Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XI  (Luettu 6348 kertaa)

0 jäsentä ja 4 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33745
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #105 : 13.03.24 - klo:17:29 »
En niin pidä lukua yksittäisten ruokalajien terveellisyydestä. Maassamme on eletty pettuleivällä, läskisoosilla, kermalla ja voilla, ja eletty näillä eväillä satavuotiaiksi. Elämäntavoista ja geeneistä riippuu paljon.

Pelkäämpä että ahdistukseen asti ravintoterapeuttejen ohjeita noudattavat eivät enää osaa  n a u t t i a  ruuan mauista.

Kiitos Jumalalle näistä antoisista ajoista nyt. Jos ja kun, tai kun ja  j o s  tulee sota ja kaikesta tulee elintarvikkeissa pulaa, niin onko sitten terveellistä, luterilainen.

Kun elää peläten saa todennäköisesti vatsahaavan.  :017:

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33745
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #106 : 13.03.24 - klo:17:32 »
Ai niin, mittasin tänään verenpaineeni. Se oli 124/72, pulssi 70. Samaa rataa on ollutkin niin että yläpaine tahtoo olla liiankin matala.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #107 : 13.03.24 - klo:21:35 »
Runsas suolan natriumin saanti lisää verenpaineen nousua iän myötä. Kohonnut verenpaine vastaavasti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Suomalaiset kuulemma saavat suurimman osan suolastaan leivästä. Sinä kun usein raportoit, kuinka aterianne osana on ruisleipä, niin oletko tarkkaillut käyttämänne leivän suolapitoisuutta?

Äsken kun kävin kaupassa niin ostinpa ruisleivän minäkin. Ostin sellaisen mistä tykkään, mutta nyt tulin tuon suolapitoisuuden tsekanneeksi: 1,0 %. Muuten siinä leivässä ei sitten olekaan muuta kuin ruista, vettä, reikä ja paljon makua!

Sitä mietin, miksi ruisleipiin edelleen se reikä tehdään, kun harvempi niitä enää taitaa orteen säilymään ripustaa. Minä kyllä tykkään, koska reunoilta leipä on parasta, ja reikä tarkoittaa enemmän sitä herkullista reunaa. Ehkä minulle saisi myytyä kolmireikäisen leivän samalla hinnalla kuin yksireikäisen. Eikös se olisi minun ja leipurin kannalta sellainen ns. win-win -tilanne?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #108 : 13.03.24 - klo:23:57 »
Meillä syötiin pitkästä aikaa muikkuruukkua

800 gr pieniä muikkuja ilman päätä

Sisävesikaloissa on mitattu korkeita elohopea- ja cesium-pitoisuuksia. Kaloissa elää myös lapamadon toukkia, jotka voivat jäädä suolistoon elämään. Merikaloissa on dioksiinia ja ryöstökalastus tyhjentää meret kalasta.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #109 : 14.03.24 - klo:19:58 »
Ja liika terveellisyys se vasta epäterveelllistä onkin!

Ruotsissa huolestuttiin, kun pojat jalkapailloilija Cristiano Ronaldon innoittamina syövät liian vähän ja treenaavat liian paljon: https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010294150.html
« Viimeksi muokattu: 14.03.24 - klo:20:10 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #110 : 14.03.24 - klo:20:14 »
Sisävesikaloissa on mitattu korkeita elohopea- ja cesium-pitoisuuksia. Kaloissa elää myös lapamadon toukkia, jotka voivat jäädä suolistoon elämään. Merikaloissa on dioksiinia ja ryöstökalastus tyhjentää meret kalasta.

Ja soija lisää kehon estrogeenipitoisuutta naisellistaen miehiä. Ainakin jos lapsettomuudesta kärsii, sitä ei kannata syödä liikaa. Ei siitä silti ehkäisymenetelmäksi liene. https://yle.fi/a/3-9163084

Metsämarjoista puolestaan voi saada ekinokokkiviruksen.
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/ekinokokit/usein-kysyttya-myyraekinokokista/

Mites se suolan saanti sinulla, kun leipä maistuu? Et vielä ole vastannut.



Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33745
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #111 : 21.03.24 - klo:10:49 »
Tänään laitoin munuaiskastikkeen perunoille . Siinä kaupassa jota viikottain käytän löytyy aina pari pussia tätä venäläisten herkkua, jonka Impi-täti minut opetti rakastamaan ja valmistamaan. Hän oli Viipurissa kokkina veläisperheessä.

Kaupan lihaosaston hoitaja on pari kertaa kysynyt mitä niille teen. Kerroin, ja olen kertonut täälläkin.
Reseptejä löytyy, esim. tämmöinen http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/10/munuais-ja-maksakastike.html

Minä käytän vain voita, valkopippuria, suolaa ja hiukan sipulia paistamisvaiheessa. En myöskään laita porkkanaa kn keitän niitä aina perunoiden keralla.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #112 : 22.03.24 - klo:00:43 »
Reseptejä löytyy, esim. tämmöinen http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/10/munuais-ja-maksakastike.html

Juu, mutta mikä ihmeen nokkasiili siinä on karhun kanssa samassa valokuvassa vasemmalla? Ihan vasemmassa laidassa alhaalla.

