Kirjoittaja Aihe: Vihreäliike?  (Luettu 116323 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #15 : 07.04.24 - klo:15:18 »
Kasviksella oli myös myymälä. Satuin kerran kuulemaan keskustelun, jossa asiakas kysyi mustikanlehtiä ja myyjä kehotti poimimaan niitä itse Keskuspuiston metsästä. Kasviksen ravintola-annokset olivat reiluja ja ravitsevia.
Heidi Hautala ryhtyi kasvissyöjäksi liittyessään Ananda Marga -joogayhteisöön.

Lapinlahdenkadulla oli Aurinkotuuli-niminen raakaruokaravintola, jossa kävin syömässä ituja. :)

Heidi Hautala puhuu kasvissyönnistä, Ananda Margasta ja työn joogasta.
https://www.heidihautala.fi/fi/miten-turbaanipainen-mies-vei-teinityton-uuteen-maailmaan/

Ananda Marga https://fi.wikipedia.org/wiki/Ananda_Marga

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22205
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #16 : 07.04.24 - klo:18:03 »
Heidi Hautala ryhtyi kasvissyöjäksi liittyessään Ananda Marga -joogayhteisöön.

Mihin yhteisöön sinä, luterilainen, kuuluit 1970-luvulla? Minun yhteisöni taisi silloin olla Suomen Lähetysseura. Asuin seuran talossa, tein vapaaehtoistyötä seuran leirikeskuksessa, kävin seuran kesäjuhlilla, sain kesätyöpaikan seuran toimistosta ja meninpä seuran leirikirkossa naimisiinkin.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #17 : 07.04.24 - klo:18:56 »
Mihin yhteisöön sinä, luterilainen, kuuluit 1970-luvulla?
En mihinkään.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22205
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #18 : 07.04.24 - klo:20:49 »
En mihinkään.

Voi sinua yksinäistä piruparkaa! Toivottavasti tilanteesi on nyt parempi!Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #19 : 08.04.24 - klo:14:19 »
Voi sinua yksinäistä piruparkaa! Toivottavasti tilanteesi on nyt parempi!
En isommin piittaa yhteisöllisyydestä. :)

Mutta palataan Heidi Hautalaan, joka puhuu kasvissyönnistä, Ananda Margasta ja joogasta.

"Blogissaan Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala kutsuu itseään maailman parantamisen ammattilaiseksi. Se onkin oiva määritelmä hyvälle politiikolle: henkilö, joka päätoimisesti yrittää muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. Pitkän EU-palamenttipestin jälkeen Heidi on syksystä 2004 lähtien istunut jälleen meidän omassa eduskunnassamme. Suomeen paaluunsa jälkeen hän on toiminut myös vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana ja on nyt lakivaliokunnan puheenjohtaja. Silti politiikka ei ole ollut hänelle tietoinen uravalinta, vaan hän on aina vain halunnut edistää asioita, joihin hän uskoo. Näistä kaksi ovat olleet jooga ja kasvissyönti.

Heidin ensimmäinen kosketus joogaan ja Intian henkisyyteen tuli Ananda Margan kautta, kuten monella muulla 1970-luvun nuorella.

– Olimme sydänystäväni kanssa käyneet Teosofisen seuran sunnuntailuennoilla ja kuunnelleet kaikenlaisia ihmeellisiä asioita, mutta touhu alkoi pikkuhiljaa tuntumaan liian tuonpuoleiselta. Haluttiin toimintaa, ei vain puhetta! Halusimme kehittää itseämme henkisesti. Sitten näimme yhtäkkiä keskellä kaupunkia muistaakseni Kluuvikadulla rakennustyömaan aitaan teipatun mustavalkoisen julisteen, jossa istui uskomattoman säteilevä turbaanipäinen ihminen ja hänen ympärillään muita ihmisiä, ja he kaikki näyttivät niin onnellisilta! Kuvan alla luki Ananda Marga -jooga. Tuollaisiksi me halusimme! Menimme sinne ja siellä vierähti pari vuotta, täysillä ja hyvin tiiviisti. Siellä oli paljon hienoja ihmisiä.

Heidille heräsi kuitenkin ajallaan epäilyksiä liikkeen toimintaa kohtaan. Ennen kaikkea sen autoritäärinen johtamiskulttuuri tuntui väärältä.

– Olen aina ollut kapinallinen, en voi hyväksyä väärää esivaltaa. Olisin varmaan vankilassa, jos olisin Burmassa tai Venäjällä. Ananda Margassakin juttu oli niin, että lopullinen valaistuminen saavutettiin ainoastaan Anandamurtin eli liikkeen gurun kautta. Silloin ajattelin että ei, ei se voi olla näin.

Myös jotkut käytännöt ihmetyttivät. Liikkeessä noudatettiin joitakin suoraan Intiasta tuotuja arkisia tapoja, ja Heidin mielestä kaikki eivät oikein istuneet suomalaisille. Hänestä länsimainen ihminen tarvitsee tietynlaista rationaalisuutta. Pitää tietää, miksi asiat pitää tehdä. Jatkuva kyseenalaistaminen uuvutti molempia osapuolia, ja lopulta seinä tuli vastaan.

– Lähdin sitten lopulta ovet paukkuen pois. Se oli toisaalta vahinko, koska jooga oli – ja on – minun kaltaisilleni ihmisille hyvä tapa pysähtyä, hoitaa terveyttään ja hallita mielen turhaa liikehdintää. Minulla on kuitenkin yhteyksiä joihinkin Ananda Margan ihmisiin, esimerkiksi Didi Annapurnaan, joka on hieno, ekologisesti hyvin valveutunut ihminen.

Toinen syy Heidin lähtemiseen Ananda Margasta oli tutustuminen Oraansuojelijat-ryhmään. Oraansuojelijat olivat anarkistisia runoilijoita, kuvataiteilijoita ja muita vaihtoehtokulttuurin edustajia, jotka halusivat edistää luonnonsuojelua, eettistä ajattelua ja moniarvoisuutta. Ryhmässä olivat tiiviisti mukana muun muassa Ben Furman, Leif Färding, Olli Lyytikäinen, J. O. Mallander, Henrik Nymalm, Hilkka Pietilä, Jorma Salojärvi, Jan-Kenneth Weckman ja Thomas Wulff. Muutamilla heistä oli Heidin tavoin tausta Ananda Margassa, mutta Oraansuojelijoissa haluttiin muuttaa maailmaa käytännössä, demokraattisesti ja erillään sen ajan voimakkaasta taistolaisuudesta. Täällä Heidi tunsi vielä voimakkaammin haluavansa tehdä jotakin. Hän halusi vaikuttaa maailmaan eikä vain kehittää itseään.

Oraansuojelijat julkaisivat lehteä nimeltä Uuden ajan aura (jota Heidi myös toimitti monta vuotta), mutta parhaiten heidät muistetaan edesmenneestä legendaarisesta ravintola Kasviksesta. Kasvis ei ollut Suomen ensimmäinen kasvisravintola. Jo 1950-luvulla Helsingin Kalevankadulla toimi ravintola nimeltä Vegeta. Sen inspiraationa oli Saksasta vuosikymmeniä aikaisemmin tullut luontaisterveysliike, jonka edistäjiin kuului muiden muassa professori Toivo Rautavaara. Hänet tunnetaan mm. luonnon yrttien ja kasvien hyödyntämiseksi sodan aikana tekemästään työstä. 1960-luvulla vuorostaan rouva Makkosen Kasvisbaari oli Helsingin ainoa kasvisravintola, mutta sekin oli ollut poissa monta vuotta, kun Kasvis perustettiin.

Kasviksen perustaminen tapahtui sopivan idealistisella tavalla. Kenelläkään ei ollut rahaa eikä juurikaan kokemusta yritystoiminnasta.

– Aloitimme niin, että yhden oraansuojelijan isä takasi meille lainan, jolla ostimme Korkeavuorenkatu 3:sta huoneiston yhdistyksellmme. Edesmennyt Matti Wuori oli neuvonantajamme lainopillisissa asioissa. Aloitimme siis aivan tyhjän päältä. Talkoilla kunnostimme paikan, ja kalusteet ostimme halvalla muista ravintoloista. Hankimme rahaa myös pitämällä kirpputoria. Siellä kävi hirveästi ihmisiä, ja kaikki olivat tosi innostuneita. Kun sitten kesällä 1974 avasimme ravintolan, asiakkaita tuli paljon. Ravintola oli alusta pitäen erittäin suosittu, ehkä ennen kaikkea siksi, että se oli jotakin täysin ennennäkemätöntä.

