Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XII  (Luettu 18544 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34133
Kotikokki XII
« : 20.04.24 - klo:13:19 »
Tein eilen viimeisistä hirven soppalihoisrta keiton. Söimme sitä tänäänkin. Kun oli paljon luuta siitä tuli tosi maukasta ja kylmänä se oli kuin hyytelöä.

Hirvikeittoon on minulle opetettu lisäämään esim. Kaalin lehtiä, lipstikkaa, porkkanaa, vähän lanttuakin, sipulia, pippureitä ja laakerinlehtiä. Suolaa maun mukaan  ja tietysti perunat.
Valmiiseen keittoon silppuan persiljaa.

Nyt alan valmistaa Kalapullia, tähän tapaan:

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/173250/Sairaan%20hyv%C3%A4t%20kalapullat/

Minulla on 500 gr seitä ja 400 gr lohta. Olisi muutama savusilakkakin, mutta en käytä niitä, enkä tonnikalatölkkiäkään.

Jää nähtäväksi ovatko sairaan hyviä. Ilallisella maistetaan ja huomena syödään muussin kera.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6446
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #1 : 22.04.24 - klo:03:16 »
Söin jakkia. En nautaeläintä, vaan hedelmää (Aasiasta kyllä kumpikin, elelevät samoilla seuduilla). Raakana se ei maistu oikein miltään, ei ainakaan makealta eikä ainakaan säilykkeenä, jota söin. Mutta koostumus on lihamaisella tavalla karkean säikeinen, ja siksi sitä syödäänkin, kun halutaan jyystettävää kasvisruokaa. Valuttelin tölkistä liemet ja pilkoin paloja pienemmiksi, heitin pannulle öljyyn, ja kohta perään kastike, jossa oli 3 rkl soijakastiketta, 1,5 rkl tomaattisosetta ja 1 rkl sitruunamehua, 2 tl sokeria, sekä mustapippuria ja chiliä ja hienonnettua kevätsipulia. Annoin hautua puolisen tuntia ja riisin kanssa söin. Proteiinia tuossa ei juuri ole, joten sen virkaa sain hoitaa keitetty kananmuna, joka kai ainakin Indonesiassa on tavallinen annoksen kuin annoksen osa.

https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/5b7fe8c5-ff25-4251-afe2-137ec3dbfcc5. En löytänyt mitään poistettavan kovia kohtia.

Niin joo, tuota samaa soosia olen menestyksellä käyttänyt munakoisojen, sienten ja tofun kanssa. Tomaatin saatan joskus jättää vähemmälle.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34133
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #2 : 27.04.24 - klo:10:37 »
Paistan parhaillaan silakkapihvejä, keitän perunoita ja porkkanoita. Osa juureksista menee huomiseen rosolliin. Omenat, punajuuret ja suolakurkut onvalmiina myös.

Fileet ovat kovin pieniä, siksi olivatkin 'halpoja' nyt, 7,90 /kg. Ostin kilon kahteen 500 gr pussiin. Päästään ainakin hailin makuun.  :003:

Leivitin pihvit ruisjauho-vehnäjauho-sekoituksessa jossa suolaa. Kalafileiden väliin tilliä.

Kun leivitettä jäi laitoin niistä maidon kanssa kastikkeen. Matti haluaa perunan kanssa soosia. Minä osaan syödä joko kermaviilin tai voi-nokareen kanssakin.

Salaattia on ja punajuuriviipaleiat. Juomme kauramaitoa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4837
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #3 : 03.05.24 - klo:13:56 »
Tänään meillä oli tofukeittoa. :)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4837
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #4 : 03.05.24 - klo:14:05 »
Paistan parhaillaan silakkapihvejä,

Fileet ovat kovin pieniä, siksi olivatkin 'halpoja' nyt, 7,90 /kg. Ostin kilon kahteen 500 gr pussiin. Päästään ainakin hailin makuun.  :003:
Itämeren silakkakanta ei ole enää entisensä. Pieniksi ovat käyneet. Tutkijatkin ovat huolissaan.  :eusa_pray:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34133
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #5 : 03.05.24 - klo:15:04 »
Totta. niin mitättömän pieniä ovat, että toisen puolikiloisen suolaan kunhan ovat sulaneet ja niistä sitten perunan ja munamaidon ja sipulin kanssa valmista silakkalaatikon, tai sen tapaisen.

Reilun kokoista kokonaista silakkaa ei ole näkynyt, joten paistettuja silakoita ei ole voinut aikoihin laittaan.

Saimme Matin veljeltä kuhan. Sen keitän kuhakeitoksi sunnuntaina.

Tänään söimme maksaa, nopeasti paistoin hyvin ohuina viipaleina ja sipulia mukaan. Lopuksi kermaa niskaan ja mausteeksi vain suolaa ja valkopippuria,

Olin unohtanut kolme suippopaprikaa muutamaksi päiväksi jääkaappiin. Tein niistä sipulin, sokerin, etikan, öljyn ja suolan kanssa keittänen pikkelsin. On vahva maku !
Sopii liharuoan kera.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4837
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #6 : 03.05.24 - klo:23:12 »
Totta. niin mitättömän pieniä ovat, että toisen puolikiloisen suolaan kunhan ovat sulaneet ja niistä sitten perunan ja munamaidon ja sipulin kanssa valmista silakkalaatikon, tai sen tapaisen.

Reilun kokoista kokonaista silakkaa ei ole näkynyt, joten paistettuja silakoita ei ole voinut aikoihin laittaan.
Silakoiden määrä Itämerellä on vähentynyt 90-luvulta asti. Ilmiö on saanut osan tutkijoista huolestumaan: paitsi, että silakkakannat ovat heikentyneet, myös silakan koko on pienentynyt.

Yle MOT selvitti, miten silakka voi. Lue koko juttu täältä  https://yle.fi/a/74-20063596

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4837
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #7 : 08.05.24 - klo:17:41 »
Tänään meillä oli lounaaksi soijapataa perunoiden kanssa. :)

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 8542
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #8 : 08.05.24 - klo:19:23 »
Tänään meillä oli lounaaksi soijapataa perunoiden kanssa. :)

Tosta taas en ymmärtänyt puolikasta sanaa.
Bon apetit , kuitenkin.

Miksiköhän kalastajilla se suurin kala on se joka just pääsi pakoon.
Kaikki valta tekoälylle!

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22335
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #9 : 08.05.24 - klo:23:17 »
Tänään meillä oli lounaaksi soijapataa perunoiden kanssa. :)

Sama tanskaksi: I dag fik vi sojagryderet med kartofler til frokost.

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/40408/Soijapata/

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4837
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #10 : 09.05.24 - klo:13:37 »
Tänään meillä oli kasvishernekeittoa. :)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34133
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #11 : 09.05.24 - klo:13:51 »
Me söimme lounaalla täysjyväpaneroidut kalapihvit perunan, porkkanan, vihreän salaaatin, kaalisalaatin ja ruskeiden papujen kera.

Illalliseksi on sitten hernekeitto, nötkötillä.

Huomena teen ostokset lauantaiseen perhelounaaseen.  Se on kolmen kalan keitto ja jokin perinteinen jälkiruoka, ehkä hedelmäsalaati  tai mansikat ja vaniljakastike.

Ajattelin nuoruutemme herkkukiisseliä, paahtokiisseliä, mutta minulla ei ole enää pinnoitettua kattilaa. Se pitää sellaisessa tehdä, ja kaikki ovat pelkkää terästä nykyään meillä.
Vaniljakiisseli syntyy myös mikrossa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6446
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #12 : 10.05.24 - klo:04:11 »
^ Paahtokiisseli on kyllä hyvää. Miksei teillä ole pinnoitettua kattilaa?

Tallimestarin kiisseli, kahvikiisseli, maitokiisseli... mitä näitä nyt onkaan? Ja voipuuro! Graham-mustikkapuuro myös oli suosikkejani.

Olin laiska ja ostin illalliseksi valmiiksi paistettua kalaa. Päivällä pilkoin salaatin, johon tuli avokado, tomaatti, pätkä kurkkua, ihan vain mausteeksi vähän kevätsipulia, suolaa, rouhittua mustapippuria, oreganoa, oliiviöljyä ja sitruunamehua.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22335
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #13 : 10.05.24 - klo:07:18 »
Tallimestarin kiisseli, kahvikiisseli, maitokiisseli... mitä näitä nyt onkaan?

Moni muistaa kiisselin perinteisen nimityksen armeijan ruokalasta. Sitä en viitsi nyt julkaista. Se kuuluu siis samaan tyylilajiin kuin 'lataa ja varmista', 'piikkilankaeste' 'kuularuisku', 'hihnasta olalle' ja 'jarru'.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34133
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #14 : 10.05.24 - klo:07:31 »
Minulla oli kokonainen sarja pinnoitettu kattiloita ja pannuja Hobby Hall´sta hankittuna. Jokainen alkoi ajan päästä hilseillä. NIitä ei voinut laittaa astianpesukoneeseen. Ja nyt niitä jopa varoitellaan käyttämästä niiden pinnoitteiden aineiden takia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)