Kautta aikojen ihminen on pessyt kätensä ja kypsentänyt ruoan. Näin bakteeri vaara hupenee.
Kiinalaisessa Wuhanin kaupungin koronaviruksen lähtöpisteessä ei ole toimittu noin. Myös vuonna 2003 puhjenneen SARS-virusepidemian tiedetään saaneen alkunsa kiinalaisella torilla myydystä sivettieläimestä.
”On tiedetty jo pitkään, että Kaakkois-Aasian eläintorit ovat todellisia tautihautomoja. Me virologit olemme ennustaneet jo vuosien ajan, että seuraava viruspandemia siirtyy eläimistä ihmisiin. Emme tosin olisi halunneet olla asian suhteen oikeassa”, Tarja Sironen sanoo.
Eläintoreilla on Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa pitkät perinteet. Kyse on valtavasta kulttuurisesta ilmiöstä, liiketoiminnasta, joka on asiantuntijoiden mukaan kytköksissä salametsästykseen ja laittomaan eläinkauppaan.
Arvioiden mukaan yksin Kiinan villieläinmarkkinoiden arvo on yli 60 miljardia euroa. Wuhaninkin torilla myydään noin sataa eri eläinlajia. Osa on jo valmiiksi teurastettuja, osa teurastetaan vasta asiakkaan silmien edessä. Kyse on tuoreustakuusta.
”Virustautien leviämisen lisäksi tällainen epäeettinen ja kestämätön ruoantuotanto tuhoaa laaja-alaisesti luonnon monimuotoisuutta. Kansainvälisen yhteisön ei tulisi mitenkään hyväksyä, että miljoonat eläimet joutuvat kokemaan näin epäeettistä kohtelua, kuin mitä Kaakkois-Aasian eläintoreilla tapahtuu”, sanoo biodiversiteettikeskuksen johtaja Petri Ahlroth Suomen ympäristökeskuksesta.
Eläimistä tulee tautiruuhka
Takavuosina isoja virusepidemioita saattoi tulla ehkä kerran vuosikymmenessä – nyt vuodessa voi olla useitakin tautiaaltoja.
Tutkimusten mukaan virusepidemioiden puhkeamisten taustalla on ihmisten toiminta, joka sekoittaa ja tuhoaa luonnon ekosysteemejä. Asiantuntijoiden mukaan juuri tästä syystä johtuen uusien tautien määrä on nelinkertaistunut kuluneen puolen vuosisadan aikana.
University College London (UCL) tutkimusten mukaan noin 60 prosenttia tartuntataudeista, jotka ovat levinneet ihmisiin, ovat lähtöisin eläimistä.
”Ihmishenkiä vaativat virustaudit ovat pohjimmiltaan seurausta ihmiskunnan tuhoisasta luontosuhteesta. Viruspandemiat ovat kytköksissä aikamme toiseen suureen globaaliin kriisiin eli kuudenteen sukupuuttoaaltoon. Kun villieläinten luontaisia elinympäristöjä hävitetään kiihtyvällä vauhdilla, hupenevat eläinkannat jäävät puristukseen yhä pienemmille alueille ja ovat läheisemmässä kontaktissa ihmisten kanssa. Näin uudet taudit, joita ei vielä tunneta, siirtyvät ihmiseen”, Petri Ahlroth selittää.
Lähde
Mikä virus Kiinasta leviää seuraavaksi? Uhka jatkuu eläintorien tautihautomoissa
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/mika-virus-kiinasta-leviaa-seuraavaksi-uhka-jatkuu-elaintorien-tautihautomoissa/