Oraansuojelijat ja Kasvis levittivät kasvissyönnin ilosanomaa myös julkaisemalla kirjoja. Ei myöskään pelätty antaa neuvoja muille ravintola-alalle haluaville, muun muassa Turun Verso-ravintolan perustajille. Sillä tavalla syntyi pian kasvisravintoloita muihinkin Suomen isoimpiin kaupunkeihin.

– Kasviksen ruoka oli laktovegetaarista. Tärkeä inspiraation lähde meille oli Japanissa kehitelty makrobiotiikka. Meillä oli esimerkiksi joka päivä miso-keittoa. Makrobiotiikan perusajatus on, että ihminen voi ruoalla joko parantaa tai heikentää omaa yinin ja yangin tasapainotilaansa. Näistä voimista tullaan tietoisiksi ja syödään lähinnä kulloisenakin vuodenaikana saatavilla olevaa ruokaa. Koska tämäkin filosofia oli kehitetty muualla, kaikki sen ainekset eivät kyllä ihan nurkan takana kasvaneet, mutta muuten se muistuttaa vähän sitä lähiruokaideaa, josta nyt puhutaan. Sokeri oli täysin kielletty, kuten myös valkoinen vilja. Nämä ovat minusta vieläkin täysjärkisiä periaatteita. Tällaisia aika kokonaisvaltaisia oppeja sovellettiin, ja niissä kaikissa oli myös joku henkinen ulottuvuus. Ei kyse ollut suinkaan vain joistakin dieettiopeista.

Oraansuojelioiden ekologinen eetos oli vahva. Toiset jäsenet muuttivat kaupungista maalle viljelemään maata luonnon omilla ehdoilla aikana, jolloin ”luonnonmukaisesti viljeltyä” ei tunnettu edes sanana. Koko maassa tällaisia maanviljeliöitä oli tuskin kymmentä enempää, ja monet heistä olivat naapureitten oudoksumia oman tiensä kulkijoita. Vaihtoehtoinen viljely oli harhaoppista myös yliopistolla, jossa Heidi opiskeli; se oli joidenkin mielestä jopa pahempaa kuin taistolaisuus. Ajat olivat kuitenkin muuttumassa, ja Oraansuojelijoilla oli siinä oma roolinsa.

Ravintolan lisäksi Oraansuojelijat perustivat Pitäjänmäkeen Samsara-nimisen leipomon, jonka leivät noudattivat makrobioottisia periaatteita. Ne leivottiin lähinnä luomuviljasta. Heidikin oli joskus mukana Mustion myllyssä jauhattamassa vihtiläisten Karhun veljesten viljaa.

– Ennakkoluuloja oli paljon. Kouluissahan tarvittiin kai 90-luvulle saakka kasvissyönnille lääkärintodistus, eli terveydellinen syy. Kasvissyöntiä pidettiin vähintäänkin erikoisena. Yksi asia, joka kuitenkin auttoi muuttamaan asenteita, oli työ- ja tuotantoelämän kehitys. Kun useimpien ihmisten työt olivat istumapainotteisia, haluttiin myös syödä kevyemmin. Tällä tavalla ihan straightit ihmiset liittyivät ravintolamme asiakkaiksi, ja heistä oli hauskaa, kun meillä oli niin erikoinen tunnelma.

Heidi itse ryhtyi kasvissyöjäksi 14-vuotiaana. Hänen perheensä ei varsinaisesti tukenut häntä, mutta he sallivat ja hyväksyivät hänen valintansa.

– Ensimmäinen inspiraationi oli ihan vain se, että alkoi tuntua pahalta syödä kuolleita eläimiä. Miksi aiheuttaa niille kärsimystä ja saastuttaa itseään? Tämähän vastaa pitkälle joogan ajatusta eli sitä, että epäeettisyyden lisäksi lihansyönti ei tuota hyviä värähtelyjä. Noin viiden vuoden ajan en syönyt ollenkaan lihaa tai kalaa, sitten aloin syömään kalaa, ja sen jälkeen niukanlaisesti lihaakin…

– Fakta on kuitenkin se, että useimmille ihmisille tekisi hyvää ryhtyä pitkälti kasvissyöjiksi, ja hyödyllistä se olisi myös maailman ruokatalouden ja ekologian takia. Lihatuotannon vähentämisellä olisi suuri vaikutus ilmastonmuutoksen torjumiseen. Lihatuotannon osuus on noin 80 % maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä eli melkein 5 % kaikista kasvihuonekaasujen päästöistä. Tätä voi verrata lentoliikenteen kahteen prosenttiin. Jo maltillinenkin kasvissyönti olisi maailman mitassa kestävä ruokavalio.

Vaikka makrobiotiikka oli Kasviksen tärkein ruokaan liittyvä filosofia, Heidi tuntee hyvin myös ayurvedaan ja joogaan liittyvän opin ruoan kolmesta luonnonlaadusta eli gunasta. Ruoka jaetaan tamasiseen, rajasiseen ja sattviseen ruokaan, joissa liha, kala, sienet ja sipulit kuuluvat alempiin kategorioihin. Heidin mukaan tähän saattaa olla monta syytä, mutta selvää on, ettei kenellekään ole hyväksi syödä vain näitä ruoka-aineksia."

https://www.heidihautala.fi/fi/miten-turbaanipainen-mies-vei-teinityton-uuteen-maailmaan/

https://areena.yle.fi/1-3677248 K1, J8: Oraan suojelijat- (18.9.1980) Dokumentin päähenkilö, opiskelija Heidi Hautala kuuluu Oraan suojelijat ry -järjestöön. Hän oli perustamassa mm. kasvisravintolaa Helsinkiin ja kuuluu Uuden ajan aura -lehden toimituskuntaan. Ohjelmassa tutustutaan vaihtoehtoliikehdinnän taustaan ja sisältöön.

« Viimeksi muokattu: 08.04.24 - klo:14:31 kirjoittanut luterilainen »

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 33969
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #20 : 08.04.24 - klo:14:40 »
Entä omat ajatukset ?
...
Tyttärenpojan perhe on vegaaneja, mutta eivät pidä siitä ääntä. En ole kysynyt mutta luuen sen liittyvän heidän Intia-ihailuunsa.

En tiedä myöskään heidän poliittisia mielipiteitään.

Muutoin ovat hyvin sosiaaalisia ja yhteisöllisiäkin. Maallemuutto vielä parantaa tilannetta.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22205
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #21 : 08.04.24 - klo:15:55 »
En isommin piittaa yhteisöllisyydestä.

Tuota en usko. Körttiläisiin kohdistuva piikittelysi kertoo ainakin siitä, että olet kateellinen ystäväkansan yhteisöllisyydestä. Olen surullinen voksesi.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #22 : 08.04.24 - klo:22:43 »
Tuota en usko. Körttiläisiin kohdistuva piikittelysi kertoo ainakin siitä, että olet kateellinen ystäväkansan yhteisöllisyydestä. Olen surullinen voksesi.
Tuota ei usko Erkkikään. Ja jos ei Erkki, niin sitten ei kukaan muukaan. :)  :003:

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22205
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #23 : 09.04.24 - klo:08:18 »
Tuota ei usko Erkkikään. Ja jos ei Erkki, niin sitten ei kukaan muukaan.

Eikö Erkki usko, että olen vuoksesi surullinen?

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #24 : 09.04.24 - klo:18:51 »
https://areena.yle.fi/1-3677248 K1, J8: Oraan suojelijat- (18.9.1980) Dokumentin päähenkilö, opiskelija Heidi Hautala kuuluu Oraan suojelijat ry -järjestöön. Hän oli perustamassa mm. kasvisravintolaa Helsinkiin ja kuuluu Uuden ajan aura -lehden toimituskuntaan. Ohjelmassa tutustutaan vaihtoehtoliikehdinnän taustaan ja sisältöön.
Katsoin tuon dokumentin, joka on hyvä ajankuva, ja joka oli kuvattu osin Kasvis-ravintolassa esitellen sen toimintaa, nuoren Heidi Hautalan ajatuksia ja Oraansuojelijoita. .:)

Kasvis meni konkurssiin. Euroedustaja Heidi Hautala lainasi 130000 markkaa ravintolan pelastusoperaatioon.

"Näin on näreet, konkurssi on edessä", Oraansuojelijoiden puheenjohtaja Juha Olavinen myöntää. Hän on toiminut yhdistyksen vetäjänä viime kesästä lähtien. "Tilanteelle ei voitu enää mitään, sillä velkaa oli yksinkertaisesti kertynyt liikaa." Korkeavuorenkadulla toiminut Kasvis sulki ovensa jo syksyllä 2000, jolloin ilmoitettiin, että ravintola etsii uusia tiloja. Talousongelmien suuruuden selvittyä yhdistys käynnisti pelastusoperaation, johon otti osaa monia vanhoja aktiiveja, muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).

Vaihtoehtoväen kantapaikka Kasvis menossa konkurssiin
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000004029818.html

"Ravintola Kasvis oli Kekkosen Suomessa eriskummallinen paikka. Kun muut nuoret pyrkivät puoluepolitiikkaan, Kasviksen hipit harrastivat makrobiotiikkaa, itämaisia uskontoja ja beat-kirjallisuutta."

Konkurssiin mennyt Kasvis oli enemmän kuin ravintola
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004030999.html
« Viimeksi muokattu: 09.04.24 - klo:18:58 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #25 : 09.04.24 - klo:22:39 »
Mahdotonta. kuulla riemukasta naurua kasvisravntolassa.?
Kasvissyöjän laulu https://www.youtube.com/watch?v=4tijsiXb4to&list=RD4tijsiXb4to&start_radio=1 :)

Joka ahmii makkaraa ja lihaa, luuta, rasvaa,
se laiskistuu ja kauheaa on kuinka vatsa kasvaa.

Vaan syöpäs keltaporkkanoita, näkkileipää päällä voita, puolukkaa ja mustikkaa, salaattia, persiljaa.
Köykäinen on sulla massu, kepeästi nousee tassu, heräät aamuvarhaisella, etkä valvo öitä.

Jos vain pelkkää lihaa syöt ja ystäviäs väijyt,
niin torkut päivät, valvot yöt,
saat vatsanvaivat häijyt.

Vaan syöpäs paljon porkkanoita, näkkileipää päällä voita, puolukkaa ja mustikkaa, salaattia, persiljaa.

Vaivat poissa kaikenlaiset, ystävät on moninaiset,
hampaat vahvat, hohtavaiset, niinkuin krokotiilin.

Syöpäs keltaporkkanoita, näkkileipää päällä voita, puolukkaa ja mustikkaa, salaattia, persiljaa.
Köykäinen on sulla massu, kepeästi nousee tassu, heräät aamuvarhaisella, etkä valvo öitä.

Poissa Rajan poika

 • kyselevällä mielellä
 • Viestejä: 510
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #26 : 10.04.24 - klo:06:33 »
Tällä kertaa asiapostaus luterilaiselta, jatka samaan malliin  :018:

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22205
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #27 : 10.04.24 - klo:07:17 »
Kannattaa mainita laulun tekijäkin, Thorbjørn Egner. Tunnetuin hänen lastenkirjoistaan on varmaankin Kolme iloista rosvoa, mutta toki Hyppelihiirikin on monelle tuttu.

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 33969
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #28 : 10.04.24 - klo:09:30 »
Urheiluhullu tietää että Egner on mäkihyppääjä halvor Egner Granerudin äidin isä.

Hyppelihiiri oli tyttäreni teatteriuran bravuuri. Hän pääsi Kaupunginteatterin näytelmässä kantamaan kakkukoria. Hän oli 4- tai 5-vuotias ja kutsuttiin estradillekatsomosta.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22205
Vs: Vihreäliike?
« Vastaus #29 : 10.04.24 - klo:10:06 »
Thorbjørn Egner tuskin kuului vegaaneihin. Laulavathan Kardemumman rosvot:

Lihaako myös - no, makkaraa
ja jonkin kyljyksistä
ja leijonalle silavaa,
se on niin terveellistä.
Ja selkää nautain muhkeain
ja kinkkua, hm, joskus vain;
vaan mmuten vie piukkaakin hiukkaakin niukemman
Kasper ja Jesper ja Joonatan.
(Niin juuri.Pitäähän ihmisen toki jotakin saada henkensä pitimiksi.)