Kirjoittaja Aihe: Ruokaa luonnosta  (Luettu 9968 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa maisakai

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 760
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #15 : 24.05.13 - klo:23:17 »
Suklaan ystävänä sitä on kuulemma tullut popsittua erinäinen määrä hyönteisiä mukana, kun niitä jauhautuu kaakaopapujen mukana aika lailla mukaan. Jospa ovat kovinkin olennainen osa suklaan ihanasta mausta!

Heinäsirkkoja taasen varmaan syötäisiin täälläkin, jos niitä laskeutuisi yhtä sankkoina parvina tänne kuin Pohjois-Afrikkaan. Jos pitäisi täkäläisistä sirkoista ravintoa metsästää, taitaisi nälkä jäädä. Hyvä kun joskus soittelijan saa näkökenttäänsä, vaikka sirityksen vielä kuuleekin.

Sammakonreisiä ja etanoita on tullut ravintolassa maistettua Ranskassa, mutta varmaan ovat pulskempia lajikkeita siellä kuin täällä. Porvoolaisessa etanaravintolassa saa kyllä melko hyviä etana-annoksia täälläkin, mutta kuten edellä todettiin, lähinnä niissä maistuu ohessa tirisevä valkosipulivoi.

Kaipaisin neuvoa nokkosten keräämisestä ja käytöstä. (Varmaan Marttojen sivustoilta löytyisi.) Mutta miten siis itseään polttamatta voi niitä hyödyntää? PItääkö ryöpätä?  

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #16 : 24.05.13 - klo:23:26 »
Kumihansikkaat ja sakset on oiva apu nokkosen keruussa. Keruu kannattaa kohdistaa paikkaan, missä nokkoset on puhtaimmillaan ja mieluusti ei liian vahvasta maasta. Siis meillä ei kerätä navetan takaa vieläkään, vaikka lehmät on olleet jo kauan sitten pois talosta.
Nokkoset kannattaa kerätä nuorina versoina. Satoa saa pitkin kesää samasta paikasta, kun aina latvoo nokkoset, niin se työntää uutta nuorta versoa.

Kerätyt nokkoset huuhdotaan lävikössä kylmällä vedellä. Nokkospestoon en ryöppää nokkosia vaan laitan ne muiden aineidenkanssa tehosekoittimeen. Muutoin käytän nokkosia aivan samaan tapaan kuin pinaattia, eli kevyt ryöppäys ja sitten ruokaan.

Muuten aivan ihana kastike tulee nokkosesta ja tomaattimurskasta. Sopii esim. hauelle.
Pyryharakka

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6336
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #17 : 25.05.13 - klo:00:30 »
Onko kukkaan Martoissa, sieltä vois sada tittoon miten nuo etanat.

En ole martta, mutta paikallinen aviisimme rientää apuun: http://moro.aamulehti.fi/2013/05/17/kansaa-kannustetaan-popsimaan-hyonteisia-tassa-kaksi-herkullista-reseptia/. Otsikosta huolimatta jutussa siis kaksi lehtokotiloreseptiä.

Se tuosta ei oikein selviä, millaisissa tiloissa ja oloissa kotiloita tulisi säilyttää suolenpuhdistuksen ajan, ja onko jauhoja koko ajan tarjolla vai kertasatsillako homma hoituu.

Itse en taida viitsiä ryhtyä hommaan, mutta jo joku tarjoaa, niin maistan kyllä. Oikeista hyönteisistä tehtyä ruokaakin olisin valmis kokeilemaan. Kesäiltojen hyttyset kun saisikin pihaltaan puristettua pihviksi, vaihdettua syöjän ja syötävän roolit.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21732
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #18 : 25.05.13 - klo:00:36 »
Nuo Pyrtsin jutut alkaa kyllä makuhermoja kutitella :eusa_angel:
Monenmoista on ja ohjetta näköjään löytyy.
Homman toteutus taitaa kyllä jäädä, mutta koskaan ei voi sanoa ei koskaan...

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1567
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #19 : 25.05.13 - klo:07:58 »
Mulla oli kotorannan katiska aivan täynnä lahanoja, notta savulahanaa ruuan särpimeksi tänään. Kutuaika sai varmahan lahanat kokoontumahan mun katiskahan. Suurin n. 1,5kg. :109: Nokkooskastiketta olis mukava kokeella.
Kerätyt nokkoset huuhdotaan lävikössä kylmällä vedellä. Nokkospestoon en ryöppää nokkosia vaan laitan ne muiden aineidenkanssa tehosekoittimeen. Muutoin käytän nokkosia aivan samaan tapaan kuin pinaattia, eli kevyt ryöppäys ja sitten ruokaan.

Muuten aivan ihana kastike tulee nokkosesta ja tomaattimurskasta. Sopii esim. hauelle.
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #20 : 25.05.13 - klo:08:13 »
Pyryharakan nokkospesto on kokeilemisen arvoinen.
Pesto on aika arvokasta, ainkin mulle, koska syön sen purkillisen yhällä kerralla,nam.

Muutenkin on ihme makutotttumukset, juon nesteet, ananas, persikka, maustekurkku, tomaattisilli, sinappisilli jne ... purkeista, nam 

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1567
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #21 : 25.05.13 - klo:08:18 »
Istutin puutarhaan 5kpl Goji-marian taimia. Goji-maria on ravintosisällöltään varsinaanen ihime, joka sisältää: "22 kivennäisainetta ja 18 aminohappoa. Kyseinen supermarja sisältää kaikki kehollemme välttämättömät aminohapot, ja sen painosta huikeat 10-14% on proteiinia".
 http://www.superfoodit.com/goji.html

Jos taimet kestää lakeuren tuiskut, niin kolomen vuoden päästä saan kerätä ensimmääset mariat.
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #22 : 25.05.13 - klo:08:28 »
Oliko nuo Gojit minkä hintasia ?
Alkoi kiinnostaa kokeilu.   :kahvi:

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1567
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #23 : 25.05.13 - klo:08:35 »
Agrimarketin hinta oli joku 14€ kpl ja HongKongin viherpualella oli saksalaisia Gojin taimia 8,95€, mutta voivat jo myirä eioota niiren kohralla.
Saksalaiset taimet oli huamattavati parempia ku suomalaasen taimiston taimet, mutta talavenkestävyys ratkaasoo jatkon. https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/936943_576510365704620_1305713040_n.jpg
« Viimeksi muokattu: 25.05.13 - klo:08:39 kirjoittanut Mörtti-57 »
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #24 : 25.05.13 - klo:08:39 »
Agri täältä löytys, honkun konkua ei lähellä.  :kahvi:

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #25 : 25.05.13 - klo:08:58 »
Pyryharakkka, mikä  on  oudoin sapuska minkä ooot kokanna ?  :kahvi:

Olinpa unohtanut mainita Lapin lemmenjuoman. Sitä olen tehnyt vain yhden ainoan kerran. Se oli kesällä 1981 ja vaikutus näkyy vielä.  :icon_wink:
Juotin sitä eräälle paikalliselle poikamiesisännälle. Seuraavana keväänä meidät vihittiin ja olemme edelleen onnellisesti yhdessä.
 

Tässä tarkemipi ohje nokkospestoon. Ohje on edellä mainitsemastani kirjasta: Hellaton kokki.

3 dl nokkosen lehtiä
1dl tuoretta basilikaa, myös varsia
2 tl kuivattua basilikaa
1 dl manteli-, cashewpähkinä- tai pinjansiemenjauhetta
1-2 valkosipulin kynttä
1 dl oliiviöljyä
1tl suolaa
3 rkl oluthiivaa
(vettä)

Sekoita tehosekoittimessa ainekset tasaiseksi. Lisää vähän vettä tarpeen mukaan.

Noin sanoo ohje, mutta kun minulla ei ole ollut oluthiivaa, niin olen veden asemasta laittanut olutta.  :023:
Pyryharakka

Poissa juhani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4178
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #26 : 25.05.13 - klo:09:52 »
Hulluruohon syönti on hullun hommaa, mutta entäs kun teet sen vahingossa.


Joskus olen kuullut köyhien hippien polttaneen 1970-luvulla hulluruohon siemenkotia ja myöskin hullukaalia. Vaikka viranomaiset sanoisivat, että tämä on hengenvaarallisen myrkyllistä niin viranomaisilta jää tahallaan kertomatta n. 3000 vuotta sitten löytynyt huumausaine.
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #27 : 25.05.13 - klo:10:10 »
Juu, kyllä ne aikannaan poltteli.
Shamaanit kan polttel.
Valkoisesta kärpässienestä lapissa kuivas ja sniffas shamaanit, mennen matkalle henkiä tapaamaan. :kahvi:




Poissa steal

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1603
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #28 : 25.05.13 - klo:10:13 »
Tuota Pyryharakan reseptiä pitää kokeilla,"inhoan" :kahvi: pestoa, heti kun nään, niin syön pois kuleksimasta.   ;  )

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6336
Vs: Ruokaa luonnosta
« Vastaus #29 : 25.05.13 - klo:12:39 »
Valkoisesta kärpässienestä lapissa kuivas ja sniffas shamaanit, mennen matkalle henkiä tapaamaan. :kahvi:
Taisi olla punaista kuitenkin. Valkoinen vaikuttaa maksaan ja munuaisiin, punainen (sopivasti käytettynä) hermostoon niin että voipi päästä jännälle matkalle (en ole kokeillut). Kuivausohjeita löytyy netistä kun hakee. Olisihan siinä kotimaista luomua päihteeksi.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.