Yhteysnopeus saattaa parantua havaittavasti, jos modeemiin liittää gsm/3g-lisäantennin. Joissakin modeemeissa on liitäntä lisäantennia varten. Jos antenniliitäntää ei ole, on saatavana ns. induktiivinen antennisovitin. Myös modeemin uusiminen voi joissakin tapauksissa auttaa. Vanhemmat modeemit eivät käytä uusinta kantavuudeltaan parempaa 900 megahertsin taajuusaluetta, jonka avulla on saatu parannetuksi haja-asutusalueiden peittoa. Jos on käyttänyt langatonta laajakaistaa jo pidemmän aikaa, kannattaa välillä tarkistaa operaattorin kuuluvuuskartoista, onko oma käyttöpaikka jo UMTS900-verkon alueella.
Mökillä oli yhteysongelmia. Ratkaisin ne hankkimalla uudemman modeemin (=mokkulan), joka pystyy käyttämään myös UMTS900-verkkoa (taajuus 900 MHz) ja jossa on antenniliitäntä. Lisäksi hankin pienen lisäantennin, jossa on johtoa reilu metri. Näinkin vaatimattoman antennin vaikutus on havaittava, ja usein sen tökkääminen kiinni ratkaisee, surffataanko gsm- vain 3g-nopeudella. Tarjolla on huomattavasti tehokkaampia antenneja, jotka asennetaan kiinteästi ja jotka näyttävät televisioantennilta. Minulle on tuo pikkutikku riittänyt. Työ vaatii isompien tiedostojen (20-30 Mt) siirtämistä, ja sekin onnistuu, vaikka kestääkin. Tarvittaessa ajan Mikkelin torille kahville. Jo luistaa data joutuisasti.
Tarjolla oleviin mahdollisuuksiin voi tutustua esim. näihin juttuihin erikoistuneen verkkokaupan sivuilta:
http://www.3g-antennit.fi/Heidän verkkosivuillaan on paitsi tuotteita myös mainioita oppaita langattomaan laajakaistaan liittyvistä ongelmista, linkit niihin ovat etusivulla.
Mt