Kalakeitto kokonaisesta lahnasta tai hauesta tai lohesta alkaa siitä, että kala pannaan kiehuvaan veteen isoon kattilaan kokonaisena tai puolitettuna. Veteen lisätään maustepippureita, tillin varsia, 1 sipuli ( saa olla kuorimattakin, sillä liemi siivilöidään ). Keitetään vain 5 minuuttia.
Kala otetaan liemestä lautaselle tms. jäähtymään.
Liemi siivilöidään ja siihen lisätään lohkotut perunat, porkkanat joita keitetään n. 15 minuuttia.
Sillä aikaa kalasta otetaan lihat ( älä polta sormia ) ja ne lisätään kattilaan kiehumaan siksi aikaa että kaikki ainekset ovat kypsyneet.
Lopuksi vielä 2 dl kermaa, hiukan valkopippuria ja paljon tillisilppua. Maista vielä suola ja lisää jos siltä tuntuu.Voita palanen.
Äitini laittoi aina keittämisvaiheessa ruisleipä-palan pinnalle joksikin aikaa ja kauhoi sen sitten pois. Se on se ' äidin maku'.
Tämä on perinteinen kalakeitto
...
Mausteiksi sopii myös muutkin pippuri, esim. sitruunapippuri. Fenkolia käytetään, minä en.
...
Tätä tekstiä tulee reseptiin jos selittää työtavat.
...
Luettelo mitä tarvitaan:
kala . 800 gr ( suolistettuna ja huuhdottuna mutta ruotoineen, evineen ja nahkoineen )
1,2 ltr vettä
2 dl kermaa ( valmiiseen keittoon, kuumenna )
tilliä ( varret käytä ensin, latvat silppua valmiiseen keittoon )
suolaa ( maun mukaan )
6-8 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli tai pätkä purjoa
6-8 maustepippuria
hiukan valkopippuria
hiukan sitruunapippuria
paljon tilliä
voita ( lopuksi yht-aikaa kerman kanssa )
ruisleipä-pala ( ennen kun perunat ym ovat kypsät . Varo keittämästä mujuksi )
...
Juju on kokonainen kala, kaupan fileitä ei tule makua.
Ruisleipää, voita, niin tääs siul on hyvä keitto !