Kirjoittaja Aihe: Kotikokki X  (Luettu 17956 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33543
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #135 : 22.07.23 - klo:13:25 »
Tänään tein pitkästä aikaa wokki-ruoan. Tein sen nyt broilerista ja tavallisesta wokki-pussista, pakateesta.

Lisäsin , jotta sain isomman satsin, yhden kesäsipulin  ja puolet kahdesta suippopaprikasta, keltaisesta ja punaisesta. Meinasin vielä parsakaaliakin lisätä, mutta näin että pussisa sitä oli sopivasti.

Broileri, 400 gr ruskistetaan öljyssä.
Lisätään pakasteet
ja vähän myöhemmin tuoreet kasvikset.
Mausteita lisäsin makuni mukaan.
Ripaus curryä
muutama pisara hunajaa
kuivaa timjamia
kuivaa korianteria
ja muutama murunen suolaa

Syötiin makean chilikastikkeen ja ranskankerman kanssa. Maistui, eikä turvota.  :003:
jäi illaksikin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33543
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #136 : 25.07.23 - klo:13:39 »
Matti toi aamun pyörälenkiltään torilta kantarellejä ja herneitä.

Kuin tilauksesta on tämän päiv'n IS ssa resepti jonka linkitän. Tiesin tuon kahviniksin kyllä, mutta tässä kaikille:


Maailman paras kantarellikastike
400 g tuoreita kantarelleja

1 rkl kahvia

50 g voita

1 valkosipulinkynsi

2 rkl kantarellifondia

2 rkl valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)

1 rkl hunajaa

½ ruukkua tuoretta timjamia

2 dl kuohukermaa

suolaa

PUHDISTA sienet ja kuivaa ne liinalla. Paloittele suurimmat.

PAISTA sieniä hetken aikaa kuivalla pannulla, niin että neste haihtuu hieman. Lorauta (kuuma) kahvi pannulle ja anna sihistä kunnolla. Haihduta kaikki neste.

LISÄÄ voi pannulle ja paista sieniä voissa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

KUORI ja murskaa sillä aikaa valkosipulinkynsi ja lisää joukkoon. Kuullota muutaman minuutin ajan.

LISÄÄ joukkoon fondi, etikka ja hunaja ja pyörittele pannulla.

HIENONNA timjamin lehdet joukkoon.

LISÄÄ lopuksi kerma ja keitä kokoon keskilämmöllä, kunnes kastike sakenee.

TARKISTA maku ja mausta suolalla tarvittaessa. Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33543
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #137 : 30.07.23 - klo:15:28 »
Eilen pääsimme pitkästä aikaan Prismaan kun on auto omassa käytössä tämän viikonlopun.

S-Marketissa ei ole palvelutiskiä, joten tuoretta kalaa ei oe muutamaan kuukauteen syöty.

Kirjolohi maksoi vain 9,90/kg. Osyin puolitoistakiloisen. Fileet Matti graavasi ja minä keitin päästä, pyrstlpuolesta ja ruodoista kalaliemen. Siitä velmistin tänään makoisan lohisopan. Puolet syötiin , loput huomena. Samoin graavilohi on valmista huomena.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6273
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #138 : 31.07.23 - klo:02:21 »
Hauella ei ole nykyään alamittaa, joten olen ottanut pieniäkin, joita järven säännöstelyn takia nykyään tulee paljon (tulee, koska vakiokorkeudella olevassa vedessä hauen kutu onnistuu paremmin). Siis ottanut, jos katson, ettei koukun irrotuksen jälkeen olisi kunnolla eläjäksi enää. Yllättävän maukkaita ovat pannulla paistettuna, ei mikään turha kala.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21900
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #139 : 31.07.23 - klo:07:04 »
Haukea väheksytään kai sen kuivuuden takia. Rasvaa saa toki lisätyksi vaikka voipaketista. En ole kuullut moitittavan haen makua.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6273
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #140 : 31.07.23 - klo:13:58 »
^ Onko vaikka kuha sitten vähemmän kuivaa? Yhtä vähän niissä on rasvaa. Ja täällä Tampereella kaikki ravintolat tarjoavat Pyhäjärven kuhaa. Olisi nyt vaihteeksi edes Näsijärven! Haukea ei saa mistään (kuin ravintoloissa kävisin, mutta joskus katson ruokalistoja).

Nämä pienet olivat maukkaampia kuin isot. Y-ruodoissa oli vähän siivoamista, mutta sekin onnistuu kun tietää, missä kohti niitä odottaa.

Ahtisaariko oli presidenteistä se, joka ei kelpuuttanut kalastajien presidentille perinteisesti tuomaa jouluhaukea? En muista varmaksi, mutta joku oli. Söiköhän sitten muuta kalaa vai oliko esim. allerginen. Mannerheimista kiertää huhuja, ettei hauki kiinnostanut, mutten vannoisi niiden todenperäisyyttä.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33543
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #141 : 31.07.23 - klo:14:47 »
Mi nä söin lapsena aina mielelläni voissa paistettua haukea valkokastikkeen kera. Sen äiti osasi Suomenlahden rannikon tyttönä laittaa.

En kai silloin haistellut raaan hauen hajua. Se minulla eniten tökkii, se raan kalan haju.
Kun itse saatiin valtavia haukisaaliita matalavetisesta ja ravinteikkaasta vedestä sain niistä tarpeekseni.

Totta että pienemmät ovat pehmeämpilihaisia.
Suurimmat hauet kyläläiset aina veivätkin kartanoon.   :003: Siellä oli voita,kermaa ja valkoviiniä suurenkin kalan valmistukseen. Emäntä oli lisäksi talousopettaja ja sukua välillä paljonkin ruokapöydässä.

Kaikkeen kyllästyy jos on usein. Matti sanoi joku aika sitten EI syövänsä enää mieellään pippuripihviä.
Ostin sitä aika usein sunnuntaiksi kun oli aika edullinen 2 kpl pakkaus silloin.
Minun valmistama ei kai onnistunut samalla lailla kun ravintolan jossa on Lahden paras pippuripihvi. Se tarjoillaan valurautaisessa paistinpannussa.

Tänään söimme, ja illallakin syödään, naudan maksaa. Kohmeisena se oli helppo leikata riittävän ohuiksi siivuiksi. Hyvää oli.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33543
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #142 : 04.08.23 - klo:11:26 »
Tänään söimme 'syntisen' hyvää uunilenkkiä, HKn Sinistä cheddarjuustolla, sinpilla ja ketsupilla kuorrutettuna.
Siihen sivuun tein pastaa ja ison salaatin, jossa oli useita kasviksia.

Kyllä kerran vuodessa sietää uunilenkkiä syödä, on se niin jo lapsuuden muistonkin takia tehtävä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33543
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #143 : 11.08.23 - klo:11:36 »
Valmistin eilen hapankaalilaatikon.
1 rasia valkosipulihapankaalia
1 pkt pekonia
1 dl puuroriisiä
2 munaa
6 dl maitoa

Pilkoin osan pekonista pieniksi paloiksi ja seloitin ne kaalin, riisin ja munamaidon kanssa. Laakeaan voideltuun uunivuokaan kaikki ja loput pekosiivut pinnalle.
Uunissa n. 50 min. 200 asteessa.

Söimme jo eilen, mutta tänään uunissa lämmitettynä maku yhä syveni ja parani. Viskasin niskaan vähän vettä kin kun riisi vaati nestettä.
Paistoin pari Wurstin bratwurstia ja tarjolla oli puolukkahilloa ja tomaatteja.

Voi kuinka hyvää ! Ruisleipäkin sopii, mutta nyt ei sitä haluttu. Vieläkin laatikkoa on yhdet annokset meille jäljellä Myös kaksi bratwursti on , eli iltaruoka on helppo.

En usein halua syödä samaa kahta kertaa samana päivänä, mutta nämä on herkkujani.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33543
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #144 : 12.08.23 - klo:08:09 »
Tänään syömme korvasienikeittoa.

Laitoin kuivatut herkut illalla likoamaan yön yli. Ja nyt ne ovat kiehumassa. Loppu onkin jo sitten helppoa:

Puristetut siene hienonnetaan ja kuullotetaan sipulin kanssa öljy-voissa. Suurustetaan  joko vehnäjauholla tai maizenalla. Lisätään kasvisliemi, valkopippuri, kerma, suola ja mitä nyt halutaankaan lisätä. Minä laitan persiljaa ja hiukan vihreää sipulinvartta.

Paahtoleipää ja juustoa pöytään ja jotakin sopivaa juotavaa.  :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16856
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #145 : 12.08.23 - klo:16:58 »
jatkuu osassa XI
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi