Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja  (Luettu 38402 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10399
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #30 : 20.01.09 - klo:20:08 »
On parempi, kiitos, kiitos!
Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22062
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #31 : 20.01.09 - klo:21:04 »
Puolukat ja veri sopivat hyvin yhteen. Minulle lettujen sijaan mieluummin mustan makkaran muodossa. Mansessa syntyneeltä vaimolta ei kannata asiaa edes kysyä. Kyä näi o!

Poissa Tiitiäinen

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 564
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #32 : 20.01.09 - klo:21:59 »
Juu, veri ja puolukat kyllä kuuluvat yhteen miunkii mielestä...ja musta makkara on vaan tosi hyvää. Miun olis pitäny päästä viikonloppuna Manseen kokoustamaan ja makkaraa maistelemaan, mut bussi ajo törkeesti ohi vaikka heijastimen kanssa vilkutin, että ota kyytiin!    :cry:  Olin ihan suunnattoman pettyny ja kiukkunen, kun en päässy kavereitani tapaamaan ja lähetin myös kiukkuisen palautteen kyseiselle bussi-yhtiölle.

Sitä verta saattaa nykyjään löytää pakastealtaista kaupasta...vissiin kait tautiriskin vuoks nykyjään myyvät vain pakasteina.

Ja lammaskaali (kaalikeitto lampaasta) on ihan parhautta...tykkään, kun äiti laittaa siihen perunan sijasta ohrasuurimoita.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #33 : 22.01.09 - klo:16:29 »
Kevättä ja uutta satokautta odotellessa aloin miettiä mikä rikkaus meillä on
neljässä vuodenajassa myös luonnonantien, ruoka sellaisten, muodossa.

Kevät: ensimmäisenä nousee nokkonen,sitten korvasienet.Kirsilahnoja tulee muutama. Raparperi on nuorena parhaimmillaan. Joku osaa laittaa parsa-aterian horsman ensikasvustosta. Kesäkuussa saa kasvimaalta jo salattia ja tilliä.Uusia perunoitakin jos ovat olleet harson alla.Juhannukseksi niitä
yritellään, samoin kuin mansikoita. Lahnaa tulee tuomen kukkiessa meidän
matalasta rehevöityneestä lahdesta aivan Pietarin kalansaaliin lailla.

Kesä: Sittenhän kasvimaa alkaa tuottaa pinaattia, papua, kesäkurpitsaa.Ensimmäiset kanttarellit,herkkutatit ja orakkaat sekä kangasrouskut poimitaan syötäväksi ja säilöttäväksi.

Syksy: Säilöntäaika parhaimmillaan. Marjat, kurkut ,sienet ja juurekset
teettävät joskus kyllästymiseen asti töitä.Ravut olisivat saatavilla, mutta
kun minä olen niille kovin yliherkkä, ei puolisokaan välitä. Sorsastus alkaa
mutta linnut ovat tulleet jotenkin merkillisen rakkaiksi, joten niitä ei meillä enää
pataan panna. Broileria kyllä syödään. Hirven- ja peuranmetsästys alkaa
lokakuussa, mutta meilläpäin on metsät näistä suurista eläimistä tyhjät.

Talvi: Jäniksenliha on herkkua, ja muutama otetaan pois lisääntymästä.
Niitä on ollut paljon, ja sitä myöten myös kettuja. Niitä ei kyllä syödä vaikka luin juuri yhdestä sota-ajan kuvauksesta kuinka ihmiset nälissään
liottelivat kettua jossakin "marinaadissa". Talvikala on meillä suht. uusi
juttu.Saihan sitä ennen kalakauppiaalta, mutta eläkepäivinään puoliso aloitti tämänkin pyyntimuodon. Haukikin on jääkylmästä vedestä pyydettynä paremman makuinen kuin kesälämpimillä.

Kyllä meillä täällä pohjolassa on rikas luonto kaikkine hyvine anteineen.
Paljon muutakin herkkua voi saada, jos vain jaksaa uurastaa. Hunajat,
yrttien keräily, kuusenkerkkäsiirapin teko ja muutakin on kokematon paikka, mutta näitäkin saan hankituksi kesämökkikylän toripäiviltä.
Maalis - huhtikuulla on usein alettu mökkikausi, jos ei aivan korkeat hanget ympäröi tienoita.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Tiitiäinen

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 564
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #34 : 22.01.09 - klo:22:28 »
Riitta-mummi on oikeassa, luonnosta saa vaikka mitä herkkuja. mettäkoulussa oppii muutakin kuin sen, miten metsästä saa rahat pois...  :)

Nokkonen on oikeaa superruokaa, siinä on rutkasti enemmän rautaa ja tärkeitä hivenaineita kuin pinaatissa. Ja nokkoskeitto on todella hyvää...ja hyvillä mielin voi herkutella nokkosletuilla. Horsma on kanssa hyvää ja nuoria versoja voi laittaa salaattiinkin. Vuohenputki on kanssa tosi hyvää salaatissa ja poimulehti. Vuohenputki on helppo oppia tuntemaan, mutta silti pitää muistaa, ettei muita putkia saa syödä...jollen nyt väärin muista, niin muut kuin vuohenputket ovat myrkyllisiä...

Myös yrttejä löytyy paljon luonnosta...olen saanut syödäkseni mesiangervon kuivatuilla kukilla maustettua kuivakakkua ja täytyy sanoa, että maukasta oli! Vadelmanlehdistä saa hyvää teetä ja kuusenkerkistä saa tosi hyvää siirappia!

Pitänee keväällä kaivaa vanhat muistiinpanot esiin ja ruveta hyödyntämään luontoa runsaammin....

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #35 : 23.01.09 - klo:08:29 »
Eikös vuohenputki ole se kaikkein suurin niistä "koiranputkista". Talventörröttäjät ovat jopa yli 2 metrisiä. Vai että kuivattua mesiangervoa kakkuun, täytynee koettaa. Vadelmateetä olen tehnytkin. Tuoreet nuoret
lehdet laitetaan tiiviskantiseen lasipurkkiin auringonvaloon  hiostumaan niin kauaksi aikaa
että tummuvat. Sitten otetaan kuivumaan. Kuivat lehdet murennellaan, ja siinä se! Tämän kuulin radiosta 70-luvulla Toivo Rautavaaran ohjelmassa.

Kuusenkerkkäsiirappi pitäisi olla hyvää yskään. Rohtoraunioyrtin juuri
on "valeriaanaa ", siis rauhoittaa.Kissat siitä tulee ihan hulluiksi!

Vuodenaikajutustani jäi puuttumaan ainakin hedelmäpuut syksyn sadollaan.
Mikään ei ole niin hyvää kaurapuuron päällä kuin omenasoke.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #36 : 23.01.09 - klo:08:31 »
Tiitiäinen !

Olet soma kuin metsänneito vihreässä pörrölakissasi.Nimimerkkisi on erittäin osuva, vaikka avatorisi onkin meidän paikkakunnan lehdessä
sarjakuvasta Kiroileva Siili.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22062
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #37 : 23.01.09 - klo:09:09 »
Rohtovirmajuuri on Valeriana officinalis. Rohtoraunioyrtti on eri kasvi.

Poissa Atanasia

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2189
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #38 : 23.01.09 - klo:09:19 »
Riittamummi:
Lainaus
Kuusenkerkkäsiirappi pitäisi olla hyvää yskään



Olen kerran tehnyt kuusenkerkkäsiirappi-yskänlääkettä.
En tiedä oliko sillä mitään todellista vaikutusta yskään,
mutta maku tuntui lääkinnälliseltä  :wink:
"makean metsäinen"...
Herra armahda.

hm

  • Vieras
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #39 : 23.01.09 - klo:09:53 »
Lainaus käyttäjältä: Riitta-mummi
Eikös vuohenputki ole se kaikkein suurin niistä "koiranputkista". Talventörröttäjät ovat jopa yli 2 metrisiä.(/quote)

Toinen iso "koiranputki" on ukonputki. Sitten on tietenkin tämä myrkyllinen jättiputki, josta kannattanee pysytellä kaukana ja ilmoittaa sen lähestyminen viranomaisillle. :wink:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #40 : 23.01.09 - klo:11:25 »
Ei olekaan vuohenputki jättiputkia. Tarkoitin karhunputkea. Jättiukonputki
on inhottava levikki. Meillä oli naapurillakin sitä likakaivon kannen peittona
onneksi saivat sen juuritettua ja suolattua. Mutta täällä meidän kaupunginosassa se on päässyt leviämään. Samoin lupiini. Kurttulehtiruusu
pysyy vielä aidoissa, mutta meilläkin yhteen riviin istutetut taimet ovat
nykyään 2-3 metriä leveät pehkot. Jättibalsami leviää joutomaille. Jättiläistataria  on esim. Vääksyn linja-autoaseman luona valtavasti.

Valeriana officinalis, anemone nemorosa, capsella bursa pastoris ym.
kivoja nimiä koulu-ajoilta. Kasvienkeräily oli niitä mieleisimpiä koulutehtäviä.
Minulla oli kangasvuokkokin herbariossani. Silloin se ei ollut vielä kiellettyjen
listalla. Jälki-istuntoa tuli sensijaan kun poimittiin erään talon seinustalta
kangasvuokon sukulaista pohjolan kylmäkukkaa.
Rohtoraunioyrtti on uusi tuttavuus täältä Kilpiäisistä. Se on tullut kai täytemaiden mukana. Sitä on vaaleakukkaisena ja sinisenä. Sotkin nämä
rohto-alkuiset.  Lapsena härnäsin meidän kissaa virmajuuren juurella.
Sen hennon vaaleapunaisissa kukissa on ihana tuoksu.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22062
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #41 : 23.01.09 - klo:14:33 »
Kissamme Ämmyli - rauha hänen muistolleen! - oli muuten hulluna mustaseljamehun perään, jota juotiin joskus mehupaaston yhteydessä. Kissa yritti nuolla viimeiset pisarat lasin pohjalta, vaikka pää ei sen sisään millään mahtunutkaan. Muuten oli ihan mukiinmenevä otus.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33761
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #42 : 23.01.09 - klo:21:12 »
Huomenillalla isot lapsenlapset kumppaneineen tulevat saunakylään ja
 koska minä en vointini vuoksi rupea mihinkään suuriin valmisteluihin
sovittiin Idan kanssa että hän tulee tekemään minun valitsemani iltapalan:
sipulipiirakan. Resepti on suoraan keittokirjasta. Voitaikinapohja jossa osa jauhoista on grahamjauhoa. Kuullotetut sipulit ja ripaus valkosipulia yhdistetään kermaviiliin, smetanaan, muniin. Timjamia ja mustapippuria ja suolaa maustamaan.Taikina kaulitaan ja varataan osa kanneksi.täytetään ja paistetaan.                                                                                   Syödään lämpimänä vihreän salaatin kanssa.Kyytipojaksi Earl Greytä ja olutta sitä haluaville.

Antaakohan kortisonitabletti ruokahalua, kun minä olen syömässä meidän
kaapit tyhjiksi. Vointikin on heti tuhdimpi, korvaakaan ei enää särje.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22062
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #43 : 23.01.09 - klo:22:15 »
Earl Grey on minusta parempaa sekoitettuna johonkin maustamattomaan teehen. Pergamottin maku maistuu, mutta ei ole päällekäyvä. Suhteeksi kelpaa vaikka Nykäsen fifty-sixty.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #44 : 23.01.09 - klo:22:42 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Earl Grey on minusta parempaa sekoitettuna johonkin maustamattomaan teehen. Pergamottin maku maistuu, mutta ei ole päällekäyvä. Suhteeksi kelpaa vaikka Nykäsen fifty-sixty.


Kyllä vihreä tee on poikaa. Kuten olet minusta huomannut se "laihduttaa" eli on diureetti. Opin kaukoidässä juomaan sitä ja siitä lähtien ovat vihreät olleet suosikkejani. Samoista lehdistä ne tehdään, mutta musta tee pannaan sammioihin käymään, jotta maku muistuttaisi enemmän kahvia. Idässä sitä ei tunneta.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi