Kirjoittaja Aihe: talvisota 1939-40  (Luettu 38253 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

myyrä

  • Vieras
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #45 : 30.11.09 - klo:22:15 »
Tänä vuonna vietetään myös Rajavartiolaitoksen 90-vuotisjuhlavuotta. Tilaisuuksia on ainakin Ilomantsissa ja Lieksassa.

Muistui mieleeni eräs kohtaaminen rajavartijoiden kanssa. Olimme retkeilemässä yhden tutun lintukaverin kanssa Värtsilän Sääperinlaaksossa ja ajelimme hitaasti pitkin peltotietä. Vastaan tuli vihreä maasturi täynnä miehiä. Autosta avautui ikkuna ja rajavarija kysyi, tarvitsemmeko luvat rajavyöhykkeelle lintujen tarkkailuun? Emme sillä kertaa tarvinneet. He olivat ilmeisesti arvanneet, millä asioilla liikuimme. Mukavia ukkoja. Olivat menossa kahville ravintola Sinilintuun.

Sitä paitsi ihailen heidän hienoja, sammaleenvihreitä univormuja, jotka ei näytä "liian" sotilaallisilta. :icon_wink:

Poissa llwyd

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 766
    • http://stockholmslender.blogspot.com/
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #46 : 30.11.09 - klo:22:25 »
Useimmat sodat ovat jotakuinkin mielettömiä, mutta joskus tulee eteen sellaisia, jossa panokset ovat reaalisia muutenkin kuin aseiden piipussa. Suomi oli vuonna 1939 nopeasti pohjoismaistuva kansalaisyhteiskunta ja Stalinin Neuvostoliitto kauhistuttava terrorivaltio, jossa likvidoitiin kokonaisia ihmisluokkia kuin karjaa. Tai kärpäsiä. Tämä on yksinkertaisesti tosiseikka. Virossa oli vuonna 1939 noin miljoona asukasta, tällä hetkellä Virossa on vuoden 1939 asukkaita ja heidän jälkeläisiään noin miljoona. Suomessa oli vuonna 1939 noin 3,5 miljoonaa asukasta (ja helpommat yhteydet paeta länteen). Jos meidät olisi miehitetty ja stalinisoitu, mikä oli aika lailla se ainoa reaalinen vaihtoehto tapahtuneelle niin meiltä puuttuisi tällä hetkellä noin 2 miljoonaa ihmistä. Omat vanhempani tapasivat 40-luvun lopulla Karhunmäen kristillisessä kansanopistossa - joka olisi Stalinin Suomessa ollut lähinnä savuava raunio, eli minua ei olisi olemassa ilman Suomen silloisen armeijan ja poliittisen johdon taitavuutta ja lujuutta. Todennäköisesti tämä pätee hyvin moneen kirjoittajaan täällä.
Opeta tälläisena luoksesi tulemaan

myyrä

  • Vieras
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #47 : 01.12.09 - klo:08:34 »
Minulle tämän itsenäisen Suomen heimon taistelu vuosisatojen ajan milloin Ruotsin, milloin Venäjän kuninkaan tai tsaarin alaisuudessa sai vihdoin ansaitsemansa kunnian pitäessään uhreja kaihtamatta , sisulla ja Jumalan suojeluksessa synnyinmaamme lähes koskemattomana.
Minusta nämä tuhatvuotiset metsät antimineen, kalavedet, kodit, kaupungit jotka tämä sisupussi kansa on aikojen kuluessa omistanut ja rakentanut olivat totisesti verisenkin puolustustaistelun arvoiset.
Se että vihollinen viekkaudella ja valheella vielä sodan aloitti on häpeöksi Neuvostoliitolle, ei venäläisille.

Suomalainen sotilas ja sodan uhrit ansaitsevat kunnian ja kiitoksen.


Tuohon litaniaan täytyy ehdottomasti lisätä Novgorod, jonka kanssa Ruotsi soti vaikka kuinka kauan. Karjalaiset joutuivat niissäkin sodissa tietysti kärsimään niin kuin kaikissa muissakin. Venäjän Iivana Julma sitten voitti Novgorodin viimeisen ruhtinaan, kuka lieneekin ollut.

Muinoin täällä tappelivat mm. karjalaiset, hämäläiset ja lappalaiset keskenään. Savolaiset on karjalaisten ja hämäläisten jälkeläisiä. Ei täällä mitään tuhatvuotista onnen valtakuntaa ole ikinä ollut.

No, talvisota kai yhdisti sen minkä luokkasota oli repinyt.

Poissa jude

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 576
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #48 : 01.12.09 - klo:09:38 »
Minusta tällaisia huutelevat pitäisi laittaa lisäverolle. Olisi fiksumpaa miettiä mitä sanoo kuin mokata pahasti.

Minusta tällaisia huutelevat voisi myös laittaa lisäverolle. Aivojen käyttö on nimittäin sallittua. Tajuat ehkä itsekin, että eron voi tehdä niiden välille, jotka elämäntavoillaan aiheuttavat tilanteensa, ja niiden, joilla nyt sitten on vaikka todettu sairaus. Kun lääketiede kehittyy, diagnoosien tekeminen helpottuu. Olen pahoillani sinun tilanteestasi, seppos, enkä tarkoittanut loukata sinua.

Ylipainovero ei tietenkään yksin auta mitään. Muitakin veroja keräämällä/nostamalla hankittaisiin valtiolle rahaa, jolla terveyskasvatusta kouluissa ja yleisesti lisättäisiin. Samoin rasvaisten ruoka-aineiden ja makeisten hinta tulisi nostaa pilviin. Kun kerran on niin että köyhän ei kannata syödä terveellisesti, siitä tulee nimenomaan tehdä kannattavaa.

Kannatan kokonaisvaltaista elämänmallin uudistusta tässä maassa: vähemmän työntekoa -> vähemmän rahaa mutta enemmän vapaa-aikaa -> enemmän aikaa laittaa kotona ruokaa, johon ei ole tehtaassa lisätty kaikenlaisia myrkkyjä -> enemmän aikaa yhteisöllisyydelle ja ystäville -> parempi elämänlaatu ja terveempi ympäristö.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #49 : 01.12.09 - klo:09:50 »
Kannatan kokonaisvaltaista elämänmallin uudistusta tässä maassa: vähemmän työntekoa -> vähemmän rahaa mutta enemmän vapaa-aikaa -> enemmän aikaa laittaa kotona ruokaa, johon ei ole tehtaassa lisätty kaikenlaisia myrkkyjä -> enemmän aikaa yhteisöllisyydelle ja ystäville -> parempi elämänlaatu ja terveempi ympäristö.

Olisi tietysti hienoa, jos verot saisi valtion maksettavaksi ja työnteon sijaan voisi viettää ikuista vapaa-aikaa. Tosiasiassa, kun suuret ikäluokat ovat menossa eläkkeelle, on työikäisten tehtävä nykyistä enemmän työtä, jotta eläkkeet ja sote-palvelut pystytään rahoittamaan ja taantuman aikana otettu velka lyhentämään. Kansantalouden menopaine kasvaa seuraavat 40 vuotta. Vasta 2040 yli 60-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on suurimmillaan. Edessä ovat kovat ajat, jotka vaativat ahkeraa ja tunnosta työntekoa ja yrittämistä. Ylitöihin työikäiset vielä 2010-luvulla joutuvat. Kansantalouden menopaine tasoittuu vasta 2050 luvun loppupuolella.
Acta, non verba.

Poissa jude

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 576
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #50 : 01.12.09 - klo:12:03 »
Olisi tietysti hienoa, jos verot saisi valtion maksettavaksi ja työnteon sijaan voisi viettää ikuista vapaa-aikaa.

Päinvastoin. Jos ihmiset tekisivät yksilöinä vähemmän töitä, työtä riittäisi useammille yksilöille. Työttömyys vähenisi ja työttömyyskorvausten ja työttömyyden seurausten (syrjäytyminen, sairaudet, alkoholismi, lasten pahoinvointi jne.) hoidon vaatimat rahasummat pienenisivät. Kun ihmiset eivät polttaisi itseään loppuun työelämässä, tarvittaisiin vähemmän rahaa mielenterveyden ja psykosomaattisten sairauksien hoitoon. Kun useampi ihminen tekisi töitä, valtio saisi enemmän verotuloja. Olisi enemmän rahaa tehdä hyödyllisiä asioita. Tietenkin mielenterveyspalvelut ja muut luettelemani ovat tärkeitä, ja niiden tärkeyden puolesta pitäisi puhua paljon enemmän. Mutta eikö kannattaisi pyrkiä ehkäisemään näitä ongelmia jo ennalta käsin, ennemmin kuin yrittää paikata oireita jälkikäteen?

Nykyisen poliittisen järjestelmän suurin ongelma on se, että poliittiset puolueet haluavat keinolla millä hyvänsä saada mahdollisimman paljon valtaa itselleen. Tämän vuoksi niillä ei ole liiemmin varaa pitkäkestoisiin, vaalikauden yli jatkuviin suunnitelmiin: on paljon helpompi näyttää lyhyen aikavälin tuloksia kansalle kuin yrittää vakuutella että "kyllä tulokset näkyvät kymmenen vuoden päästä; veromiljardinne ovat ihan hyvässä käytössä."

Poissa saarushka

  • Kuulee veisuun Pirtistä
  • Viestejä: 36
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #51 : 01.12.09 - klo:14:42 »
Eivät suomalaiset piruuttaan sotineet. Neuvostoliitto aloitti sodan. Vaihtoehtona olisi ollut nostaa kädet pystyyn, jonka seurauksena olisi ollut kommunismia vastustavien liikkeiden johtajien ja jäsenten kymmeniintuhansiin henkilöihin kohdistuva lahtaaminen ja 45 vuotta orjuutta neuvostososialismissa. Stalin ei kysynyt, onko sota huono ratkaisumalli. Hän pani joukot liikkelle, koska Molotov ja von Ribbentrop olivat sopineet Euroopan jakamisesta. Suomi kuului Neuvostoliiton etupiiriin. Mikään tahoa ei Suomea auttanut vaikka apua pyydettiin Ranskalta, Englannilta ja Yhdysvalloilta. Saimme aivan itse ottaa turpaamme ilman länsivaltioiden apua. Se, että suomalaiset panivat hanttiin, pelasti isänmaan. Sen suurempaa lahjaa ei voi antaa uusille suomalaisille sukupolville.
No ohan se tok niinnii. Suomen neuvostotasavaltahan tästä maasta olisi erittäin todennäköisesti ilman hanttiinpanemista tullut, eikä siinä mitään hyvää olisi ollut, en minä sillä. Aika hiljattain tuli televisiosta virolaisen Imbi Pajun dokumentti "Torjutut muistot", joka kertoi neuvostojärjestelmän naisiin kohdistamasta terrorista 1940- ja 1950-lukujen Virossa. Järkyttävää katsottavaahan se oli - ei sellaista kukaan varmasti olisi tänne toivonut (eikä taatusti kukaan toivonut Viroonkaan).

Talvisota oli vuoden 1939 tilanteessa välttämättömyys, jotta yhden maan ihmiset eivät olisi joutuneet helvetillisen järjestelmän puristuksiin. Mutta ei se mitenkään hyvä asia ollut; valittiin vain pienempi paha. Toivottavasti sellaisen valinnan eteen ei enää ikinä jouduta.

Olen kai aika naiivi ja turhan idealistinen, mutta edelleen uskon, että sotia voidaan ihan oikeasti ehkäistä ja estää. Eivät ne minusta ole mikään maailman kiertokulkuun luonnollisesti kuuluva asia. Tietysti silloin vuonna 1939 asiat olivat edenneet jo liian pitkälle - eriasteisia diktaattoreja oli Eurooppa pullollaan ja monet heistä uhkuivat revanssihenkeä tai muuten vain sotaista mieltä. Ei pienellä Suomella ollut paljon vaihtoehtoja Stalinin Neuvostoliiton edessä. Sota olisi kai voitu estää vain siten, ettei hirmuhallitsijoita olisi koskaan päästetty valtaan (tietysti Suomella oli aika vähän sanottavaa siihen), ettei olisi koskaan "tarvittu" vahvoja johtajia - oikeita führereitä tai isäaurinkoisia, ettei olisi oltu kurjissa oloissa ja epätoivoisesti etsitty pelastusta äärimmäisistä vaihtoehdoista. Eihän niitä diktatuureja ihan joka paikkaan silloin 1930-luvullakaan syntynyt.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #52 : 01.12.09 - klo:14:56 »
Päinvastoin. Jos ihmiset tekisivät yksilöinä vähemmän töitä, työtä riittäisi useammille yksilöille. Työttömyys vähenisi ja työttömyyskorvausten ja työttömyyden seurausten (syrjäytyminen, sairaudet, alkoholismi, lasten pahoinvointi jne.) hoidon vaatimat rahasummat pienenisivät. Kun ihmiset eivät polttaisi itseään loppuun työelämässä, tarvittaisiin vähemmän rahaa mielenterveyden ja psykosomaattisten sairauksien hoitoon. Kun useampi ihminen tekisi töitä, valtio saisi enemmän verotuloja. Olisi enemmän rahaa tehdä hyödyllisiä asioita. Tietenkin mielenterveyspalvelut ja muut luettelemani ovat tärkeitä, ja niiden tärkeyden puolesta pitäisi puhua paljon enemmän. Mutta eikö kannattaisi pyrkiä ehkäisemään näitä ongelmia jo ennalta käsin, ennemmin kuin yrittää paikata oireita jälkikäteen?

Muuten, vain humanisti voi noin ajatella. Tuo ei toimi tekniikassa ja sen kehityksessä vaan kaiken menestyksen edellytys on muutamat supersuorittajat. Ilman heitä katkoisimme vielä halkomme pokasahalla ja valjastaisimme hevosen reen eteen ja jäisimme odottamaan lumisadetta. Siinä odottaessa voisi lähin naapuri poiketa sumpin toivossa kertomaan viimeiset uutiset kylältä.

Asiat eivät vaan ole niin mustavalkoisia kuin ne opiskelevasta nuorisosta näyttää. Toisekseen humanistin ja tekniikkafriikin asennemaailmassa on niin valtava ero ettei se voi kohdata kuin körttifoorumilla.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa jude

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 576
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #53 : 01.12.09 - klo:15:19 »
Ilman heitä katkoisimme vielä halkomme pokasahalla ja valjastaisimme hevosen reen eteen ja jäisimme odottamaan lumisadetta. Siinä odottaessa voisi lähin naapuri poiketa sumpin toivossa kertomaan viimeiset uutiset kylältä.

Sori vain, mutta minusta tuo kuulostaa aika hyvältä.

Toisekseen humanistin ja tekniikkafriikin asennemaailmassa on niin valtava ero ettei se voi kohdata kuin körttifoorumilla.

Joo, se vasta on rikkautta!

Poissa mies valaan vatsasta

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 690
    • Valokuvia
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #54 : 01.12.09 - klo:15:27 »
Muuten, vain humanisti voi noin ajatella. Tuo ei toimi tekniikassa ja sen kehityksessä vaan kaiken menestyksen edellytys on muutamat supersuorittajat. Ilman heitä katkoisimme vielä halkomme pokasahalla ja valjastaisimme hevosen reen eteen ja jäisimme odottamaan lumisadetta. Siinä odottaessa voisi lähin naapuri poiketa sumpin toivossa kertomaan viimeiset uutiset kylältä.

Asiat eivät vaan ole niin mustavalkoisia kuin ne opiskelevasta nuorisosta näyttää. Toisekseen humanistin ja tekniikkafriikin asennemaailmassa on niin valtava ero ettei se voi kohdata kuin körttifoorumilla.

Onko tekniikka nyt kuitenkaan vastaus kaikkeen? Esko Valtaoja oli sitä mieltä, että on. Esko Valtaoja nyt on montaa muutakin mieltä monesta asiasta...

Luen lukiossa niin fysiikkaa kuin historiaa, filosofiaa, uskontoa ja muita humanistuhömppiä, kuten kaverini sanovat. ja olen todellakin vasta lukiossa, joten ei tässä vielä kovin vakavasti otettava opiskelija vielä edes olla. Kuitenkin tuossa Juden sanomassa on se pointti minusta oikein, että nyky-yhteiskunnassa monien elämä todella on helevitillistä hirvittävien työpaineiden alla. Stressi on hirveää jo lukiossa. Jos yhteiskunta ottaisi hiukan "rennommin" työn suhteen, jakaisi sitä paremmin, niin stressin määrä vähenisi. Toki tekniikan kehitys saattaisi hidastua, mutta romahtaisiko maailmamme jos saisimme paremman sateelliittipaikannus järjestelmän vasta vuonna 2050 emmekä 2030?

Ja onko se tekniikan huipputaitajien tekemä työ jotenkin uhattuna, jos muille jaetaan vähemmän töitä? Usein tekniikan huippuasiantuntijat ovat ihmisiä, jotka saavat suurta henkistä tyydytystä juuri työnsä tuloksista ja itse työstä. Eihän tässä ollut kai tarkoitus rajoittaa kenenkään osaamista tai mahdollisuuksia tehdä töitä? Korjatkaa jos olen väärässä.
John Rawlsin mukaan yhteiskunnassa on oleellista varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus toteuttaa yhteiskunnassa omia intressejään mahdollisimman suurten perusvapauksien vallitessa. Eikö esitetty tilanne jokseenkin muistuta tällaista näkemystä?
Tai sitten täällä puhuu jälleen yksi maailmaa kapeasti katsova opiskelija. Yksi lukion kurssi yhteiskuntafilosofiaa ja muutama yhteiskuntaoppi höystettynä seitsemällä historialla ei vielä anna kovin paljon näköaloja todelliseen reaalimaailmaan. Ei sen puoleen kyllä fysiikankaan lukio-opinnot, jos lasketaan jotain natrium atomien viritystilojen välisiä eroja.

Sori vain, mutta minusta tuo kuulostaa aika hyvältä.
Joo, se vasta on rikkautta!

No, ehken tietyllä idean tasolla, mutta ei ne vanhat ajat olleet kaikissa suhteissa niin hyviä, jos ehken vähän parempia.

Mutta ihan vain kysymyksenä: Miksi aina tehdään niin pirun suuri ero humanistien ja tekniikkafriikkien välillä? Nyky-yhteiskunta perustuu viestintään ja viestintäteknologian toimivuuteen, kuten saksalainen kirjallisuuden professori Dietrich Schwanitz painotti. Humanisti ei tule toimeen ilman teknologiaa ja toisinpäin. Tiedon jakaminen on olennaisessa asemassa nykytutkimuksessa. Sitäpaitsi, tekniikkafriikilta ohjelmoijalta loppuisi äkkiä rahat, jos joku ei yrittäisi pyörittää tutkimusta tukevaa yhteiskuntaa. Ja niin päin pois...

Talvisota oli vuoden 1939 tilanteessa välttämättömyys, jotta yhden maan ihmiset eivät olisi joutuneet helvetillisen järjestelmän puristuksiin. Mutta ei se mitenkään hyvä asia ollut; valittiin vain pienempi paha. Toivottavasti sellaisen valinnan eteen ei enää ikinä jouduta.

Olen kai aika naiivi ja turhan idealistinen, mutta edelleen uskon, että sotia voidaan ihan oikeasti ehkäistä ja estää. Eivät ne minusta ole mikään maailman kiertokulkuun luonnollisesti kuuluva asia. Tietysti silloin vuonna 1939 asiat olivat edenneet jo liian pitkälle - eriasteisia diktaattoreja oli Eurooppa pullollaan ja monet heistä uhkuivat revanssihenkeä tai muuten vain sotaista mieltä. Ei pienellä Suomella ollut paljon vaihtoehtoja Stalinin Neuvostoliiton edessä. Sota olisi kai voitu estää vain siten, ettei hirmuhallitsijoita olisi koskaan päästetty valtaan (tietysti Suomella oli aika vähän sanottavaa siihen), ettei olisi koskaan "tarvittu" vahvoja johtajia - oikeita führereitä tai isäaurinkoisia, ettei olisi oltu kurjissa oloissa ja epätoivoisesti etsitty pelastusta äärimmäisistä vaihtoehdoista. Eihän niitä diktatuureja ihan joka paikkaan silloin 1930-luvullakaan syntynyt.

Diktatuurien kehitys ei ollut mikään nopea ja pikkujuttu. Maailmansotiin johtaneet tapahtumat alkoivat suurvaltojen tasapainopolitiikasta ja sen romahtamisesta 1800-luvulla Napoleonin sotien jälkeen. Sitten laitettiin toteen Clausewitzilaisia sotaoppeja, Verduin ja Somme olivat diplomatiaa valtioiden välillä. Myöhemmin jatkettiin epäonnistunutta ketjua Staliningradissa, Normandiassa ja Auschwitzissa.
Isä Aurinkoinen ja Hitler ponnistivat yhteiskunnallisesta köyhyydestä, johon ei ollut kykyä puuttua. Olisiko se voinut mennä toisin, on kivaa jossittelua, joka saattaa kyllä auttaa tulevaisuudessa ehkäisemään samantyyyppisiä juttuja...

En usko tuohon itsekään: esim. Vietnam, Korea, Balkan, Kongo jne. jne...

Talvisota voitti vapauden. Mitä voitti Balkan tai Kongo? Eurooppalaisuuden hedelmiä on korjanneet muutkin kuin suomalaiset. Ja suomalaiset onn viljellyt niitä samoja hedelmiä ihan itsekin. Sodassa ei oltu sen parempia kuin muutkaan.
Pienellä palkalla paikkaansa etsimässä

Poissa saarushka

  • Kuulee veisuun Pirtistä
  • Viestejä: 36
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #55 : 01.12.09 - klo:15:59 »
esim. Vietnam, Korea, Balkan, Kongo jne. jne...

Talvisota voitti vapauden. Mitä voitti Balkan tai Kongo? Eurooppalaisuuden hedelmiä on korjanneet muutkin kuin suomalaiset. Ja suomalaiset onn viljellyt niitä samoja hedelmiä ihan itsekin. Sodassa ei oltu sen parempia kuin muutkaan.
No joo. Vedin ehkä mutkia hiukan turhan suoriksi. Ei sodilla ole mitään yhtä tiettyä syytä, tietenkään. Eikä ole olemassa mitään tiettyä patenttiratkaisua konfliktien estämiseksi. Ihmisten tyytyväisinä pitämisestä olisi luullakseni kyllä joissakin tapauksissa voinut olla iloa ja hyötyä.

Joskus taas olisi vain syytä katsoa peiliin. Ainakin meidän eurooppalaisuuden hyviä(?) hedelmiä korjaavien.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #56 : 01.12.09 - klo:16:18 »
Päinvastoin. Jos ihmiset tekisivät yksilöinä vähemmän töitä, työtä riittäisi useammille yksilöille.  Kun useampi ihminen tekisi töitä, valtio saisi enemmän verotuloja.

Kun tekee vähän töitä, saa vähän fyrkkaa. Työntekijöiden palkka on kiinni tuottavuudesta. Jos yhtä 8 tunnin työtehtävää tekee kaksi ihmistä, ei tuottavuudesta juurikaan voi puhua. Työtuntien lyhentäminen nykyisestään vaarantaisi pikemminkin kansanterveyttä kuin sitä parantaisi. 


Lainaus
Nykyisen poliittisen järjestelmän suurin ongelma on se, että poliittiset puolueet haluavat keinolla millä hyvänsä saada mahdollisimman paljon valtaa itselleen. Tämän vuoksi niillä ei ole liiemmin varaa pitkäkestoisiin, vaalikauden yli jatkuviin suunnitelmiin: on paljon helpompi näyttää lyhyen aikavälin tuloksia kansalle kuin yrittää vakuutella että "kyllä tulokset näkyvät kymmenen vuoden päästä; veromiljardinne ovat ihan hyvässä käytössä."

Onhan tuossa osa totta. Oppositiopuolueilla on ikävä tapa kysenalaistaa hyvätkin hallituksen esitykset ikäänkuin varmuuden vuoksi. Mutta, jos puhutaan ratkaisuista, niin eläkejärjestelmää suunnitellaan noin 70 vuoden perspektiivillä, eläkkeiden rahoitusta 60 vuoden perspektiivillä. Energia- ja ilmastopolitiikkaa 30 vuoden perspektiivillä.  Sosiaaliturvajärjestelmän kehittämisen perspektiivi on 20 vuotta. Yhteiskuntajärjestelmän kehitys ei ole tasaista vaikka pitkän aikavälin ratkaisuja tehdään. Esimerkiksi nykyisen finanssikriisin takia valtion akuutti talousongelma jatkuu 2020-luvulla asti nopean velkaantumisen takia. Kukaan ei finanssikriisiä pystynyt ennustamaan, mutta se muutti suunnitelman perinpohjaisesti.
Acta, non verba.

Poissa vaivainen mato

  • Ostaa kotiin viemisiksi hjuhlaoppaan
  • Viestejä: 297
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #57 : 01.12.09 - klo:17:20 »
Talavisosdassa testaiin suomalaisten taistelukunto.Viiksi Aatun seurasivat sivusta.kun pappiskanditaatin miehet ottelivat suomalaisia vastaan.
Siinä oli oppitunti molemmillemiehille. Stalin oli muusikkoja kirkkomies. Hänelläoli omat urut.

Poissa juhani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4178
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #58 : 01.12.09 - klo:19:19 »
... talvisota nosti kritiikkiä Suomen puolesta Venäjää vastaan eurooppalaisissa päivälehdissä... mutta ei tullut apua... paitsi svenskien pataljoona taisteli urhoollisena isäaurinkoisen joukkoja vastaan...
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
Vs: talvisota 1939-40
« Vastaus #59 : 01.12.09 - klo:19:50 »
Ilman heitä katkoisimme vielä halkomme pokasahalla ja valjastaisimme hevosen reen eteen ja jäisimme odottamaan lumisadetta.

Sori vain, mutta minusta tuo kuulostaa aika hyvältä.

Niin, mutta sinä että tiettävästi olekaan hevonen. Hevosen osa talvisavotoilla (joita tarvittaisiin runsaasti paitsi rakennus- ja ainespuun myös polttopuun hankintaan näiden tarpeen moninkertaistuessa) oli kurja. Polle kesti 1-3 talvea, sitten makkaratehtaalle. Jos makkaran syönti olisi raskaasti verotettua, hevosmieheltä jäisi ruhorahat saamatta ja pollesta pitäisi puristaa entistä enemmän irti. Herkkua ei olisi ajomiehenkään osa, sen paremmin kuin jätkänkään. Kun on päivän rypenyt muniaan myöten märässä lumessa, saa kiskoa melkoisen annoksen lanttua ja perunaa, että tukintyvi nousee seuraavanakin päivänä. Rasvainen liha helpottaisi, mutta kun ei... Mielialaa ehkä sentään parantaisi se, että TANEn sukupuoli ja alkutuotanto -jaoston kiinnitettyä huomiota asiaan oli työministeriö antanut määräyksen aliedustetun sukupuolen suosinnasta European Program on Gender Equality in Forestry -konferenssin viitoittaman linjan mukaisesti.

Mt