Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja II  (Luettu 38581 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #90 : 05.09.09 - klo:17:12 »
Tapaamani lähetyspappi on Väinö Kantele. Luin hänestä äsken Wikipediasta. Toinen tyttäristä oli muistaakseni Maija-Leena Kantele, terveyssisar.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22053
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #91 : 05.09.09 - klo:19:15 »
Wikipedian artikkeli Väinö Kanteleesta mainitsee kaksi minulle tärkeää seikkaa. Toinen on rovasti Päivö Parviainen, joka oli Maon Kiinassa pidempään kuin Kantele. Hän oli vanhempieni kurssitoveri ensimmäisellä sodan jälkeisellä lähetyskurssilla. Päivö on hengissä ja edelleen palava saarnamies. Toinen on maininta Väinö Kanteleen nimikkokadusta Länsi-Pasilassa. Äitini oli pasilalainen. Vaarini keksi tietääkseni nimittää kyseistä kylää (Böle) Pasilaksi Fredriksbergin kartanon pehtoorin mukaan. Mumini johti vuosikausia Pasilan lähetysompeluseuraa.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #92 : 05.09.09 - klo:19:58 »
Näin sitä mennään! Eikö tämä P.Parviainen olekin se kova voimistelijamies?
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22053
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #93 : 05.09.09 - klo:21:56 »
Onhan Päivö voimistelijakin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #94 : 12.09.09 - klo:20:47 »
Vaalea leipä loppui, enkä viitsinyt enää rynniä kauppaan. Tein helpon sämpylätaikinan:

                          n. 4 dl. haaleaa vettä
                          1 pkt. hiivaa
                           1 t. suolaa
                            2 tl. sokeria
                            0,5 dl. auringonkukkaöljyä
                           
                            jauhot: grahamjauhoja  n. 3 dl.
                                       vehnäjauhoja n. 3 dl.
                                       kaurahiutaleita n. 1,5 dl.
                                       auringonkukan siemeniä n.1,5 dl.

                            vaivasin taikinasta melko löysän, nostatin n. 20 min.
                             pyörittelin runsaissa vehnäjauhoissa ja paistoin 225 asteessa
                             15 min.

                            Hyviltä maistuivat kuumina ainakin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #95 : 19.09.09 - klo:16:24 »
Kysymys:   Sain karhunlihapurkin lahjaksi (55 % karhua 45 %sikaa). Mitä sille tekisin. Syödäkö leivän päällä? Soppaako? Vaiko  käristystä, tai kastiketta?
Kotimaista se on. :106:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #96 : 19.09.09 - klo:18:55 »
Kysymys:   Sain karhunlihapurkin lahjaksi (55 % karhua 45 %sikaa). Mitä sille tekisin. Syödäkö leivän päällä? Soppaako? Vaiko  käristystä, tai kastiketta?
Kotimaista se on. :106:
Ajattelin, että luenpa välillä Riitan ruokajuttuja, kun en ole niitä pahemmin lukenut. Joskus olen päässyt siihen käsitykseen, että ihan tavallisia mömmöjä ei Riitan keittiössä loihdita. Mutta että karhunlihaa, tämä on jo aivan extraa. :o
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #97 : 19.09.09 - klo:20:01 »
Ihan tavallista suomalaista kotiruokaa meillä syödään. Karhua olen kerran aiemmin syönyt ravintolassa. Se oli paahtopaistin tapaan valmistettu. Ihan punaista sisältä.
Nyt on kysymyksessä säilyke. Ei minusta poro- tai villisikasäilykkeet ole mitenkään erikoisia. Poro on hyvää tuoreena tai pakastettuna.
Ei ole lahjakarhua karvoihin katsomista! :icon_biggrin:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

myyrä

  • Vieras
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #98 : 19.09.09 - klo:20:14 »
Lehdessä oli karhunlihan valmistustapoja, mutta ei ne jääneet mieleen. Liha on villielukoista kalleinta; 100-600€/kg.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #99 : 20.09.09 - klo:16:22 »
Netista löysin lauseen karhunlihasta. Muistuttaa tiemmä hirvenlihaa, vaan on rasvaisempaa. Siinä oli yksi reseptikin, jossa tuoreista karhun poskilihoista tehtiin kastike, mutta mausteet:sahrami, paprika, tomaattisose sekä sinappi ei sytyttäneet.
En halua perinneruoan maistuvan kansainväliseltä.

Puoliso kävi satamassa kalamarkkinoilla. Savu-muikkuja, purkkimuikkua, kilohailia erilaisilla kastikkeilla oli tuliaisina.
Nyt pitää kalansyöntiäkin varoa koska ravintoketjuun joutunut DDT on paha myrkky.
Joku tutkimus jo epäilee diabeteksenkin johtuvan siitä.

 :102:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #100 : 03.10.09 - klo:14:59 »
Mukaeltu kinkkupiirakka seuroihin Lahdessa 4.10.09:

Pohja: 250 gr voita ja margariiniä (125+125gr)
          7-8 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa
           3 kananmunaa
           7 rkl. vettä
           nypi (ensin vatkaimen taikinakoukuilla sekoittaen) voi ja jauhot ja suola
           lisää vesi ja kananmunat.

           anna taikina levät jonkin aikaa

päälle:
           3 prk maitorahkaa
            3 kananmunaa
            mustapippuria
            3 dl kinkkusuikaleita+ paprikasuikaleita ja purjoa(vähän kuullotettua)
             2 dl juustoraastetta
             sekoita kaikki keskenään, kananmunat ensin rakenne rikkoen

           painele ja levitä taikina uunipellille puhtain märin käsin
           levitä päälyste

           paista 200 asteisessa uuninna n. 30-35 min.

           (tästä määrästä tulee kaksi pellillistä !) :045:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #101 : 10.10.09 - klo:15:23 »
Torstaina tapasin 50 vuoden takaisen luokkatoverin. Muisteltiin mm. kotitaloustunteja.
Kun Leena sanoi sanan borssi-keitto minulle herahti vesi kielelle. Tänään keitin sitä suuren kattilallisen. Puoliso syö sitä myös mielellään. Tyttäret eivät syöneet, tai joskus söivät ja itkivät.
Ohjeita löytyy monenlaisia, tässä minun reseptini(suurinpiirtein):

                                     2 isoa sipuli, 3 suurta valkosipulin kynttä
                                      1 rasia hapankaalia, n. litra tuoretta kaalia suikaleina
                                      2 porkkanaa, hiukan lanttua ja palsternakkaa
                                      6-7 kananmuna kokoista etikkapunajuurta + vähän lientä
                                      2 kanaliemikuutiota
                                       1,5 l vettä
                                       mustapippuria, suolaa
                                       salamikuutioita tai nakkeja

                                      kermaviiliä tai smetanaa

 Kaikki kasvikset suikaloidaan. Sipuli kuullotetaan pienessä ölkutilkassa. Lisätään vesi, liemikuutiot ja kasvikset. Punajuuri ja salami vasta lopuksi. Keitetään n. 1 h, haudutetaan punajuuren lisäämisen jälkeen, suolataan ja pippuroidaan maun mukaan.

Syödään smetanan tai kermaviilin kera.

Voi näitä idän ruoka-ihanuuksia!  :117: :flirtti:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16861
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #102 : 16.10.09 - klo:22:22 »
Tänään oli hapankaalipäivä.

Tänään haettiin ensin Lidlistä saksalaista bratwurstia lyhyinä pätkinä alle ja sitten Alepasta Rasilaisen hapankaalia päälle eikä siihen sitten muuta tarvittukaan kuin kypsytysta uunissa. Pekoni olisi ollut päälle hyväksi, mutta mokoma unohtui ostaa.Resepti ei voi paljokaan yksinkertaisempi olla.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33744
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #103 : 17.10.09 - klo:14:52 »
Nyt ovat sienisalaatti, sorsakastike ja punaherukkahyytelö valmiit. Illalla keitän saunan jälkeen pitkäriisi-moniviljariisin ja sitten syödään ja juodaan pullo punaviiniä. Jälkiruuaksi on vuohenjuustoa piparien ja päärynäviipaleiden kera.
Sienisalaatti ei ole aivan tavallinen. Siihen tulee miedossa punaviinietikassa liotetut suolasienet, vaahdotettu kerma ja smetaja, salottisipulia ja persiljaa. Testasin maun.
Se on ihanaa.  Sorsa on pehmeää ja siinä on paljov voita ja kermaa. Yök, miten epäterveellistä mutta hyvää.
Isänpäivää juhlimme tyttären perheen kanssa etukäteen. :113:

Nautiskelin Jacques Brelin loistavista laulelmista. :palvonta:
                                   
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16861
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #104 : 17.10.09 - klo:14:59 »
Nyt ovat sienisalaatti, sorsakastike ja punaherukkahyytelö valmiit. Illalla keitän saunan jälkeen pitkäriisi-moniviljariisin ja sitten syödään ja juodaan pullo punaviiniä. Jälkiruuaksi on vuohenjuustoa piparien ja päärynäviipaleiden kera.
Sienisalaatti ei ole aivan tavallinen. Siihen tulee miedossa punaviinietikassa liotetut suolasienet, vaahdotettu kerma ja smetaja, salottisipulia ja persiljaa. Testasin maun.
Se on ihanaa.  Sorsa on pehmeää ja siinä on paljov voita ja kermaa. Yök, miten epäterveellistä mutta hyvää.
Isänpäivää juhlimme tyttären perheen kanssa etukäteen. :113:

Nautiskelin Jacques Brelin loistavista laulelmista. :palvonta:
                                   

Muista, että terveellinen on mauttoman peitenimi. Kaikki hyvä on epäterveellistä. Yrittäkää sitten nauttia tässä viidakossa. Onneksi hapankaali on hyvää ja terveellistä ja ne bratwurstit ovat vain hyvää.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi