Kirjoittaja Aihe: Käsitteet "usko", "uskominen"  (Luettu 17744 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Mikael K.

  • Istahtaa penkin päähän veisaamaan
  • Viestejä: 42
Käsitteet "usko", "uskominen"
« Vastaus #30 : 17.10.06 - klo:14:42 »
Lainaus käyttäjältä: "llwyd"
Lainaus käyttäjältä: "Mikael K."
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Järkevyys onkin usein uskoa horjuttamassa. Asiaansa uskovat ovat saaneet aikaan paljon sellaista, mitä järkevästi harkiten ei olisi kannattanut edes yrittää. Kristillinen usko on Paavalin mukaan suorastaan hullutusta.


Järjen rajat on tosiaan hyvä tunnistaa ja tunnustaa. Järkeä on pakko käyttää vaikka sen avulla lopullista totuutta Jumalasta ei löydäkään. Raamatun kieli on luonteeltaan analogista, metaforista tai anagogista (tulkintatapa, jossa sanat selitetään suhteutettuna johonkin korkeampaan, vrt. Jerusalem, taivaallinen Jerusalem), joten tähän on tyytyminen. Jumala ei löydy teoretisoimalla vaan elämällä suhteessa hänen kanssaan.


Tähän ei ole vastaväitteitä, mutta minusta tämä on kuitenkin hyvin hätkähdyttävä asia, joka saa varovaiseksi sekä järjen että uskon suhteen. Vain rationalistisesti järkeen luottamalla jää näkökenttä kapea-alaiseksi ja pieneksi, mutta toisaalta usko ilman järkeä on vienyt ihmiset ties miten tuhoisille poluille, tälläkin hetkellä löytynee tuhansia kirjaimellisia tulkintoja, jotka ovat pakosta (omasta näkökulmastaan) väärässä. Kovin mielelläni omaksuisin sellaisen maailmankuvan, jossa kumpikin ovat mukana, eivätkä keskenään ristiriitaisia. Haluaisin kai pohjimmiltani muotoilla uskon järkeväksi ratkaisuksi, mitä se  kuitenkaan vaikuta itsestäänselvästi olevan. Kiinnostava, kiehtova kysymys.


Järki ja usko ovat sanoisinko eri kategorioissa ja niiden yhdistäminen on ongelmallista. Toisaalta yhtenäisen kuvan luominen omassa elämässä on tarpeellista, että edes jotenkin voisi hahmottaa oman linjan. Ristiriita jää kuitenkin pysyväksi eikä siihen ilmeisesti ole ratkaisua. Tämä on siinä mielessä hyvä, että tarve armosta pysyy koko ajan. Samalla se luo tarpeen etsiä syvemmin sitä mikä on totta ja pysyvää. Haittapuolena on tietysti epävarmuus, joka ei ole mieluisaa.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Käsitteet "usko", "uskominen"
« Vastaus #31 : 17.10.06 - klo:15:26 »
Lainaus
Tähän ei ole vastaväitteitä, mutta minusta tämä on kuitenkin hyvin hätkähdyttävä asia, joka saa varovaiseksi sekä järjen että uskon suhteen. Vain rationalistisesti järkeen luottamalla jää näkökenttä kapea-alaiseksi ja pieneksi, mutta toisaalta usko ilman järkeä on vienyt ihmiset ties miten tuhoisille poluille, tälläkin hetkellä löytynee tuhansia kirjaimellisia tulkintoja, jotka ovat pakosta (omasta näkökulmastaan) väärässä.


Laittamattomasti sanottu. Usko ilman järkeä, on humpuukia. Järki ilman uskoa, on teknokratiaa.
Acta, non verba.