"Vajaa puolikourallista" vehnäjauhoja, höh. Sehän riippuu kouran koosta ja siitä, onko koura auki vai kiinni, kuinka iso on vajaa puolikoura ja kuinka paksua soosia  siis tulee. Miksei voi käyttää täsmällisempiä ilmaisuja? Munuaisiakin on 1/2 kg eikä joku "pari hyvänkokoista" munuaista. Miksi sen puolikourallisen pitää olla vajaa, jos kengännumerokin on 35 ja koura sen mukaan? Munuaisten paino kuitenkin ilmoitetaan täsmällisesti.  Kumpi on keittiössä enemmän käytössä, talousvaaka vai desinmitta?
« Viimeksi muokattu: 22.03.24 - klo:00:48 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33745
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #113 : 22.03.24 - klo:02:25 »
Ko kerran heräsin nii luijin siun meilinkii. Mie näjen siin usijampiiki variksii samoill evää karhu kans.

Resetin on vissii tehnt isse metsästäjä. Mite hänell nää tesit ja kourat männeet sekasiin. Puol dessii mie panisin.  Desin mittaa mie ain käytän, en ies omista talousvaakaa.
Kyl kourakii on käytös ja hyppyset, selliissiiki mittaloit on olemas.
Nyt mään takasi pettii.  :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #114 : 31.03.24 - klo:22:49 »
Pannaan nyt vaikka tänne kotikokki-osioon. Mutta siis Espoossa voi Lippulaivan kirjastosta lainata leipäjuuren.  :icon_eek:  Eikä sitä tarvitse edes palauttaa! https://mobi.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Lippulaivan_kirjasto/Lippulaivan_kirjaston_hapanjuurelle_vali(235228)

Vieläköhän sitä siellä on saatavilla? Siis pitäähän jonkun aina joskus kumminkin myös toimittaa juurta paikalle, jotta sitä voi jakaa. Ei se itsestään kasva kumminkaan.

Kun olin kouluikäinen, meillä oli kellarissa leivän juuri, joka aina välillä herätettiin, ja sitten leivottiin limppuja. Pieni pala taikinaa jätettiin juureksi.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33745
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #115 : 01.04.24 - klo:07:15 »
No jopa on kirjasto ! Voisiko kirjastolaitos korvata myös terveyskeskusten heikkoja palveluja ? Esi. mitata verenpaineet, ottaa sokerikokett ja jakaa hoitotarvikkeita. :003:

Mie muistan jot mei suvus leipätaikina jäi taikinatiinun reunojen uurteisii jost hänet heräteltii lämpimäl veel uutta taikinaa alotettais.
Tiinuu säilytettii monis talois tuvan pöyvän alla. Kans siin olj tietys pääl nii ei pöly pääst juurta maustamaa.

Kaari Utrio toistaa monta kertaa kirjassaan ettei hän ole oikeastaan kirjailija vaan tarinankertoja. Sitä samaa on minussa.
Kun saan juttukaverin alkaa tarinointi kuin itsestään. :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #116 : 07.04.24 - klo:14:00 »
Ja soija lisää kehon estrogeenipitoisuutta naisellistaen miehiä. Ainakin jos lapsettomuudesta kärsii, sitä ei kannata syödä liikaa. Ei siitä silti ehkäisymenetelmäksi liene. https://yle.fi/a/3-9163084
Olen kyllä edelleenkin miesoletettu. :)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #117 : 07.04.24 - klo:14:03 »
Metsämarjoista puolestaan voi saada ekinokokkiviruksen.
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/usealle-elainlajille-yhteiset-taudit/ekinokokit/usein-kysyttya-myyraekinokokista/
"On hyvä muistaa, että ei ole olemassa luotettavaa näyttöä siitä, että kukaan olisi missään milloinkaan saanut tartuntaa marjoja syömällä." :)
« Viimeksi muokattu: 07.04.24 - klo:14:09 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #118 : 07.04.24 - klo:14:09 »
Mites se suolan saanti sinulla, kun leipä maistuu? Et vielä ole vastannut.
No eihän suolan saanti nyt leivän syömistä koske, koska he, jotka syövät sitä päivittäin, saavat siitä lukuisia terveyshyötyjä. :)

Nämä terveyshyödyt saat, jos syöt joka päivä ruisleipää https://www.iltalehti.fi/ravinto/a/8f7ebf05-cc26-41f4-a572-80db64331767

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #119 : 07.04.24 - klo:15:24 »
Ja soija lisää kehon estrogeenipitoisuutta naisellistaen miehiä.
Soija ja tofu sopii mainiosti yhteen kotimaisten kasvisten, juureksien, sienien ja marjojen kanssa. Kun yhdistää kotimaisiin kasviksiin soijaa tai tofua, niin saat niihin juureksien, sienien ja marjojen herkullista makua. Ravintorikasta tummaa tai vaaleaa soijarouhetta voi käyttää jauhelihan tapaan pyöryköissä, murekkeissa, laatikkoruuissa, kastikkeissa ja lasagnessa.  :)