Ei se saa, koska se ei tunne kipua eikä mielihyvää eikä pelkoa.
Tätä ehkä pitäisi täsmentää. Mitään kunnon mittaria ei ole sille, millä olennoilla on oma tahto, tai "sielu", mikä se sitten onkaan. Jostakin käsittämättömästä syystä aiemmin filosofit pitivät älyä siinä jotenkin olennaisena. Mutta äly on lähinnä laskentakapasiteettia ja jossain määrin kykyä arpoa uusia vaihtoehtija ja nopeasti laskea mitä niistä seuraa ja miten ympäristö reagoi.
Tekoälykurssilla ohjelmoitiin pikku tekoäly pelaamaan peliä, jonka nimen olen jo unohtanut. Se pelasi yhtä hyvin kuin täydellisesti pelaava ihminen, ei paremmin. Eikä siinä ollut mitään ihmeellistä.
Ei olekaan ihmeellistä mitä tietokonenerot osaavat saada aikaan. Mutta sitä mitä Jumala loi he eivät kykene luomaan.
Ihminen on osannut jo kauan luoda esim. parfyymit, mutta juhannusruusun tai kielon tuoksu, koivuvastan ja savin tuoksu joka on lähtöisin luomu-kokosta, saako sen tietokoneella mukailtua ?
Jos ihminen haluaa käyttää kone-älyn tuottamaa tekstiä, niin sopii minulle. Sen erottaa 'oman pään aikaansannoksesta', ja luen mieluummin sitä.
Nyt luen, muuten en kokskaan aiemmin ole lukenutkaan, Päivi Lipposen jännitysromaania. Kyllä hän osaa kirjotta, ja onhan oppiarvojakin mistä ammentaa.
Lappilaiskirjalija Rosa Liksom kirjoittaa
kielisistä. Oliko sen merkitys muunkielinen vai vieraskielinen, en muista.
Olkaamme omankielisiä.