Körttifoorumi
Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Annikka - 19.12.20 - klo:11:49
-
Kinkku n. 7.5 kg on uunissa paistumassa, valmistunee siinä n.16.00-16.30 ja sitten laitetaan se tiskipöydälle jäähtymään.
Tänä vuonna en löytänyt harmaasuolattua kinkkua ollenkaan, saa sitten maistaa, millainen tämä mahtaa olla maultaan, tuoresuolattu lienee.
Peruna- ja porkkalaatikot + kotikaljaa + joululeipää + silliä + suolakurkkuja ja salaattiaineksia haen kaupasta todennäköisesti huomenna.
Sekahedelmäkiisselin ainekset ovat odottamassa.
-
Minun kolmannet sekahedelmät menivät englantilaiseen joulu-puddinkiin. Se hautuu nyt vesihauteessa uunissa 3 - 4 tuntia.
Siihen hölvääntyi 1 dl brandyä ja konjakkisinappiin meni 1 rkl. Oma suu on kuiva ! :003:
Olen leiponut yhden torttutaikina-levy-pakkauksen, ja se on lähes nautittu . Niissä käytin kokeeksi täytteenä uutta luumuhilloa jossa on yrttien ja esim. inkiväärin makua. En tykkää. Vahingossa ostin sen, mutta viisastuin ja keitin oman luumuhillon josta paistan makoisammat tortut.
-
Minun kolmannet sekahedelmät menivät englantilaiseen joulu-puddinkiin. Se hautuu nyt vesihauteessa uunissa 3 - 4 tuntia.
Siihen hölvääntyi 1 dl brandyä ja konjakkisinappiin meni 1 rkl. Oma suu on kuiva ! :003:
Olen leiponut yhden torttutaikina-levy-pakkauksen, ja se on lähes nautittu . Niissä käytin kokeeksi täytteenä uutta luumuhilloa jossa on yrttien ja esim. inkiväärin makua. En tykkää. Vahingossa ostin sen, mutta viisastuin ja keitin oman luumuhillon josta paistan makoisammat tortut.
:eusa_clap: :eusa_clap:
Voin todistaa, että englantilainen joulu-puddinki on herkullinen, jos saa mainita "heimolaisia" viitteitä. Toin kerran naapurille sellainen englannista ja hän teki kiisseliä siitä!
-
Voin sanoa että nyt meillä leijailee 1. kerran elämässämme enhlantilaisen jouluherkun runsaan hedelmäinen ja herkullinen tuoksu. Se on ollut kaksi tuntia paistumassa, ja toiset lisää vielä jos hammastikkuun tarttuu taikinaa.
En huomannut ( uskaltanut ) laittaa sisään kolikkoa. Laita puuroon mantein, kuten aina. :114:
-
Voin sanoa että nyt meillä leijailee 1. kerran elämässämme enhlantilaisen jouluherkun runsaan hedelmäinen ja herkullinen tuoksu. Se on ollut kaksi tuntia paistumassa, ja toiset lisää vielä jos hammastikkuun tarttuu taikinaa.
En huomannut ( uskaltanut ) laittaa sisään kolikkoa. Laita puuroon mantein, kuten aina. :114:
Kiitosta ja onnea! :eusa_clap:
-
Juuri saimme hämäläisen imelletyn perunalaatikon, tuuvingin, peiteltyä yön yli tekeytymään. Aamulla sen panen uuniin ja paista 3 - 6 tuntia, imelyydestä ja ulkonäöstä riippuen.
Huomena iltapäivllä kinkku uuniin, jos sisälämpö on + 10 astetta. Keskiviikoksi jää vain rosolli ja aatoksi puuro ja kiisseli.
Lipeäkalaa syötiin jo viime lauantaina, ja kalkkunarullaa tänään.
-
Nyt tuuvingit ovat olleet paistumassa puolitoista tuntia. Pikkuvuoka näyttää jo kypsyvän, se on otettava aikaisemmin pois.
Kinkku on ollut huoneenlämmössä yli yön. Se on Wotkinin tuore kinkku, sisälämpöä jo nyt 15 astetta. Uuniin puolen päivän tienoissa.
Sain joululahjoja jotka ovat luomua Heikkilän tilalta Laitikkalasta, mm. 1,5 litraa täyttä maitoa, n. 4 %. Tuli idea tehdä vielä hämäläinen munajuusto. Sen vuoro on huomena.
Tässä resepti hauskoin jouluisin kuvituksin: http://www.savusuolaa.fi/reseptit/hamalainen-munajuusto-nain-teet-juuston-helposti-ilman-muottia/
(https://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/h071.gif)
-
Tämän päivän hauskin juttu tapahtui näin:
Sain tekstiviestin Raimo-serkulta: Tiijätkö mitä on läpäkkä ?
Mie: Sana kuulostaa tutulta, onko se syötävää ?
Raimo: Tais olla teikii ruokapöyväs eilen !
Mie: lanttulaatikko !
Raimo: Imellety hämäläinen perunalaatikko.
Sitten miu piti hänel soitta ko asja vaati jutustelluu. Mie nimittäi muistin kaukaa kymmenii vuosii takkaa lapsuuvest ko isä sano joulun: Ko sais läpäkkää !
Hänen kotonaan Valkjärvellä osattiin Valkijäperinneruoka, ja niin myös Raimon äiti, tätini, teki sitä aina heillä.
Miksi hämäläinen erikoisuus osattiin jo 1900-luvun alussa Valkjärvellä ? Salapoliisi-luontoni päättelee näin: Valkjärvellä oli tunnettu armeijan kasarmi-alue. Jospa siellä oli emäntänä tai jonkun miehen puolisona hämälätär, joka toi reseptin paikkakunnalle.
Moni tätini oli Martta-järjestössä tai muutenkin olivat talous-alan naisia. Näin suvussa osattiin ruoka jonka minä opin Padasjoella vasta 1964. Isäkin sai varmaan ennen kuolemaansa 1974 läpäkkää meillä jouluna. Liekö sana vielä silloin ollut käytetty.
Sen kyllä muistan että isä puhui sitä lapsena syöneensä, mutta virolahtelainen äitini ei sitä osannut valmistaa.
Virolahtelaisruokia olivat Hapanlohko ja Hapanvelli.
Suomalaisia perinneruokia, jutun juureksi ( Pirska ja Pyrtsi ovat kertonnet näistä )
https://www.vahvike.fi/sites/default/files/perussivu-pdf/Perinneruuat.pdf
-
Tänään kokattiin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista hernekeittoa. Ruuan kera näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :icon_xmaslol:
-
Tänään kokattiin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista hernekeittoa. Ruuan kera näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :icon_xmaslol:
Sanohan luterilainen, miten onnistuisin pudottamaan muutaman kilon painostani silleen, että en kuolisi nälkään. Ihan sama, onko pudotus Jeesuksen mielen mukaista vai ei. Kiitos jo etukäteen.
-
Sanohan luterilainen, miten onnistuisin pudottamaan muutaman kilon painostani silleen, että en kuolisi nälkään.
Suosittelen kääntymistä ravitsemusterapeutin tai lääkärin puoleen tässä asiassa.
-
Tänään aviovaimoni kokkasi kristillisesti Siionin virsiä hyräillen Jeesuksen mieliruokaa ruispuolukkapuuroa. :icon_xmaslol:
-
Pilkoin pienen keräkaalin silpuksi ja laitoin sen kypsymään vedessä kattilassa, laitoin vähäsen suolaa sekaan.
Sitten, kun se oli melkein kypsää eli pehmennyt, niin laitoin sinne kattilaan lisäksi nakkeja pätkiksi pilkottuna.
Kun keitos tuli täysin valmiiksi, niin laitoin sekaan vielä voita pari siivua ja desilitran verran
juustoraastetta.
-
Kuinkahan moneen kertaan lasimestarin sillin liemet voi käyttää?
Suuntasin joulun alla silliapajille liian myöhään, olivat kaupoista loppu. Jotain ruotsalaisia fileitä löysin, ne olivat valmiiksi etikoituja ja ruotsalaiseen tyyliin tietysti myös umpisokerisia ja näistä syistä ihan pehmeää mössöä. Tein kuitenkin normaalin lasimestariliemen, meni ne sillit jotenkin.
Uudeksivuodeksi päätin tehdä toisen satsin, ja löysin ihan kunnon suolasilliä siihen. Tuli jo parempaa, joten viimeiset palat odottava lautasella nyt.
Vieläköhän samoilla mausteilla syntyisi kolmas erä? Rasvaa liemeen kaloista irtoaa, ja kai se jossakin vaiheessa härskiintyy.
-
Olen kierrättämisen kannalla, ja säästeliäisyyden ekspertti, mutta en tekisi tuota jo pelkästään esteettisistä syistä.
Etikka on kyllä hyvä säilöntään, mutta sillin rasva saattaa jääkapissakin muuttaa makuaan.
Itse käytän esim. öljyä kahteen kertaan . Panen sen jäähdyttyä lasitölkkiin jääkaappiin ja otan sen, ja osan uutta öljyä seuraavalla kerralla keitinpiirakoita tehdessäni.( vain omaan käyttöön )
En ole nuuka, mutta taloudellinen kyllä olen
koska lapsuudessa opin pula-ajan tavat. :023:
Ruskistuneet jauhot on helppo jättää käyttämättä jo purkitus-vaiheessa. Ne painuvat pohjaan ja pysyvätkin siellä varovasti toimittaessa.
:039:
-
Maissipuuro
1 litra vettä = 10 desilitraa
2 dl maissijauhoa risenta, joku muukin käy
Laitetaan 8 desilitraa vedestä kiehumaan kattilaan.
Otetaan se jäljelle jäänyt 2 desilitraa johonkin astiaan ja
pudotetaan maissijauhot siihen ja sekoitetaan lusikalla tai kauhalla.
Kun vesi kiehuu kattilassa, niin lisätään tuo edellä mainittu
vesi-maissijauhoseos kiehuvan veden sekaan.
Annetaan kypsyä 20 minuuttia, pienemmällä lämmöllä, jotta ei pala pohjaan.
Joku haluaa panna tähän mausteeksi ripauksen suolaa.
Minä sen sijaan teen makeaa puuroa. Kun puuro on kypsää, laitan siihen sekaan
vaniljasokeria ja hunajaa.
Syödään mansikkahillon tai maidon tai molempien kanssa. Jos huushollista löytyy
kermaa, niin aina parempaa.
-
Monessa Afrikan maassa maissipuuro on jokapäiväinen ateria. https://www.youtube.com/watch?v=beoBPb7yPoM
Pohjois-Namibiassa käytetään toista viljaa, helmihirssiä https://www.youtube.com/watch?v=Go5QY_AmDDM
-
Afrikassa maissipuuro on jokapäiväinen ateria. https://www.youtube.com/watch?v=beoBPb7yPoM
Pohjois-Namibiassa käytetään toista viljaa, helmihirssiä https://www.youtube.com/watch?v=Go5QY_AmDDM
Afrikkalaiset osaavatkin tehdä hirveän hyvää ruokaa maissipuuron kanssa.
-
Afrikkalaiset osaavatkin tehdä hirveän hyvää ruokaa maissipuuron kanssa.
Oletko maistanut afrikkalaista hirssipuuroa? Se on minun herkkuani padassa keitetyn kanan kanssa. https://www.youtube.com/watch?v=YcR-nnIN9yc
Namibialaisen 'kotikokin' nimi on muuten suomalainen. Hän on tosin muokannut sen svengaavammaksi Lempieksi.
-
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista kasviskeittoa. :eusa_pray:
-
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista kasviswokkia keitetyllä kauralla. Ruuan kera paljon raakakasvissalaattia, porkkana- , kaali-ja naurisraasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :eusa_pray:
-
...ja aterian jälkeen tiskit pesi Jeesuksen Miele?
-
...ja aterian jälkeen tiskit pesi Jeesuksen Miele?
No, ei ollut minulle tarkoitettu...mutta hyvät naurut sain tästä. :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
-
:icon_xmaslol:
-
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista kasviswokkia keitetyllä kauralla. Ruuan kera paljon raakakasvissalaattia, porkkana- , kaali-ja naurisraasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :eusa_pray:
Olisi minun mieleinen ruokaa kylläkin, mutten löydä evankeliumista Jeesuksen syövän muuta kuin leipää, kalaa, ja lampaanlihaa. Pitää minun lukea tarkemmin, jos nauriitakin löytyisi.
-
Onkohan Kelloggsin murot Jeesuksen mielen mukaisia? Kelloggsin murothan kehitettiin vähentämään haluja itsesaastutukseen. :eusa_pray:
-
Kelloggsin murothan kehitettiin vähentämään haluja itsesaastutukseen.
Mahtoiko tehota?
-
Silakkapihvit ovat valmiit, pottumuusi pian. Syömme ne kermaviilin ja kreikkalaisen salaatin kanssa.
Kiitos Jeesus ruuasta !
-
Ihanko oikean horiatikin kanssa? :icon_razz:
-
Mahtoiko tehota?
Luterilainen näyttää olevan asiantuntija.
-
Ihanko oikean horiatikin kanssa? :icon_razz:
Ei ihan. Feta ja sipuli puuttui.
-
Ei ihan. Feta ja sipuli puuttui.
Voi! Voi! Parhaat puuttui! Noh, kunkan oli oliiviöljyä.
-
No, ei sitäkään, vaan majoneesipohjainen valkosipulikastike. Ei ansainne kreikkalaisen nimeä. Osaan minä senkin koota, ja olisi punasipulia ja oliiviöljyä ollutkin, mutta fetaa ei.
-
Nautasikajauhelihasta tein lihapullia, mausteena suolakurkkupurkista lientä, suolaa, kuivattua tilliä,
maustepippuria, talkkunajauhoa, korppujauhoa ja vehnäjauhoa sekä kananmunia.
Lohkoperunoita kuorineen, mausteena kuivattua, jauhettua rosmariinia, suolaa ja teelusikallinen oliiviöljyä.
Kypsensin kiertoilmakeittimellä.
-
En ole kuullutkaan kiertoilmakeittimestä. :107:
Mikroa käytän vain pakasteiden sulattamiseen jos on kiire niiden kansaa. Myös jämä-ruokien lämmittämiseen sitä käytän.
Suolakurkkujen lientä kyllä hyödynnän esim. hirvipaistin marinaadiin. Sitä vähän, öljyä vähän ja rosmariiniakin vähän. Rosmariini on loistava harvakseltaan käytettynä,
juuri perunoissa ja lihassa. Makuun kyllästyy jos liian usein käyttää.
Anis ja fenkoli ovat myös sellaisia mausteita joihin kyllästyy.
Tillin suhteen olen myös ennakkoluuloinen. Kalaan ja tillilihaan, sekä hakattuihin kurkkuihin laitan sitä, en juuri muulloin. Minulla on sitä kyllä paljon pakastimessa koska kalaa syömme usein.
Persilja on monikäyttöisempi, ja kaunis lisäksi ruokien pinnalla.
:039:
-
Riitta-mummille,
esimerkiksi tällainen laite:
https://www.power.fi/keittio-ja-ruoanlaitto/keittion-pienkoneet/muut-keittion-pienkoneet/airfryer-ja-friteeraus/princess-182055-airfryer/p-1121172/
-
Kiitän vinkistä. En kuitenkaan enää tässä iässä hanki uusia härpäkkeitä, ne eivät 'tienaa' hintaansa minun huushollissa.
Kivojahan nuo apurit ovat, kuten blenderi, leipägrilli ja raastinmylly muutamalla eri terällä. Nyjyään on myös rajallisesti tilaa kaapeissa ja työtasoilla.
Pienemmät koneet, kuten vatkain ja bamix mahtuvat laatikoihin.
Vuosia sitten toivoin yleiskonetta ja kuivuria. En hankkinut, kuivasin omenarenkaat ja sienet rihmoissa lämpimässä paikassa.
Kun yleiskoneen viimein sain annoin sen vävylle joka tekee sillä taikinoita ja muutakin.
-
Luterilainen näyttää olevan asiantuntija.
Olen vain omakohtaista kokemusta omaava asiantuntija. :eusa_pray:
-
Olen vain omakohtaista kokemusta omaava asiantuntija. :eusa_pray:
Hitler oli vegaani.
-
Hitler oli vegaani.
Hitler-kortti :icon_xmaslol:
Hitler saa kuulla olevansa Youtube videossa https://www.youtube.com/watch?v=5TvIzgeBu7U
-
Jokainen kasvissyöjä ja aikaansa seuraava kotikokki suosii keittiössään linssejä, härkäpapuja ja muita palkokasveja. Samat ainekset kuuluivat jo Raamatun ajan ihmisten ruokavalioon, koka niissä on paljon proteiinia, kuituja, antioksidantteja ja kivennäisaineita. :eusa_pray:
Tänään kokkasinkin meille raamatullista Jeesuksen mielen mukaista terveellistä vegaanista Jaakobin linssikeittoa. :eusa_pray:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2 rkl oliiviöljyä
1,5 dl punaisia linssejä
3 dl porkkanaraastetta
1 tölkki tomaattimurskaa
4 dl vettä
1,5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl inkivääriä
1 tl chiliä
1 tl garam masalaa
ripaus mustapippuria
Huuhdo linssit siivilässä kylmässä vedessä. Kuullota sipulit öljyssä, lisää porkkanaraaste sekä mausteet ja jatka kuullottamista hetki. Lisää sekaan vesi, tomaattimurska ja kasvisliemikuutio. Kiehauta lopuksi linssit ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia ja tarkista maku, ja ei muuta kuin syömään näkkileivän kera, päällysteenä kasvirasvaa ja ruokajuomana tietenkin kotikaljaa. :eusa_pray:
"Ota vehnää, ohraa, papuja, linssejä, hirssiä ja vaivaisvehnää, pane ne samaan astiaan ja leivo niistä itsellesi leipää."
(Hes. 4:9).
"Kerran, kun Jaakob valmisti keittoa, Esau tuli väsyneenä metsästysretkeltään ja sanoi Jaakobille: "Anna vähän tuota ruskeaa, tuota ruskeaa keittoa, minä olen ihan lopussa." Tästä syystä hän sai nimen Edom. Mutta Jaakob sanoi: "Myy minulle ensin esikoisuutesi." Esau sanoi: "Minä varmaan kohta kuolen. Mitä hyötyä minulle on esikoisuudesta?" Jaakob sanoi: "Vanno minulle ensin." Niin Esau vannoi ja myi Jaakobille esikoisuutensa. Sitten Jaakob antoi hänelle leipää ja papukeittoa, ja Esau söi ja joi, nousi ja meni tiehensä. Niin vähäarvoisena hän piti esikoisuuttaan."
(1.Moos.25:29-34)
-
^Tomaatti ei kyllä millään voinut olla raamatullista. Enkä usko palkokasvien antioksidanttiensa takia Raamatun ajan ihmisten ruokavalioon kuuluneen. Eivätköhän nuo ihan muista systä niitä himoinneet.
-
Enkä usko palkokasvien antioksidanttiensa takia Raamatun ajan ihmisten ruokavalioon kuuluneen.
Vaikka eivät muinoin tienneet mitään antioksidanteista, saattoivat silti huomata niiden hyvät vaikutukset.
-
Pakastin on sulamassa. Pakasteet ovat parvekkeella -18 asteessa kasseissa matolla peitettynä.
Tätä olen odottanut, kunnon pakkasta tähän hommaan. Ilmaista apua.
Söimme kanakeittoa Knorrin pussista. Siihen paistoin broilerisuikaleita, jotka Matti hienonsi sopiviksi suupaloiksi. Lisäsin oranssia pikkupaprikaa ja persiljaa. Maittoi.
-
Pakastin on sulamassa. Pakasteet ovat parvekkeella -18 asteessa kasseissa matolla peitettynä.
Tätä olen odottanut, kunnon pakkasta tähän hommaan. Ilmaista apua.
Hyvä kun muistutit! Tuo homma pitäisi minunkin hoitaa. Ehtisinkö vielä tänään? Jo huomenillalla alkaa ennusteen mukaan lauhtua, joten pakko kai yrittää.
-
Tee ihmeessä ! Hyvin se meilläkin hoitui kun ei ollut huolta ruokien sulamisesta. Samalla tuli inventaario ja uusin järjestystä järkeväksi.
Minulla on korkea kaappimalli nyt, ja siinä laatikoita ja läppä-ovellisia lokeroita. Helpommin tässä järjetys säilyy kuin isossa allasmallissa.
Nyt kiehuu kaurapuuro. Puolet Isoa kauraa, puolet tavallista, molemmat Elovenaa. Muuta en käytäkään.
Puhuin eilen lääkärille koroana-ahdistuksesta, joka johtuu jälkikasvun vähästä tapaamisesta, etenkin tyttöjen. Hän kehoitti pitämään taas niitä puuro-aamujamme joista kerroin.
Taidamme aloittaa jo ensiviikolla, turvavälein.
Kohta omat iltapuurot, refluksin ollessa äkäinen. :039:
-
Tyhjensin pakastimesta ruoat ulkokuistille ja laitoin pakastimesta virran pois.
Viime talvena ei isompaa pakkaslukemaa mittari näyttänyt, niin jäi silloin sulattamatta.
Ja nyt sen edestänsä löysi: kyllä oli paksut jäät ja vesi tirskui lattialle asti.
Keksin nimittäin hakata vähäsen sulaneita jäitä puunuijalla. Semmoisella, joka
on tarkoitettu pihvilihan pehmentämiseen ennen paistamista.
Sulatan jäätä siten, että kuumennan kattilassa veden kiehuvaksi ja laitan sitten
sen kattilan pannulapun päälle pakastimen hyllytasolle - tavaralaatikot ovat
tietenkin tuolloin poissa pakastimesta. Ja sitten lopuksi sitä nuijimista.
Ihan loppuviimeksi kuivaan pakastimen sisäpuolelta ja sitten vaan pakastus
päälle.
-
Minullakin on nyt ruoat pihalla, ja kuuntelen alas helähteleviä jäitä. Kohta suihkuun, pesen jääkaapin hyllyt ja ovilokerot samalla.
Kylmälaitteen taustan jo imuroin. Huomasin samalla, että joku purukumia tai sinitarrraa muistuttava tiiviste on raollaan, sen ympärille levinnyt ruskehtava tahra, ja kun tarkemmin tutkin, niin koko tiiviste ropisi alas. Onkohan tuo haitallistakin? Pitäisikö ilmoittaa isännöitsijälle vai minne? En ole oikein selvillä, mikä näissä asumisoikeusasunnoissa kuuluu talolle ja mikä asukkaalle itselleen. Otin varmuudeksi valokuvan. Kaikkea muutakin häikkää ja pikku korjauksen tarvetta asunnossa olisi.
-
Meillä pakastin sulatettiin ennen tätä pakkasjaksoa pikaisesti...ei siis ollut Annikan kaltaista
jäiden poisto-operaatiota. :003:
Taloyhtiöissä kodinkoneet kuuluu osakkaiden vastuulle, en tiedä asumisoikeustaloissa, ehkä sama
niissäkin.
-
Sain pakastimen sulatettua hyvän sään aikana :109: Nyt se tuossa taas jäähtyy.
Jääkaapin tavarat pakkasin kylmälaukkuun, joka tietysti eristää toiseenkin suuntaan. Laukku ulos, olivat juuri sopivasti jäähtyneet vaan ei jäätyneet pihalla kun otin takaisin sisälle, ja pääsivät jo jääkaappiin takaisin. Pakasteiden kanssa pitää vielä odottaa.
Sieniä olisi oikein urakalla syötäväksi vielä. Sekä pakastimessa että jääkaapin puolella suolassa.
-
Tänään kokkasin meille Jeesuksen mielen mukaista vegaanista ruokaa paistettua tofua ja kasviksia ruokakauran kanssa aurinkokuivatulla tomaatilla kasviöljykastikkeessa. Ruuan kera tietenkin paljon raakakasvissalaattia, porkkana- , kaali-ja naurisraasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :eusa_pray:
"Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet."
(Sananl. 15:17)
-
"Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet."
(Sananl. 15:17)
Miten oli niiden vihaisten katseiden kanssa? Oliko ystävien seuraa? Nämä ovat mielestäni tuon sananlaskun ydin, ei kasvisruoka, jota nähdäkseni ainoastaan vähätellään.
-
Tänään kokkasin meille raamatullista vegaanista terveellistä ja ravitsevaa Ruutin sitruunaohrattoa. Ruuan kera paljon raakakasvissalaattia, raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :eusa_pray:
"Näin palasivat Noomi ja hänen moabilainen miniänsä Ruut Moabin maasta Betlehemiin. Ohranleikkuu oli juuri alkamassa."
(Ruut. 1:22)
-
Gallup
Minkälaisella välineellä useimmiten huushollissasi keitetään kahvia?
Keittimellä suodatinkahvia?
Pannussa pannujauhatuskahvia lieden levyllä?
Vedenkeittimellä vesi kuumaksi ja murukahvia sekaan?
Tai jos olet oikein moderni, niin jauhat itse pavuista kahvijauhot?
Minulle kahvi on suodatinkahvia keittimellä, mutta jos vaikka
jossain tarjotaan jotain muuta, niin juon ihan mielelläni.
"Maassa maan tavalla." :kahvi:
-
Keittimellä tarkoin samat määrät vettä ja "pööniä", laiha kahvi harmittaa. Ja väkevä närästää, että tuunaa nyt siinä suhteet.
Maassa maan tavalla meilläkin toimitaan.
Tv:ssa näin, kun yksi henkilö mittasi kahvijauheensa vaaalla.
-
Moccamasterilla Luomu Kulta-Katriinaa Just juotiin tyttären ja vävyn kanssa.
