Keskustelu > Seuratupa

Käytkö jouluna hautausmaalla?

(1/3) > >>

Kalistaja:
Elisan pääsivun päivittäin vaihtuvassa gallupissa kysyttiin keskiviikkona 20. joulukuuta Käytkö jouluna hautausmaalla? Vähän ennen uutta päivää, ennen kuin gallup vaihtui seuraavaan, näkyivät Hautausmaa -kysymyksen prosentit: 78 prosenttia kyllä, 22 prosenttia ei.

  Tuo tuntui hyvältä, tässä kansassa on yhä jotain... Teemme ehkä enemmän yksityisesti kuin aiempina aikoina, ehkä emme niin instituutioita kuuntele, ehkä emme seiso tai istu hiljaa rivissä, mutta, mutta... Edesmenneet ovat yhtä lailla läsnä kuin ennen.

 Kun kynttilät palavat kumpujen yllä kivien kupeessa, mieli lähtee liikkeelle, levollisena... Toivottavasti saamme jouluksi edes hitusen lunta.

 Miten on: Käytkö jouluna hautausmaalla?

Johannes:
Tottakai käyn! Ja monella hautausmaalla käynkin, kun sukulaiset ovat eri kuntien puolella tässä 50 km säteellä, mutta osa voi jäädä eri päiville. Nyt on taas uusia muistettavia esirukouksissa, kun on toinenkin mummo odottamassa ylösnousemuksen aamua. Yksi sukulainen/perhetuttu on nyt tk:ssa viimeisiä päiviään. Hän sairastaa syöpää ja loppu voi tulla päivänä minä hyvänsä, sillä tauti on jo niin pitkällä. Tuli vain mieleen, kun tätini kuoli samalla tavalla 6 vuotta sitten, jollain mietimme, että ehtiikö nähdä joulun. Lääkärin ennustus oli, että viimeistään joulun välipäivinä, mutta täti nukkui pois 23.12.

Tuo, että suomalaiset käyvät niin paljon hautausmaalla, kertoo siitä, kuten Kalistaja sanoitkin, ettemme me niin vieraantuneita kirkosta olekaan. Aika moni uskoo näemmä, että kuoleman jälkeen on jotain. Tai epäilee ainakin. Ja täytyy huomioida, että luku voisi olla isompi, jos kaikilla olisi lähellä hautausmaa, jossa on läheisiä. Osa suomalaisista on joulun ulkomailla ja osa ei jaksa käydä hautausmaalla (vanhukset ym. tosin heistä iso osa ei ole vastaamassa kyselyynkään!) ja osa on kaukana sukunsa hautausmailta, kun työt on etelässä ja eivät hakua jouluksi kotiseudulleen. Sikäli minusta on hienoa, että suomalaisista noinkin iso osa tunnustaa, että on ihmistä suurempia voimia. Kuolemasta kun puhutaan, niin minua on aina ihmetyttänyt, että lähes kaikki haluavat kirkollisen hautaansiunauksen ja monet kirkkoon kuulumattomatkin antavat kastaa lapsensa. Siis tämä on mututuntuma perustuen siihen, että kaikki kirkosta eronneet, jotka tunnen, ovat sellaisia, että puolisoista toinen kuuluu kirkkoon ja lapset on kastettu. Veikkaisin, että todelliset ateistit ovat aika harvassa.

Elviira:
Jouluaattona aina muualle haudattujen kivelle käyn kynttilän sytyttämässä. Samalla reissulla käymme aattoillan hartaudessa vanhan ystäväni kanssa vanhassa keskiaikaisessa kivikirkossa, jossa ainoastaan silloin oikeat, aidot kynttilät tuikkivat. Reissusta on tullut perinne, jo monena vuotena olemme sinne menneet, aina ajokorttien saantivuodesta lähtien. Kotikirkkoon.

Olen hieman eri mieltä ihmisten kuoleman jälkeiseen elämään uskomisen kanssa kuin Johannes. Ei haudalla käymisestä voi vetää johtopäätöksiä ihmisten uskosta. Monet käyvät haudalla muistamassa läheistään ja kanavoivat ikäväänsä tällä tavoin, monille se on vain tapa ilman sen suurempia merkityksiä.

HeinoM:
Jotkut käyvät haudalla pelkästään tavan vuoksi ja hyvä niinkin. Itse käyn isäukon haudalla pyhäinpäivänä ja kesällä kauneimpaan aikaan. Ei se sieltä mihinkään karkaa käynpä tahi en. :wink:

Johannes:
Niin no joo voihan se olla niinkin, että haudalla käynti on vain muistelua, että millainen immeinen oli. Itselleni kuitenkin haudalla käydessä tuntuu, että poismenneet ovat jotenkin lähempänä. Saan käydä toivottamassa hyvät joulut jne.

Unohdin, että voihan se olla joillekin vain tapa muistella sitä, mitä ei enää ole. Itselleni kuitenkin poisnukkuneet ovat yhä lähellä, vain jo rajan tuolla puolen odottamassa minua ja muita. Tietysti jos ei usko mihinkään, niin mitäpä sitä sitten odottaakaan. Silloin haudalla käynti varmaan on vain sellaista muistelua. Tuli vain äkkiä mieleen ne ristit lähestulkoon jokaisessa kivessä. Ateisteille on täälläkin perustettu oma alue, mutta toistaiseksi ei ole kukaan halunnut sinne. Samoin uurnalehto (tämä ei nyt liity kirkkoon, muuten vain tuli mieleen) on yhä tyhjä, ollut jo pitkään. Joitakin uurnia tosin haudataan sukuhautoihin, jos on kauempaa pitänyt tuoda tänne haudattavaksi.  

Tuli mieleen yksi juttu, jonka yksi henkilö sanoi kirkosta eronneelle serkulleen: "noh, sinut sitten haudataan tien alle pystyyn". Vitsinä se sen heitti, mutta oli kai siinä takana vähän sitä ajatusta, että seurakunta muodostuu sekä elävistä, että kuolleista jäsenistä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta