Runsas suolan natriumin saanti lisää verenpaineen nousua iän myötä. Kohonnut verenpaine vastaavasti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Suomalaiset kuulemma saavat suurimman osan suolastaan leivästä. Sinä kun usein raportoit, kuinka aterianne osana on ruisleipä, niin oletko tarkkaillut käyttämänne leivän suolapitoisuutta?
Äsken kun kävin kaupassa niin ostinpa ruisleivän minäkin. Ostin sellaisen mistä tykkään, mutta nyt tulin tuon suolapitoisuuden tsekanneeksi: 1,0 %. Muuten siinä leivässä ei sitten olekaan muuta kuin ruista, vettä, reikä ja paljon makua!
Sitä mietin, miksi ruisleipiin edelleen se reikä tehdään, kun harvempi niitä enää taitaa orteen säilymään ripustaa. Minä kyllä tykkään, koska reunoilta leipä on parasta, ja reikä tarkoittaa enemmän sitä herkullista reunaa. Ehkä minulle saisi myytyä kolmireikäisen leivän samalla hinnalla kuin yksireikäisen. Eikös se olisi minun ja leipurin kannalta sellainen ns. win-win -tilanne?