Olin viikon kaverin mökillä ja tulipa kalasteltua. Ja vaikka olen ennenkin kalastanut, niin nyt vasta tulin kiinnittäneeksi huomiota sellaiseen seikkaan, että ahvenessa ja hauessa on jo mätiä.
Toissailtana kävin yhden hauen hakemassa; tilauksessa oli kyllä ahvenia, mutta näin kävi. Tai siis kävi, kun ei siihen ahvenille hyvin kelvanneeseen uistimeen tarttunut kuin vesikasveja niin kyllästyin ja parkkeerasin paatin ruovikon reunaan ja vaihdoin tilalle lipan, kun siellä kalat molskivat ja kun ei kuulemma hyppiva kala syö niin jos kumminkin tuollaiseen veden varaan joutunutta hyönteistä jäljittelevään jokin ottaisi. Eli oma vika kun hauki tarttui.
Mutta tätä mietin, että oliko se sama hauki, joka kävi samaan lippaan kahdesti. Nimittäin ensin tarttui joku ihan kunnon kala, pisti hanttiin niin että piti antaa siimaa jottei katkea, ja pari kertaa näin tehtyäni kala sitten pääsikin irti. Sitten toisella kerralla ihan samasta paikkaa tuli se hauki, mutta kokoisekseen antoi yllättävän vähän vastusta. Eli olinko jo 1. kerralla väsyttänyt sen? Voiko hauki tuolla tavoin haksahtaa samaan vieheeseen uudelleen?
Haukea ei Suomessa oikein arvosteta, mutta minulle on väitetty, että Ranskassa olisi toisin. Ja sitten myös että hauen pitää antaa levätä kylmässä ainakin vuorokausi ruoaksi valmistamista (tuoreesta tulee kumimaista). No varmaan kun se nostettaessa tappelee kunnolla vastaan niin on annettava levätä, vrt. joku laiska kuha. Eilen paistoin aiemmin pyydettyä ja siis vielä pidempään levännyttä haukea, ja kyllä se olikin hyvää! Ainakin kun voissa ihan kevyesti vain paistoin ja dippailin sitruunaan ja Dijon-sinappiin. Seuraavaksi keittänen kolmen hauen päistä ja selkäruodoista liemen jonka jatkojalostan kastikkeeksi em. mausteiden kera, ja persiljaa ajattelin lisätä myös, ja ehkä tilkan tänään hommaamaani haukiviiniäkin. Totesin että tuo sinappi on hauen kanssa parempaa kuin se yleisemmin käytetty piparjuuri.