Keskustelu > Seuratupa

Kristitty ja herääminen

(1/8) > >>

karjalaisenkyösti:
Kirjoitin tällaisen tekstin helluntalaisten suljetulle keskustelualustalle (otikko tosin oli toinen):

Ymmärtääkseni radion tullessa Suomeen sitä pidettiin syntinä. Aikojen kuluessa Ajan Hammas nakersi radion ympäriltä tuon synniksi kutsutun aineen pois. Lapsuudessani 70-luvulla radio ei enää ollut syntiä, joskus tosin sieltä tuli musiikkia, jota ei sopinut kuunnella. TV oli syntiä, meillä ei sitä ollut. Syyksi TV:n puuttumiseen oli se, että TVstä tulee niin paljon huonoa (=paheellista) ohjelmaa. Saattaa olla, että jo joskus 80-luvulla TV alkoi pikkuhiljaa vallata helluntalaiskotejakin. Nykyään taitaa olla harvinaista, että TV puuttuisi helluntalaiskodeista. Mielestäni hassua on se, että niihin aikoihin, kun TV oli syntiä, ohjelmat siellä olivat erittäin hyveellisiä, kun vertaa siellä olevia ohjelmia nykyajan ohjelmiin, jolloin TV ei enää ole syntiä.
Raamattu puhuu hengellisestä hereillä olemisesta ja nukkumisesta. Lienee olemassa erilaisia hereilläolon tasoja: voi olla puoliunta, täysunta, hereillä oloa eri vireystasoissa. Kun luen suomalaisen kristillisyyden historiaa esim. 200 vuotta sitten silloin on pidetty syntinä mm. naamiaisia ja muita sellaisia yhdessä olon muotoja, joita myöhemmin ei enää synteinä pidetty. Voisiko olla niin, että mitä enemmän mieli on herännyt ymmärtämään, että on olemassa taivas ja helvetti, kuinka lyhyt elämä on ja mitä on ikuisuus, mikä on Kristuksen sovituskuoleman ja ylösnousemuksen merkitys, sitä pienemmät asiat alkavat tuntua epäjumalilta, eli asioilta, jotka valtaavat mielen  ja vievät ajan tärkeämmiltä asioilta? Ja, mitä syvemmälle uni menee, sitä vähemmän mikään on syntiä.
Olemmeko me tietämättämme epäjumalan palvelijoita? Ehkä näin. Epäjumalahan on sellainen, joka ryöstää ajan oikean Jumalan palvelemiselta. Tietyllä tapaa voinee ajatella, että ihminen ei koskaan elämänsä aikana pääse täysin eroon epäjumalisuudestaan. Epäjumalan palvelus rehottaa, mutta oikeastaan tilanne ei mikään muu voi ollakaan syntiin langenneen olemuksemme johdosta. Vaikka epäjumalan palvelus onkin ongelma, ei se kuitenkaan ole se ensisijainen ongelma. Ensisijainen ongelma sittenkin taitaa olla se, että ihminen ei herää todelliseen tilaansa ja ryhdy pyytämään Jumalalta parannusta tilanteeseensa ja kääntymään päivittäin ja hetkittäin suurena epäjumalisuuden kehtona Kristuksen puoleen, joka vanhurskauttaa jumalattoman.
Tietysti tähän liittyy sekin puoli, josta Raamattu puhuu, eli että Jumala on luonut maailmaan paljon asioita kristittyjen nautittavaksi kiitoksen kanssa. Näin ollen kaiketikin on niin, että joku nauttii kiitollisena jostain asiasta Jumalan hänelle antamana lahjana, kun sama asia toiselle onkin epäjumalan palvelemista.

Pena:
1948 hyväksytyssä Kristinopissa on syntiä käsittelevässä luvussa tällaisia ilmauksia: antaa hallita itseänsä, rakastaa enemmän kuin Jumalaa, etsii omaa etuansa, ihailee ja korottaa itseään, haluaa tulla riippumattomaksi Jumalasta... Ulkoiset asiat kuten tiedotusvälineet voivat toki tulla ihmiselle rakkaiksi ja hallita häntä. Ne voivat houkutella oman hyvän tavoitteluun ja itsensä ihailuun. Niinpä niiden kanssa on oltava valveilla.

vn:
Mielenkiintoista pohdiskelua, ja ymmärrän niin että totta on joka sana.
Ehkä tässä korostuu se miten ihminen on läpeensä paha ja syntinen.
Me tarvitsemme apua itsemme ulkopuolelta.
Apu tulee ylhäältä, vain yksin Jeesus voi meidät pelastaa.
Herääminen päivittäin tarkoittaa mielestäni sitä että löydämme armon,
anteeksiannon, pelastuksen, Jeesuksen turvissa.

karjalaisenkyösti:

--- Lainaus käyttäjältä: vn - 30.12.21 - klo:09:49 ---Ehkä tässä korostuu se miten ihminen on läpeensä paha ja syntinen.
Me tarvitsemme apua itsemme ulkopuolelta.
Apu tulee ylhäältä, vain yksin Jeesus voi meidät pelastaa.
Herääminen päivittäin tarkoittaa mielestäni sitä että löydämme armon,
anteeksiannon, pelastuksen, Jeesuksen turvissa.

--- Lainaus päättyy ---

Hyödyllistä pohdintaa taas Vn:ltä niinkuin myös tuo Penan kopioima pätkä kristinopista.

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: Pena - 30.12.21 - klo:09:39 ---1948 hyväksytyssä Kristinopissa on syntiä käsittelevässä luvussa tällaisia ilmauksia: antaa hallita itseänsä, rakastaa enemmän kuin Jumalaa, etsii omaa etuansa, ihailee ja korottaa itseään, haluaa tulla riippumattomaksi Jumalasta... Ulkoiset asiat kuten tiedotusvälineet voivat toki tulla ihmiselle rakkaiksi ja hallita häntä. Ne voivat houkutella oman hyvän tavoitteluun ja itsensä ihailuun. Niinpä niiden kanssa on oltava valveilla.

--- Lainaus päättyy ---
Synti mielletään teoiksi, mutta se on jotain syvällisempää: "Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua, ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu."  :icon_xmaslol:

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta