Ymmärrän, että naakka on rauhoittamaton haittalintu, mutta haudonta- ja pesimisaika on rauhoitusaikaa. Elokuussa joskus tilanne muuttuu.
Wikipedia naakasta:
Suojelu ja lainsäädäntö
Naakka oli rauhoitettu Suomessa 25 vuoden ajan, kunnes elokuusta 2018 alkaen sitä on jälleen saanut metsästää. Sitäkin ennen alueelliset ympäristökeskukset olivat myöntäneet poikkeuksia rauhoitusmääräyksistä viljelmille ja karjankasvatukselle aiheutuvien vahinkojen vähentämiseksi.
Naakka kulttuurissa
Naakkaa on pidetty kuoleman ennelintuna. Kun Naantalin birgittalaisluostarin katolta vuonna 1628 ammuttiin naakka, panos sytytti kirkon palamaan ja kirkko paloi kokonaan. Nykyään seurakunnatkin suhtautuvat myönteisesti naakkaan ja rakentavat usein niille pesäpaikkoja kirkkoihin korjausten yhteydessä.
Naakka on Varsinais-Suomen maakuntalintu ja Muhoksen kunnan nimikkolaji. Sauvon kunnan vaakunassa on naakan kuva.
Nimi
Naakan nimiä ovat olleet naakkavares (Kuusamo), variksennaakka (Sotkamo), viron vares (Kemi), Saksan vares (Paavola), Vennäinvaris (Uusikirkko) ranskalainen vares (Oulu), sinivaris (Lopella) ja Peltovares (Kemi).Historiallisia nimiä ovat olleet hakkinen, kirkkohakkinen, kaija ja kirkkokaija Lönnrot,1861).
Nyt kyllä pistää epäilyttämään tuo Naantalin tapauksen vuosiluku. Tai vuosi on varmaan oikein, mutta luostaria ei enää silloin ollut, kun oltiin jo protestantteja. Ehkä se oli joku entinen luostarikirkko.
Seurakunnatkin suhtautuvat myönteisesti moiseen haittaeläimeen, joka on kelvannut niin maakuntainnuksi, nimikkolajiksi kuin vaakunaankin.
Vaakunoissa on kaikkia komeita petoja, on karhua ja leijonaa ja kotkaa, mutta että naakkakin! Kas kun ei myyrää.
Nimistä kirk(ko)hakkinen olikin minulle tuttu, mutta kirkkokaija herätti mielenkiintoni. Siis onko kaija yleensä vain jokin tietyntyyppinen lintu, ja niitä ovat sitten ainakin papukaija ja kirkkokaija? Ja siitä etunimenä Kaija, kuten nyt luontoaiheisia etunimiä otetaan. Toisensorttisia lintuja edustaa Kerttu.