-
Keittimellä suodatinkahvia, mutta poroina (oikeammin jauheena) Costa Rica espressoa. Juuri kävin ostamassa lisää. Ihan Espressovahvuista lientä en tee, mutta aika vahvaa kuitenkin. Tuntuu, että tummapaahtoinen ei närästä niin pahasti kuin vaaleampi?
-
Olen luullut, etten niin perusta kaalikeitosta, mutta kun jäi isosta kaalista uloimmat lehdet ja kanta, kokeilin tällä kertaa venäläisen štšin tyyppisesti tehdä, ja ai että tulikin hyvää! Eli siis kaali tarvitsee keittoon seurakseen happamuutta ja hieman makeuttakin, niin jo maittaa. Hapankaalista se kai yleensä tehdäänkin. Mutta jos tehdään tuoreesta, lisätään esim. happamia omenoita. Raastoin sekaan jättiläisomenan, ja kun se ei ollut kyllin hapan, pistin etikkaa päälle. Ja yhden etikkakurkunkin lisäsin, kun oli vanhaksi menossa, vaikkei se ehkä oikein kuulu asiaan. Lisäksi oli porsaankielten keittelystä jäänyt rasvainen liemi, nahistunutta purjoa, porkkanaa, selleriä, tillin ja persiljan varsia (joita aina jää jämiksi ja pakastan), punalaputettua jauhelihaa, vettä, suolaa, mustapippureita ja laakerinlehtiä. Niin ja toissasyksyisiä lehmäntatteja pakastimesta myös. Eli varsinainen komposti :003:, eikä hinnalla pilattu (omppukin niitä eurolla kilo -tapauksia). Lautasella sekoitan joukkoon turkkilaista jogurttia, ja tuohon on hyvä liottaa kuivaa ruisleipää. Jatkossa jos jää kaalia yli tai sattuu väkevämpi yksilö, tiedän mitä sille teen. Happosalpaajaa on kyllä varmaan hyvä silti käyttää.
-
Opin äsken, että punakaali toimii kuin lakmus: happamassa maassa siitä tulee punertavampi ja emäksisessä siniseen vivahtava. Ehkä en kumminkaan istuta pihalleni punakaalia maaperäanalyysia tehdäkseni.
-
Tänään vaimoni valmisti meille ruuaksi paastonaikaan sopivaa raamatullista Jeesuksen mielen mukaista vegaanista Jaakobin hernekeittoa. Ruuan kera täysjyväruisleipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :eusa_pray:
"Kerran, kun Jaakob valmisti keittoa, Esau tuli väsyneenä metsästysretkeltään ja sanoi Jaakobille: "Anna vähän tuota ruskeaa, tuota ruskeaa keittoa, minä olen ihan lopussa." Tästä syystä hän sai nimen Edom. Mutta Jaakob sanoi: "Myy minulle ensin esikoisuutesi." Esau sanoi: "Minä varmaan kohta kuolen. Mitä hyötyä minulle on esikoisuudesta?" Jaakob sanoi: "Vanno minulle ensin." Niin Esau vannoi ja myi Jaakobille esikoisuutensa. Sitten Jaakob antoi hänelle leipää ja papukeittoa, ja Esau söi ja joi, nousi ja meni tiehensä. Niin vähäarvoisena hän piti esikoisuuttaan."
(1.Moos.25:29-34)
-
Tänään vaimoni valmisti meille ruuaksi paastonaikaan sopivaa raamatullista Jeesuksen mielen mukaista vegaanista Jaakobin hernekeittoa. Ruuan kera täysjyväruisleipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :eusa_pray:
Mistä tiedät että se oli Jeesuksen mielen mukaista?
-
Hernekeittohan liittyy kieroon huijaukseen, jolla Jaakob sai nälkäiseltä veljeltään esikoisen oikeudet itselleen. Olkohan se ihan Jeesuksen mielen mukasta?
-
Mistä tiedät että se oli Jeesuksen mielen mukaista?
Se oli taivaallista. :109:
-
Toivon että lohisopastamme tulee yhtä hyvää.
Matti kävi Prismasta tarjouslohen ( 5,90E/kg ) ja otti fileet graaviin. Minä panin pääpuolen ja pyrstöpuolen sekä ruodon ja liepeet pataan sipulin, tillin, mauste- ja valkopippurin kanssa 5 min. Merisuolaa ja ripaus sokeria täydentää maun.
Kun kala jäähtyy ja nyhdetään lihat, niin liemi keitetään perunoiden ja porkkanoiden kanssa, lihat lisätään 5 min ennen kuin kasvikset on kypsiä. Viimeiseksi loraus kermaa ja lisää tilliä.
Ruisleipää, cheddaria päälle ja laseihin kivennäisvettä.
Siunaa Jeesus ruokamme !
-
Herkuttelimme Matin rakastamilla täytetyillä uuni-ohukaiskääryleillä. Letut paistoin ensin hiukan jäähtymään. Sekoitin eilisetä tähteeksijääneeseen jauhelikastikkeeseen fetapalasia murusteltuina. Maustoin tomaattipyreellä, basilikalla ja ripauksella mustapippuria. Täytin letut, käärin ne rullille. Ladoin rullat uunivuokaan ja hölväsin emmental-raasteella.
Ylätasolla 15 min 250 asteessa.
Syotiin etikkakurkkujen keralla. Tilkat rose´-viiniä kaadettiin laseihin ja nautinto oli
siinä !
-
Tänään silmäin alla Jeesuksen söimme kasvisruokaa, joka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. :eusa_pray:
-
Lounaaksi teimme pottumuussin ja paistoimme lohta uunissa smetanakuorrutuksella.
Kalan jälkeen nostin lämpöä ja laiton Rainbowin pakaste cocktailpiirakoita paistumaan.
Niiden kypsyttyä laitoin vielä uunipuuron riisi-ohrasta ja keitin punaviinimarjakiisselin.
Lotta tuli iltapuurolle rumpu-tuntinsa jälkeen.
-
Minkähän takia raastettua appelsiininkuorta ei myydä kaupassa siinä kuin muitakin mausteita? Tai siinä missä hillottua? Jos sitä johonkin tarvitsee, kuten minä eilen, pitää ostaa kokonainen appelsiini, jotta saa hieman sitä kuoriraastettakin. Voihan sen lopun sitten periaatteessa syödä, mutta mahani ei aina oikein kestä.
Vai myydäänkö sitä? Ja en vain ole huomannut?
Raastettu appelsiininkuorta tarvitsin, kun tein bouillabaissen, jonka taas tein, kun olin jostakin syystä ostanut fenkolin ja mietin mihin sen upottaisin. Muutama päivä sitten ostin kirjolohen, jonka päästa ja ruodoista syntyi liemi. Meillä kun ei ole sellaista halpisvalkoviiniä kuin etelämpänä niin sen jätin pois ja törsäsin paprikaan, joka tuntuikin sopivan keitokseeni. Lopun appelsiinin puristin mehuksi, josta osa meni keittoon tuomaan happoa joka viinittä jäi puuttumaan. Toisen osan join. Pitää vielä ottaa happosalpaaja päälle. Keitosta tuli mielenkiintoisen makuinen ja maku muistuttaa sitä, mikä on kauppahallimme mainion 4 vuodenaikaa -ravintolan bouillabaissessa, eli kaipa se on suunnilleen kohdallaan.
-
Kerroit itse vastauksenkin pohdiskeluusi. Appelsiininkuoriraaste tarkoittaa sitä että se on tuoretta ! Eihän sitä voi kuivattaa eikä pakastaa.
Sukaatti ja hillottu appelsiininkuori eivät vastaa tuoretta raastetta.
Minä käytin pääsiäiskakkuuni kokonaisen purkillisen vihreää sukaattia herkuttelin itsekin kakulla, ja sain pahan astmakohtauksen.
Tutkin sitten googlesta mistä se valmistetaan, on tämä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukaattisitruuna
-
Mietin raastettujen appelsiininkuorien suojeluainejäämiä ja löysin https://www.hameensanomat.fi/uutiset/uskaltaako-appelsiinin-kuorta-raastaa-ruokaan-164744/ Eviran ylitarkastajan lausunnon: – Ulkomaisten appelsiinien, kuten muidenkin kasviperäisten elintarvikkeiden, kasvinsuojeluainejäämiä tutkitaan hedelmästä kuorineen päivineen. Kun jäämätasot jäävät alle sallittujen rajojen, on sen syöminen siis kuorineenkin katsottu olevan turvallista.
– Appelsiinin ja muiden sitrushedelmien kuoria käytetään ruoanvalmistuksessa yleensä hyvin pieniä määriä, joten niitä voi hyvin mielin käyttää silloin tällöin ruoanlaitossa. Lisäksi kuumentaminen leivonnaisten valmistamisessa hajottaa osan kasvinsuojeluaineista haitattomiksi yhdisteiksi.
-
Panimme mämmit pakastimeen, minttuhyytelöpurkin ruokakaappiin ja rahkat ja munat jääkaappiin ja karitsanpaistin hitaaseen sulatukseen parvekkeelle.
-
Syödäänköhän Karitsan hääaterialla karitsanpaistia? :eusa_pray:
-
Syödäänköhän Karitsan hääaterialla karitsanpaistia?
Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti: ellette te syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää. Mutta sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä, ja viimeisenä päivänä minä herätän hänet. Minun lihani on todellinen ruoka, minun vereni on todellinen juoma. Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, pysyy minussa, ja minä pysyn hänessä.
-
Toivottavasti et tarkoittanut tuota tekstiäsi Jumalan pilkaksi?
Tavallisesta ruoasta kerrottaessa ei käytetä "Hän" sanaa isolla alkukirjaimella.
-
Makaaberia Jumalanpilkkaa ! Hän on hengellinen ruokamme, ei paisti ! :100:
-
Poistin luterilaisen rienauksen.
-
Teit hyvin ja oikein , kuten Bengt´kin. Hän on välittänyt anteeksipyynnöt, minullekin.
Oikein Hyvää ja Siunattua Pääsiäistä !
(https://www.cosgan.de/images/more/flowers/s175.gif)
-
No joo, oli huono läppä. Pyydän katumuksessa Jeesukselta ja teiltä anteeksi!
-
Jatketaan armon ja anteeksiantamuksen varassa.
-
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista makkarakastiketta keitinperunoilla. Ruuan kera paljon raakakasvissalaattia, raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta. Ruokajuomana kotikaljaa. :eusa_pray:
1pkt vegaanisia grillimakkaroita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rs (250g) minitomaatteja
1 rkl rypsiöljyä
1 pkt (70g) tomaattipyreetä
1 prk kaurakermaa
1 rkl dijoninsinappia
1 tl paprikajauhetta
1,5 tl mustapippuria
ripaus sokeria
basilikaa
Paloittele makkarat. Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele ja halkaise tomaatit. Ruskista makkarapalat öljyssä kasarissa. Lisää sipulit ja kuullota pari minuuttia. Lisää tomaatit, tomaattipyree, kaurakerma ja mausteet. Hauduta kannen alla 5-10 minuuttia. :)
-
Kaikki kaupan-kahvileipä on lopussa, eikä ole kauppapäivä.
Iltaisen kaurapuuron loppuun alustin grahamjauhoista, siemenrouheesta taikinan jota maustoin siirapilla ja suolalla.
Nyt ne ovat uunissa 250 asteessa. Kohta nähdään ja maistetaan.
-
Perunasalaatti Vapuksi IS
Peggyn Kesän paras perunasalaatti
1 kg (uusia, jos on) perunoita keitettynä
2 hapanta omenaa
2 pientä kevätsipulia tai 1 iso jos löytyy (talvella kelpaa ruohosipuli)
100 g fetaa
8 kevätsipulin vartta
nippu persiljaa
35 g kapriksia tai makusi mukaan
Kastike
200 g kermaviiliä
150 g crème fraîchea
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sinappia
1 tl sokeria
[/i
Tämän tapaisen olen aina tehnytkin. Huomena teen maustumaan. Nakitkin on jo ostettu.
-
Kävin illalla "kalassa", ja hyvä otti olikin: K-kaupasta halpaa lohta, S-marketista siikaa, muikkuja, kylmäsavukirjolohta ja jotain uutta valmiiksi maustettua kalatuotetta, nämä punalaputettuina. Suurin osa meni hetkeksi pakastimeen. On ainakin toukokuuksi tuossa kalat, kun kotona oli valmiiksi vielä silliä ja sardelleja. Vatsani tuntuu kestävän hyvin ikääntyneempää ruokaa, joten minusta on kehittynyt varsinainen punalappuliisa.
-
Kyllä minäkin ostan punalaputettuja , jos vain on mieleistä leikkelettä tai lihaa jota heti käytän. Joskus olen pakastimeenkin laittanut jotakin .
Vatsani on alkanut reistata. Olen koettanut noudattaa foodmappia. Kahvia olen jo jonkin aikaa vähentänyt. Nyt viljpja, kaalia ( voi itku ! ) herneitä ja päärynöitä.
Kyllä tähänkin voi tottua, mutta moni muukin herkku, kuten sipulit ja sienet aiheuttavat vaivaa.
Perunasalaatti jonka reseptin linkitin oli meidän ruokailijoiden mieleen. Se oli raikasta, ei öljyistä eikä iian mausteista kuten monet osto-salaatit ovat.
Martta söi yhdeksän nakkia, minä vain kaksi. Oli myöskin ribsejä, omatekoisia . En voi kehua, mutta kaikki menivät.
Kaksikymmentäkolme munkkia keitin ja kaikki syötiin siman kanssa. Minä ja pikkuvävy saatiin vatsavaivoja. Vehnä ja hiiva munkeissa, hiiva ja rusinat simassa :icon_exclaim:
Kalaa meilläkin nyt on enemmän kuin joka-toinen päivä jossakin muodossa. Loheen alkaa jo tulla ällötys.
-
Vaimo taas lelli minua tarjoamalla pekoniin käärittyjä uunissa paistettuja parsoja. Kyllä on syntisten herkkua.
-
Saimme suuren määrän korvasieniä muutama päivä sitten. Ne ovat olleet parvekkeella ritilän päällä kuivumassa. Tuoksu ( haju ) on melkoinen.
Oleskelin partisilla muutamaan otteeseen kasveja hoitamassa, seurauksena kutiavat silmät ja vatsakipu.
Eilen oli paikallislehdessä juttu korvasienistä. Niitä ei suositella sisätiloissa keitettävän, sillä kiehuessa muodostuu ilmaan niiden myrkkyä. Sama tapahtui niiden kuivuessa auringossa. Läpivetokaan ei kaikkea vienyt.
Herkkua, ja myrkkyä niistä tulee. Avaruusteknologia hyödyntää sitä myrkkyä, gyromitriiniä, rakettien polttoaineeksi, se sa aikaan räjäyttävän lähdon.
Minulla oli lievästi räjähtänyt olo illalla. :003:
-
Kun helle yhä jatkuu on ollut pohdittava mitä ruokia voi valmistaa ilman usen tunnin lieden saati uunin käyttöä. Muutenkin on terveellisempää syödä kevyesti näissä oloissa. Eikä raskas ruoka maistukaan nyt.
Oln osittain käyttänyt palvelutiskin valmiita ruokia, kuten täytettyjä broilerifileitä, Lindstömin pihvejä ja salaatteja. Perusalaati usista perunoista ja kesäsipulistä vastaa tavanomaista muusia tai keitetyjä perunoita.
Muista salaatteja värkkään vaidellen lisäkkeitä. Käytän hunajamelonia, mozzarellaa, aurinkokuivattua tomaatteja ja oliiveja lähes aina.
Erikseen on tomaatti-sipulisalaatti tuoreilla basilikanlehdillä ja ölj-viinietikkakastikkeella. Rouhin maustepippuria hiukan kastikkeen joukkoon.
Tänään kypsennän muikut Rantakalan tappaan. Nopesti miedolla lämmöllä valurautapannun pohjalla kannen alla. En lisää perunoita, syömme ruisleipää kalan kanssa.
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/rantakala-muikuista
Juomme kauramaitoa ja kivennäisvettä.
Jälkiruokana mansikoita ja jäätelöä pakasteesta.
-
Keksin kivan hellejuoman, jonka moni muukin on jo varmasti hoksannut.
Kun pelkän veden juoniti alkaa tökkiä, hörpätään välillä kivennäisvettä, mutta sitä ole keksinyt, enkä metfursiviipaleen imeskeluäkään.
Vaan:
Lasken hanasta litran niin kylmää vettä kuin saan, ja lisään siihen 5 - 6 jäistä mansikkaa.
Tulee nätti punestava juoma jossa on hiukan mansikan aromia, ja pysyy viileänä kauemmin.
Toisteaan 2 -3 kertaa kahdelle ihmiselle.
-
Parvekeviljely alkaa kantaa 'satoa'. Olen poiminut kymmenkunta tomaattia, ison nipun minttua ja persiljaa.
Tomaatit syödään kun ehditään, minut kuivatan ja persiljaa laitoin pakastimeen.
Salaattia olen myös saanut käyttöön. Se on sellaista vaaleanvihreää lehtisalaattia. Hyvin hentoista se on mutta käy lisän' ostosalaatin pinnallen, värinsä ja rakenteensa vuoksi. Maku on mieto ja miellyttävä.
Tilli ei onnistu millaan siemenistä, mutta ruukkutillin ostettuani istutan sen ja käytän aina kalaruokiin. Pakastettavan tillin ostan torikauppiaalta.
-
En ole aivan varma olenko koskaan syönyt hanhenmaksaa, ehkä joskus sellaista purkki-tahnaa.
Sain joululahjaksi n. 100 gr pakastettua tuoretta h-maksaa. Se on eettisesti kasvatetusta hanhesta.
Nyt katselen reseptiö johon sen vihdoin käytän. Pihvivoileipä on ajatuksissa.
Paistetun leivän päälle salaattia, pihvi ja päälle kevyesti paistettu maksa ynnä majoneesia ja marmelaadia.
Kuullostaa kerska-hienolta, mutta teen muunnelman tästä:
https://anna.fi/reseptit/hanhenmaksa-pihvivoileipa
Häränpihviä eikä kvittenimarmelaadia ole. On nautaa ja omenamarmeladia.
-
Pihvi-voileivät on syöty. Maksa on maksaa, ei se eroa juuri vasikanmaksasta tuo hanhi.
-
Häränpihviä eikä kvittenimarmelaadia ole. On nautaa ja omenamarmeladia.
Kvittenimarmeladia! Pihallani kasvaa ruusukvitteni, joka joka vuosi tuottaa kyllä hedelmiä, mutta koskaan en ole niitä kerännyt, vaikka niistä kuulemma saa hyvää marmeladia. Pitäisiköhän nyt ryhdistäytyä ja ottaa sato talteen ja keittää marmeladiksi odottelemaan, josko minäkin joskus saisin hanhenmaksaa? Sen pitäisi kyllä sitten olla sitä eettistä; mistään pakkosyötetystä hanhesta en sitä halua. (Voisikohan noita valkoposkihanhia alkaa vähitellen metsästää? Maksahan se on niilläkin...)
-
Siksihän minäkään en tohtinut sitä maksaa heti käyttää kun näin sieluni silmissä paksun kuminauhan hannu-hanhen kaulassa.
Haminan serkkuni kertoi myös pihassaan kasvavan ruusukvittenin, ja hän on sitä hillonnutkin. Se on kuulema hankalaa se kivien saaminen ulos.
En tunne kasvia, en kai ole koskaan nähnytkään. Ainakin se on minulle vieras kun googlasin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruusukvittenit
C-vitamminia siinä on palon, sekä hillo-aine pektiini itsessään.
Tänään syötiin keitettyjä lihapullia. Minulla eivät paistetut sula ja tekevät vaivaa.
-
Kasvissosekeitto R-mummin tapaan:
3 isoa jauhoista perunaa
3 isoa porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1/2 purjoa
1 suippopaprika
2 kasviskiemikuutiota
2 puristettua valkosipulin kynttä
1,5 ltr vettä, jossa yllämainetut keitetään paloiteltuina n. 30 min.
Soseutetaan sosesekoittimella
lisätään 1 tlk laktoositonta kuohukermaa
n. 1,5 dl emmental-raastetta
1 rkl tomaattipyreetä
musta- ja valkopippuria
suolaa maun mukaan
yrttejä esim. minttua, timjamia,basilikaa, silputtuna
hunajaa
nämä kuumennetaan
pinnalle persiljasilppua
paahtoleipää, juustoa ja meetvurstia :023:
-
Talven tatti-tarve on tyydytetty. Nivalan Mauno soitti kolme varttia sitten ja kysyi syömmekö tatteja. Tokihan syömme jos saamme, itse emme enää metsään pääse.
Mauno ajoi 10 min myöhemmin pihaan hyvän saaliinsa kanssa, josme meille anoi 10 ltr ämpärin täyteen.
Kiitos Mauno, hyvä ent. naapuri, ja ainainen ystävä !
p.s. Varmaan Idaltakin saamme, jos hän Padasjoelta meidän entiset paikat löytää.
(https://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/g025.gif)
-
Tuossa yllä on kuva aivan kuin äsken paistamastani tatti-piirakasta. Pitsaa se kai esittää, mutta minä en käyttänyt vehnäjauhoja enkä hiivaa.
Tein murotaikinan :
2,4 dl tattarijauhoja
1 dl maissijauhoja
200 gr voita
1,5 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
1 muna.
1,5 dl vettä
Voi ja jauhot, joihin olin lisännyt leivinjauheen ja suolan, vatkasin ja sitten lisäsin munan ja vettä.
Levitin pehmeähkön taikinan voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. En käytä vehnäjauhoja, mutta ne käyvät, jos vatsalle sopivat.
Paitoin 10 min 225 asteessa.
Sekoitin 1/2 tlk kermaviiliä
1,5 dl emmental-raastetta ja
eilen paistamani tatti-purjo-seoksen joka oli maustettu mustapippurilla ja ripauksella suolaa, ja paljon persiljaa.
Levitin täytteen pohjalle ja paistoin lisää 10 min.
Söimme äsken maistiaiset ja kyllä se hyvältä maistuu. :023:
Vältän food-mapin neuvosta kotimaisia viljoja (paitsi kauraa ) ym. mitä siihen kuuluu. Sienet ja sipulikin kuuluvat, mutta tämä oli p a k k o saada nyt kun tatteja on !
-
Olen mökkivieraana, keräsin tatteja ja haperoita mitä tästä 50 metrin säteeltä löytyi, ja tänään tein pyttipannun, jossa oli sieniä, ihan vähän sipulia, raakoja perunoita ja yksi grillimakkara pikku kuutioina, ja muna per syöjä. Mausteena mitä täältä löytyi eli valkopippuria, suolaa, paprikajauhetta ja currya. Oivariinissa paistoin. Hyvin kelpasi, mutta nälällä saattoi olla osuutensa asiassa. Harmi kun ei ollut etikkapunajuuria, sitä tuo olisi kaivannut.
-
Olen katsonut muutaman jakson kokki-ohjelmaa Master Chef Australia. Finaalissa oli tehtävänä jälkiruoka joka katettiin kullalla !
Tämä oli minulle uutta, ja siksi googlasin. Tiesin kyllä aiemmin kulta-pistoksia käytetyn reuman hoidossa.
https://suomenkultareservi.fi/onko-kulta-syotavaa/
Oletteko maistaneet, onko hyvää ? :017:
Kyllä on niiiiin väärin, että joillakin ei ole mitä syödä, ja eräät syövät kultaa.
-
Lehtikulta on äärimmäisen ohutta, paksuudeltaan noin 0,0001 mm. Määrä, jonka kullalla koristellun aterian yhteydessä tulee syöneeksi on siis häviävän pieni.
-
Tänään ruokana oli Jeesuksen mielen mukaista terveellistä ja ilmastoystävällistä vegaanista makaronilaatikkoa. :109:
-
Täytin suippopaprikan puolikkaan jauheliha-riisi-maustesekoituksella. Sen olin kypsentänyt, ja hauduttanut sitten smetanassa ja vedessä. Mausteeksi laitoin kaprista, imakuivattua romaattia, kuivasipulia, valkosipulia, kasvisliemikuution ja muutamia oman parvekkeen kuivattua yrttilajeja. Hiukan vain suolaa ja hunajaa.
Ripottelin juustoraastetta pintaan. Uuniin ylälämpöön 15 min.
Täyte on voimakkaan makuista joten tarjoan vain vihreää salaattia ja kuorittua kurkkua sen seuraksi. Smetana-rasia on myös pöydässä.
Juomana kaurajuoma.
-
Vastuunsa Jumalan luomakunnasta tunteva heränneen tumman ystäväkansan kotikokki jättää lihan pois lautaselta, koska lihantuotanto aiheuttaa valtaosan ruuantuotannon kasvihuonekaasuista. :eusa_pray:
"Tutkimuksen mukaan lihantuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat lähes kaksinkertaiset kasvipohjaiseen ruoantuotantoon verrattuna."
Lähde
Ilmastonmuutos | Tutkimus: Lihantuotanto muodostaa lähes 60 prosenttia kaikista ruoantuotannon kasvihuonekaasuista
https://twnews.co.uk/fi-news/ilmastonmuutos-tutkimus-lihantuotanto-muodostaa-lahes-60-prosenttia-kaikista-ruoantuotannon-kasvihuonekaasuista
-
Lihaa voi tuottaa myös vastuullisesti.
https://www.lihatiedotus.fi/vastuullisesti-ja-kestavasti-suomalaista/suomalainen-liha/saastaa-ymparistoa.html
-
Tänään ruokana oli raamatullista vegaanista Jaakobin hernekeittoa (1.Moos.25:29-34). :eusa_pray:
-
Tänään ruokana oli raamatullista vegaanista Jaakobin hernekeittoa (1.Moos.25:29-34). :eusa_pray:
Raamatullinen hernekeitto valmistetaan linsseistä (Ervum lens). Sen tiedon luin Aapeli Saarisalon Raamatun sanakirjasta.
