Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja II  (Luettu 38634 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #45 : 02.06.09 - klo:12:09 »
Pilko oikeen pieneksi. Niin pieniä tiskirättejä ei ole. Keitä maidossa, ei vettä, eikä öljyä, paitsi jos wokkia laitat.


                                  :083:  tämä ei ole vaalimainos, vaan kesäkaali joka on suussasualan ihana !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22054
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #46 : 02.06.09 - klo:12:14 »
Kaalin palat sopassani ovat ehkä olleet lionneen postimerkin oloisia. Legendaarisin kaalisoppani syntyi punakaalista. Seuraavaksi päiväksi säästynyt jämä olikin sitten sinistä. Sitä ei syöneet muut kuin minä. Maussa ei ollut mitään vikaa. (Lasten antamia nimityksiä keitoksilleni ovat limariisi ja kauramuta.)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #47 : 02.06.09 - klo:12:21 »
Haudutettu punakaali kuuluu jouluruokiini. Kaali, sipulit, hapan omena,  etikkaa, siirappia suolaa. Haudutetaan n 1,5 h. Hyvää kinkun kaveria. Säilyy kauan etikan ansiosta.
Kaali vain ei paha kyllä käy kaikkien vatsalle. Ei minullekaan aina, mutta ei väliä!

Taiat olla Pena jo päässyt kesälomille. Eräjärven läpi posottelen 4.7. Herättäjäjuhlille :088: veisaamaan.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Atanasia

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2189
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #48 : 02.06.09 - klo:12:52 »
Riitalla hyvä ohje
Lainaus
Vanhanajan maitokaali, siis kevyt kaalikeitto maitoon on helposti sulavaa ja maukasta.
Silputtu kaali, uudet porkkanat, kukkakaalia ja uutta perunaa hiukan keitetään kevytmaidossa n. 20 min. Suolaa, sokeria ja maustepikkureita muutama ja lopuksi nokare voita ken haluaa.  Ruisleipää ( ja metwustia ) siinä hellepäivän kesäkeitto.

heti rupes kuola suupielestä valumaan :023:

äiti teki tätä usein, pitää opetella itsekin
Herra armahda.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22054
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #49 : 02.06.09 - klo:13:47 »
Loma alkoi, mutta mökkikausi ei ihan kunnolla vielä. Lähetysjuhlille olen menossa ensi viikon vaihteessa. Herättäjäjuhlilla varmaan ainakin tavataan.

Lähetysjuhlien kulinaarinen kruununjalokivi on mielestäni Lapiosalmikahvio lapinkotineen, nokisine pannuineen, kampanisuineen ja suolaisine neulamuikkuineen.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #50 : 21.06.09 - klo:20:26 »
Olen tällä palstalla moitiskellut lahnaa kalana ja savulahnaa erikoisesti, ja katso nyt se alkoikin maistua. Vika ei toki ollut maussani, vaan savustajassa.

Söin Juhannusviikolla pitkästä aikaa palasen ja sehän olikin hyvää. Ja eilen aamulla lähtiessämme puoliso savusti toisen. Ja taas oli hyvää.

Selitys on se että aiemmin hän savusti kalan suomuineen. Niin oli jostain oppinut. Mutta kalan liha oli valkoista, höttöistä,  ja savunmausta joka savukalassa mielestäni pitää olla melko voimakas, vain aavistus.

Nyt hän kokeili suomustetun kalan savustamista, ja kas, siinä se. Liha on kiinteää, hieman kuivaa, sopivan suolaista ja kauniin väristä ja hyvän makuista. Kuvailen kuin Salis ja seppos viinejä !

Parempaa oli kyllä omaksi Juhannusvaraksi ostettu lohi jonka paistoin pannulla kannen alla. Hölväsin lohen kermaviilillä jossa oli suolaa, homejuustoa ja ripaus curryä.

 :041:(savustetun lahnan ja curryn värinen taputus )
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #51 : 21.06.09 - klo:20:29 »
Mitä se on se punainen hera? Laitappa Juhoma resetti!

terveisin Riitta ja Matti
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1565
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #53 : 21.06.09 - klo:21:46 »
Mörtti, mörttiläinen oletpa nokkela poimimaan esim. kansanperinteestä, jopa ruokakulttuurista linkkejä luettavaksemme. Kustaa Vilkunalta oli niin pitkälti tekstiä että luen sen toiste kokonaan. Kyllä ruokalaji nyt valkeni. Kovasti suuritöiseltä ja pitkäkestoiselta ruoanvalmistus tuntuu jos 20 l maitoa kuluu ja yli yön keitetään.
Valkian ääressä ja valjeketta lisäillen sulhoa tai isäntää vartoillaan!
Samaa makiaa hyvää saa kun panee pari litraa ternimaitoa uunivuokaan, vähän suolaa sekaan ja 175 asteisessa uunissa n.2 h. Kaneli-sokeri päälle ja punaista maitoa joukkoon.
Ei tietenkään tämä ole sama ruoka, mutta sinnepäin. En osaa kuvitella punaisen heran makua muuksi kuin makeaksi juustoksi (norjalainen kutunjuusto).
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #54 : 22.06.09 - klo:08:04 »
Kustaa Vilkunan kansatieteellinen kirjoitus Punaisesta herasta tarkemminluettuna vahvisti käsitystäni että yhtäläisyyttä löytyy Norjassa syömääni, ja tuliaisiksi ostamiini
kutunjuustoon jota oli ainakin kolmea eri vahvuutta. Se oli erikoisesti tyttäriemme herkkua. Lapsethan tunnetusti pitävät makeasta.
Vilkunan kirjoitus on mielenkiintoinen aluetietoineen(körttialueita useimmat paikkakunnat)
ja nautakarjatilastoineen.

Mörtin toinen linkki on Radio Keski-Pohjanmaan sivuille ja siellä on em. lisäksi useita reseptejä. Nykyaikaa ne ovat kylläkin, mutta paikallisväritteisiä.

nimimerkki Mörtti on kiinnostanut. Luokkatoverini Hausjärven Yhteiskoulussa oli kansanedustaja Tapani Mörttinen. Pengoin Wikipediaa, ja ymmärsinkö oikein , sana tarkoittaa haapapurua. Sehän tälle foorumin rakentajalle(puusepälle suuren Mestarin
firmassa) sopiikin.
Minun 2. työpaikkani oli rakennusliikkeen palkkalaskijana. Lasken siulle Mörtti nyt hyvät urakkapohjat!           

                               :038:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Juhoma

  • Vieras
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #55 : 22.06.09 - klo:08:27 »
[quote author=Riitta-mummi lin Kovasti suuritöiseltä ja pitkäkestoiselta ruoanvalmistus tuntuu jos 20 l maitoa kuluu ja yli yön keitetään.
Valkian ääressä ja valjeketta lisäillen sulhoa tai isäntää vartoillaan!
Samaa makiaa hyvää saa kun panee pari litraa ternimaitoa uunivuokaan, vähän suolaa sekaan ja 175 asteisessa uunissa n.2 h. Kaneli-sokeri päälle ja punaista maitoa joukkoon.
Ei tietenkään tämä ole sama ruoka, mutta sinnepäin. En osaa kuvitella punaisen heran makua muuksi kuin makeaksi juustoksi (norjalainen kutunjuusto).
[/quote]

Kyllä nyt Riitte-mummelin resepti punaisenheran keittämisestä on täysin metsässä     :icon_biggrin:
Jos haluat saada oikean reseptin , saat sen  kyllä minulta pyydettäessä.   :icon_lol:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #56 : 22.06.09 - klo:11:14 »
Eikö siis Kustaa Vilkunan kertomus juuston keittämisestä ole oikein. Myös keski-Pojanmaa-lehdessä oli resepti. 20 l maitoa kuluu ja 6-8 h keitetään. Siis näiden mukaan.

Hyvää se lienee, mutta jää minulta kyllä kokeilematta. Kiitos vain tarjouksestasi.
Ternimaitoakaan ei enää saa kuin pakastettuna. Uunijuustotkin taitavat jää haaveeksi.

Sellaista piimäjuustoa olen laittanut jossa maito saadaan heralle piimän ja kananmunan avulla. Sitten se pannaan juustokehloon valumaan. Syödään sellaisenaan tai paistetaan uunissa tai liekitetään kuten Perä-Pohjolan leipäjuusto.

Nyt syödään kohta uuttaperunaa ja savukalaa, ja sitten urakoimme autotallin rappausta
(slammausta) uusiksi. Ilma on nyt siihen hommaan sopiva. :icon_sunny:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Juhoma

  • Vieras
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #57 : 22.06.09 - klo:14:45 »
Eikö siis Kustaa Vilkunan kertomus juuston keittämisestä ole oikein. Myös keski-Pojanmaa-lehdessä oli resepti. 20 l maitoa kuluu ja 6-8 h keitetään. Siis näiden mukaan.

Se on tuo Kehitys, joka menee eteenpäin     :icon_lol:



Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #58 : 28.06.09 - klo:20:09 »
Muurinpohjaletut Riitan tapaan:

2 hengen annos.                    0,5 ltr. sinistä maitoa
                                           2 vapaan kanan munaa
                                           vajaa tl. suolaa
                                           1 rkl. sokeria
                                            1 tl. vaniljasokeria
                                             hyviä vehnäjauhoja sopivasti (ei löysä, ei sakea)
                                             2 rkl. vehnäleseitä

                                              vatkataan tässä järjestyksessä
                                              seisotetaan taikina 1 h viileässä paikassa

                                             paistetaan vähässä voissa muurikka- tai wokkipannussa taivasalla. Syödään sään salliessa ulkona kahvin, teen tai maidon kera. Sokeria tai hilloa päälle maun mukaan.  :P






             
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #59 : 01.07.09 - klo:14:33 »
Tytär ja vävy kokkasivat Kreetan matkamuisto-illallisen:    :icon_cool:

souvlakit ja kreikkalainen salaatti ja lasillinen retsinaa.

vaniljajäätelöä, halvaa ja kotimaisia mansikoita.

Paremmin he onnistuivat kuin tunnettu kruunuhakalainen italialaispizzeria eilen.
Mukkulalainen kurdimiesten kebab-pizzeria tekee paremmat pizzat. Sydänsimpukkapastat oli tyttären ja vävyn mielestä hyvät. Pikku-ukot valittivat myös sitkeitä pizzanpohjia.   
                             :037:

                               
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)