Minun ohjeeni on ottaa tietty määrä vettä, johon lorautan kasvisöljyä ja suolaa, tämän annan lämmetä, että kiehahtaa. Olen varannut Pietolan karkeata talkkunaa kahvikupillisen, jonka sekoitan kiehuvaan em veteen. Sitten hyvin sekoittamisen jälkeen siirrän talkkunan sivuun liedeltä ja panen kannen päälle. Panen munakellon soittamaan 10 min kuluttua. Kun on 5 min mennyt sekoitan puuron liedellä, että se kuohahtelee ja sivuun loppuajaksi. Asettelen kaksi lautasta ja lusikat vierekkäin, ripistelen vajaan kahvikupillisen pakastemustikoita kummallekin lautaselle. Kun kello soi laitan lähes kiehuvaa talkkunapuuroa lautasille määränsä mukaan, isommalle enemmän mustikoiden päälle. Joskus on marjakiisseliä, niin sitä myös. Lautaset ruokapöydälle ja maitolasit viereen. Ja syömme.
Talkkuna irtoa helposti liotettaessa kattilasta ja lautasista. Tämä on ns kainuulainen menetelmä. Jos ei ole pakastemarjoja, niin olen lusikkaan ottanut voita/kasvislevitettä ja tämän päälle pläjäytän kuuman talkkunan.
Tiedän hienojakoisen talkkunan ja piimän tai viilin sekä sokerin yhdistelmän ja sekin on hyvää, söin sitä Lapuanjoen tangomaassa Korpelassa synnyinkodissani ja tämä eväs nautitaan kylmänä.