Kirjoittaja Aihe: Kotikokki VI  (Luettu 26057 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4814
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #135 : 21.09.20 - klo:21:17 »
Miten se eilinen evankeliumiteksti taas menikään? Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: "Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua." Mutta Herra vastasi: "Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen.* Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois."
Jeesuksen mielen mukaiseen marttailuun kuuluu marjasadon säilöminen, koska se takaa mitä parhaimmat terveyshyödyt alkavaan pimeään vuodenaikaan ja tulevaan talveen. :)

Poissa karjalaisenkyösti

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5163
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #136 : 21.09.20 - klo:21:19 »
Luterilaisella näyttää olevan aika uskonnollisia ruokatottumuksia ja hyvä niin.
Uskovaisuus yhdistettynä ruokailuun tuo tapahtumaan oman hienon lisämausteen.

Yritän välttää epäterveellisiä makeisia ja siinä monesti onnistunkin.
Eräs makea sörsseli, jota itselleni välillä teen on seuraava:
Riittävän suuri kulho, johon reilusti mustikoita, haarukalla murskattua banaania, reilusti maitorahkaa (sisältää paljon proteiinia), siemeniä, kuten kurpitsan sellaisia ja miksei auringonkukan siemeniäkin. Sinne sopii sekaan muitakin marjoja, kuten mustaviinimarjoja, mansikoita.
Kun tuon sekoitta kunnolla, niin siitä riittää pitkäksi aikaa (monen monituista minuuttia), kun ottaa lusikalla pieniä eriä kerralla suuhunsa.

Luin netistä, että mustikoita pitäisi syödä joka päivä.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #137 : 22.09.20 - klo:12:16 »
Madetta en syö, koska sillä ei ole eviä ja se on näinollen VT:ssä kielletty.

Sekoitatkohan nyt mateen ja ankeriaan? Kyllä mateella evät on. Niin on kyllä ankeriaallakin, mitä nyt vatsaevät puuttuvat. Kummallakin on suomutkin, mutta ne ovat niin pieniä, ettei meinaa huomata. Made on olemukseltaan selvästi kalamaisempi kuin ankerias.

Ankeriasta kannattaisi olla syömättä ihan suojelusyistä, ovat harvinaistuneet sen verran. Joskus kun kävin Helsingissä työhaastattelussa, kävin sen päälle kauppahallissa lounaalla, ja katselin tiskit läpi. Olisi ollut tarjolla kokonainen savustettu ankerias. Olisi tehnyt mieleni ostaa, mutta kun ei ollut mahdollisuutta kuljettaa kylmässä niin en sitten. (Nyt kyllä tulee mieleen, että olisinhan voinut kaupasta hakea kylmäkassin ja -varaajan.)
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa karjalaisenkyösti

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5163
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #138 : 22.09.20 - klo:13:24 »
Sekoitatkohan nyt mateen ja ankeriaan? Kyllä mateella evät on. Niin on kyllä ankeriaallakin, mitä nyt vatsaevät puuttuvat. Kummallakin on suomutkin, mutta ne ovat niin pieniä, ettei meinaa huomata. Made on olemukseltaan selvästi kalamaisempi kuin ankerias.

En sekoita ankeriasta ja madetta, mutta muuten vain sekoilin tekstini kanssa.
Ennemminkin saattaisins sekoittaa jonkun käärmeen ankeriaaseen.
VT muistaakseni kieltää syömästä meren eläviä, joilla ei ole suomuja tai eviä.
Ajatuksissani oli, että mateelta puuttuisi suomut, mutta en tiennyt niistä pikkusuomuista mitään.

Syön useita eri kalalajeja. Maun perusteella en osaisi niitä erottaa toisistaan, paitsi jos on kyseessä lohi tai kirjolohi, tunnistan, että jompikumpi niistä on kyseessä tai sitten, että kyseessä ei ole kumpikaan.
Kerran vaimoni oli tehny kanaa ja sitä syödessäni luulin syöväni haukea.
Tämä luulo johtui siitä, että olin nähnyt jääkaapissa haukea ja luulin, että hän oli sen valmistanut.
Voi myös olla, että kana oli maustettu samaan tapaan (sipulia ja sen sellaista) ja sekin on saattanut olla osa syy erehdykseeni.

Eräs työkaverini kehui haukea, että se on hyvä kala, koska se ei hänen mukaansa maistu juuri miltään ja näin ollen sen voi maustaa mieleisekseen ja saa sen makuiseksi, kuin haluaa.

Poissa karjalaisenkyösti

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5163
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #139 : 22.09.20 - klo:14:26 »
Tarkoitus on tehdä parannusta nimim. Luterilaisen tekstien johdosta.
Pyrin ottamaan ruokavaliooni mukaan sellerin, toivottavasti onnistun sen ottamaan säännölliseksi osaksi.

Ehdotan, että muutkin foorumilaiset lukevat nimim. Luterilaisen opettavia tekstejä ja tekevät niiden pohjalta parannusta omassa elämässään.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #140 : 22.09.20 - klo:15:21 »
Ehdotan, että muutkin foorumilaiset lukevat nimim. Luterilaisen opettavia tekstejä ja tekevät niiden pohjalta parannusta omassa elämässään.

Oletko lukenut hänen alusvaateopetuksiaan? Ei, en aio tehdä niiden mukaista parannusta.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33717
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #141 : 22.09.20 - klo:15:34 »
En ole lain alla, enkä adventisti. Minulle käyvät ne ruoat jotka menevät vatsaan ja ulostuvat, myös veriruoat.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Bengt Sandberg

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 903
  • Vieras.
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #142 : 22.09.20 - klo:15:53 »
Körttifoorumin MasterChef?

ps. montakohan kertaa on palannut kattilat pohjaan.

Poissa Bengt Sandberg

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 903
  • Vieras.
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #143 : 22.09.20 - klo:16:08 »
...Kasvissyöjät ovat parempia sängyssä ja kasvissyöjillä on parempi seksielämä kuin muilla.

Lähteet

Kasvissyöjät parempia sängyssä
https://www.demi.fi/keskustelu/syvalliset-kasvissyojat-parempia-sangyssa

Tutkijoiden väite: Kasvissyöjillä parempi seksielämä kuin muilla!
https://www.terve.fi/artikkelit/tutkijoiden-vaite-kasvissyojilla-parempi-seksielama-kuin-muilla

5 syytä miksi miesten kannattaisi kokeilla vegaanista ruokavaliota
https://www.miehenhyvinvointi.fi/liikunta/5-syyta-miksi-miesten-kannattaisi-kokeilla-vegaanista-ruokavaliota/

Lestadiolaiset ovat sitten kovia syömään porkkanoita, niinkö?




Poissa karjalaisenkyösti

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5163
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #144 : 22.09.20 - klo:17:53 »
Oletko lukenut hänen alusvaateopetuksiaan? Ei, en aio tehdä niiden mukaista parannusta.

En ole lukenut, mutta ei varmaan kenenkään tekstiä pidä lukea siten, kuin Raamattua pitäisi lukea.
Tuo sellerin puolesta puhuminen minun mielestäni oli hyvä ja kannatettava.

Mitä tulee punaisen lihan syömiseen, niin olen lukenut, että siinä jäljellä oleva veri olisi haitallista ja syöpää aiheuttavaa ainakin sen jälkeen, kun liha on paistettu syötäväksi. Voihan olla, että joku muu kirjoittaisi toisin.
Mikäli tämä tieto pitää paikkansa, niin luulisi, että veriletut olisivat vieläkin enemmän syöpää aiheuttavia.
En tiedä, kuinka on. Ehkä nimim. Luterilaisella on tästä jotakin tietoa, jota hän voisi tänne meille ammentaa.

En juurikaan lue aikakausilehtiä ajan puutteen johdosta, mutta erään artikkelin luin vaimoni vihjeestä.
Siinä kerrottiin, että olisi sisikunnassa olevan bakteerikannan monimuotoisuuden turvaamiseksi hyvä syödä 30 erilaista kasvikunnan tuotetta viikon aikana. Olikos siinä vielä se, että niissä piti olla kuitua, ja sitähän niissä yleensä onkin.
Joitain harvoja poikkeuksia saattaa olla tähän 30 sääntöön, en aivan tarkkaan muista.
Joka tapauksessa meillä on ny jääkaapin ovessa jokaiselle perheen jäsenelle minun laittamani paperi, johon kirjoitetaan kunkin syömät kasvikunnan tuotteet ja tavoite olisi se 30.

Maailma lienee terveysohjeita tulvillaan, jokainen sitten omaksuu niistä itselleen sopivat.

Eräs tavoitteeni on nykyään se, että pyrin syomään joka päivä mustikoita ja omenaa.
Kohtalaisen hyvin tuohon tavoitteeseeni olen päässyt. Jos vaikkapa 90% saavuttaminen, niin se on jo hyvä.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #145 : 22.09.20 - klo:18:07 »
Lasketaanko siinä ohjeessa erilaiset sienetkin kasvikunnan tuotteiksi? Entäpä pavut ja linssit? Siemenet, pähkinät?

Mustikkaahan ei ympäri maapalloa edes kasva. Muualla pitänee etsiä omat terveysyrttinsä. Jos kuivatutkin kasvikset kelpaavat, niin mausteilla voi huomattavasti nopeuttaa 30 kasvin tavoitteen saavuttamista.

Ai muuten, tässä helppo ratatouille, "yhen kaikkii": Munakoiso, kesäkurpitsa, paprika, porkkana, (puna)sipuli, tomaattimurska. Oliiviöljyäkin voi pistää yhden desin  :003:, jos haluaa öljynkäyttöään lisätä. Valkosipulia joko yksi kynsi tai yksi "koura" (=sipuli kynsineen). Basilikaa reilusti, muita yrttejä jos haluaa, mustapippuria, ja suolaakin, mieluummin sitä mauttomaksi käynyttä, jottei tule liikaa. Pilko kasvikset (porkkana aika pieneksi koska se on näistä hitain kypsymään). Kuullota öljyssä sipulista aloittaen (miedolla lämmöllä, katso ettet polta! Munakoiso sitten, se imee öljyä ihan tuhottomasti. Loput sitten sekaan vain, ja viimeisenä tomaattimurska. Haudutetaan, kunnes vaikuttaa kypsältä. Voi syödä kuumana tai haaleana tai kylmänä, siltään tai leivän kanssa tai lisäkkeenä. Kuinka monta kasvista jo saatiin?

Borssi on suosikkejani myös. Se on siitä hieno ruoka, että siihen voi tyhjentää vihanneslokerosta melkein kaikki jämät, ja pakastimesta vielä sieniä päälle. Oikea komposti ruoakseen! Tietysti jos on jotain lihoja niin niitäkin voi käyttää, samoin mahdolliset lihaliemet.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6330
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #146 : 22.09.20 - klo:18:11 »
Tulipa mieleen tsekata asia, ja niin taitaa olla, että kaikilla turskakaloilla (joihin madekin kuuluu) on aika mitättömät suomut. Eli jos ei made sen takia käy, niin ei varmaan pakasteseitikään. Parin päivän takaisessa kalakeitossani oli kyllä sitä.

Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4814
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #147 : 22.09.20 - klo:19:12 »
Laitoin herneitä likoamaan yön yli, sillä huomenna kokkaan Jeesuksen mielen mukaista hernerokkaa. :)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4814
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #148 : 22.09.20 - klo:19:58 »
Mitä tulee punaisen lihan syömiseen, niin olen lukenut, että siinä jäljellä oleva veri olisi haitallista ja syöpää aiheuttavaa ainakin sen jälkeen, kun liha on paistettu syötäväksi. Voihan olla, että joku muu kirjoittaisi toisin. Mikäli tämä tieto pitää paikkansa, niin luulisi, että veriletut olisivat vieläkin enemmän syöpää aiheuttavia.
Sianlihan ja makkaran syöminen kannattaa lopettaa jo terveyssyistä. Makkarat sisältävät eläinrasvaa ja ylettömästi suolaa. Kun nämä vielä valmistetaan teurasjätteistä ja sisäelinten ympärillä olevasta rasvasta, niin on helppo ymmärtää niiden olevan elimistölle varsinainen pommi. Myös maamme lihanjalostusteollisuudessa prosessoituun lihaan ja makkaraan käytetään säilöntäaineena natriumnitriittiä ehkäisemään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien Yersinia- ja Clostridium botulinum -bakteerin kasvua. Lisäksi lihaan lisätään natriumnitraattia säilyttämään lihan punainen väri. Natriumnitriitille ei ole riittävän hyvin tutkittua korvaajaa säilyttämään lihan punainen väri. Myös maassamme sairaalabakteerina tunnettu antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri on levinnyt räjähdymäisen nopeasti sikaloissa, ja kalkkuna- ja broilerileikkeikkeissä saattaa piileskellä antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-bakteereita. Veriruoat eivät ole Jeesuksen mielen mukaisia ruokia. Veri on myös helposti pilaantuva bakteeripommi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokittelee prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, kuten lihaleikkeleet, makkarat, nakit ja pekoni.

Lähteet

Sian teuraseristä jopa 78 % sisältää MRSA-bakteeria – myös Suomessa
https://www.talouselama.fi/uutiset/sian-teuraserista-jopa-78-sisaltaa-mrsa-bakteeria-myos-suomessa/d2fdd1b2-7b25-3517-b50c-c186140b0a9c

Bakteeripommi vaanii broilerissa – ESBL-bakteerit ovat antibiootteja hajottavia suolibakteereita, jotka tarttuvat myös ihmisiin
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/15/bakteeripommi-vaanii-broilerissa-esbl-bakteerit-ovat-antibiootteja-hajottavia

WHO: Makkara aiheuttaa syöpää, punainen liha aiheuttaa sitä todennäköisesti
https://yle.fi/uutiset/3-8408172

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22041
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #149 : 22.09.20 - klo:20:34 »
Moni kasvisruoka on itiöllisille bakteereille yhtä altis kuin liha ja kala. Esimerkiksi keitetyssä riisissä voi olla ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa bacillus cereus -bakteeria suuria määriä. Siksi yöksi huoneenlämpöön unohtuneen kattilan sisältö kannattaa heittää pois. Uusi kuumentaminenkaan ei tuhoa bakteerien mahdollisesti tuottamia myrkkyjä.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruokamyrkytys