Kirjoittaja Aihe: Politiikkaa aina vaan  (Luettu 36837 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa karjalaisenkyösti

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5163
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #30 : 06.06.17 - klo:14:06 »
Kovia ne on kieroilemaan tuolla hallituksessa.

Enste sanottiin sitä ja tätä ja nyt kaikki ne lupaukset on rikottu.
.
.
.
Tää viimeinen hallintorekisteri.

Poliitikkojen toimia pitää arvioida ja tarpeen mukaan myös tuomita.

Kuitenkin on niin, että yleinen sääntö näyttäisi olevan se, että harva oikeasti tuntuu tietävän, mistä kussakin arvioimassaan ja tuomitsemassaan asiassa on kyse ja näin ollen tulevat arvioineeksi sekä tuominneeksi aidan seipään, vaikka ennemmin pitäisi ottaa selvää aidasta ja arvioida sitä. Kun aitaan tutustuu, monesti se aidan seiväskin tuntuu siihen aitaan sopivan.

Poliitikkojen eräs ongelma lienee se, että asiantuntemustasoero tavallisen äänestäjän ja politiikan tekijöiden välillä on välillä valtavan suuri. Poliitikkojen pitää pystyä perustamaan päätöksiä todellisessa maailmassa vallitseviin lainalaisuuksiin, äänestäjä liihoittelee jossain taivaanrannan tasoilla jalat kaukana tukevalta maalta.

Päättäjä joutuu joskus valitsemaan huonoista vaihtoehdoista sen vähimmän huonon, äänestäjä taasen purnaa sitä, että miksi taas tehtiin huono päätös.

Eräs tähän liittyvä seikka myös jää monesti huomioimatta ja se on se, että päättäjät ovat vähintäänkin yhtä raadollisia, kuin äänestäjätkin. Poliitikot vaan joutuvat tsemppaamaan enemmän tuon moraalin suhteen, kuin tavallinen äänestäjä, joka voi päästää suustaan mitä tahansa soopaa ja tehdä monia sellaisia asioita, joita poliitikko ei voi tehdä. Äänestäjä ei joudu tekosistaan kiinni niin helposti, kuin poliitikko, jolla tuo moraalin rima on äänestäjää paljon korkeammalla.

Viisveisaajalta kysyisin, että mikä tuossa hallintarekisteriasiassa sinua eniten on pänninyt ja miten se olisi sinun mielestäsi pitänyt hoitaa?
Mielellään jos muutamalla sanalla vielä valoittaisit minulle ja meille muille mistä tuossa hallintarekisteriasiassa on kyse?
Minulle tuli tunne, että sinä et ehkä siitä juuri muuta tiedä, kuin tuon nimen "hallintarekisteri", vaan olen hyvinkin erehtynyt.

Demokratian ongelma on se, että keskimääräisellä äänestäjällä on valtava asiantuntemusvaje.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16857
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #31 : 06.06.17 - klo:17:50 »

Demokratian ongelma on se, että keskimääräisellä äänestäjällä on valtava asiantuntemusvaje.

Viitaten lauseeseesi kysyn mielipidettäsi kansanäänestyksestä
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa karjalaisenkyösti

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5163
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #32 : 07.06.17 - klo:07:29 »
Viitaten lauseeseesi kysyn mielipidettäsi kansanäänestyksestä


Ajatelkaamme meitä äänestäjiä päätöksen tekijänä, yhtenä suurena kokonaisuutena, joka me kansanäänestystilanteessa olemme.
Kansanäänestyksessä kansalta kysytään jotain ja kansa antaa kysymykseen vastauksen.
Ongelmana tässä on se, että kansa ei oikesti monestikaan omaa riittävää tietoa, jotta se voisi päättää. Äänestetään enemmän tunnepohjalla.
Eli lyhyesti: kansa ei oikeasti tiedä eikä oikeasti kykenisi mitään oikaa vastausta antamaan, muutoin kuin vahingossa. (tämä on pieni kärjistys)

Tilannehan on se, että poliitikon ihmisluonto on yhtä raadollinen, kuin tavallisenkin kansan luonto.
Jos olisi mahdollista, niin joku yksittäinen poliitikko tai ryhmä poliitikkoja tilaisuuden tullen muodostaisi diktatuurin, jossa valta olisi mahdollisimman pienellä ihmismäärällä.
Ihmisluonnon tuntien tällöin olisi vaara siihen, että yhteiskuntaan tulisi kaikenlaisia ei-toivottuja lieveilmiöitä.

Ilmeisesti on niin, että demokratia nykyoloissa on parempi vaihtoehto, kuin diktatuuri.
Tästä johtuen on parempi, että on olemassa äänestysmahdollisuus ja kansan pitää antaa osallistua päätöksentekoon,
vaikka kansalla ei siihen monestikaan ole minkäänlaista tietopohjaa.
Se, että onko kansanäänestys hyvä asia, en osaa vastata.
Normaaleissa vaaleissa äänestetään kuitenkin henkilöitä, jotka ovat enemmän tai vähemmän vastuullisia päättäjiä.
Kansanäänestyksessä ei ole näin.

Lähes arpomalla tehdyt päätökset lienee kuitenkin parempi vaihtoehto kuin diktatuuri, koska on mahdollista,
että diktaattori sattuisi olemaan henkisesti häiriintynyt, olisi häntä vaikea vaihtaa.

Miten usein kansanäänestyksiä pitäisi järjestää ja mistä asioista, siihen en osaa vastata.
Luultavasti ei kovin usein.
Jos olisi kaksi vaihtoehtoa: diktatuuri tai kansanäänestys, valitsisin jälkimmäisen.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #33 : 07.06.17 - klo:11:57 »
Enpä usko välttämättä poliitikkojenkaan asiantuntemukseen.

Kansanedustajiksi valitaan jonkin verran myös ihan tavallisia kansalaisia, jotka eivät pitkään ole missään puolueessa pyörineet, ja asiantuntemus on sen mukaista.

Sitten asiantuntemusta rajaavat omat henkilökohtaiset kuplat, eli se että ihmiset - ketkä vain ihmiset - tykkäävät pyöriä samanhenkisten, samanlaisessa elämäntilanteessa elävien kanssa. Opiskeluaikana jo verkostoidutaan oman alan ihmisten kanssa jne. Siitä syntyy se harhakuva, että kaikkien elämä on samanlaista kuin oma elämä. Tästä kun päättäjiksi valikoituu niitä, joilla menee hyvin, niin heillä se käsitys että kaikilla menee hyvin, turhaa valitatte. Ja sitten niitä, jotka kuvittelevat että se hyvin meneminen on omaa ansiota vain. Asiantuntemus ihmisten mitä moninaisimmista tilanteista puuttuu poliitikolta ihan siinä kuin se puuttuu keneltä tahansa muultakin. Vaarallista vain on, jos poliitikko (asemansa ja osoittamansa menestyksen takia) kuvittelee olevansa tässäkin asiantuntija, eikä tule kysyneeksi ehkä viisaammiltaan.

Puoluekoneistojen toimintatavat voivat myös estää asiantuntemuksen hyödyntämistä ja nostaa tärkeille paikoille ihmisiä, joilla ei ole tarvittavaa asiantuntemusta. Pitää palkata esim. ministerinpestillä uskollinen työmyyrä, vaikkei se juuri sen alan asioista paljon ymmärtäisi. No, onneksi ministeri ei ole kovin tärkeä, kun ministeriössä on virkamiehet hoitamassa asioita; toimiipa vain hallituksen (eli ei itsensä) äänitorvena ministeriössä.

Talouspolitiikasta ovat taloustieteen professoritkin eri mieltä keskenään, ja heitä jos keitä voi pitää asiantuntijoina. Ja kun talouspolitiikka nykyään on se keskeisin politiikan osa-alue, niin voi kysyä, voiko siitä edes kunnon asiantuntijuutta olla olemassa. No ehkä asiantuntijuutta on jo se, että tuntee erilaisia näkemyksiä aiheesta ja tajuaa ettei mikään ole välttämättä se ehdottomasti oikea. Sillä vain ei politiikassa pitkälle pötkitä, katsotaan että tuo ei osaa sanoa juuta eikä jaata. Äänestäjätkin houkutellaan räväkällä räyhäämisellä eikä millään jahkailu-jossittelulla.

Ja sitten politiikan asiat ovat myös mielipidekysymyksiä. Arvot siellä viime kädessä on takana, eikä kukaan asiantuntija voi sanoa, millaisessa yhteiskunnassa olisi parasta haluta elää.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #34 : 08.06.17 - klo:12:23 »
Oikein kirjoitit tossa yläpuolella Öppis, tossa lopussa mainitsit että loppupelissä arvot on kyseessä jos saa äänestää vaan vapaasti. Yhteiskuntaa ja yhteisöähän sitä haluaisi muuttaa.

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #35 : 08.06.17 - klo:22:44 »
Mielestäni politiikassa tarvitaan useamman tason ammattitaitoa - vähän samaan tapaan kuin meikäläisen hommissa tekniikan journalistina: pitää hallita erikoisala ja sen lisäksi se journalismi, jota esim. Tampereella opetetaan.

Poliitikko tarvitsee kolmenlaista ammattitaitoa:

Jonkin erikoisalan tuntemus (esim. koulutus, sosiaalipolitiikka, teollisuus, yrittäjyys, ympäristökysymykset, kansainvälinen politiikka jne.). Tarpeen eduskuntaryhmän työskentelyssä, valiokuntatyössä ym.

Yleispoliittinen asiantuntemus. Pitää ymmärtää kaikista esille tulevista aiheista yleispiirteet, keskeiset kysymyksenasettelut, linjaerot jne. Lisäksi pitää tietää, mistä löytää erikoisasiantuntemusta, mitkä virkakoneiston osat asiaan liittyvät jne.

Politiikan ammattitaito. Tietää, miten asioita ajetaan, osaa neuvotella, hakea yhteistä pohjaa. Osaa myös viestiä asioista kansalaisille ja sovittaa viestinsä eri tilanteisiin - torilla, A-studiossa ja puolueen piirikokouksessa tarvitaan erilaista esiintymistä.

Mt

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #36 : 09.06.17 - klo:00:27 »
^Toivoisin, että puolueissa olisi lisäksi tilaa muillekin kuin poliitikoille. Vaikkapa töksähtelevästi viestivälle kyseenalaistajalle, jolta puuttuu käytännöllinen ja strateginen järki  :icon_biggrin:

Mutta joo, kyllä minäkin päättäjäksi mieluummin äänestän tyyppiä, jolla on tuollaisia luonnostelemiasi ominaisuuksia. Tuollainen politiikan ammattitaito on tärkeämpää kuin se, että on kaikista asioista kanssani samaa mieltä, mutta ei osaa saada aikaan mitään.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #37 : 10.06.17 - klo:09:06 »
Kohta sen sitten näkee, mitä Perussuomalaiset valitsevat. Tuleeko SOH-hallitus  :018:, vaiko SOT (vai muutetaanko toisen kotimaisen kunniaksi muotoon OST)? Jos SOT, sitä voisi kätevästi täydentää kristillisdemokraateilla, jolloin saataisiin nimeksi nätisti SOTE  :003:
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16857
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #38 : 10.06.17 - klo:09:42 »
Ahtisaari otti jyrkän kannan Ilta-Sanomien haastattelussa kansanäänestyksiä vastaan ja arvaten se mielltt minua

Tässä IS:n julkaisema pätkä

Presidentti Martti Ahtisaari kertoo 80-vuotishaastattelussaan Ilta-Sanomissa, ettei hänen presidenttikaudellaan vuosina 1994-2000 edes harkittu Suomen Nato-jäsenyyttä.
Syy Nato-hiljaisuuteen oli tuolloin se, että EU-jäsenyyden ja rahaliiton markkinoimisessa oli tuolloin haastetta tarpeeksi.

Martti Ahtisaarta haastellut Lasse Lehtinen muistutti, kuinka pari vuotta sitten Ahtisaari paljasti Ylen Ykkösaamussa, että mikäli Suomen kansa olisi aikoinaan hylännyt EU-jäsenyyden, hän olisi eronnut presidentin virastaan.

Ahtisaari tunnustaa yllättyneensä, että kansanäänestys meni niin täpärälle.

– Kansanäänestys ei ole toimiva järjestelmä, ei Sveitsissäkään, ne pitäisi lailla kieltää. Niitä hyväksi käyttäen poliitikot vain väistävät vastuutaan, Ahtisaari sanoo.

Tänään, ja jo vuosia, Ahtisaari on puhunut kuuluvasti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

– Minusta Suomen tulee kuulua kaikkiin niihin järjestöihin, joihin läntiset demokratiat kuuluvat. Sillä ei ole mitään Venäjän uhan kanssa tekemistä enkä minä sen takia ole argumentoinut, että Natoon pitää liittyä, Ahtisaari selittää.

Lue Martti Ahtisaaren koko haastattelu viikonlopun Ilta-Sanomista.

Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Rajan poika

  • kyselevällä mielellä
  • Viestejä: 504
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #39 : 11.06.17 - klo:08:27 »


Lue Martti Ahtisaaren koko haastattelu viikonlopun Ilta-Sanomista.

Mainos mainoksena, mutta IS, Lasse Lehtinen ja Martti Ahtisaari ovat kyllä sen luokan yhdistelmä, ettei kauheita vaikeuksia tule lukemisesta pidättäytymisessä.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16857
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #40 : 11.06.17 - klo:10:48 »
Mainos mainoksena, mutta IS, Lasse Lehtinen ja Martti Ahtisaari ovat kyllä sen luokan yhdistelmä, ettei kauheita vaikeuksia tule lukemisesta pidättäytymisessä.

Polittiikka on siitä jalo laji, että siinä voidaan olla täysin erimieltä, eikä silti tarvitse riidellä.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21983
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #41 : 11.06.17 - klo:16:26 »
Toisaalta voidaan riidellä vaikka oltaisiin samaa mieltä.  :003:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #42 : 11.06.17 - klo:17:12 »
Yhdessä voimme nyt jäädä arvailemaan hajoaako hallitus, tuleeko uudet vaalit, muuttuuko EU-politiikka ja saado PerusS valittua presidenttiehdokkaan.

Kokoustekniikka Jyväskylässä oli karata Toimi Kankaanniemen nuijakädestä kun porukka pääsi ääneen.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #43 : 12.06.17 - klo:09:52 »
Vanhojen polittisten puolueiden lepsuilu kostautuu ja vastaliike on ylireagointi toiseen suuntaan, ainakin mielipidetasolla.
Olen tainnut joskus asiasta kirjoittaaki, kun Kankaanniemi ministerinä ollessaan ehdotti että hätäapua jaettaisiin kriisipisteisiin, nousi hirveä älämölö, ettei rahaa sinne esim Afrikkaan. No pakolaiset tulivat sen verran vastaan että saapuivat itse tänne autettaviksi, kumpi lie ollut "halvempi" vaihtoehto? Siinä olisi säästynyt ainakin meno-paluu kustannukset. Apua kuitenkin tarvitaan, mutta onko kehitysmaista paras työvoima nyt liikekannalla?
« Viimeksi muokattu: 12.06.17 - klo:09:58 kirjoittanut donpate »

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Politiikkaa aina vaan
« Vastaus #44 : 12.06.17 - klo:13:18 »
Tuohon viimeiseen en tiedä muuta kuin, että lääkärit jotka ovat viimeeksi minua hoitaneet ovat venäläisiä.
 Ruokapaikat alkavat olla etnisiä. Thaimaalaiset ja muut aasialaiset sekä Lähi-idän maista tulleet pyörittävät pizzerioita tms. edullisempia paikkoja.

Romanian kerjäläiset ovat ilmestyneet katukuvaan, olen todennut kuntosalikäynneilläni.
Monen alan osaajia tiemmä maahanmuuttajissa on, mutta kielitaidottomuus on ainakin aluksi este oman alan töihin. Lääkärikunnassa on täällä Hämeessäkin monia kansallisuuksia, ilmeisesti pääkaupunkiseudulla on samoin.

Jussi Halla-aho on parhaillaan menossa Kesärantaan hallitusneuvotteluihin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)