Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XI  (Luettu 3793 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21877
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #75 : 19.02.24 - klo:18:09 »
pala mukulaselleriä
 laakerinlehti
kuivattua lipstikkaa
mustapippuria
meiramia
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
2rkl sinappia

Paastonajan tarkoitus on ymmärtääkseni luopua hienostuneesta herkuttelusta ja pyrkiä yksinkertaisuuteen. Eikö pelkkä kohtuullinen suolaus riittäisi?

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1544
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #76 : 19.02.24 - klo:18:51 »
Tässä sitä oikian perusduunarin murkinaa. Ei rupia kesken töitä heikottamahan, kun jättää rehut jänöjusseille. :icon_lol:
https://youtu.be/ug9O_753Gfw?si=YuPSA5OarWWysFLm
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33510
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #77 : 19.02.24 - klo:19:18 »
Onneksi meillä oli Palvarin ryynimakkaroita jääkaapissa, sillä rollakorjausreissun jälkeen tuli kiirus ja nälkä. Eipä ollut siihen heti mitään muuta valmiina.

Neljä makkaraa, herkkukurkkuja ja puolukkaa, kaurajuomaa. Niillä nälkä lähti.

Oikeastaan meillä ei nälkää juuri tunneta, syödään elääksemme.
Illaksi laitoin munakkaat joiden sisälle juustoa, kinkkua, tomaattia ja purjosilppua.

Ja taas kaurajuomaa.

Eilen keitin ison kattilallisen omena-riisipuuroa. Se on hyvää vatsalle, mutta hiukan mautonta. Muutama lusikallinen hilloa tai Xtran Vadelmakiisseliä tekee hyvää.

Leipiä ja leikkeleitä otetaan välipalaksi, sekä hedelmiä. Vitamiineja purkeista lisäksi.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33510
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #78 : 19.02.24 - klo:19:37 »
Minunkin piti ihmetellä tuota mausteiden määrää härkis-padassa. Nehän syövät toinen-toistensa maut kun noin monta vahvaa makua yhdistetään.

En koskaan käytä kuin 3 max 4 maustetta suolan lisäksi. Siihen ei lasketa esi.kermaa tai liemikuutiota.

pala mukulaselleriä
 laakerinlehti
kuivattua lipstikkaa
mustapippuria
meiramia
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
2rkl sinappia

Maustekauppias tykkää tästä reseptistä !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6259
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #79 : 19.02.24 - klo:21:34 »
Vihervasurien ruokaa! :icon_eek:

No äläs nyt. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kasvissyöjä, ja edellinenkään puheenjohtaja, presidenttiehtokas Jussi Halla-aho ei syö punaista lihaa (kalaa kyllä ja kai broileriakin). Ja olihan siellä vähemmän vasemmalta presidentiksi ehdolla kasvissyöjistä myös Harry Harkimo. Ei ruokavaliosta nykyään voi puoluekantaa päätellä! Kuten ei myöskään seksuaalisesta suuntautumisesta tai etnisestä alkuperästä.

Härkäpapua tulee toisinaan käytettyä ja sitä voisi maassa viljellä enemmänkin. Joskus pistin kokeeksi pihaa koristamaan. Ja typensitojakasvit vuoroviljelyssä kai hoitaisivat lannoitustakin. Härkäpavun lisäksi myös härkä oli aikoinaan siinä tehtävässä tärkeä.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1544
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #80 : 20.02.24 - klo:11:48 »
No äläs nyt. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on kasvissyöjä, ja edellinenkään puheenjohtaja, presidenttiehtokas Jussi Halla-aho ei syö punaista lihaa (kalaa kyllä ja kai broileriakin). Ja olihan siellä vähemmän vasemmalta presidentiksi ehdolla kasvissyöjistä myös Harry Harkimo. Ei ruokavaliosta nykyään voi puoluekantaa päätellä! Kuten ei myöskään seksuaalisesta suuntautumisesta tai etnisestä alkuperästä.

Härkäpapua tulee toisinaan käytettyä ja sitä voisi maassa viljellä enemmänkin. Joskus pistin kokeeksi pihaa koristamaan. Ja typensitojakasvit vuoroviljelyssä kai hoitaisivat lannoitustakin. Härkäpavun lisäksi myös härkä oli aikoinaan siinä tehtävässä tärkeä.
Ompas heviä! :icon_lol:
https://youtu.be/3CmmK4cc7i0?si=d1hFLuPcUM-FzvrC
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4709
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #81 : 20.02.24 - klo:15:09 »
Härkäpapua tulee toisinaan käytettyä ja sitä voisi maassa viljellä enemmänkin. Joskus pistin kokeeksi pihaa koristamaan.
Härkäpapu sopii erinomaisesti pieneenkin puutarhaan. :)

Härkäpapu sisältää runsaasti kasviproteiinia ja kuitua, jonka riittävä saanti edistää suoliston hyvinvointia. Kuidut ovat hyödyllisten suolistomikrobien ravintoa. Kuitupitoinen ruoka ehkäisee ummetusta ja sillä on merkitystä myös suolistosyövän ehkäisyssä.

Härkäpavuissa on paljon B-vitamiineihin kuuluvaa folaattia, jota moni suomalainen tarvitsee ruokavalioonsa lisää. Folaatin lisäksi härkäpavuista saa monia muitakin vitamiineja, kivennäisaineita ja terveydelle hyödyllisiä polyfenoleita, jotka toimivat elimistössä muun muassa antioksidantteina eli kehon sisäisenä puolustusjärjestelmänä. Härkäpapu on myös hyödyksi sydämen terveydelle, sillä niiden säännöllinen käyttö pienentää sydänsairauksien riskiin vaikuttavaa veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Kun syöt härkäpapua, teet myös palveluksen ilmastolle ja ympäristölle.

Härkäpavun elintarvikekäyttö onkin voimakkaassa kasvussa. Tuoreen ja kuivatun härkäpavun lisäksi tarjolla on monenlaisia härkäpapuvalmisteita. :)

Gluteenittomat Voima-Papu Tuotteet https://karviaistentila.fi/tuotteet/

Herkkä snacks tofun kaltainen härkäpavusta  https://herkkasnacks.fi/blogs/tofunkaltainen/tofunkaltainen-naturel

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21877
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #82 : 20.02.24 - klo:17:34 »
Tofun kaltainen härkäpavusta.

Pavuistahan tofu tehdäänkin, soijapavuista (Glycine max) vain. Härkäpapu (Vicia faba) tosin ei ole papu vaan virna.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6259
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #83 : 20.02.24 - klo:18:42 »
Härkäpapu (Vicia faba) tosin ei ole papu vaan virna.

Minulla on vuonna 1908 painettu opus nimeltä Säästötaloudellinen keittokirja. Sen resepteissä joissakin mainitaan virnat. Olen miettinyt, ovatko ne ehkä härkäpapuja?

Kirjan on kirjoittanut tanskalainen lääkäri Mikkel Hindhede, ja jonkin verran juttua hänestä löytyy nettiä kaivelemalla, tosin suomeksi ei juurikaan. (Nyt huomaan, että hän olikin ihan ihmislääkäri eikä eläinlääkäri, kuten olen aiemmin luullut.) Näköjään ajatuksensa lihansyönnin tarpeettomuudesta saivat Tanskassa vastakaikua etenkin 1. maailmansodan aikoihin: https://historianet.fi/yhteiskunta/arkielama/ruokavalioasiantuntija-kuihdutti-tanskan-lihankulutuksen-ensimmaisen-maailmansodan-aikana

Kirjassa on sekä ravinto-oppia perusteineen että reseptejä. Saisiko olla ruskeata äikäkasteketta?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.