Sotia pohdin. Ovatko ne valtaamispyrkimylsiä , vallankäytön tarpeisiin. Sotilaiden sotia, vähä-osaisten kärsimykseksi ja kurjuudeksi.
Sotilailla, ainakin demokratioissa, on aina maallinen esivalta, joka tekee lait. Eivät näiden maiden sotilaat tarvitse ihmisten kurjistamista omaksi hyödykseen. Arabivaltioista ja ex-kommunistivaltioista saatan olla eri mieltä.
Ymmärsin Riitta-mummin lauseen ehkä vähän toisin: Ei niin, että sotilaat sotisivat oikein tarkoituksella vähäosaisille kärsimystä tuottaakseen, vaan niin, että sitä vähäosaislle sodista koituu joka tapauksessa. Sodat ovat vähäosaisille kärsimykseksi, siten ymmärsin.
Se on sitten toinen juttu, mitkä valtiot ovat oikeasti demokratioita. Onhan se nähty moneen kertaan, kuinka muodollisesti demokraattisessa valtiossa sotilasjuntta kaappaa vallan. Toisaalta taas ex-kommarivaltiosta esim. Tšekin demokratia taitaa olla ihan toimivalla tolalla nykyään. (Kaikista niistä en väittäisi samaa.)
Vallanhalu sinänsä ei ole silmissäni paha asia. Kai se on enemmän sitä, että haluaa pistää asiat järjestykseen. Pitää itseään tarpeeksi fiksuna tekemään niin. En usko, että enimmät sotilasjuntatkaan ovat vallan kaapanneet itselleen etuja kähmiäkseen. Toki ihminen on heikko ja siihenkin herkästi rupeaa, kun mahdollisuus tulee. Selittää, että kun teen näin vastuullista hommaa niin kyllä siitä jokin palkkiokin kuuluu. Koskee kaikkia hallitsijoita, myös demokraattisesti valittuja.
Silti sotilaissa,
kuten muissakin ihmisissä, on myös niitä, jotka eivät pidä kaikkia ihmisiä samanarvoisina. Ja jotka ovat valmiita kollektiivisiin rangaisuksiin "niitä" kohtaan, jos yksi "niistä" vaikka heittää kivellä jeeppiämme (saati jos tappaa oman miehen viereltä). Sota kuin sota, myös siviileihin kohdistuneista julmuuksista kuullaan. Täysin jaloa ja viatonta armeijaa ei olekaan. Ja usein joukossa tyhmyys tiivistyy ja ankarat olot ja jatkuva väkivallan kohtaaminen eivät ainakaan auta.
Mutta joo. En muista olenko kertonut (muisti kai jo alkaa heiketä, kiva aasinsilta otsikkoon), että taannoin hain töitä firmasta, joka valmistaa sotateknologiaa. Ilmoituksesta sain käsityksen, että vain Suomelle, mikä olisikin ollut minulle ok. Pääsin haastatteluun, selvisin jostakin alkutestistä, ja kaikki meni hyvin kunnes sitten pistivät näkyviin kartan, minne kaikkialle sitä vievät (ihan laillisesti eli valtiomme suostumuksella). No ehkä vähän naamani venähti ja sanoin että pitää miettiä, siellä kun oli erinäisiä valtioita, jotka herkästi määräävät armeijansa kääntämään pyssyt omia kansalaisiaan vastaan, tai joilla on jokin rajakonflikti naapurin kanssa. En suoraan kieltäynyt, mutta kun haastattelun jälkeen ottivat yhteyttä niin sanoivat, että sen verran epäilevältä näytin, että jätetään tämä rekry nyt tähän. Suhtautuivat kyllä ymmärtävästi siihen, että asia voi olla ongelma, ja minä taas arvostan että olivat suoria.
Näin taas juttu harhautuu aiheestaan...
Tätini mies kuoli joitakin päiviä sitten. Ei tullut yllätyksenä (eikä kovin nuorena). Adressiin sopivaa tekstiä ja kuvaa tässä illan hain, taisin löytää. Äidilleni soitin ja kysyin, haluaako hän nimensä siihen mukaan (on siis isäni sisko tuo täti), ja vaihdettiin samalla muutkin kuulumiset. Tai me mitä vaihdettu, vaan hänen kuulumisensa kuuntelin. Äidistäni on tullut vanhuuttaan puhelias ja juttu poukkoilee pitkiä lenkuroita.