Kirjoittaja Aihe: Mitähän tämä kertoo? (vapaa-ajattelijat)  (Luettu 23719 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Johannes

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1334
Mitähän tämä kertoo? (vapaa-ajattelijat)
« Vastaus #45 : 07.01.07 - klo:21:20 »
Tuosta hautauksesta syntyi myös sikäli keskustelua, kun srk saa siihen erikseen avustusta valtiolta. Sen vuoksi se joutuu huolehtimaan hautauksesta monilla (lähes kaikilla) paikkakunnilla. Yksi pointti lisää oli vielä se, että osa ei halua tulla haudatuksi kristittyjen joukkoon. Niinpä nykyisin on omat alueensa kirkkoon kuulumattomille, "tunnuksettomat" alueet. Näin siis pakko olla joka kunnassa. Toki edelleenkään se ei kiellä hautaamasta kristitylle alueelle. Isoissa seurakunnissa on lisäksi omat hautausmaansa muslimeille ja juutalaisille ym. Näin lähinnä Helsingissä ja joissakin muissa kaupungeissa, joissa vähemmistöuskontoja on paljon.

Hautaus taitaa olla kirkkoon kuulumattomille kalliimpaa, jos haluaa kristilliset hautajaiset. Siis hautapaikka ja haudankaivu ja mahdollinen koneellinen peittäminen toki ovat kaikille samanhintaiset, mutta kaikki muu maksaakin sitten enemmän kuin jos olisi kirkon jäsen. Näin olen ymmärtänyt.

Jos vainaja on vastustanut kirkkoa ja se tulee jotenkin ilmi, niin pappi ei siunaa kirkkoon kuulumatonta vainajaa. Sitten jos ei ole mitään todisteita puolesta eikä vastaan niin tilanne on aika hankala. Käsittääkseni jokaisella papilla on oikeus kieltäytyä ko. henkilön siunaamisesta ilman perustelujakin. Jos pappi on tiukkapipoinen, niin ei tarvitse siunata kirkkoon kuulumatonta vainajaa, vaikka omaiset millaiset perustelut esittäisivät tämän kristillisyydestä. Tästä en ole kuitenkaan ihan varma, joten korjatkaa, jos on muuttunut. Käytännössä kuitenkin valta-osa kirkkoon kuulumattomista siunataan hautaan kristillisesti.

Ehtoolliselle ei saisi osallistua, jos ei ole kirkon jäsen. Tosin jäsenkirjaa ei käytännössä kysytä, mutta jos vaikka tunnettu kirkosta eronnut julkkis tai papin tuntema paikallinen tekisi näin, niin pappi saattaisi miettiä vähän aikaa ja en tiedä, mitä tekisi.

Avioliittoon vihittäessä molempien tulee kuulua kristilliseen kirkkoon ja on erikseen ehdot, mitkä kirkot käyvät. Siunauksen voi saada, vaikka vain toinen kuuluisi kirkkoon. Käytännössä ero on pieni.

Kirkkoon kuulumatonta ei voida laittaa lapsen kummiksi.

Kirkosta eronnut kuuluu siviilirekisteriin. Pienemmillä paikkakunnilla virkatodistuksen ym. haku voi hieman vaikeutua, jos lähin maistraatti on hyvin kaukana. Kirkkoherranvirasto on jokaisessa seurakunnassa. Tällä ei kuitenkaan ole käytönnön merkitystä, koska maistraatissa/kirkkoherranvirastossa tarvitsee asioida aika harvoin ao. asioissa.

Siinä on jonkin verran eroja. Ei ne isoja ole, mutta joitakin eroja siis on. Tärkein on kuitenkin omasta mielestäni periaate. Kristilliseen uskoon liittyy olennaisesti yhteisöllisyys ja antaminen. Jos on hyvin pihi, niin miettisin asiaa vähän aikaa, että mikä on kristinuskon ydin. Ja uskon, että jos verot muodostuvat esteeksi, niin Suomessa on kirkkoja vaikka millä mitalla, vaikkapa helluntailaisilla toiminta perustuu lahjoituksiin. Ja käsittääkseni luterilainenkin kirkko tukee hakemuksesta jollakin tavoin vähävaraisia seurakuntalaisia.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."