Olipas siinä jotain perää niissä minun työkaluarvailuissa, en minä kai sitten ihan kokonaan turmeltunut nykyajan kasvatti olekaan.
Näkyy täällä olevankin itäsuomalaisia, niin Tuupovaara paljastui heti. Eli se ei ole luovutettu pitäjä. Toinen on Korpiselkä. Siis se on luovutettu vain osaksi. Meidän historiankirjassakin lukiossa oli virhe, sillä oli unohdettu, että se on luovutettu vain osaksi. Noin 10 % pinta-alasta jäi Suomen puolelle. Asia pisti silmään, koska mummoni oli kotoisin sieltä, tosin hänen kotikylänsä jäi rajan taakse. Muistaakseni Mannervaaran kylä jäi ainakin Suomen puolelle. Tämä "tynkä-Korpiselkä", kuten sitä kutsuttiin, liitettiin melko pian muistaakseni Tuupovaaraan, koska kuntakeskuskin jäi rajan taakse. Asiassa on se hauska pointti, että sotien jälkeen syntyi ja kuoli evakossa ihmisiä, joiden synnyin- tai kuolinpaikaksi merkittiin Korpiselkä, koska kuntaa ei ollut tajuttu heti lopettaa. Tätini kertoi kerran ihmettelleensä yhden tuttunsa syntymäpaikkaa, mutta asia valkeni hänelle tuolloin. Siis kunta jota ei pitänyt olla olemassa tuotti vielä useita vuosia sotien jälkeen koomisia tilanteita.
Huomasin, että en ole tarkastanut noita kaikkia, että onko noissa muita, jotka on luovutettu osittain, mutta en ole ainakaan vastaavia tilanteita muualta kuullut. Ainakin ne on lopetettu heti sotien jälkeen. Yleensähän tilanne oli selkeä ja kunta meni puoliksi, niin asiaan puututtiin heti, kunta lopetetettiin ja liitettiin muihin tai jos kuntakeskus jäi Suomelle, niin saattoi jäädä itsenäiseksi kunnaksi. Muistaakseni Ilmomantsi tms. kunta siellä päin oli semmoinen, josta suurin osa jäi Suomeen ja kunta jäi olemaan. Korpiselästä jäi niin vähän Suomeen, ettei ollut paljon asukkaita (joten kukaan ei tajunnut tilannetta heti), jotka oikeasti enää asuivat siellä, mutta silti se jäi kummittelemaan, kun koko muusta kunnasta evakossa olleet jäivät korpiselkäläisiksi vielä pitkään, vastasyntyneet eivät olleet itse asiassa koskaan käyneetkään synnyinkunnassaan.
Ettäs semmoinen historiapläjäys...