-
Raamatullinen hernekeitto valmistetaan linsseistä (Ervum lens). Sen tiedon luin Aapeli Saarisalon Raamatun sanakirjasta.
Aamen! Raamatun ajan ihmisten ruokavalioon kuuluivat linssit ja pavut, koska niissä on paljon proteiinia, kuituja, antioksidantteja ja kivennäisaineita. :eusa_pray:
"Ota vehnää, ohraa, papuja, linssejä, hirssiä ja vaivaisvehnää, pane ne samaan astiaan ja leivo niistä itsellesi leipää."
(Hes. 4:9).
"Kerran, kun Jaakob valmisti keittoa, Esau tuli väsyneenä metsästysretkeltään ja sanoi Jaakobille: "Anna vähän tuota ruskeaa, tuota ruskeaa keittoa, minä olen ihan lopussa." Tästä syystä hän sai nimen Edom. Mutta Jaakob sanoi: "Myy minulle ensin esikoisuutesi." Esau sanoi: "Minä varmaan kohta kuolen. Mitä hyötyä minulle on esikoisuudesta?" Jaakob sanoi: "Vanno minulle ensin." Niin Esau vannoi ja myi Jaakobille esikoisuutensa. Sitten Jaakob antoi hänelle leipää ja papukeittoa, ja Esau söi ja joi, nousi ja meni tiehensä. Niin vähäarvoisena hän piti esikoisuuttaan."
(1.Moos. 25:29-34)
-
"Ota vehnää, ohraa, papuja, linssejä, hirssiä ja vaivaisvehnää, pane ne samaan astiaan ja leivo niistä itsellesi leipää."
(Hes. 4:9).
Joo, ruisleipä ei ole raamatullista ollenkaan!
-
Joo, ruisleipä ei ole raamatullista ollenkaan!
Se voi olla "kamalaa" ja "kuvottavaa", kun kerran sinun mielestä on ihan OK niin kirjoitella täällä foorumille päin naamaan sellaiselle, joka ystävällisenä eleenä kääntää 10.000 riviä vanhoja Siionin virsiä englanniksi. Sanon, että sinä kun julkisesti niin kirjoitit minusta, niin olet itse kamala ja kuvottava.
Voi olla asian vierestä, mutta ketju, jossa niin ylimielisesti kirjoitit on suljettu, koska en saisi puolustautua, kun ihmiset kirjoittavat, että käännöstyöni on kamalaa ja kuvottavaa.
-
Tänään söimme Suppilovahvero-juustokeittoa. Hurjan hyvää tuli,' vaikka itte kehun'.
Mittoja tai määriä en voi antaa, sillä valmistin sen 'tuntumalla'.
Sienet otin pakasteesta, sulatin ja hienonsin .
Sitten silppusin purjon vaaleaa päätä ja
kuullotin em. hetken voissa.
Lisäsin liha-kasvislimikuutioita puolikkaat,
vettä n- 7 dl
1 tlk kermaa,
1/2 Koskenlaskijaa (voikasmakuista ) vasta lopuksi
Maustoin ripauksella suolaa
mustapippuria
valkopippuria
persiljaa
-
Söimme äsken wokki-ruoan. Paistoin broileria toisessa pannussa, toiseesa panin kypsymään pakaste-wokkikasvikset. Katoin pöytään Sweet-chilikastikkeen ja soijakastikkeen.
Siinä sivussa uuni-valmistin Janssonin-kiusauksen iltaruuaksi. Otin myös esiin Homberskojen leipomiseen tarvittavat aineet.
Olen lupautunut leipuriksi Lotan leirikoulun Pulliksiin.Olen joskus aiemminkin auttanut luokkaretki-rahojen keruussa leipomalla korvapuusteja. Siitä on kauan. Ne tein Lotan enolle n 23 v sitten.
Nämä kaikki ovat helppotekoisia.
-
Kotikokki R-m lähtee nyt keittiöön. Laitan uunin kuumaksi ja ranskanperunat sinne kypsymään. Porsaanleikkeet pannulle paistumaan a´la wieninleike. Ja Matti runsaan salaatin tekoon.
-
Tänään on foorumille rekisteröitynyt uusi nimimerkki, raamattu:makkara.
Siinä onkin hyvä aasinsilta körttifoorumin olemukseen. Raamattu ruokkii hengen ja sielun kun se oikein tarjotaan.
Makkara on vanha hyvä syysteurastuksen ajan ruoka, kuten veripalttukin.
Ryynimakkara maistuu nälkäiselle syntiselle. Lammasmakkara kelpaa jopa juutalaiselle lainoppineelle, ellei sisällä uuhen maitoa.
Tervetuloa, terveesti ! R-m
Sairaalle foorumi on lämmintä lähimmäisyyttä henkivä, mutta ei hoitoyksikkö.
-
Keitin eilen ison kattilallisen borssi-keittoa, josta osan otan pakastimeen.
On nyt hyvä pitää siivouspäivää kun ruoka on lämmittämistä vaille valmis.
Kun on sateeton ilma käyn aina lenkillä. Vain max 30 min, se riittää kyllä hyötyliikunnan lisäksi.
-
Tein eilen illalla blinitaikinan pohjan jääkaappiin yön yli kohoamaan. kohta lisään siihin kuuman maidon, sokerin, suolan, voisulan ja kananmuna, erikseen keltuaisen ja vaahdotetun valkuaisen.
Pakastimesta löytyi viime tammikuussa saatua mateenmätiä kaksi pussia, siitä tämä pyhäinpäivän aaton ruoka.
Blinit sipivat tattarin ansiosta minulle hyvin. Olen alkanut reagoida huonosti vehnään, rukiiseen ja ohraan. Myös muita vältettäviä ruokalajeja on.
Tutkimukset ovat viivästyneet koronapotilaiden takia. Ne piti olla jo elokuussa.
Yritämme siirtää lounasta puoleenpäivään, ja ylikin, kun olemme alkannet aamulla nukkua pidempään.
Minulle on meidän entisestä ruoka-aikataulusta sanottukin että 'Olette kuin maalaiset: Viideltä navettaan, seitsemänltä puuro ja yhdeltätoista lounas.'
Tosi on että ruoka maistuu paremmin kun syö hiukan myöhemmin. Kunhan pidän huolen välipalasta, niin kuin diabeetikon tulee.
-
Pyhäinpäivän perhelounas alkaa kohdakkoin.
Aluksi blinit, sitten naudanpaisti makoisalla kastikkeella jonka teen aona paistoliemestä, kermasta ja mausteista. Muusin teen vävynon opettamalla tavalla, smetanasta.
Ruokaisa salaatti vielä. Blien kanssa tarjoan mätiä, smetanaa, sipulia, graavilohta ja herkkukurkkija.
Kahvin keralla on vaihtoehtoina voileipäkakkua tai jäätelöä.
-
Tänään on syyskauden ensimmäinen lipeäkala-ateria meillä.
Onko raamatullista syödä lipeässä liotettua kapakalaa, molvaa, en tiedä, mutta meillä se maistuu !
Kerran tarkastuslautakunnan matkalla Ruotsin Lidingössä sitä tarjottiin elokuussa kaupungintalon henkilökunnan ruokalassa. Kyllä maistui hyvältä valkoisen kastikkeen kera. Punajuuret sopii seuraan. Jouluna rosolli.
-
Katsoin, mainitaanko lipeä Raamatussa. Muutama puhdistamiseen liittyvä jae löytyi ja sitten tämä ihmissuhteiden kemiaa kuvaava sananlasku: Kuin se, joka riisuu vaatteet pakkaspäivänä, kuin etikka lipeän sekaan, on se, joka laulaa lauluja murheelliselle sydämelle. Uudempi käännös kysyy: Riisutko vaatteesi pakkasella? Kaadatko lipeään etikkaa? Ilolaulujako laulat murheelliselle?
-
Onko tuo Raamatun ironiaa ?
Totesin syödessämme, se oli muuten taivaallista, että ainakin minun liikahapposeen vatsaan emäksinen lipeäkala oli lähes lääkettä. Ja siis muutenkin maistuvaa, jota monet lääkkeet eivät ole.
En oikein ymmärrä noita raamatunlauseita. Uusin käännös on sanoiltaan selkeämpo, mutta eikö ole liikaa laulaa ilolaulua surulliselle ? Mutta lipeään etikka tekee ph-arvolle balanssin, eikö ?
Mukava että Raamattu käyttää paljon vertauksia, minä pidän niistä.
