivat.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #63 : 05.12.16 - klo:00:32 »
Kohta saa sikaa. Kun se uuniin laitetaan.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #64 : 05.12.16 - klo:00:40 »
Kinkun kannssa on turha hoppuilla, Me (minä) ostetaan todennäköisesti pieni kinkkurulla 2-3pv ennen joulua jos -30% ja se paistetaan. Liha säilyy monta päivää pienen kikkailun avulla, suolavettä vaihtamalla ja kylmässä säilyttämällä. Joten ei kannata kaihtaa parasta ennen päiväystä aivan loppu päivinä. Me panostetaan enemmän paiston ajoitukseen niin että se tapahtuu vasta aattona, silla kinkku on parhaimmillaan tuoreeltaan ja seuraavana aamuna, sitten se alkaa jo tuntua vanhalta.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #65 : 08.12.16 - klo:23:37 »
Ennen vanhaan kinkunpaisto ohjeita sai radiosta, kun Olli Ihamäki (muistaakseni) paistoi ja ohjeisti kansalaisia. Kokeilivat kinkkua eri asennoissa mutta taisivat päätyä että kinkku paistetaan nahkapuoli alaspäin miedolla lämmöllä. En ole varma keittivätkö kinkkua Coca Colassa, mutta yksi kavereistani kertoi näin tehneensä ja vannoi ko kypsennystavan parhaimmuutta.
Joulu herättää tunteita.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #66 : 15.12.16 - klo:00:12 »
Supermarketissa oli kampelafileet tarjouksessa, kävin ostamassa n. kilon. Hieno kala, ja nyt sain vielä isohkoja fileitä. Sääli että kotimainen kala sekä myös liha on niin arvokasta että ulkomainen peittoaa sen hinnassa. Tuntuu ihmeelliseltä että jos meinaat tehdä vaikka poronkäristystä niin kannattaa ostaa ulkomaissta saksanhirveä, ennen kuin kotimaista poronkäristystä. Sama lampaassa ja karitsassa, kotimaisen lihan hinta karkaa totaalisesti ulkomaiseen verrattuna, puhumattakaan naudan sisäfileestä. En edes muista ostaneeni kotimaisia kampelafileitä, mutta ulkomaisia kyllä useamman kerran.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Kotikokki
« Vastaus #67 : 15.12.16 - klo:07:19 »
Samat mietteet, samat kokemukset meillä. Kampela on paistettaessa mureneva, samoin kuha, jos ei pidä sekuntikellolla paistoaikaa silmällä. :017: Mutta maukasta silti.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #68 : 16.12.16 - klo:10:43 »
Katselin youtubesta vinkkejä kampelan laittoon, halusin jotain uutta, eipä niitä liiemmälti löytynyt.
 Kaksi asiaa joihin kiinnitin huomion oli että lihan käsittelystä ja valmistamisesta oli runsaasti asiaa.
 Toinen asia mihin törmäsin oli järjetön ylensyönti. Uskomattomia suorituksia ylensyönnistä, oli esim sukupitsan syönti tietyn ajan puitteissa, ja hampurilaisten mättö. Pääasiassa näissä esiintyi nuorehkot mehet, jotkut varmaan huumorimielellä vedon perusteella.Samalla kun huvitti niin tuli mieleen terveys näkökulma ja yleensää ruualla mässäily.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #69 : 19.12.16 - klo:10:36 »
Parhaillaan Olli Ihamäki Radio Suomessa antamassa kinkun paisto-ohjeita. Taidamme tyytyä pieneen kinkkurullaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Kotikokki
« Vastaus #70 : 19.12.16 - klo:11:33 »
Me ostimme Prismasta tänään 4,8 kg juhlakinkun. Se saa hiljalleen sulaa jääkaapissa ( + 5 ) torstai-aamuun. Sitten otan sen huoneenlämpöön ja paistan mittarin kanssa ilman mitään päälystettä  125 asteessa kunnes mittari näyttää 77 astetta. Sinappia ja korppujauhoja pintaan, ja paahtoa jonkin aikaa.
Sen jälkeen uuniin samoille lämmöille laitan n. 4 ltr tuuvinkia paistumaan. Sitten bataatti-punajuurivuokan vuoro. Lapsenlapsi tilasi sitä kun sai lauantaina maistaa.
Toinen tuuvinki on myös hänelle.
Bataatti on turhan hintavaa.
 Lohta en ole vielä ostanut. Sitä tulee Prismaan vasta klo 12 jälkeen, ja me käymme aikaisin aamulla kaupassa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #71 : 21.12.16 - klo:23:53 »
Vaikka en varsinaisesti säveltäjä olekkaan, niin kuitenkin sorruin tuunaamaan punasipuli hässäkkää. Tämä kun on mulle enemmän kuin harrastus tämä ruuan laitto. Vanhastaan tuttu "resepti" jossa punasipuli leikataan ohuiksi suikaleiksi/viipaleiksi ja kumotaan liemeen jossa on vettä, punaviinietikkaa (balsamikokin käy), siirappia, mustaapippuria ja snadisti suolaa. Liemi tulee kiehauttaa ja maistaa , jos se ei salpaa hengitystä vaan on suun mukainen, niin kaikki on ok. Nyt oli kuitenkin jääkaapissa omenahillopurkin jämä jota käytin siirapin sijaan. Ihan hyvän tuntuisen säväyksen sekin sai aikaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Vs: Kotikokki
« Vastaus #72 : 22.12.16 - klo:07:45 »
Kiitän nyt heti reseptistä, ja kerron myöhemmin miten se meillä maistuu. :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6336
Vs: Kotikokki
« Vastaus #73 : 23.12.16 - klo:02:27 »
Ostin kauppahallista köntsän sianlapaa ja keitin sen tänään. Tuossa jäähtyy omassa liemessään. Sama se kai on, syökö sian etu- vai takaraajaa?

Ja ostin yhden ison punasipulin, josta riittää moneen: Lasimestarin silliin, caponataan, sienisalaattiin ja rosolliin. Ja vielä seuraavaan ruokaan, mikä se sitten onkin.

Sisilialainen caponata on aivan liian hyvää. Tarvitaan siis
- munakoisoa
- oliiviöljyä
- jotakin sipulia, ja tomaattia jossakin muodossa (tölkitetty käy hyvin)
- jotakin etikkaista: vihreitä oliiveja, kapriksia, ehkä näiden lientä, ihan etikkaa, tai mieluiten näitä kaikkia
- suolaa, mustapippuria
lisäksi mielellään
- jotakin yrttejä (persiljaa, basilikaa, oreganoa, rosmariinia, valkosipulia, ...)
- muita kasviksia (varsiselleriä, paprikaa, kesäkurpitsaa...)
ja, jos haluaa,
- makeutusta: rusinoita tai ihan sokeria
- rouskuvaa, esim. pinjansiemeniä tai mantelilastuja.

Sitten vain kasvikset silpuksi ja kattilaan, jossa paljon öljyä! Kypsyy vartissa. Munakoiso on se pääraaka-aine. Itse käytän muuna kasviksena mieluiten varsiselleriä, joka ei tuossa maistu suuhuni selleriltä ollenkaan. Nyt pistin myös pinjansiemeniä kun oli pussinpohja, ja rosmariinia, tuli kivan pihkainen aromi niistä. Oliiveja ei kotona ollut mutta ei haitannut, käytin enemmän kapriksia sitten.

Voi syödä lämpimänä tai kylmänä, lisäkkeenä tai pääruokana. Minulla ei yleensä kylmänä syötäväksi jää.

Sivumennen sanottuna purjot ovat nykyään järkyttävän isoja, kuin mitäkin saunavihtoja. Hallissa olisi ollut pienempiä, mutta olin jo "vihdan" ostanut marketista.
« Viimeksi muokattu: 23.12.16 - klo:02:32 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki
« Vastaus #74 : 23.12.16 - klo:06:07 »
R-m, punasipuli hässäkästä vielä sen verran että tarkoitus olisi että siitä löytyisi hieman rapeutta. Liika kuumentaminen vie suutuntuman sipulista. Lisäsin sinne kiehautus vaiheessa viisi neilikkaa, ei ehkä paras vaihtoehto mutta tuunaaja kun olen niin hakemalla tekemällä löytyy joskus hyvääkin.

Eilen kiehautin joulusinapin, sen joka avaa "tukkoisenkin nenän".

Kokeilin taannoin kylmäsavulohi-katkarapu salaatia, muokkaamalla Lidlin perunasalaattia (se n. 400g) niin että lisäsin siihen kylmäsavulohi hakkelusta, katkarapuja, kartanopikkelssiä, amerikan kurkkusalaattia ja mustapippuria. Satsista tulee aika suuri kun katkaravutkin on 3-400g pussissa mutta suhde on aika hyvä. Salaattiin oli hyvä käyttää lohen  se ohuempi pää josta ei niin näyttäviä siivuja saa. Katkaravut tulee sulatta yön yli ja huuhdella hyvin joota ylimääräinen suola lähtee pois. Jäiset ja "kuivaamattomat" taas vetistää liikaa. Samoin kartanopikkelssistä neste saa valua lävikössä pois, kurkkusalaatti ja pikkelssi on hieman makeita ja niiden lisääminen kannattaa tehdä välillä maistaen. Kyllä se oikea koostumus sieltä löytyy. Mustapippuri oli valmista rouhetta koska myllystä tulee liian hienoa. Tätä kun vävypoika söi vaalean paahtoleivän päällä, niin kiitti oikein kädestä pitäen  :icon_biggrin:. Valmis samantyyppinen salaatti maksaa reilusti yli 20€ kilo, joten tää on köyhän miehen herkku.