-
Entä, onko kosheria syödä lipeäkalaa kermakastikkeen kera ? Mitä Toora sanoo ?
-
En oikein ymmärrä noita raamatunlauseita. Uusin käännös on sanoiltaan selkeämpo, mutta eikö ole liikaa laulaa ilolaulua surulliselle ? Mutta lipeään etikka tekee ph-arvolle balanssin, eikö ?
Eikös se sitä juuri ole, liikaa. Paavali kehottaa iloitsemaan iloitsevien kanssa ja itkemään itkevien kanssa.
Lipeän kai on tarkoituskin olla emäksistä ja etikan hapanta? Kumpikin menettää tehonsa, jos sekoittaa. Muutamassa siivousohjeessa kuitenkin kehotetaan käyttämään etikan ja (niinikään emäksisen) soodan seosta. :017:
-
Entä, onko kosheria syödä lipeäkalaa kermakastikkeen kera ? Mitä Toora sanoo ?
Olen kuvitellut, että vain maitoa tuottavien eläinten lihaa syötäessä ei saisi käyttää samalla maitotuotteita. Eli lipeäkalan kanssa voi kyllä syödä kermakastiketta. Ja turskakaloilla on suomutkin, eli sikälikin kelpaavat.
Joissakin vanhoissa ohjeissa kehotetaan liian suolan poistamiseksi liottamaan sillejä maidossa. Miksi juuri maidossa? Onko tapa teille tuttu? Itse en varmaan ole koskaan kokeillut.
-
Blogi, jossa eletään kuukausi vuoden 1971 kulutustasolla: http://vuonna1971.mikajaniina.net/2013/07/13-paiva-suolasillia.html
Aloitetaanpa 13. päivän suolasillillä.
Blogi aukesi kovin hitaasti. Ehkä nettiyhteys on säädetty 1980-luvun tasolle.
-
Öppis, kiitän tiedoistasi, joita sinulla koskien juutalaisuutta vaikuttaa olevankin enemmän kuin keskiverto-körteillä. Harrastus ?
Muistinkin sitten ettei vohlaa sAa liottaa emonsa maidossa. Mutta suomalista jänistä liotetaan , riiputtamisen jälkeen, joko maidossa tai piimässä, anoppini opein.
Paistetun sillin muistan englantilaisista kirjoita. Se, samoin kuin munuaispiirakka ja makkarapiilo ovat heidän arkiruokaansa. Minua eivät houkuta, vaikka munuaiset ovat kastikkeena maukkaita.
Saimme eilen kassillisen hirvenlihaa, kummipoika nyt meille metsästää.
-
^ VT:stä ja jostakin muualta sattumalta tarttunut päähän. Oikein tiukoilla juutalaisilla lienee kahden keittoastiat, toiset liharuoille ja toiset maitoruoille. (Mutta joo, haluaisin tietää joitakin asioista enemmän. Olisipa aikaa ottaa selvää!)
Mutta sitä en tiedä, miten suhtautuisivat siihen, että liotetaankin eri lajin maidossa. Lammasta ja nautaa saa syödä (jänistä tunnetusti ei), mutta olisiko kosher marinoida lampaanlihaa lehmänmaidosta tehdyssä jogurtissa?
Happamassa sitkeäkin liha pehmenee, siksi ehkä piimä jänikselle.
-
Muistelen kuulleeni että niitä sääntöjä on yli 600, on siinä muistaminen !
Kaikki ei tietenkään koske kosher-ruokailua. Muistan kerrotun että on sääntö kuinka monta askelta saa ottaa sapattina tms. :017:
Ovatko kaikki VT:ssa, vai onko heillä Toorassa enemmän ?.
Netflx-sarjassa Shtisel niihin pääsi tutustumaan jonkin verran. Eksoottiselta tuntuu esim. naimisissa olevien naisten peruukki-pakko.
-
^ Eipä taida Vanhassa Testamentissa peruukkipakkoa sellaisenaan olla. :102: Eikä ruokien yhdistelykieltojakaan niin tiukassa muodossa.
-
Juutalaisuuden eri suunnilla taitaa olla kullakin omat sääntönsä, joiilakin ankarammat kuin toisilla. Shtisel kuvaa haredijuutalaisia, joka lienee tiukimman lajin ortodoksisuutta.
(Korjasin sarjan nimen Riitta-mummin kommentista. Englantilaiseksi ymmärrettynä väärä muoto olisi ollut tuhma.)
-
Taas kerran. Tiedän etten näe hyvin, mutta onko mulla myös luki-häiriö kun olen aina lukenut sen sarjan nimen niin kuin kirjoitin.
Arvasinkin sitten mitä se on, noh, sitä ihtiäään ! Ei sovi ainakaan Kotikokki-sivulle.
Nykynuoret kai sanoo joskus ruoastakin noin.
...
Mikä kummajainen, ja mihin käskyyn se liittyy, se miesten korkea ja kakkumainen karvahattu. Sitä ei aina käytetä, vaan enemmän sitä mustaa eden-mallia.
-
Suolasillini sisältää mätiä. Tai sisälsi, ennen kuin pistin sen likoamaan. Kai sekin on kokeiltava? Haarukalla sotkemalla eronnevat kalvot. Kaupasta ostin smetanaa ja tilliä, ja pakastimessa on muutama viipale saaristolaisleipää. Jos oikein hurjaksi rupean, hienonnan sekaan vielä hieman purjoa.
-
"Japanilaiseen uudenvuoden juhlaruokaan kuuluu kazunoko, eli suolattu sillin mäti", tietää vähän vanhempi Hesari kertoa. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004548001.html
-
Eikö siinä sanota, silakan mäti ?
Olen minä yrittänyt sillin mätiäkin syödä, liottaen ja paistaen, mutta ei maittanut.
Kirjolohen mäti on niin kaunista, että sitä syö silmilläänkin. Maku blinien kanssa on parasta mateesta saatu kellertava, vähän mitättömän näkoinen kyllä.
Huomiseksi valmistin jo hirven paistista vatkulin. Pottumuusi tehdään huomena. Perinne-höystöt löytyy jääkaapista. Etikkakurkut, etikkapunajuuret, puolukkahillo ja lisäksi ostin porkkanalaatikon.
Tyttöjen äiti opiskelee Lammilla, joten syötän muun perheen.
Mansikkarahka joutuu nopeasti ja kaupan joulutorttuja kahvin kera, siinä se !
-
^ Silakkahan oikeastaan on kitukasvuinen silli. Itämeren erikoisuus. Jos japanilaiset ovat tottuneet sillinmätiä syömään, niin ehkä silakanmätikin kelpaisi? Sitä en tiedä, kuinka pitkä perinne sillinmäti heillä on, kun silli kuitenkin on Atlantin kala. Hollantilaiset sinne tulivat jossakin vaiheessa; toivatko sillin tullessaan?
Mutta joo, mäti tuli syötyä. Eipä paljon muulta maistunut kuin suolalta, mutta vaivatta meni alas. Olen kuitenkin suolaisen ystävä.
-
Tänään ruokana oli Jeesuksen mielen mukaista vegaanista terveellistä ja ilmastoystävällistä kaali-tomattipataa keitetyillä perunoilla. :eusa_pray:
-
Tänään ruokana oli Jeesuksen mielen mukaista vegaanista terveellistä ja ilmastoystävällistä kaali-tomattipataa keitetyillä perunoilla.
Tomaatin ilmastoystävällisyys taitaa riippua siitä, missä ja miten tomaatit on kasvatettu.
-
Tänään ruokana oli ohraa ja paistettua tofua. :eusa_pray:
-
Tänään ruokana oli punajuurivuokaa. :eusa_pray:
-
Huonosti nukutun yön jälkeen en innostunut muuhun kuin Mummon muusin vatkaamiseen ja kalapuikkojen paistamiseen. Matti meillä tekee aina salaatin.
-
Tänään ruokana oli kasvislasagnea. :icon_xmasbiggrin:
-
Tänään ruokana oli linssikeittoa. :icon_xmasbiggrin:
-
Söin tänään varmaan luterilaisenkin mielen mukaista vegekormaa. Sitä en osaa sanoa, onko einesteollisuus Jeesuksen mieleen.
-
Tänään meillä oli ruokana chili sin carnea. :icon_xmasbiggrin:
-
Tänään meillä oli ruokana soijapataa keitinperunoilla. :icon_xmasbiggrin:
-
Meillä syötiin broileria, parsakaalia ja riisiä tänään. Huomiseksi on hirvikeitto pottuja vaille valmis.
-
Tänään meillä oli ruokana keitettyä kauraa ja paistettua tofua. :icon_xmasbiggrin:
-
Jatkuu osassa IX